Povežite se s nama

Crna kronika

Policija upozorava: pripazite na džepne krađe!

Objavljeno:

- dana

Jučer, 27. listopada, nešto poslije 13 sati u Čakovcu u Zagrebačkoj ulici, dvojica nepoznatih počinitelja ukrala su novčanik, vlasništvo 73-godišnjakinje.

U trenutku kada je oštećena obavljala kupovinu, jedan od počinitelja odvraćao joj je pažnju razgovorom o cijenama raznih proizvoda, dok je drugi istodobno iz ruksaka ostavljenog u kolicima za kupovinu ukrao novčanik u kojem su se nalazili novac, osobni dokumenti, bankovna kartica te kartice raznih trgovina.

Materijalna šteta procjenjuje se na više stotina kuna. Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Džepne krađe najčešće se događaju na mjestima gdje se kreće i okuplja veći broj ljudi, pa tako kradljivci koriste gužve u sredstvima javnog prijevoza, ugostiteljskim objektima, trgovačkim centrima, raznim čekaonicama, zdravstvenim ustanovama, tržnicama, raznim javnim okupljanjima i drugim ”prometnim” mjestima. Počinitelji mogu biti i žene i muškarci, starije i mlađe životne dobi, a uglavnom rade u skupinama. Jedan počinitelj odvlači pozornost, dok drugi zavlači ruku u džep ili torbicu te izvlači novčanik, a zatim ga najčešće predaje trećem, koji potom nestaje u gužvi.

Nekoliko korisnih savjeta kojima možete izbjeći džepnu krađu:
• u novčaniku držite onoliko novaca koliko ste planirali potrošiti u kupnji,
• ako kupnju obavljate bankovnom karticom, potrudite se zapamtiti PIN, tako da ga ne nosite zapisanog sa sobom u kupnju,
• ne nosite sve vrijednosti u novčaniku – odvojite dokumente od novca i stavite ih izvan novčanika kako u slučaju krađe ne bi ostali i bez dokumenata,
• u kupnju ne nosite dokumente koji vam nisu potrebni (putovnicu, štedne knjižice,…),
• ne ostavljajte vašu torbu, novčanik ili mobitel na blagajnama, policama ili kabinama prilikom kupnje,
• nikad ne ostavljate torbicu u ili na kolicima za kupnju – dovoljan je trenutak nepažnje i ostat ćete bez nje,
• torbicu uvijek držite čvrsto zatvorenu, ispred sebe kako bi imali neprestani nadzor nad njom, preklopom (ako ga imate) uz tijelo, a ne sa strane ili straga,
• novčanik nikako ne nosite u stražnjem džepu jer je lopovima laka meta,
• ako novčanik držite u ruksaku, ruksak svakako za vrijeme kupovine držite sprijeda kako bi imali nadzor nad istim.

Što poduzeti ako ipak dođe do krađe?

• ne paničarite – odmah obavijestite uposlenika u trgovačkom centru i nazovite policiju,
• ako vam je otuđen i mobitel zamolite nekoga da vas nazove – možda je lopov još uvijek u blizini pa ćete po zvuku znati i tko je (dobro zapamtite njegov opis),
• pretražite vašu okolicu – postoji mogućnost da je lopov izvukao samo novac iz novčanika i odbacio ga u blizini. Spremite pronađeni novčanik pažljivo u vrećicu, možda se otkriju korisni tragovi,
• ako su vam ukradene bankovne kartice odmah nazovite svoju banku i obavijestite ih o događaju.

Crna kronika

Nizozemskom državljaninu u Varaždinu s nosača na autu ukradena dva MTB bicikla

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske postaje Varaždin zaprimili su prijavu državljana Nizozemske, starosti 29 godina, o krađi, javila je PU varaždinska.

Nizozemski državljanin prijavio je da je nepoznati počinitelj od 26. do 27. lipnja s nosača za bicikle na osobnom vozilu, koje je bilo parkirano na parkirališta u Kolodvorskoj ulici u Varaždinu, otuđio dva MTB bicikla.

Visina materijalne štete procjenjuje se na 20-ak tisuća kuna.

Policijski službenici poduzimaju radnje u cilju pronalaska počinitelja ovog kaznenog djela.

Nastavite čitati

Crna kronika

Policija riješila slučaj: umirovljenica ukrala suncobran na Aquacityju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

policija

Policijski službenici Policijske postaje Varaždin, dovršili su kriminalističko istraživanja nad ženom starosti 69 godina.

Sumnja se da je 19. lipnja iz otvorenog skladišta na kupalištu Aquacity otuđila suncobran, javila je PU varaždinska.

Varaždin: s jedne terase otuđeno šest stolaca, a na Aquacityu ukraden suncobran

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja suncobran je vraćen odgovornoj osobi oštećene javne gradske ustanove, a protiv osumnjičene je podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje