Povežite se s nama

Crna kronika

Policija u Paki zaustavila teretno vozilo s opasnim nedostacima i oduzela registarske pločice

Ilustracija

Objavljeno:

- dana

U utorak, 30. kolovoza, u 18.15 sati u Paki na državnoj cesti D-3 policijski službenici Policijske uprave varaždinske u suradnji s Upravom za cestovni promet, cestovnu infrastrukturu i inspekciju, Odjel Varaždin, zaustavili su teretno vozilo zadarskih registarskih oznaka kojim je upravljao 46-godišnjak iz Zagreba.

Tom su prilikom utvrđeni tehnički nedostaci na vozilu te je isto prepraćeno u stanicu za tehnički pregled u Novom Marofu, javila je PU varaždinska.

Prilikom izvanrednog tehničkog pregleda vozila utvrđeno je više većih i opasnih nedostataka, zbog čega je vozilo isključeno iz prometa, uz privremeno oduzimanje registarskih pločica.

Protiv vozača će se podnijeti izvješće o počinjenom prekršaju zbog počinjenja prekršaja iz  Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu.

Vezano uz navedeno, policija skreće pozornost na slijedeće:

– Vozači teretnih vozila u prometu upravljaju vozilima najveće dopuštene mase, oni su profesionalci i od njih se očekuje najveća odgovornost u prometu. Svaka vaša aktivnost u kojoj fokus nije samo na vožnji povećava mogućnost prometne nesreće. Prosječno vrijeme potrebno za samo kratak pogled na mobitel je 1.3 s, za to vrijeme vaše vozilo prevali više desetaka metara, odnosno dvostruku dužinu vašeg teretnog vozila te može neprimjetno napustiti prometnu traku – poručili su iz policije.

UMOR – umoran vozač nije u potpunosti usredotočen na vožnju, a vrijeme reakcije i mogućnost procjene prometne situacije su bitno smanjeni. Kako bi vozili odgovorno i sigurno, zaustavite se na propisanim mjestima i odmorite se.

MOBITELI I TABLETI – vozači teretnih vozila provode puno vremena za upravljačem i često dolazi do potrebe razbijanja monotonije. Telefoniranje, pisanje poruka, korištenje društvenih mreža i gledanje filmova tijekom vožnje odvraća vozačevu pažnju s vožnje i može dovesti do prometne nesreće.

RAZMAK – kako bi sigurno mogli zaustaviti vozilo i na vrijeme reagirati na situacije u prometu u svakom trenutku je potrebno  držati dovoljno dugačak razmak do vozila iza kojeg vozite. Ako vozite preblizu teretnog vozila ispred vas, to smanjuje vidno polje, osobito na zaustavnu traku gdje može biti parkirano vozilo u kvaru ili vozilo ophodnje autoceste.

RETROVIZORI – poznato je da teretna vozila imaju veliki „mrtvi kut“ retrovizora kojima vozač prati promet koji se odvija iza njega. Učestalom provjerom prometa preko retrovizora smanjuje se mogućnost prometnih nesreća. Sve što odvlači vozačevu pozornost utječe na sigurnu vožnju. Vaša odgovornost i budnost povećava sigurnost svih sudionika u prometu.

Crna kronika

Ima i toga: netko je ukrao svijeće s adventskog vijenca na trgu u Sračincu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 3. prosinca u Sračincu, nepoznati počinitelji su otuđili svijeće s adventskog vijenca koji je postavljen nasred trga, javila je PU varaždinska.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna.

Policijski službenici poduzimaju mjere i radnje u cilju pronalaska počinitelja ovog kaznenog djela.

Nastavite čitati

Crna kronika

Na pješačkom prijelazu autom udario i ozlijedio maloljetnog pješaka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 2. prosinca 2022. godine, nešto poslije 6 sati u Zebanec Selu, dogodila se prometna nesreća u kojoj je ozlijeđen maloljetni pješak, javila je PU međimurska.

Vozač rođen 1962. godine, upravljao je VW Polom čakovečkih registarskih oznaka kolnikom ulice spomenutog naselja te se tom prilikom obilježenom pješačkom prijelazu na kojem se prometom ne upravlja uređajima za davanje prometnih svjetala, ni znacima ovlaštene osobe, nije približavao sigurnosnom brzinom tako da može zaustaviti svoje vozilo da bi propustio pješaka koji je već stupio na pješački prijelaz.

Uslijed opisane situacije prednjim bočnim dijelom automobila udario je u tijelo maloljetnog pješaka, koji je prelazio kolnik ulice preko obilježenog pješačkog prijelaza.

Nakon udara došlo je do pada pješaka na nogostup.

Ozlijeđeni pješak vozilom hitne medicinske pomoći prevezen je u čakovečku bolnicu, gdje mu je pružena liječnička pomoć, dok će se težina zadobivenih ozljede naknadno okvalificirati.

– Upozoravamo vozače da su prilikom nailaska na obilježeni pješački prijelaz na kojem se prometom ne upravlja uređajima za davanje prometnih svjetala, ni znacima ovlaštene osobe, dužni upravljati sigurnom brzinom tako da ne ugrožavaju pješake, odnosno tako da mogu zaustaviti svoje vozilo da bi propustili pješake koji su već stupili na pješački prijelaz. Dodatna obazrivost i povećana pažnja vozača nužna je u uvjetima smanjene vidljivosti, posebice u jutarnjim i večernjim satima te kada su nastupili loši vremenski uvjeti (kiša, magla, snijeg …). Ujedno, upozoravamo pješake da su dužni prije stupanja na prethodno opisane pješačke prijelaze, obratiti pažnju na udaljenost i brzinu vozila koja im se približavaju – poručuje policija.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje