Povežite se s nama

Život i društvo

Policija se pozabavila vozačima koji parkiraju na mjestima za osobe s invaliditetom

Objavljeno:

- dana

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske su 16. i 17. veljače proveli pojačane mjere u prometu usmjerene na upozoravanje i sankcioniranje vozača koji parkiraju na mjesta predviđenim za parkiranje osoba s posebnim potrebama, tj. invaliditetom.

Naime, parkirališna mjesta za osobe s invaliditetom najbliža su ulazima u zgrade i druge značajne objekte (pošta, banka, trgovački centri i sl.), te vrlo često takva mjesta koriste i drugi vozači suprotno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Pravilnika o znaku pristupačnosti.

Osim toga, nisu niti rijetke tzv. zlouporabe znaka pristupačnosti kada osobe koje posjeduju znak pristupačnosti isti daju na korištenje (ustupaju) drugim osobama (npr. članovima obitelji).

Nadzirane su sve lokacije oko trgovačkih centara, javnih ustanova i ostala mjesta na kojima se nalaze označena parkirališna mjesta za vozila osoba s invaliditetom.

– Prilikom nadzora u počinjenu prekršaja parkiranja vozila na mjestu rezerviranom za parkiranje vozila osoba s invaliditetom, bez istaknutog znaka pristupačnosti na vozilu zatečeno je 6 vozila, dok je jedna osoba zatečena s nevažećim znakom pristupačnosti. Isto tako je utvrđeno kako su dvije osobe zlouporabile znak pristupačnosti na način da su na vozilu istaknule znak pristupačnosti od druge osobe (invalida) suprotno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Pravilnika o znaku pristupačnosti. Svi prekršitelji su sankcionirani. Obzirom da je praćenjem na terenu utvrđeno da postoje česti prekršaji nepropisno parkiranih vozila, policijski službenici će i u narednom periodu kontinuirano provoditi nadzor i utvrđivati prekršaje nepropisnog zaustavljanja i parkiranja vozila na mjestima rezerviranim za parkiranje vozila osoba s invaliditetom – javila je PU varaždinska.

Povećani oprez prilikom sudjelovanja u prometu

Obzirom na trenutnu vremensku situaciju s čestim temperaturnim promjenama, maglom i padalinama, mokrim i skliskim kolnikom policija posjeća sve sudionike na povećani oprez u prometu!

Jučer u večernjim satima i danas u ranim jutarnjim satima na području Policijske uprave varaždinske dogodile su se dvije prometne nesreće u kojima je jedna osoba od zadobivenih ozljeda smrtno stradala, a jedna je osoba zadobila zasada neokvalificirane ozljede.

– Za nastanak ovih prometnih nesreća odgovorni su mladi vozači, koji se nisu pridržavali prometnih propisa i vožnju nisu prilagodili vremenskim uvjetima i stanju kolnika. Obzirom na navedeno, napominjemo kako vožnja u uvjetima smanjene vidljivosti i pri nepovoljnim vremenskim uvjetima zahtjeva dodatnu pozornost stoga apeliramo na sve vozače da prilikom vožnje po magli, mokrom i skliskom kolniku uspore vožnju i prilagode brzinu uvjetima. Tijekom vožnje je potrebno povećati sigurnosni razmak, izbjegavati nagla kočenja i ubrzavanja, te voditi račina o ostalim sudionicima u prometu. Ovom prilikom apeliramo na sve, a posebno na mlade vozače da svojim odgovornim ponašanjem u prometu sačuvaju svoj život i zdravlje, kao i život i zdravlje drugih sudionika u prometu – upozoravaju iz PU varaždinske.

Život i društvo

Novi Marof: Danijela Treska i njezina obitelj godinama su uzor svim udomiteljima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U travnju ove godine objavljen je Javni poziv za dodjelu nagrada udomiteljima za izuzetne uspjehe ostvarene u promicanju i obavljanju udomiteljstva u 2021. godini. Isti je organiziran od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Centar za socijalnu skrb Novi Marof tom prigodom je za godišnju nagradu odlučio nominirati udomiteljicu Danijelu Treska.

Navedena nominacija podržana je preporukom od strane čelnika Varaždinske županije. Danijela Treska se nesrodničkim udomiteljstvom za odrasle osobe bavi unazad nešto više od deset godina.

U tom dugom vremenskom periodu osigurala je smještaj brojnim korisnicima u potrebi, nerijetko onima koji su bili životno ugroženi i prethodno živjeli u teškim stambenim i socijalnim uvjetima.

Udomiteljica im je u svojoj obitelji, osim brige i skrbi, uvijek pružala emocionalnu potporu i podršku te su čak i oni zahtjevni i tzv. teški i nesuradljivi korisnici odlično funkcionirali u udomiteljskoj obitelji. Danijela Treska se kao udomiteljica od početka suradnje sa stručnim radnicima Centra za socijalnu skrb Novi Marof isticala kao izrazito emocionalno topla i srdačna osoba, puna razumijevanja za svaku od osoba koja je svoj dom našla u njenoj obitelji, neovisno o tome da li se radilo o hitnom, privremenom ili dugotrajnom smještaju.

– Zbog dugogodišnje suradnje obilježene isključivo pozitivnim iskustvima, kao i općenito pozitivnog stava i pristupa korisnicima koji udomiteljica ima i kojima daje primjer ostalim udomiteljima, ona zasigurno daje izrazit doprinos unapređenju udomiteljstva na području svoje lokalne zajednice – ističu u novomarofskom Centru za socijalnu skrb.

Nastavite čitati

Život i društvo

Uređena cesta u lepoglavskom naselju Sestranec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U naselju Sestranec u Lepoglavi dovršeno je uređenje lokalne nerazvrstane ceste.

Postojeći oštećeni asfaltni sloj saniran je korištenjem nove tehnologije – bitumenske emulzije koja će, uz sanaciju oštećenja, spriječiti njegovo daljnje propadanje.

Radove je temeljem sklopljenog ugovora s Gradom Lepoglavom izvela tvrtka Colas koja je tom prigodom organizirala i prezentaciju koju su pratili predstavnici susjednih općina i gradova s područja Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije.

– Ova nova tehnologija sanacije cesta pruža odličan omjer kvalitete i cijene što je itekako važno jer nam omogućava sanacije većeg broja lokalnih cesta uz znatno manji trošak. Grad Lepoglava među prvim je gradovima odnosno jedinicama lokalne samouprave u ovom dijelu Hrvatske koji je počeo koristiti ovu tehnologiju što potvrđuje da pratimo inovativne trendove koji nam omogućavaju efikasnije održavanje komunalne infrastrukture, a time zadržavanja visokog komunalnog standarda važnog za naše građane – poručio je gradonačelnik Marijan Škvarić tijekom 135.000 kuna vrijednih radova na uređenju 440 metara ceste u naselju Sestranec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!