Povežite se s nama

Život i društvo

Političar čije su odluke otvorile bolje mogućnosti za poduzetnike

Objavljeno:

- dana

Darko Horvat, kandidat HDZ-a na 3. mjestu liste III. izborne jedinice, političar je s višegodišnjim iskustvom i konkretnim rezultatima. 

Glasove svih onih koji su na prošlim izborima zaokružili njegovo ime itekako je opravdao. Mjesto u Saboru zamijenio je ministarskim zadaćama i u proteklih šest mjeseci kao prvi čovjek Ministarstva poduzetništva i obrta donio odluke kojima je hrvatskim poduzetnicima dano na raspolaganje više sredstava no ikad, sa značajno smanjenom procedurom, a da se pritom nije posezalo u državni proračun.

U ovom trenutku za hrvatske poduzetnike na prostoru cijele države postoje otvoreni javni natječaji, u ukupnom iznosu oko 2,5 milijardi kuna, kroz koje poduzetnici, ovisno o veličini svog poduzeća, mogu povući u svoje investicije. Riječ je o javnim pozivima za provedbu kojih su sredstva osigurana isključivo iz europskih strukturnih i investicijskih fondova: „Kompetentnost i razvoj MSP-a“, „Podrška razvoju MSP-a u turizmu povećanjem kvalitete i dodatne ponude hotela”, “Inovacije novoosnovanih MSP-a”, te „E-impulsu“ za mikro i male poduzetnike.

Upravo je „E-impulsom“ napravljen velik iskorak, što je posebno važno jer radi se o izvorima financiranja za najosjetljiviji dio hrvatskog poduzetništva. 
Bivša Vlada za Impuls je lani osigurala 46 milijuna kuna, i to iz državnog proračuna, što je bilo dovoljno za 127 potpora. Zahvaljujući odlukama ministra Darka Horvata ove godine je osigurano 250 milijuna, ali sve iz EU proračuna, što će omogućiti oko 2000 potpora.

Još tri poziva

U pripremi su još tri javna poziva, koji će biti objavljeni do kraja godine. Za ulaganje u poduzetničku poslovnu infrastrukturu (Inkubatori) namijenjenu jedinicama regionalne i lokalne samouprave i potpornim institucijama osigurano je 152 milijuna kuna, 53 milijuna kuna za komercijalizaciju inovacija u poduzetništvu namijenjenu inovativnim poduzećima, 38 milijuna kuna za poticanje internacionalizacije, 76 milijuna kuna za promociju poduzetništva te 38 milijuna kuna za vođenje standarda i certificiranje.
Kao ministar, Darko Horvat bio je taj koji je donosio odluke koje su dale potpuno nov smjer u radu Ministarstva poduzetništva i obrta; razgovarao je s poduzetnicima, gledao što rade, slušao što im treba i donosio odluke kojima je unaprijedio mjere i poticaje Ministarstva, stvarajući tako nove prilike za hrvatskog poduzetnika i hrvatsko gospodarstvo.

Kompetentnost i razvoj MSP-a“ ukupne alokacije 867.000.000,00 kuna; s iznosima potpore od 300.000,00 do 30.000.000,00 kuna te intenzitetom do 45 % za mala i 35 % za srednje velika poduzeća od ukupno prihvatljivih troškova po projektu.
“Podrška razvoju MSP-a u turizmu povećanjem kvalitete i dodatne ponude hotela” ukupne alokacije u iznosu od 304.000.000,00 kuna; s iznosima potpore od 1.000.000,00 do 10.000.000,00 kuna te intenzitetom do 45 % za mala i 35 % za srednje velika poduzeća od ukupno prihvatljivih troškova po projektu.
“Inovacije novoosnovanih MSP-a” ukupne alokacije 22.800.000,00 kuna sa iznosima potpore od 150.000,00 do 1.500.000,00 kuna te intenzitetom do 90 % prihvatljivih troškova. „E-Impuls“ ukupne alokacije mikro i malim poduzetnicima 250.000.000,00 kuna. Iznosi potpore su od 30.000,00 do 300.000,00 kuna; intenzitet potpore od 65 % za male do 85 % mikro poduzetnike. Ovaj javni poziv, za razliku od prethodnih godina, financirat će se EU sredstvima. Poziv je namijenjen isključivo mikro i malim poduzećima i pet puta je veći nego u 2015. godini.

Više novca za stipendije

Stipendiranje učenika koji se školuju za obrtnička zanimanja poticajna je mjera Ministarstva poduzetništva i obrta, za čiju su provedbu ove godine prvi put sredstva osigurana iz Europskoga socijalnog fonda, i to u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava. Zalaganjem ministra Darka Horvata ne samo da su sredstva za nove stipendije višestruko veća, nego će stipendije dobiti više učenika.

Osigurani novci
Za novu školsku godinu Sporazumom s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava osigurano je 23 milijuna kuna za projekt Obrazovanje za poduzetništvo i obrt iz Europskoga socijalnog fonda. Ministarstvo poduzetništva i obrta je objavilo javne pozive za „Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima“ i „Naukovanje za obrtnička zanimanja“, a zaprimanje prijava počinje 1. rujna. Riječ je o novom okviru za dodjelu stipendija u 100-postotnom iznosu na razini od 18 milijuna školsku godinu 2016./2017. Ministarstvo poduzetništva i obrta s HZZ-om je tako počeo partnerski odnos stalne suradnje na praćenju kretanja na tržištu rada i deficitarnih zanimanja. Stipendirat će se 2.000 učenika te će se provesti  40 naukovanja za obrtnička zanimanja. Cilj svih ovih zalaganja i napora ministra Darka Horvata je da se kroz tri-četiri godine srednjoškolski obrazovni sustav prilagodi potrebama tržišta rada.

E-IMPULS 

Bivša Vlada je za Impuls osigurala 46 milijuna kuna iz državnog proračuna, a zahvaljujući odlukama ministra Horvata ove godine je osigurano 250 milijuna kuna iz EU, što će omogućiti 2000 potpora

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Uz pomoć Općine Sračinec još 40 učenika naučilo plivati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nastavljen je projekt škole plivanja, koju za učenike i učenice Osnovne škole Sračinec u cijelosti financira Općina Sračinec.

Na ovogodišnjoj školi plivanja sudjelovali su učenici 4. a i 4. b razreda OŠ Sračinec, sveukupno 40 učenika.

Zbog epidemioloških mjera bili su podijeljeni u dvije grupe, a škola se odvijala od 17. do 21. siječnja na bazenima u Varaždinu.

– Ponovno smo uradili nešto dobro za budućnost ove djece, a i razveselili ih. Općina više od desetljeća u potpunosti financira školu plivanja i prijevoz učenika u Varaždin, a s tim ćemo nastaviti i u budućnost. Vještina plivanja koju su djeca stekla kroz ovu školu, koristit će im cijeli život – rekao je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Nastavite čitati

Život i društvo

U “staroj ambulanti” u Lepoglavi besplatan prostor za rad udruga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Objekt “stare ambulante” u Lepoglavi, koji se do prije nekoliko godina koristio za potrebe održavanja čipkarskih festivala, do daljnjeg će moći koristiti organizacije civilnog društva.
Naime, Grad Lepoglava je odlučio prenamijeniti njegovu funkciju te je raspisao natječaj za dodjelu slobodnih gradskih prostora koji se nalaze u navedenom objektu na besplatno korištenje udrugama.

Tako je, nakon provedenog javnog natječaja, udruzi P.A.S. Lepoglava dodijeljen prostor od gotovo 50 četvornih metara koji će članovi ove aktivne lepoglavske udruge besplatno koristiti u naredne tri godine.

– Uvažavajući aktivnosti, rad i potrebe udruga s područja Grada Lepoglave, koje čine dodatno bogatstvo našeg grada, donijeli smo odluku da se objekt tzv. stare ambulante, koji se prethodno koristio za potrebe održavanja čipkarskih festivala, prenamijeni za potrebe udruga – pojasnio je gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić prilikom potpisivanja ugovora o korištenju dodijeljenog prostora.

Pri tom je istaknuo kako se ovime neće utjecati na projekt Centra za posjetitelje koji bi trebao biti izgrađen upravo na mjestu objekta stare ambulante, a za čiju izgradnju Grad Lepoglava potrebna sredstva nastoji osigurati iz drugih izvora. Do tada, navedeni prostor neće biti prazan i neiskorišten već će ga za svoj rad moći koristiti udruge.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje