Povežite se s nama

Život i društvo

Policija se pozabavila vozačima koji parkiraju na mjestima za osobe s invaliditetom

Objavljeno:

- dana

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske su 16. i 17. veljače proveli pojačane mjere u prometu usmjerene na upozoravanje i sankcioniranje vozača koji parkiraju na mjesta predviđenim za parkiranje osoba s posebnim potrebama, tj. invaliditetom.

Naime, parkirališna mjesta za osobe s invaliditetom najbliža su ulazima u zgrade i druge značajne objekte (pošta, banka, trgovački centri i sl.), te vrlo često takva mjesta koriste i drugi vozači suprotno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Pravilnika o znaku pristupačnosti.

Osim toga, nisu niti rijetke tzv. zlouporabe znaka pristupačnosti kada osobe koje posjeduju znak pristupačnosti isti daju na korištenje (ustupaju) drugim osobama (npr. članovima obitelji).

Nadzirane su sve lokacije oko trgovačkih centara, javnih ustanova i ostala mjesta na kojima se nalaze označena parkirališna mjesta za vozila osoba s invaliditetom.

– Prilikom nadzora u počinjenu prekršaja parkiranja vozila na mjestu rezerviranom za parkiranje vozila osoba s invaliditetom, bez istaknutog znaka pristupačnosti na vozilu zatečeno je 6 vozila, dok je jedna osoba zatečena s nevažećim znakom pristupačnosti. Isto tako je utvrđeno kako su dvije osobe zlouporabile znak pristupačnosti na način da su na vozilu istaknule znak pristupačnosti od druge osobe (invalida) suprotno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Pravilnika o znaku pristupačnosti. Svi prekršitelji su sankcionirani. Obzirom da je praćenjem na terenu utvrđeno da postoje česti prekršaji nepropisno parkiranih vozila, policijski službenici će i u narednom periodu kontinuirano provoditi nadzor i utvrđivati prekršaje nepropisnog zaustavljanja i parkiranja vozila na mjestima rezerviranim za parkiranje vozila osoba s invaliditetom – javila je PU varaždinska.

Povećani oprez prilikom sudjelovanja u prometu

Obzirom na trenutnu vremensku situaciju s čestim temperaturnim promjenama, maglom i padalinama, mokrim i skliskim kolnikom policija posjeća sve sudionike na povećani oprez u prometu!

Jučer u večernjim satima i danas u ranim jutarnjim satima na području Policijske uprave varaždinske dogodile su se dvije prometne nesreće u kojima je jedna osoba od zadobivenih ozljeda smrtno stradala, a jedna je osoba zadobila zasada neokvalificirane ozljede.

– Za nastanak ovih prometnih nesreća odgovorni su mladi vozači, koji se nisu pridržavali prometnih propisa i vožnju nisu prilagodili vremenskim uvjetima i stanju kolnika. Obzirom na navedeno, napominjemo kako vožnja u uvjetima smanjene vidljivosti i pri nepovoljnim vremenskim uvjetima zahtjeva dodatnu pozornost stoga apeliramo na sve vozače da prilikom vožnje po magli, mokrom i skliskom kolniku uspore vožnju i prilagode brzinu uvjetima. Tijekom vožnje je potrebno povećati sigurnosni razmak, izbjegavati nagla kočenja i ubrzavanja, te voditi račina o ostalim sudionicima u prometu. Ovom prilikom apeliramo na sve, a posebno na mlade vozače da svojim odgovornim ponašanjem u prometu sačuvaju svoj život i zdravlje, kao i život i zdravlje drugih sudionika u prometu – upozoravaju iz PU varaždinske.

Život i društvo

Novi Marof: gradi se autobusno stajalište u Strmcu Remetinečkom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof

Na području Grada Novog Marofa nastavljaju se ulaganja u podizanje komunalnog standarda.

Sporazumom Grada Novog Marofa i Županijske uprave za ceste Varaždinske županije zajedničkim financiranjem u Strmcu Remetinečkom bit će izgrađeno autobusno stajalište s nadstrešnicom.

Vrijednost zajedničkog financiranja radova izvanrednog održavanja odnosno izgradnje autobusnog stajališta u Strmcu Remetinečkom na županijskoj cesti ŽC 2050 je 232.957 kuna s PDV-om. Udio ŽUC-a je 75 posto, odnosno 174.717,75 kuna, a Grada Novog Marofa preostalih 58.239,25 kuna.

Izabran je najpovoljniji ponuditelj za izvođenje radova, Galdi Čurilovec d.o.o., a radovi bi trebali biti gotovi do 30. lipnja 2021. Radovi obuhvaćaju izgradnju autobusnog stajališta s nogostupom i oborinskom odvodnjom.

– Izgradnja autobusnog stajališta izvest će se uz zapadnu stranu postojećeg kolnika županijske ceste ŽC 2050, na postojećem platou. Bit će uređeno autobusno stajalište za oba smjera vožnje autobusa te će se postići sigurnost putnika koji će čekati autobus na pješačkim otocima i tako će biti odvojeni od čekanja autobusa uz rub ceste – pojašnjava gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

Predviđena širina kolnika autobusnog stajališta je 5 metara, a peroni za putnike predviđeni su s obje strane autobusnog stajališta, kako bi se putnici mogli ukrcati u autobus ovisno o smjeru vožnje.

Uz istočnu stranu perona, uz ŽC 2050, predviđena je izvedba zaštitne ograde visine 1 metar.

– Ovo je samo nastavak ulaganja u podizanje komunalnog standarda svih naših naselja. Izgradnjom autobusnog stajališta, mještanima ćemo, uz bolju sigurnost na županijskoj cesti, omogućiti i bolju prometnu povezanost – dodaje gradonačelnik Jenkač.

Osim toga, u tijeku su i radovi na osvjetljenju pristupne ceste tzv. Janušice.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Mali sudionici Biciklističkog kampa i četvrti dan uspješno savladali zadanu rutu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenici osnovnih škola, sudionici Biciklističkog kampa u sklopu projekta „Želim voziti bicikl“, koji se organizira tijekom proljetnih praznika, u petak su dio aktivnosti imali i u Varaždinu.

Kao i prošle godine, Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina financijski podupire projekt, kojeg provodi BASK VINICA, a čiji je cilj uvrštavanje aktivnosti usmjerenih na stjecanje znanja iz prometne kulture i prometnih propisa u školski kurikulum te animacija učenika za stjecanjem znanja o pravilnom sudjelovanju u prometu.

U kampu ove godine sudjeluje 20 učenika varaždinske 7. osnovne škole i osnovnih škola iz Vinice, Cestice i Petrijanca te profesori Dubravko Banek, Nikola Sedlar, Predrag Dobrotić te autor i voditelj projekta, dr.sc. Branimir Štimec, prof.

Male je bicikliste u Varaždinu dočekao predsjednik ZSUGV-a, Alen Runac.

– Zajednica sportskih udruga s razlogom se uključila u projekt „Želim voziti bicikl” i podupire ga već drugu godinu zaredom. Riječ je o doista hvalevrijednom projektu, a Zajednica se uključila jer je naš cilj edukacija djece i mladih. Vrlo smo zadovoljni smjerom u kojem to sve ide i razvija se, a bitno je naglasiti da su uključeni i kineziolozi, što znači da se sve odvija pod stručnim nadzorom – rekao je Runac.

Biciklistički kamp „Želim voziti bicikl“, organizira u sklopu priprema za županijsko natjecanje „Sigurno u prometu“, prometno-edukativne akcije koju tradicionalno organizira Hrvatski autoklub zajedno s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Ministarstvom unutarnjih poslova, odnosno Postajom prometne policije Varaždin.

Mali su biciklisti prvog dana projekta bili u Vinici i odvozili pravu „smrznutu” dionicu, a put, odnosno kotači potom su ih odveli u Cesticu, gdje su vježbali vožnju kružnim tokom i raskrižjem sa semaforima.

Trećeg dana kroz općinu Petrijanec okušali su se u offroad biciklizmu kroz poljske puteve. Najzahtjevniji i najopasniji dio puta bio je četvrti dan, onaj od Vinice do Varaždina, odnosno vožnja prometnicama do grada i u gradu, ali su mali biciklisti i tu rutu uspješno svladali.

– Projekt „Želim voziti bicikl“ razvija se punih 15 godina, a nakon svih tih godina došli smo do razine da su sve škole partneri, da učitelji i nastavnici, ali i roditelji prepoznaju vrijednosti projekta i daju nam podršku – rekao je Branimir Štimec, podsjetivši da je Varaždin „grad bicikala” te da na bicikliste, posebice one najmlađe, moramo svi paziti.

Nastavite čitati