Povežite se s nama

Život i društvo

Političar čije su odluke otvorile bolje mogućnosti za poduzetnike

Objavljeno:

- dana

Darko Horvat, kandidat HDZ-a na 3. mjestu liste III. izborne jedinice, političar je s višegodišnjim iskustvom i konkretnim rezultatima. 

Glasove svih onih koji su na prošlim izborima zaokružili njegovo ime itekako je opravdao. Mjesto u Saboru zamijenio je ministarskim zadaćama i u proteklih šest mjeseci kao prvi čovjek Ministarstva poduzetništva i obrta donio odluke kojima je hrvatskim poduzetnicima dano na raspolaganje više sredstava no ikad, sa značajno smanjenom procedurom, a da se pritom nije posezalo u državni proračun.

U ovom trenutku za hrvatske poduzetnike na prostoru cijele države postoje otvoreni javni natječaji, u ukupnom iznosu oko 2,5 milijardi kuna, kroz koje poduzetnici, ovisno o veličini svog poduzeća, mogu povući u svoje investicije. Riječ je o javnim pozivima za provedbu kojih su sredstva osigurana isključivo iz europskih strukturnih i investicijskih fondova: „Kompetentnost i razvoj MSP-a“, „Podrška razvoju MSP-a u turizmu povećanjem kvalitete i dodatne ponude hotela”, “Inovacije novoosnovanih MSP-a”, te „E-impulsu“ za mikro i male poduzetnike.

Upravo je „E-impulsom“ napravljen velik iskorak, što je posebno važno jer radi se o izvorima financiranja za najosjetljiviji dio hrvatskog poduzetništva. 
Bivša Vlada za Impuls je lani osigurala 46 milijuna kuna, i to iz državnog proračuna, što je bilo dovoljno za 127 potpora. Zahvaljujući odlukama ministra Darka Horvata ove godine je osigurano 250 milijuna, ali sve iz EU proračuna, što će omogućiti oko 2000 potpora.

Još tri poziva

U pripremi su još tri javna poziva, koji će biti objavljeni do kraja godine. Za ulaganje u poduzetničku poslovnu infrastrukturu (Inkubatori) namijenjenu jedinicama regionalne i lokalne samouprave i potpornim institucijama osigurano je 152 milijuna kuna, 53 milijuna kuna za komercijalizaciju inovacija u poduzetništvu namijenjenu inovativnim poduzećima, 38 milijuna kuna za poticanje internacionalizacije, 76 milijuna kuna za promociju poduzetništva te 38 milijuna kuna za vođenje standarda i certificiranje.
Kao ministar, Darko Horvat bio je taj koji je donosio odluke koje su dale potpuno nov smjer u radu Ministarstva poduzetništva i obrta; razgovarao je s poduzetnicima, gledao što rade, slušao što im treba i donosio odluke kojima je unaprijedio mjere i poticaje Ministarstva, stvarajući tako nove prilike za hrvatskog poduzetnika i hrvatsko gospodarstvo.

Kompetentnost i razvoj MSP-a“ ukupne alokacije 867.000.000,00 kuna; s iznosima potpore od 300.000,00 do 30.000.000,00 kuna te intenzitetom do 45 % za mala i 35 % za srednje velika poduzeća od ukupno prihvatljivih troškova po projektu.
“Podrška razvoju MSP-a u turizmu povećanjem kvalitete i dodatne ponude hotela” ukupne alokacije u iznosu od 304.000.000,00 kuna; s iznosima potpore od 1.000.000,00 do 10.000.000,00 kuna te intenzitetom do 45 % za mala i 35 % za srednje velika poduzeća od ukupno prihvatljivih troškova po projektu.
“Inovacije novoosnovanih MSP-a” ukupne alokacije 22.800.000,00 kuna sa iznosima potpore od 150.000,00 do 1.500.000,00 kuna te intenzitetom do 90 % prihvatljivih troškova. „E-Impuls“ ukupne alokacije mikro i malim poduzetnicima 250.000.000,00 kuna. Iznosi potpore su od 30.000,00 do 300.000,00 kuna; intenzitet potpore od 65 % za male do 85 % mikro poduzetnike. Ovaj javni poziv, za razliku od prethodnih godina, financirat će se EU sredstvima. Poziv je namijenjen isključivo mikro i malim poduzećima i pet puta je veći nego u 2015. godini.

Više novca za stipendije

Stipendiranje učenika koji se školuju za obrtnička zanimanja poticajna je mjera Ministarstva poduzetništva i obrta, za čiju su provedbu ove godine prvi put sredstva osigurana iz Europskoga socijalnog fonda, i to u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava. Zalaganjem ministra Darka Horvata ne samo da su sredstva za nove stipendije višestruko veća, nego će stipendije dobiti više učenika.

Osigurani novci
Za novu školsku godinu Sporazumom s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava osigurano je 23 milijuna kuna za projekt Obrazovanje za poduzetništvo i obrt iz Europskoga socijalnog fonda. Ministarstvo poduzetništva i obrta je objavilo javne pozive za „Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima“ i „Naukovanje za obrtnička zanimanja“, a zaprimanje prijava počinje 1. rujna. Riječ je o novom okviru za dodjelu stipendija u 100-postotnom iznosu na razini od 18 milijuna školsku godinu 2016./2017. Ministarstvo poduzetništva i obrta s HZZ-om je tako počeo partnerski odnos stalne suradnje na praćenju kretanja na tržištu rada i deficitarnih zanimanja. Stipendirat će se 2.000 učenika te će se provesti  40 naukovanja za obrtnička zanimanja. Cilj svih ovih zalaganja i napora ministra Darka Horvata je da se kroz tri-četiri godine srednjoškolski obrazovni sustav prilagodi potrebama tržišta rada.

E-IMPULS 

Bivša Vlada je za Impuls osigurala 46 milijuna kuna iz državnog proračuna, a zahvaljujući odlukama ministra Horvata ove godine je osigurano 250 milijuna kuna iz EU, što će omogućiti 2000 potpora

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Crveni križ Varaždin prikupio više doza krvi nego što su planirali

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

GDCK Varaždin je tijekom 2020. godine organiziralo ukupno 26 akcija dobrovoljnog davanja krvi u suradnji s Odjelom za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Varaždin i Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu Zagreb.

Plan za 2020. godinu bio je prikupiti 5000 doza krvi, no zahvaljujući organiziranim akcijama i individualnim dolascima davaoca krvi na Odjel za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Varaždin, prikupljeno je 783 doze više. Tako da je sveukupno prikupljeno 5.783 doza krvi.

– Posebno nas veseli podatak da su od ukupnog broja davaoca u 2020. godini 350 osobe prvi puta dale krv. Tijekom 2020. godine, GDCK Varaždin uručilo je 170 zahvalnica višestrukim darivateljima krvi kao znak zahvalnosti za njihovu humanost, dok je njih desetero odlikovano Državnim odličjem „Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske“ koje će im uručiti predsjednik Republike Hrvatske kada se za to steknu epidemiološki uvjeti – objašnjavaju iz Crvenog križa Varaždin.

Nastavite čitati

Život i društvo

Mladi i koronavirus tema sastanka Savjeta mladih i načelnika Petrijanca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 16. siječnja, na inicijativu Savjeta mladih Varaždinske županije održan je sastanak s Općinom Petrijanec na temu djelovanja Općine u pogledu politika za mlade u vrijeme krize uzrokovane COVID-19.

Sastanku su ispred Savjeta mladih Varaždinske županije prisustvovali predsjednik Lovro Lukavečki i potpredsjednik Fran Ježić te članovi Petra Korpar i Mihael Slunjski, a ispred Općine Petrijanec načelnik Željko Posavec.

Savjet mladih Varaždinske županije je još prošle godine, početkom krize uzrokovane virusom COVID-19 inicirao javnu raspravu i predložio konkretne mjere za pomoć mladima koji su se našli u nezavidnoj poziciji. Sastanak je bio nastavak svih dosadašnjih aktivnosti te su prezentirani konkretni prijedlozi poput sufinanciranja privatnog smještaja ili smještaja u studentskim domovima za one studente koji se nalaze u teškoj financijskoj situaciji uzrokovanoj nastalom krizom. Dodatno, jedna od tema je bila pomoć mladima u sektoru poduzetništva kroz program kreditiranja Poduzetništvo mladih, žena i početnika HBOR-a.

– Ovo je samo jedan od niza sastanaka koje smo održali s predstavnicima gradova i općina u našoj županiji. Smatramo kako je izuzetno važno u ovoj situaciji razmišljati o mladima kao društvenoj skupini koja je dosta pogođena ovom krizom. Mladi nikako ne smiju biti marginalizirani u ovoj krizi i mi ćemo se pobrinuti da ne budu zaboravljeni – istaknuo je tom prilikom Lovro Lukavečki, predsjednik Savjeta mladih Varaždinske županije.

Načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec rekao je kako Općina Petrijanec i u korona krizi nije zaboravila na mlade. Općina nastavlja sa stipendijama za učenike srednje škole i studente. U proračunu za 2021. godinu je osigurano za tu namjenu 300.000 kuna. Također poduzetnicima su omogućili oslobođenje komunalne naknade za ono razdoblje kada im je bilo onemogućeno raditi.

– Zahvaljujem Savjetu mladih Varaždinske županije koji je izrazito aktivan na inicijativama i dobrim idejama – dodao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Savjet mladih Varaždinske županije u narednom razdoblju nastojat će komunicirati preporuke za mlade sa što više jedinica lokalne samouprave te se očekuju dodatni sastanci.

Nastavite čitati