Povežite se s nama

Međimurje

Policijski službenici svečano predali novi „Infuzomat“ Županijskoj bolnici Čakovec

Infuzomat Županijska bolnica Čakovec donacija policija1

Objavljeno:

- dana

U utorak, 18. prosinca, na Odjel intenzivne njege Županijske bolnice Čakovec stigao je novi uređaj „Infuzomat“, koji je nabavljen novčanim sredstvima tijekom preventivne akcije „The Honest Truth“ održane 12. svibnja ove godine.

Infuzomat, uređaj za preciznu intravensku primjenu lijeka s mogućnošću signalizacije bilo kakve nepravilnosti, djelatnicima Županijske bolnice Čakovec uime Policijske uprave međimurske svečano su na daljnje korištenje predali voditelj Službe policije i policijska službenica za prevenciju iz Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa te policijski službenik Postaje prometne policije Čakovec.

Preventivna akcija „The Honest Truth“, održana je u sklopu humanitarnog moto susreta pod geslom „male promjene spašavaju živote“, u suradnji Policijske uprave međimurske sa Županijskom bolnicom Čakovec i Gradom Čakovcem. Akcija je bila usmjerena na provođenje preventivnih aktivnosti i prenošenje pozitivnih poruka motociklistima, odnosno prevenciju glavnih uzročnika nastanka svih prometnih nesreća – alkohol i drogu, nepropisnu brzinu, sigurnosni pojas te telefoniranje mobitelom prilikom vožnje.

Održano je dobrovoljno darivanje krvi te vožnja poligona sigurne vožnje. Na kraju susreta svi motociklisti vozili su panoramsku humanitarnu vožnju Međimurjem za Odjel intenzivne njege Županijske bolnice Čakovec.

U provođenje ove aktivnosti bili su uključeni policijski službenici motociklisti sa službenim motociklima susjednih policijskih uprava, kako s našeg područja, tako i iz Republike Slovenije i Republike Mađarske, Mobilna jedinica prometne policije te policijski instruktori Policijske akademije iz Zagreba, Crveni križ grada Čakovca i Hrvatska komora medicinskih sestara Međimurske županije. Ciljevi okupljanja, osim navedenih, bili su upoznavanje, razmjenjivanje iskustva te poduzimanje zajedničkih mjera u poboljšanju stanja sigurnosti u cestovnom prometu.

Crveni križ izveo je pokaznu vježbu skidanja kacige kod unesrećenog vozača motocikla, a u ovu akciju uključila se i Hrvatska komora medicinskih sestara Međimurske županije.

Policijska uprava međimurska zahvaljuje svima koji su svojim novčanim sredstvima prikupljenim tijekom preventivne akcije „The Honest Truth“ pomogli u nabavci uređaja neophodnog za najteže bolesnike.

Međimurje

Međimursko izaslanstvo u Austriji: gradić Güssing primjer je kako postići energetsku neovisnost

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Postići energetsku neovisnost i osigurati lokalnoj zajednici dovoljne količine toplinske i električne energije po prihvatljivim cijenama, misao je kojoj se društvo danas okreće više nego ikada. Izuzetno turbulentno stanje na energetskom tržištu natjeralo je nacionalne vlade diljem Europe da sve više pažnje posvete detaljnijem planiranju budućnosti. Također, Europska komisija zatražila je od članica EU-a da ulože dodatne napore u ostvarivanje Europskog zelenog plana i njegovih ciljeva puno prije zacrtanog roka od 2050. godine.

Osim nacionalnih vlada i lokalne vlasti traže energetska rješenja kojima bi se olakšao život stanovnicima i njihovom području. Upravo s tim ciljem su izaslanstva Međimurske županije i Grada Čakovca predvođeni županom Matijom Posavcem i gradonačelnicom Ljerkom Cividini, boravili u službenom posjetu austrijskom gradiću Güssingu. Smješten u južnom dijelu Gradišća, u blizini austrijsko-mađarske granice, grad Güssing je već više d četvrt stoljeća dom Europskog centra za obnovljive izvore energije u kojem se za potrebe tamošnjih kućanstava i industrijskih pogona iz biomase proizvode toplinsku i električnu energiju te etanol i prirodni plin.

O projektu su govorili njegovi voditelji Joachim Hacker i Reinhard Koch, istaknuvši da je Centar pokrenut sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća s ciljem stvaranja novih mogućnosti za gospodarski izoliran i osiromašen dio austrijskog Gradišća. S obzirom da je riječ o poljoprivrednom kraju, s velikim šumskim površinama, nastala je ideja da se raspoloživa biomasa iskoristi za proizvodnju zelene energije. Prvi korak učinjen je 1996. godine gradnjom centrale za proizvodnju toplinske energije na biomasu, koja je u to vrijeme bila najveća u Europi. Danas pogon ima više od 30 postrojenja za proizvodnju toplinske energije, biogoriva i bioplina.

– Tvrtka je u vlasništvu tamošnjih jedinica lokalne samouprave koje na taj način izravno utječu na cijenu energije i energenata za svoje korisnike, što se pokazalo izuzetno korisnim upravo u vrijeme aktualne energetske krize – istaknuto je tijekom prezentacije projekta.

Lokalna zajednica sama upravlja cijenama energije

Sustav se i dalje razvija s novim energetskim postrojenjima, poput sunčanih elektrana, pa se u ovom gradu i njegovoj okolici proizvodi dovoljno električne energije za potrebe lokalnog stanovništva. Ništa manje važno za istaknuti je da je sva dobivena energije iz obnovljivih izvora.

Izaslanstvu iz Međimurja posebno je zanimljiv model proizvodnje energije i energenata iz obnovljivih izvora energije koji su osmislili i implementirali u Güssingu, a koji pak lokalnoj zajednici omogućuje upravljanje cijenama energije.

– Međimurje u cjelini je u hrvatskim okvirima prepoznatljivo kao sredina koja je među „najzelenijima“. Veća energetska neovisnost putem proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, logični je korak naprijed, te su iskustva sredina koje su taj put već prošle, izuzetno vrijedna – poručila je međimurska delegacija.

Nastavite čitati

Međimurje

U Čakovcu i ove godine Zimski kamp tehničke kulture: besplatne radionice za osnovnoškolce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Društvo pedagoga tehničke kulture Međimurske županije s partnerima Radioklubom „Međimurje“, Aeroklubom „Međimurje“ i Foto-kino klubom Ivanovec, organizira 7. zimski kamp tehničke kulture pod nazivom „Učenje tehnike kroz igru“.

Kamp će se održati od ponedjeljka, 20. veljače, do petak, 24. veljače, u prostorima III. osnovne škole Čakovec. Učenike očekuju 11 radionica, a da bi se moglo sudjelovati na njima potrebna je prethodna prijava putem obrasca dostupnih na internetskim stranicama Grada Čakovca.

Za sve učenike od 1. do 8. razreda predviđene su radionice: „Radiokomunikacije“, „Kreativna radionica suradnja s Gospodarskom školom“ i „Zrakoplovno i raketno modelarstvo“. Za učenike nižih razreda održat će se radionica „Modelarstvo kreativna tehnička tvorevina 1.“. Dvije radionice predviđene su za učenike od 3. do 8. razreda: „Strojarstvo i strojarske konstrukcije“ i „Foto video radionica“, dok je preostalih pet radionica predviđeno za učenike viših razreda: „Modelarstvo kreativna tehnička tvorevina 2.“, „Code Club – programiranje robota za početnike“, „3D modeliranje“, „Robotika“ i „Elektronika“.

Svoje radove s radionica učenici mogu ponijeti kući, a sudjelovanje na Zimskom kampu je besplatno.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje