Povežite se s nama

Crna kronika

Zakapali bačve s lakovima, policija ih prijavila zbog ugrožavanja okoliša otpadom!

Objavljeno:

- dana

PU VARAŽDINSKA PODNOSI KAZNENU PRIJAVU PROTIV DIREKTORA TMT-A

Nakon što je prije gotovo godinu dana iz tvorničkog kruga TMT-a u Lepoglavi iskopano 37 bačvi s opasnim otpadom, PU varaždinska dovršila je krim-istraživanje. Zbog kaznenog djela ugrožavanja okoliša otpadom, kaznena prijava bit će podnesena protiv direktora i suvlasnika TMT-a Davora Ostoje (32) kao odgovorne osobe.

Policija ne navodi ime tvrtke i direktora, ali nije teško zaključiti da se radi o poduzeću za proizvodnju industrijske opreme i preradu metala, čije sjedište je u Čakovcu, a pogon u Lepoglavi.

– Sumnja se da je navedeni 32-godišnjak kao odgovorna osoba bez pribavljenih dozvola naložio i dopustio skladištenje, odlaganje i odbacivanje opasnog otpada te time i ugrožavanje kakvoće zraka, tla i vode. Opisanim kaznenim djelom pogoršani su uvjeti života ljudi i životinja te je ugrožen opstanak biljnog svijeta na području deponiranja opasnog otpada – navode iz PU varaždinske u današnjem priopćenju.

Iskopano 37 bačvi i – kontaminirano tlo

Na nalog inspekcije zaštite okoliša u tvorničkom krugu su krajem studenoga 2011. godine počela iskapanja zbog sumnji da su tamo zakopane bačve s opasnim otpadom. Službenici PU varaždinske su u pogonu TMT-a čak proveli pretraživanje i pomoću uređaja za otkrivanje metala.

Na kraju je iskopano 37 metalnih bačvi zapremnine 200 litara, a sumnjalo se da je riječ o otpadnim bojama, lakovima i katranu. Uz to, iskopano je i 40 kubičnih metara kontaminiranog tla te 20 kubičnih metara otpadne željezne prašine.

Analize su, čini se, potvrdile sumnje, jer PU varaždinska podnosi prijavu protiv direktora zbog ugrožavanja okoliša otpadom.

Pokušali smo dobiti izjavu od Davora Ostoje, ali njega danas u sjedištu tvrtke u Čakovcu navodno nije bilo.

 

Izvor:
Foto: ARHIVA RT, TMT.HR

Crna kronika

Obrat u slučaju Kulturana: četvorka nije s namjerom ubila profesora Čengića

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što su saslušani brojni svjedoci, izvedena rekonstrukcija cijelog događaja, saslušani psihijatrijski vještak Nenad Horvat te dva puta sudsko-medicinski vještak Davor Mayer, Županijsko državno odvjetništvo promijenilo je činjenični i zakonski opis te pravnu kvalifikaciju kaznenog djela koja se stavljaju na teret optuženima u slučaju Kulturana.

Naime, Županijsko državno odvjetništvo optužnicom je teretilo Ivora Vujasinovića (29), Asju (25) i Ivana (20) Gorskog te Dominika Žnidarića (26) za teško ubojstvo profesora Nine Čengića (35) krajem svibnja prošle godine ispred Kulturane. Odnosno, teretilo ih je da su iz osvete ubili profesora engleskog jezika Gospodarske škole Varaždin.

Promjena

Županijsko državno odvjetništvo promijenilo je optužnicu.

Njih se sada tereti da su zajednički i dogovorno, u cilju da teško tjelesno ozlijede Ninu Čengića, olako pritom držeći da ga neće usmrtiti, prebili Čengića te tako počinili kazneno djelo teška tjelesna ozljeda s posljedicom smrti.

Po pravnoj kvalifikaciji sada nema namjere, pa im se sudi za ubojstvo iz nehaja.

Riječ je o članku 120. Kaznenog zakona, odnosno teška tjelesna ozljeda s posljedicom smrti za koje je kazneno djelo previđena kazna zatvora od tri do 15 godina.

ŽDO u Varaždinu je u ponedjeljak, 21. studenog podnijelo podnesak Županijskom sudu, kojim se mijenja činjenični i zakonski opis te pravna kvalifikacija kaznenog djela koja se stavljaju na teret prvo do četvrto optuženima. Također, to je dostavljeno i svoj optuženoj četvorki te njihovim braniteljima.

Javna rasprava, koja je održana u utorak, 22. studenog, je na kraju odgođena.

Odgoda

– Obrana prvoptuženog moli odgodu današnje rasprave kako bi pripremili obranu glede ovako izmijenjenog činjeničnog i zakonskog opisa, odnosno pravne kvalifikacije te s time u svezi pripremili i završne riječi – istaknuo je branitelj Ivora Vujasinovića.

Odgodu su zatražili i branitelji Asje i Ivana Gorskog te Dominika Žnidarića.

Rasprava se nastavlja u utorak, 29. studenog, a branitelji optuženih se moraju očitovati s obzirom na novu optužnicu te mogu predlagati i nove dokaze.

Nastavite čitati

Crna kronika

Uzrokovao prometnu nesreću uslijed koje je ozlijeđeno i u bolnicu prevezeno sedmero osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

policija, ilustracija

U petak, 25. studenoga ove godine, nešto prije 18 sati u Ivanovcu na raskrižju ulica Josipa Broza i Vladimira Nazora dogodila se prometna nesreća u kojoj je ozlijeđeno sedmero osoba, javila je PU međimurska.

Vozač rođen 1984. godine upravljao je VW Golfom, čakovečkih registarskih oznaka, kolnikom Ulice Vladimira Nazora te dolaskom do raskrižja s kolnikom Ulice Josipa Broza, koja je prometnim znakom označena kao cesta s prednošću prolaska, ušao je u raskrižje zadržavajući smjer kretanja, a da pritom nije propustio sva vozila koja se kreću tom cestom.

Uslijed opisane prometne situacije, u prednji bočni dio Golfa, prednjim bočnim dijelom udario je VW Transporter čakovečkih registarskih oznaka kojim je upravljao 59-godišnji vozač.

Obojica vozača te petorica putnika iz Golfa i Transportera vozilima hitne medicinske pomoći prevezeni su u čakovečku bolnicu, gdje im je pružena liječnička pomoć.

Njihove ozljede naknadno će se okvalificirati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje