Povežite se s nama

Kultura

Političari za status nacionalnog kazališta, kulturnjaci – protiv

Objavljeno:

- dana

HNK Varaždin na prekretnici

U svrhu daljnjeg razvoja kazališne djelatnosti u kontekstu zadovoljavanja teritorijalne ravnomjernosti i regionalne zastupljenosti potrebno je nacionalni status priznati i Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu.

Navodi se to u obrazloženju prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kazalištima koji će se idući tjedan naći u Hrvatskom saboru, a potpisao ga je predsjednik Vlade RH Zoran Milanović. Natalija Martinčević, saborska zastupnica HNS-a i zamjenica varaždinskoga gradonačelnika, snažno podupire citirani stav Ministarstva kulture.

Naime, prigodom  najave obilježavanja 140. obljetnice varaždinske kazališne zgrade – povodom čega će se 24. rujna upriličiti scenska svečanost “San u kazalištu” –  Martinčević je podsjetila na bogatu tradiciju varaždinskoga kazališta i njegovo značenje za regiju. Najavila da će u srijedu u Hrvatskom saboru u ime kluba HNS-a govoriti o izmjenama Zakona o kazalištima, ali i lobirati među svim saborskim zastupnicima iz sjeverne Hrvatske da ih podrže, neovisno o stranačkoj pripadnosti.

Martinčević je rekla da je varaždinsko kazalište zaslužilo dobivanje nacionalnog statusa unatoč pojedinim kritikama koje su stigle na prijedlog izmjena i dopuna Zakona o kazalištima. Među posljednjim kritikama je i stav Snježane Banović, predsjednica Kulturnoga vijeća za dramske umjetnosti Ministarstva kulture koja se u subotu oglasila priopćenjem.

– Kao predsjednica Kulturnoga vijeća za dramske umjetnosti Ministarstva kulture sudjelovala sam, u skladu sa Zakonom o kulturnim vijećima (NN48/04), na više sjednica toga tijela u raspravama o prijedlogu promjena Zakona o kazalištima. Da se protivim proglašavanju HNK u Varaždinu nacionalnim kazalištem jer za to nema baš nikakvih argumenata, ušlo je u zapisnike nekoliko sjednica, a o tome sam se višekratno izjasnila i u medijima. Ni drugi članovi Vijeća nisu se nikada o tome prijedlogu pozitivno izjasnili. Iako Zakon o kulturnim vijećima potiče «ostvariva­nje utjecaja kulturnih djelatnika i umjetnika na donošenje odluka važnih za kulturu i umjetnost» (čl. 1), ispada da naše mišljenje, kada se kosi sa stranačkim ili posve privatnim interesima utjecajnih pojedinaca, ne znači baš ništa te da je naša prisutnost na sjednicama u Ministarstvu kulture samo puka ilustracija (sve manje) demokratičnosti u sustavu odlučivanja o kulturnoj politici RH.

Kako u svakom segmentu svojega djelovanja odbijam biti bilo čijim fikusom, moram ovim putem još jednom istaknuti činjenicu da je Hrvatski sabor još 1996. godine odbacio prijedlog promjene statusa varaždinskoga kazališta jer su već postojeća 4 nacionalna kazališta za državu s 4,5 milijuna stanovnika – previše. Naime, po glavi stanovnika imamo najviše nacionalnih kazališta u svijetu. K tome, posve je nepoznata praksa u Europi i u svijetu da se komunalna kazališta pretvaraju u nacionalna, jer nijedan grad koji drži do sebe kao suvremenoga kulturnog centra nema razloga za takve poteze, naprotiv, jačanje gradskih kulturnih institucija obogaćuje dodatno njegov kulturni kapital, ali i onaj cijele države. Usto, suprotno onome što piše u tekstu Prijedloga ZOK-a, nemoguće je implementirati navedenu promjenu statusa toga kazališta bez iznimno visokih financijskih izdataka, a upravo se to želi učiniti s kazalištem u Varaždinu.

Iako izuzetno poštujem volju ministrice Zlatar da, unatoč snažnim pritiscima, krene u nužne reforme kazališnoga sustava u Republici Hrvatskoj, smatram da njezini suradnici forsiranjem ove promjene generiraju daljnje širenje kaosa u našoj, ionako kaotičnoj profesiji. Nadam se da će kod zastupnika Hrvatskoga sabora prevladati razum i želja za strateškim, a ne kozmetičkim i interesnim promjenama sveukupnoga kazališnog sustava RH te da stoga neće usvojiti ovaj Prijedlog promjena ZOK-a, stoji na kraju priopćenja predsjednice Kulturnoga vijeća za dramske umjetnosti Ministarstva kulture.

Izvor: HNK, HINA
Foto: HNK Varaždin

Kultura

U Varaždinu uskoro počinje 14. VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu, 31. svibnja u jutarnjim satima u Varaždinu s projekcijama počinje 14. VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih!

Nakon Rijeke, gdje je festival održan od 25. do 27. svibnja u suorganizaciji Art-kina, sve ljubitelje animiranih filmova očekuje vikend pregršt animiranih filmova u varaždinskom kinu Gaj.  

Osim na besplatnim projekcija, sva zainteresirana djeca i mladi mogu sudjelovati na dvije radionice animiranog filma koje će biti održane za vrijeme trajanja varaždinskog dijela festivala, a za polaznike su također besplatne. Riječ je o radionici stop animacije keramičkih radova i o radionici osnova animacije crtanjem na rižinom papiru koju vodi animatorica iz Japana Maya Yonesho.

Svi zainteresirana djeca i mladi od 8 do 15 godina mogu se prijaviti za sudjelovanje na jednoj od navedenih radionica na e-mail adresu: [email protected] a najkasnije do 30. svibnja do 12 sati.

Radionicu stop animacije keramičkih radova vodit će voditelji Filmsko-kreativnog studija VANIMA u partnerstvu s udrugom Kerameikon i njenim voditeljicama. Radionica će biti održana od srijede do petka u popodnevnim terminima od 17:30 do 19 sati u prostorima Galerije K1.

Radionicu osnova animacije vodit će gošća iz Japana, animatorica Maya Yonesho. Radionica će biti održana od utorka do četvrtka u popodnevnim terminima od 15 do 19 sati u prostorijama Filmsko-kreativnog studija VANIMA u Centru za mlade i nezavisnu kulturu P4.

Nastavite čitati

Kultura

U srijedu u palači Herzer predavanje posvećeno židovskoj obitelji Schönwald u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu „Srijede u Muzeju“ 31. svibnja u palači Herzer GMV-a održava se predavanje posvećeno židovskoj obitelji Schönwald u Varaždinu.  

– Dobro jutro, dobar dan / kuda ideš moj dragan? / Idem Šenvaldu u dućan / tamo je dobar kilogram. / Mere vaga je baš prava / svakom čovjeku odgovara. / Idi, idi dragi moj da / budeš i ti kupac moj – ovaj propagandni štiklec ostao je u sjećanju potomaka obitelji Schönwald, koja se početkom 19. stoljeća doselila u Varaždin, gdje su se mnogi od njih bavili trgovinom.

Obitelj Josipa Schönwalda imala je nekoliko trgovina mješovitom robom. U Varaždinu je od 1891. do 1939. godine, prema podacima Matice rođenih, vjenčanih i umrlih Izraelitične bogoštovne općine, bilo 18 osoba prezimena Schönwald.

Tijekom Drugoga svjetskog rata članovi obitelji Schönwald deportirani su u logore.

Iz te obitelji jedina koja je preživjela holokaust i nacistički logor, gospođa Biserka Haberfeld rođ. Militz, danas boravi u Izraelu, a svoje iskustvo podijelit će s posjetiteljima ove „Srijede u Muzeju“.

O obitelji Schönwald i njezinu djelovanju i doprinosu razvoju Varaždina tom prigodom govorit će Štefica Pokorny, profesorica savjetnica na Gospodarskoj školi u Varaždinu.

U glazbenom dijelu programa nastupit će učenice Glazbene škole u Varaždinu Jana Kelemen (flauta) i Lucija Čehok (klavir) te Barbara Pokorny (sopran), studentica na KUG-u, Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu.

Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje