Povežite se s nama

Život i društvo

Policija poručila: Nemojmo dozvoliti da djeca koriste petarde

Objavljeno:

- dana

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske i ove godine provodi operativnu akciju „Mir i dobro“ na području cijele države, a Policijska uprava varaždinska je na dan početka akcije, 15. prosinca, najavila i preventivnu aktivnost „Petarde nisu igračke!“ ispred jumbo plakata akcije u Međimurskoj ulici u Varaždinu.

Ova preventivna aktivnost ima za cilj upozoriti javnost na opasnosti koje prijete kod korištenja pirotehnike i senzibilizaciju na nove odredbe Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, koje su na snazi od 26. prosinca 2020. godine.

Tim je Zakonom uvedena novina da građanima više nije dopuštena nabava, posjedovanje niti uporaba petardi i redenika za osobne potrebe (kategorije F2 i F3). Ostala dozvoljena pirotehnička sredstva dozvoljeno je prodavati građanima starijim od 18 godina u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja (žabice, fontane, vatrometi i drugo).

Uporaba dozvoljenih pirotehničkih sredstava Zakonom je dozvoljena samo od 27. prosinca do 1. siječnja.

Za nepoštivanje navedenih odredbi, propisane su novčane kazne za fizičke osobe u iznosima od 1000 do 15.000 kuna.

U preventivnu aktivnost „Petarde nisu igračke!“ uključeni su partneri: Grad Varaždin i Zaklada za prevenciju kriminaliteta „Sveti Mihael“ te suradnici: Varaždinska županija, Javna vatrogasna postrojba Grada Varaždina, Udruga za zaštitu životinja „Spas“ Varaždin, Opća bolnica Varaždin i izbornik hrvatske nogometne reprezentacije gospodin Zlatko Dalić.

Preventivnu su aktivnost najavili načelnik Policijske uprave varaždinske Predrag Benčić i zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković.

Načelnik Benčić tom je prilikom rekao: „Pozivam sve građane naše Županije da ne koriste pirotehnička sredstva ne samo zbog zabrane korištenja takvih sredstava, ne samo zbog visokih propisanih kazni, nego i da nam ove godine blagdani koji su pred nama proteknu u mirnom ozračju. Nemojmo dozvoliti da nam djeca koriste petarde jer one mogu uzrokovati teške opekline i druge ozljede“.

Zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković pozvao je Varaždince da ne koriste pirotehnička sredstva i dodao: “Varaždinke i Varaždinci, provedite ove blagdane u miru, dostojanstveno, bez bacanja petardi. Brinimo brigu, ne samo o sebi, već i o onima koji o nama ovise.“

Život i društvo

Pacijenti u Hrvatskoj nekoliko će dana dobivati papirnate uputnice i recepte

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Pacijentima će od petka biti nešto teže doći do uputnica i recepata.

HZZO je najavio radove na sustavu CEZIH (Centralni zdravstveni informacijski sustav Republike Hrvatske) zbog migracije, od petka, 26.7.2024. godine od 12 sati do ponedjeljka, 29.7.2024. godine do 12 sati.

– Obavještavamo vas kako će CEZIH zbog radova na migraciji sustava biti nedostupan od petka, 26. srpnja, od 12 sati, do ponedjeljka, 29. srpnja, do 12 sati. Radovi će se maksimalno optimizirati kako bi što ranije završili, tako je moguće da završe u ponedjeljak i prije 12 sati. Korisnici sustava CEZIH za vrijeme navedenih radova prijeći će na način rada u izvanrednim okolnostima (odnosno rad u papirnatom obliku, odnosno izdavanje uputnica i recepata na papiru), kako bi se osiguralo nesmetano i kontinuirano pružanje zdravstvene zaštite našim osiguranicima – objavio je HZZO.

Nastavite čitati

Život i društvo

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja dopustila preuzimanje Čakovečkih mlinova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Čakovečki mlinovi/Facebook

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja odobrila je na prvoj razini namjeru provedbe koncentracije koja nastaje stjecanjem izravne kontrole na trajnoj osnovi poduzetnika Mlin i pekare d.o.o., Sisak, Plodinec d.o.o., Velika Gorica, ALLIANZ ZB d.o.o. Zagreb i PBZ CO d.d., Zagreb (u svoje ime, a za račun fondova) i Čakovečki mlinovi d.d., Čakovec.

Zahtjev za ocjenom koncentracije u Čakovečkim mlinovima podnijeli su sisačka tvrtka Mlin i pekare, tvrtka Plodinec te mirovinski fondovi AZ i PBZ-CO

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) dopustila je preuzimanje Čakovečkih mlinova, ocijenivši da tom transakcijom ne dolazi do nedopuštene koncentracije niti ugrožavanja tržišnog nadmetanja, izvijestili su iz te agencije u ponedjeljak, 22. srpnja.

Zahtjev za ocjenom koncentracije u Čakovečkim mlinovima podnijeli su sisačka tvrtka Mlin i pekare, tvrtka Plodinec te mirovinski fondovi AZ i PBZ-CO, koji zajedno u toj čakovečkoj tvrtki drže blizu 65 % vlasničkog udjela. Tvrtka Mlin i pekare postala je lani najveći dioničar preuzimanjem 24,78 % dionica od bračnog para Varga. AZ fondovi posjeduju oko 21 %, PBZ-Croatia osiguranje 16 %, a Plodinec oko 4 %.

– Detaljnom analizom svih dostupnih podataka, za sva utvrđena mjerodavna tržišta, može se zaključiti da na niti jednom utvrđenom mjerodavnom tržištu ne dolazi do znatnog jačanja položaja stjecatelja. Na tržištu proizvodnje brašna, ukoliko se i promatra uže definirano tržište, odnosno teritorij Republike Hrvatske, nakon provedbe koncentracije kao i na području cijele EU, položaj sudionika koncentracije nije značajan. Kada je riječ o tržištima iz pekarske djelatnosti, provedbom predmetne koncentracije, također ne može doći do narušavanja tržišnog natjecanja kako na tržištu proizvodnje, tako niti na trgovini na veliko i na malo pekarskim proizvodima. Postoji niz poduzetnika koji su prisutni na tim tržištima, koji i proizvode pekarske proizvode, ali i sudjeluju u trgovini na veliko i na malo, a osim toga, za krajnje kupce, osim velikih poduzetnika koji su navedeni u tom dijelu, postoji i veliki broj poduzetnika prisutnih na trgovini na malo, a koji nisu dijelovi velikih poduzetnika. Također, na tržištu trgovine na malo, kako na teritoriju Republike Hrvatske, tako i na području promatranih županija, razvidno je da na niti jednom području ne dolazi do znatnog jačanja položaja stjecatelja. Uz to prisutan je veliki broj poduzetnika, posebice velikih trgovačkih lanaca, a koji spadaju među vodeće i na nacionalnoj razini te niz poduzetnika koji nisu dijelovi trgovačkih lanaca. Slijedom svega navedenog, AZTN je ocijenio da proizlazi kako nije riječ o zabranjenoj koncentraciji koja može značajno narušiti tržišno natjecanje na mjerodavnom tržištu osobito jer se tom koncentracijom ne stvara novi niti jača postojeći vladajući položaj sudionika koncentracije, odnosno da nije riječ o koncentraciji koja ima značajan učinak na tržišno natjecanje – objavio je AZTN.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje