Povežite se s nama

Međimurje

Policija: „Ne okrećite leđa! Prijavite sumnjivce i zaštitite potencijalne žrtve nasilja!“

Objavljeno:

- dana

Stupanjem na snagu mjera kojima se nastoji zaustaviti širenje pandemije koronavirusa životi građana su se u velikoj mjeri promijenili. Nužnost izolacije i karantene natjerala je ljude da veliki dio vremena provode u zatvorenom prostoru, što u određenim slučajevima može itekako loše utjecati na mentalno zdravlje.

Brojne udruge i institucije upozoravaju i na porast obiteljskog nasilja, a iz tog je razloga pokrenuta kampanja „Iza vrata“, koju zajedničkim snagama predvode Ministarstvo unutarnji poslova, Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i agencija „Degordian“. Cilj kampanje je osvijestiti građane da ne okrećemo glavu i prijave nasilje koje se događa u njihovoj blizini.

Tijekom ove godine, od 1. siječnja do 14. travnja, na području Policijske uprave međimurske evidentirano je 65 prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji te sedam kaznenih djela nasilja u obitelji iz Kaznenog zakona. U istom razdoblju prošle godine (od 1. siječnja do 14. travnja 2019.) evidentirano je 80 prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji te tri kaznena djela nasilja u obitelji iz Kaznenog zakona.

Jasna poruka o stavu države prema nasilju u obitelji

Kada govorimo o periodu od unatrag mjesec dana (od 14. ožujka do 14. travnja 2020.) na području Policijske uprave međimurske evidentirano je 26 prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji te jedno kazneno djelo nasilja u obitelji iz Kaznenog zakona. U istom razdoblju prošle godine (od 14. ožujka do 14. travnja 2019.) na području PU međimurske evidentirano je 26 prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, dok kaznena djela nasilja u obitelji nisu evidentirana.

– Napominjemo da se u povećanju broja kaznenih djela nasilja u obitelji te smanjenju prekršajnih djela nasilja u obitelji ne radi o ukupnom porastu nasilja, niti se pokazatelji tako smiju tumačiti. Naime, veći broj prijava kaznenih djela rezultat je napora u senzibilizaciji i edukaciji policije koja se provodila tijekom prošle godine, a da bi policijski službenici određena kažnjiva ponašanja češće prepoznavali i pravilno kvalificirali putem kazneno-pravne, umjesto prekršajno-pravne reakciju. Dakle, radi se više o preraspodjeli kaznene i prekršajne odgovornosti počinitelja tih nedjela nego o porastu, odnosno padu broja evidentiranih prekršaja i kaznenih djela nasilja u obitelji na nekom području – pojašnjavaju iz Policijske uprave međimurske.

Ovime se i počiniteljima i žrtvama šalje jasna poruka o stavu države prema nasilju u obitelji.

Nasilnici najčešće dolaze iz kruga obitelji u kojoj se dogodilo nasilje

– Navedeno je vidljivo i po manjem broju žrtava prekršaja i kaznenog djela nasilja u obitelji s obzirom da smo u razdoblju od 1. siječnja do 14. travnja 2019. evidentirali 125 žrtava obiteljskog nasilja, dok je u istom razdoblju ove godine evidentirano 39 žrtava manje. Što se tiče počinitelja navedenih prekršaja i kaznenih djela nasilja u obitelji, oni najčešće dolaze iz kruga obitelji u kojoj se dogodilo nasilje – dodaju iz PU međimurske te zaključuju:

– Naglašavamo da je suzbijanje nasilja na štetu bliskih osoba, odnosno članova obitelji tijekom trajanja epidemije prioritet u postupanjima policije s jasnim ciljem redukcije ovih neprihvatljivih ponašanja pojedinaca. Upravo s tim ciljem je pokrenuta pro bono kampanja „Iza vrata“.

Međimurje

U Međimurju zadnjeg petka siječnja gotovo 700 novozaraženih, preminule su tri osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, Međimurske županije u protekla 24 sata obrađeno je 940 uzoraka, od čega je evidentirano 695 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 73,9% pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 445 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 3684. Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 104.302 uzorka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitaliziran je 51 pacijent pozitivan na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 9 pacijenata, otpuštena su 4 pacijenta, 6 pacijenata je na invazivnoj respiraciji. Preminule su tri osobe: muška osoba stara 83 godine te ženske osobe stare 91 godinu i 90 godina.

Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom svim dostupnim cjepivima od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije te od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec. Za cijepljenje nije potrebna prethodna najava.

Sutra, 29. siječnja cijepljenje će se održati na cijepnom punktu u trijaži Županijske bolnice Čakovec i u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije od 9 do 13.30.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Andrea Biggi, šef Misije veleposlanstva Australije, sa suradnicima posjetio Međimurje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šef Misije veleposlanstva Australije u Republici Hrvatskoj Andrea Biggi sa suradnicima posjetio je Međimursku županiju.

Posjet je započeo boravkom u Osnovnoj školi Donja Dubrava u kojoj su učenici pripremili zanimljiv edukativni program o Australiji, te su ga povodom Nacionalnog dana Australije predstavili članovima Veleposlanstva, kao zahvalu na donaciji australske mobilne učilice.

Šef Misije Biggi obišao je i Centar znanja Međimurske županije, gdje se susreo sa županom Matijom Posavcem i gradonačelnicom Grada Čakovca Ljerkom Cividini, ravnateljicom Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA-e Sandrom Polanec Marinović, ravnateljem Tehnološko-inovacijskog centra Ivanom Plačkom, direktorom Turističke zajednice Međimurske županije Rudijem Grulom te predstavnicima Županijske komore i Obrtničke komore Čakovec koji su mu predstavili gospodarske, obrazovne, kulturne i prirodne potencijale Međimurja.

– Drago mi je da je moj posjet Međimurju u prigodi skorog obilježavanja 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Australije. Odnosi dviju zemalja su vrlo kvalitetni, a nadam se da će do kraja godine Australija imenovati novog veleposlanika u Hrvatskoj, kojemu ću prenijeti dojmove o svemu što radite i po čemu ste primjer dobre i uspješne prakse.

Razlozi zbog kojih je Međimurje prva županija koju posjećujem u svom mandatu je povezanost preko vaših sugrađana, a učenici u školi u Donjoj Dubravi su mi pričali o svojim rođacima koji žive i rade u Australiji. Drugi razlog je razgovor o gospodarskoj suradnji, prije svega o razmjeni znanja i iskustva u razvoju komunalne infrastrukture, zelenoj energiji i održivom gospodarstvu, a treći je razlog pogled u budućnost u kojoj ćemo još snažnije i kvalitetnije surađivati. Pozivam vas da se uz razne manifestacije koje organiziramo uključite u kreiranje Sporazuma o slobodnoj trgovini Australije i EU, kojim se stvaranju poslovne prilike na obostranu korist, a koje uključuju i Hrvatsku – istaknuo je Biggi.

Župan Matija Posavec zahvalio je angažmanu Veleposlanstva Australije u donaciji mobilnih učilica Osnovnoj školi Donja Dubrava, prisjećajući se posjeta bivše veleposlanice Ekonomskoj i trgovačkoj školi te ranijih dolazaka predstavnika Veleposlanstva.

– U suradnji dviju zemalja posebno treba naglasiti brojnu i istaknutu hrvatsku zajednicu u Australiji u kojoj veliki doprinos daju ljudi koji su tamo dolazili i iz Međimurja, ali i cijelog sjevera Hrvatske. Oni, sasvim sigurno, daju doprinos australskoj multikulturalnosti i gospodarskom razvoju te jačaju povezanost dviju zemalja. Međimursko gospodarstvo bilježi izvoz u Australiju, zbog čega postoji temelj još bolje gospodarske suradnje, pa i kroz povezivanje gradova u kojima žive naši iseljenici – rekao je Posavec, izražavajući nadu da će netko od međimurskih sportaša izboriti Olimpijske igre koje se 2032. godine održavaju u australskom Brisbaneu.

– Iako je udaljenost velika, grad Čakovec je pobratimljen sa sadašnjim gradom George’s River, nekadašnjim Hurstvilleom, u Australiji. Nastojat ćemo u vremenu pred nama njegovati te odnose uz povezivanje obrazovnih i kulturnih institucija te moguću razmjenu učenika ili predstavnika kulturno-umjetničkih društava koje bi, uvjerena sam, razveselile našu dijasporu u Australiji.

Gradsko vijeće donijelo je odluku o sklapanju Povelje o prijateljstvu, a sličnu je odluku donijela i druga strana te se nadamo da ćemo uskoro pokrenuti prve konkretne projekte – istaknula je gradonačelnica Cividini.

Šef Misije Andrea Biggi obišao je povezane ustanove u Centru znanja, prvi znanstvenoistraživački centar u vlasništvu jedne županije u Hrvatskoj “Metalsku jezgru”, Tehnološko inovacijski centar sa start up poduzećima te istaknuo pozitivne dojmove o ulaganju u znanstvenu izvrsnost i povezivanju gospodarskog i obrazovnog sektora u Međimurju.

Bogata kulturna i povijesna baština Međimurja predstavljena je uz obilazak Starog grada Zrinskih u Čakovcu, “Riznice Međimurja” i posjetom Knjižnici i čitaonici “Nikola Zrinski”, čija je ravnateljica Ljiljana Križan primila donaciju Veleposlanstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje