Povežite se s nama

Život i društvo

Poligon i bon od 100 kuna

Objavljeno:

- dana

OBRAZOVANJE

Nakon Varaždina, i Ludbreg će dobiti prometni poligon, uz ludbrešku osnovnu školu.

– Djeca će moći učiti pravila ponašanja u prometu na sigurnome i zaštićenome mjestu. Projekt je vrijedan 400.000 kuna i nadam se da će biti gotov do kraja ove godine – rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić i dodao da će Grad Ludbreg svim učenicima osnovnih škola darovati bon od 100 kuna za kupnju školskog pribora.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

FOTO U Varaždinu obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, na varaždinskom židovskom groblju izaslanstvo Grada Varaždina predvođeno gradonačelnikom Ivanom Čehokom položilo je u srijedu vijenac i upalilo svijeću u spomen na sve žrtve holokausta.

Potom je gradonačelnik okupljene pozvao da minutom šutnje odaju počast žrtvama holokausta, a zatim je poručio kako je to „prigoda da se prisjetimo židovske zajednice u gradu Varaždinu, ali i da se oda počast svima koji počivaju na groblju“.

– Takozvano židovsko groblje je memorijalni prostor kojeg Grad održava i obnavlja. Prilika je to, s obzorom na to da svaka nevina žrtva simbolizira u sebi čovječanstvo i čovječnost, da se prisjetimo i svih nevinih žrtava bilo kojeg totalitarizma. Da ne ostane sve samo na riječima komemoracije, mi smo u Gradu Varaždinu prionuli rekonstrukciji naše sinagoge. Nekako je sada vremenska koincidencija da je sinagoga posvećena 1861 godine. No, osamdeset godina nakon toga – 1941.godine Varaždin je, nažalost, prvi postao „Judenfrei grad“ – naglasio je gradonačelnik.

Štoviše, pripadnici židovske zajednice su tijekom ustaškog režima bili istrijebljeni, te oni više nisu postojali kao zajednica.

– Sada, osamdeset godina nakon toga, mi obnavljamo sinagogu. Nekako se sve poklopilo pa se nadamo da bismo pročelje faksimilmo uredili, a zatim i unutrašnjost zgrade. Na taj način vratili bi spomen i tragove na židovsku zajednicu i kulturu koje smo se prisjetili i velikom izložbom fotografija. Time će ti tragovi ostati trajno zabilježeni u našem kulturno-povijesnom sjećanju i spomenicima. Mislim da je to najbolji način da vratimo dug jedno vrlo vrijednoj zajednici, koja je ostavila traga u našoj prošlosti – rekao je Čehok.

Nažalost, i nakon ove komemoracije na židovskom groblju, varaždinski građani još uvijek nemaju pojma što se nakon svibnja 1945. dogodilo sa židovskom imovinom koja je pripala Gradu.

Odnosno, kome je dodijeljena na korištenje i pod kojim uvjetima, te u kojoj je funkciji imovina bivše židovske zajednice, koja je možda još uvijek u portfelju Grada.

Podsjećamo, međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta po rezoluciji Ujedinjenih naroda obilježava se na godišnjicu oslobađanja najvećeg nacističkog koncentracijskog logora Auschwitz u Poljskoj.

Stoga bi bilo lijepo, da djecu i unuke onih koji su se čak i besplatno nakon svibnja 1945. u Varaždinu domogli nekretnina židovskih obitelji, u buduće primijetimo na ovakvim komemoracijama.  

Nastavite čitati

Život i društvo

Jednoglasno donesen proračun Općine Maruševec za 2021. vrijedan 25 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na sjednici Općinskog vijeća održanoj krajem prošle godine uz pridržavanje epidemioloških mjera, jednoglasno je donesen Proračun Općine Maruševec za 2021. godinu u visini od 25.126.000 kuna.

U odnosu na Proračun za 2020. godinu, radi se povećanju od 5,6 milijuna kuna.

Proračun potvrđuje nastavak provođenja projekata i investicija na području Općine u rangu prethodnih godina koje se po razini ulaganja mogu svrstati u rekordne i uspješne godine.
U obrazloženju Proračuna za 2021. godinu načelnik Općine Maruševec Damir Šprem istaknuo je kako je prošlogodišnji proračun bilo puno lakše pripremiti nego ovogodišnji.

– Proračun smo pripremili u cilju maksimalne realizacije planiranih projekata i prihoda. Naravno, sve potrebe koje će se pojaviti tijekom iduće godine nastojat ćemo realizirati iako je jako malo konkretnih informacija iz ministarstava oko planiranih raspisivanja natječaja i financijskih pomoći u idućoj godini. U pripremi jednog od najviših Proračuna Općine Maruševec u zadnjih 11 godina vodili smo se dosadašnjim rezultatima ali i najavama o novom programskom razdoblju Europske unije 2021.-2027., kako bismo privukli što više sredstava iz domaćih i europskih institucija koje znamo kako i imamo gdje realizirati – rekao je tom prilikom načelnik Damir Šprem, te naglasio da je u 2021. godini usprkos pandemiji bolesti COVID-19 osigurano financiranje bitnih programa za razvoj zajednice, s posebnim naglaskom na razvoj temeljne komunalne infrastrukture, zaštitu okoliša, poslovnu konkurentnost i zapošljavanje, ali i obrazovanje.

Kao i svake godine, najveći dio Proračuna planira se izdvojiti za investicije u komunalnu infrastrukturu, i to 10,5 milijuna kuna, dok kroz program javnih potreba u društvenim i srodnim djelatnostima, Općina Maruševec i ove godine pokazuje socijalnu osjetljivost.

Važno je istaknuti osiguravanje sredstava za sufinanciranje ekonomske cijene dječjih vrtića od 800 kuna kao direktnu pomoć obiteljima. Proračun i dalje prati sve socijalne potrebe u Općini Maruševec kroz sufinanciranje prehrane toplog obroka učenika slabijeg imovinskog stanja, nabavu radnih bilježnica, stipendije i školarine, demografske mjere i naknade roditeljima za novorođene bebe, školu plivanja, prijevoz školaraca, darove za djecu, naknade umirovljenicima, pomoć osobama s invaliditetom, produženi boravak te pomoć staračkim domaćinstvima za odvoz smeća.

Općina Maruševec je i u 2021. godini osigurala potrebna sredstva za financiranje kapitalnih projekata poput sanacije prometnica, nerazvrstanih cesta i klizišta na području Općine, proširenje i uređenje groblja u Maruševcu, kao i izvođenje radova odvodnje oborinskih voda na pet lokacija.

– U proteklim godinama, maksimalno smo posvećeni privlačenju dodatnih proračunskih sredstava iz ministarstava, institucija i europskih fondova, pomoću kojih smo dosad realizirali brojna vidljiva ulaganja na području Općine. Tako planiramo i ove godine, kroz navedene izvore modernizirati javnu rasvjetu, energetski obnoviti Društveni dom u Druškovcu, izgraditi reciklažno dvorište, provoditi projekte Europa za građane i Promocija zdravlja i prevencija bolesti te nastaviti s projektom Razvoja širokopojasnog pristupa internetu. Što se tiče novih projekata, u planu je prijava provedbe implementacije projekta Pametne općine, kao i u potpunosti spreman projekt izgradnje Kulturnog centra Maruševec te 2. fazu adaptacije Etno kuće Maruševec, koju smo tijekom 2020. godine zaštitili od daljnjeg propadanja – pojašnjava zamjenik načelnika Mario Klapša koji ističe da je Općina Maruševec uz pomoć vanjskih izvora u zadnje tri godine realizirala projekte vrijednosti 12 milijuna kuna!

U cilju pomoći gospodarstvu i razvoja poslovne konkurentnosti gospodarskog sektora te povećanja zapošljavanja, Općina Maruševec će i u ovoj godini dodijeliti bespovratne potpore kroz Program potpora za malo i srednje poduzetništvo te za poljoprivredni i turistički sektor. Jedan je to od programa za koji su građani prošle godine pokazali veliki interes uz Program poticanja mladih obitelji za ostanak na području Općine Maruševec, koji direktno utječe na demografsku sliku Općine i daje konkretne rezultate. Prošle je godine 13 obitelji ostvarilo navedenu bespovratnu potporu, stoga je i ove godine 250.000 kuna osigurano za mlade obitelji koje kupuju nekretninu ili adaptiraju postojeću.

Osim investicijskih projekata, Općina Maruševec nastavlja i s poticanjem rada udruga kao i u proteklim godinama. Za Javne potrebe s područja vatrogastva, udruga te društvenih i humanitarnih organizacija planira se izdvojiti preko milijun kuna, od čega će se za programe i projekte organizacija civilnog društva za javne potrebe i od interesa za opće dobro što je jedan od važnijih načina rasta i razvoja Općine Maruševec izdvojiti oko 370.000 kuna.

Nastavite čitati