Povežite se s nama

Kultura

Političari za status nacionalnog kazališta, kulturnjaci – protiv

Objavljeno:

- dana

HNK Varaždin na prekretnici

U svrhu daljnjeg razvoja kazališne djelatnosti u kontekstu zadovoljavanja teritorijalne ravnomjernosti i regionalne zastupljenosti potrebno je nacionalni status priznati i Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu.

Navodi se to u obrazloženju prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kazalištima koji će se idući tjedan naći u Hrvatskom saboru, a potpisao ga je predsjednik Vlade RH Zoran Milanović. Natalija Martinčević, saborska zastupnica HNS-a i zamjenica varaždinskoga gradonačelnika, snažno podupire citirani stav Ministarstva kulture.

Naime, prigodom  najave obilježavanja 140. obljetnice varaždinske kazališne zgrade – povodom čega će se 24. rujna upriličiti scenska svečanost “San u kazalištu” –  Martinčević je podsjetila na bogatu tradiciju varaždinskoga kazališta i njegovo značenje za regiju. Najavila da će u srijedu u Hrvatskom saboru u ime kluba HNS-a govoriti o izmjenama Zakona o kazalištima, ali i lobirati među svim saborskim zastupnicima iz sjeverne Hrvatske da ih podrže, neovisno o stranačkoj pripadnosti.

Martinčević je rekla da je varaždinsko kazalište zaslužilo dobivanje nacionalnog statusa unatoč pojedinim kritikama koje su stigle na prijedlog izmjena i dopuna Zakona o kazalištima. Među posljednjim kritikama je i stav Snježane Banović, predsjednica Kulturnoga vijeća za dramske umjetnosti Ministarstva kulture koja se u subotu oglasila priopćenjem.

– Kao predsjednica Kulturnoga vijeća za dramske umjetnosti Ministarstva kulture sudjelovala sam, u skladu sa Zakonom o kulturnim vijećima (NN48/04), na više sjednica toga tijela u raspravama o prijedlogu promjena Zakona o kazalištima. Da se protivim proglašavanju HNK u Varaždinu nacionalnim kazalištem jer za to nema baš nikakvih argumenata, ušlo je u zapisnike nekoliko sjednica, a o tome sam se višekratno izjasnila i u medijima. Ni drugi članovi Vijeća nisu se nikada o tome prijedlogu pozitivno izjasnili. Iako Zakon o kulturnim vijećima potiče «ostvariva­nje utjecaja kulturnih djelatnika i umjetnika na donošenje odluka važnih za kulturu i umjetnost» (čl. 1), ispada da naše mišljenje, kada se kosi sa stranačkim ili posve privatnim interesima utjecajnih pojedinaca, ne znači baš ništa te da je naša prisutnost na sjednicama u Ministarstvu kulture samo puka ilustracija (sve manje) demokratičnosti u sustavu odlučivanja o kulturnoj politici RH.

Kako u svakom segmentu svojega djelovanja odbijam biti bilo čijim fikusom, moram ovim putem još jednom istaknuti činjenicu da je Hrvatski sabor još 1996. godine odbacio prijedlog promjene statusa varaždinskoga kazališta jer su već postojeća 4 nacionalna kazališta za državu s 4,5 milijuna stanovnika – previše. Naime, po glavi stanovnika imamo najviše nacionalnih kazališta u svijetu. K tome, posve je nepoznata praksa u Europi i u svijetu da se komunalna kazališta pretvaraju u nacionalna, jer nijedan grad koji drži do sebe kao suvremenoga kulturnog centra nema razloga za takve poteze, naprotiv, jačanje gradskih kulturnih institucija obogaćuje dodatno njegov kulturni kapital, ali i onaj cijele države. Usto, suprotno onome što piše u tekstu Prijedloga ZOK-a, nemoguće je implementirati navedenu promjenu statusa toga kazališta bez iznimno visokih financijskih izdataka, a upravo se to želi učiniti s kazalištem u Varaždinu.

Iako izuzetno poštujem volju ministrice Zlatar da, unatoč snažnim pritiscima, krene u nužne reforme kazališnoga sustava u Republici Hrvatskoj, smatram da njezini suradnici forsiranjem ove promjene generiraju daljnje širenje kaosa u našoj, ionako kaotičnoj profesiji. Nadam se da će kod zastupnika Hrvatskoga sabora prevladati razum i želja za strateškim, a ne kozmetičkim i interesnim promjenama sveukupnoga kazališnog sustava RH te da stoga neće usvojiti ovaj Prijedlog promjena ZOK-a, stoji na kraju priopćenja predsjednice Kulturnoga vijeća za dramske umjetnosti Ministarstva kulture.

Izvor: HNK, HINA
Foto: HNK Varaždin

Kultura

U online obliku 37. izdanje “Međimurskih popevki”, na Smotri tucet izvođača

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Od 1971. godine kad je održana originalna Smotra “Međimurske popevke” pa do danas, pedeset godina kasnije, za Smotru se prijavilo više od 2650 popijevki, dok ih je na samoj manifestaciji izvedeno više od 880.

Nažalost, i u ovoj godini velikog jubileja Smotra “Međimurske popevke” morala se održati online.

Snimka izvođača

– Budući da do zadnjeg trenutka nismo znali na koji će se način Smotra održati, pripremili smo se za obje varijante, tako da smo sve izvođače snimili u njihovim prostorima, a istovremeno smo se pripremali i za Smotru uživo.

Stručna komisija, koju su činili prof. emeritus Stjepan Hranjec, prof. Dragica Karolina Šimunković, prof. Branimir Magdalenić i prof. Miroslav Novak, izabrala je za ovogodišnju Smotru po jednu popijevku od svakog izvođača te će se oni prezentirati online, na Facebook stranici Kulturno-umjetničke udruge “Seljačka sloga” Nedelišće, stranici Turističke zajednice Općine Nedelišće te putem medija – objašnjava predsjednica Organizacijskog odbora 37. Smotre “Međimurske popevke” Nedelišće 2021., Jasna Hajdinjak.

Dodaje da je iza svih još jedna izazovna godina te da nisu uspjeli u naumu da se dostojanstveno proslavi 50 godina Smotre.

– Unatoč tomu, uspjeli smo u tome da se i u ovoliko teškim uvjetima, posebno za sve kulturne amatere, “Popevka” ipak održi. Hvala svima vama koji se trudite da međimurska popevka i dalje živi tako što je prenosite mlađim generacijama! – poručuje predsjednica Odbora.

Treća obljetnica

Smotra je sufinancirana sredstvima Ministarstva kulture i medija, Međimurske županije, Općine Nedelišće, HDS-a ZAMP i Turističke zajednice Općine Nedelišće. Međimurska popevka kao oblik nematerijalne kulturne baštine od 2013. godine nalaze se na Listi nematerijalnih dobara Republike Hrvatske, dok je 28. studenoga 2018. godine ušla i na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Izvođači i izabrane popevke ovogodišnje Smotre

Matica umirovljenika Međimurske županije podružnica Nedelišće – Katica Ceilinger – “Dok sam snočka išla dimo”

KUD “Mura” Mursko Središće – Renata Kramar – “Čuješ golob, čuješ”

KUD Goričan – ženska pjevačka skupina – “Vu pol noći dimo dojdem”

MKUD “Ivan Car” Ljubljana – mješovita pjevačka skupina “Fijolice” – “Međimurje, kak si lepo”

KUU Zasadbreg – ženska pjevačka skupina “Zasančice” – “Sveti Juraj kres naloži”

KUD Mačkovec – mješovita pjevačka skupina i TS KUD-a – “Z zemlje mi je zišla”

KUD Žiškovec – mješovita pjevačka skupina i TS KUD-a – “Katica, Katica”

UŽ Sivica – ženska pjevačka skupina & tamburaši i tamburašice “Dražen Kovač Draš” – “Mlinar f krčmi pije”

KUU “Društvo žena Gornji Kraljevec” – ženska pjevačka skupina – “Protuletno drago vreme”

KUD Šandorovec & Ivan Mađarić i TS KUD-a – “Ja se šečem gori doli po polju”

KUD Domašinec & Cecilija Merkač Hudopisk – “Glovica me razbolela”

KUU “Seljačka sloga” Nedelišće – muška pjevačka skupina – “Od Središča do Podturna”

Nastavite čitati

Kultura

Povodom blagdana sv. Barbare glazbeno-dramska večer KUD-a “Mura” u CZK-u “Rudar”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom blagdana svete Barbare KUD “Mura” će u Centru za kulturu „Rudar“ s početkom u 18 sati izvesti kulturno-umjetnički program u kojem sudjeluju Mješoviti pjevački zbor, Ženska vokalna skupina “Ftičice” i Dramska grupa.

– To će biti vrlo zanimljiv i bogat program koji je posvećen svim građanima, s posebnim naglaskom na naše rudare. Kao što znamo, Mursko Središće i Međimurski ugljenokopi su u prošlom stoljeću bili nositelji gospodarskoga, kulturnog i ekonomskog razvoja našeg grada i cijele Međimurske županije. Njima zahvaljujemo što imamo KUD, Dom kulture i mnoge druge spomenike, stambene zgrade, ceste…..

Danas grad nosi ime Grada Rudara. Prije dvije godine je KUD “Mura” u spomen na rudare organizirao Prvi susret zborova pod imenom “Pjesma Gradu Rudara”. Sudjelovalo je sedam zborova, uglavnom iz rudarskih krajeva.

ŽVS “Ftičice”

Bila je to prekrasna svečanost koju još i danas pamtimo. Tada smo mislili da će to prerasti u tradiciju, ali nažalost, već prošle godine smo zbog pandemije koronavirusa u tome bili zaustavljeni. Ove godine smo ipak pripremili zanimljiv kolaž program vlastitim snagama, kako su zbog epidemioloških mjera mnoga kulturno-umjetnička društva morala odustati.

Želimo svakako nastaviti slaviti blagdan svete Barbare, jer su to naši rudari zavrijedili, a građani su vjerujem željni kulturnih događaja. Zato vas pozivamo da dođete u subotu, 4. prosinca, u 18 sati u naš prekrasni Centar za kulturu Rudar i uživate u programu koji su pripremili naši kudovci i njihovi voditelji – piše Marija Trstenjak iz KUD-a “Mura”.

Neće nedostajati pjesme i svirke iz raznih krajeva, kao i šaljivih i veselih dogodovština u izvođenju glumaca dramske grupe. Kako je riječ o amaterskom kulturno-umjetničkom događaju, prema mjerama Stožera, potrebne su COVID potvrde za sve prisutne.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje