Povežite se s nama

Kultura

Političari za status nacionalnog kazališta, kulturnjaci – protiv

Objavljeno:

- dana

HNK Varaždin na prekretnici

U svrhu daljnjeg razvoja kazališne djelatnosti u kontekstu zadovoljavanja teritorijalne ravnomjernosti i regionalne zastupljenosti potrebno je nacionalni status priznati i Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu.

Navodi se to u obrazloženju prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kazalištima koji će se idući tjedan naći u Hrvatskom saboru, a potpisao ga je predsjednik Vlade RH Zoran Milanović. Natalija Martinčević, saborska zastupnica HNS-a i zamjenica varaždinskoga gradonačelnika, snažno podupire citirani stav Ministarstva kulture.

Naime, prigodom  najave obilježavanja 140. obljetnice varaždinske kazališne zgrade – povodom čega će se 24. rujna upriličiti scenska svečanost “San u kazalištu” –  Martinčević je podsjetila na bogatu tradiciju varaždinskoga kazališta i njegovo značenje za regiju. Najavila da će u srijedu u Hrvatskom saboru u ime kluba HNS-a govoriti o izmjenama Zakona o kazalištima, ali i lobirati među svim saborskim zastupnicima iz sjeverne Hrvatske da ih podrže, neovisno o stranačkoj pripadnosti.

Martinčević je rekla da je varaždinsko kazalište zaslužilo dobivanje nacionalnog statusa unatoč pojedinim kritikama koje su stigle na prijedlog izmjena i dopuna Zakona o kazalištima. Među posljednjim kritikama je i stav Snježane Banović, predsjednica Kulturnoga vijeća za dramske umjetnosti Ministarstva kulture koja se u subotu oglasila priopćenjem.

– Kao predsjednica Kulturnoga vijeća za dramske umjetnosti Ministarstva kulture sudjelovala sam, u skladu sa Zakonom o kulturnim vijećima (NN48/04), na više sjednica toga tijela u raspravama o prijedlogu promjena Zakona o kazalištima. Da se protivim proglašavanju HNK u Varaždinu nacionalnim kazalištem jer za to nema baš nikakvih argumenata, ušlo je u zapisnike nekoliko sjednica, a o tome sam se višekratno izjasnila i u medijima. Ni drugi članovi Vijeća nisu se nikada o tome prijedlogu pozitivno izjasnili. Iako Zakon o kulturnim vijećima potiče «ostvariva­nje utjecaja kulturnih djelatnika i umjetnika na donošenje odluka važnih za kulturu i umjetnost» (čl. 1), ispada da naše mišljenje, kada se kosi sa stranačkim ili posve privatnim interesima utjecajnih pojedinaca, ne znači baš ništa te da je naša prisutnost na sjednicama u Ministarstvu kulture samo puka ilustracija (sve manje) demokratičnosti u sustavu odlučivanja o kulturnoj politici RH.

Kako u svakom segmentu svojega djelovanja odbijam biti bilo čijim fikusom, moram ovim putem još jednom istaknuti činjenicu da je Hrvatski sabor još 1996. godine odbacio prijedlog promjene statusa varaždinskoga kazališta jer su već postojeća 4 nacionalna kazališta za državu s 4,5 milijuna stanovnika – previše. Naime, po glavi stanovnika imamo najviše nacionalnih kazališta u svijetu. K tome, posve je nepoznata praksa u Europi i u svijetu da se komunalna kazališta pretvaraju u nacionalna, jer nijedan grad koji drži do sebe kao suvremenoga kulturnog centra nema razloga za takve poteze, naprotiv, jačanje gradskih kulturnih institucija obogaćuje dodatno njegov kulturni kapital, ali i onaj cijele države. Usto, suprotno onome što piše u tekstu Prijedloga ZOK-a, nemoguće je implementirati navedenu promjenu statusa toga kazališta bez iznimno visokih financijskih izdataka, a upravo se to želi učiniti s kazalištem u Varaždinu.

Iako izuzetno poštujem volju ministrice Zlatar da, unatoč snažnim pritiscima, krene u nužne reforme kazališnoga sustava u Republici Hrvatskoj, smatram da njezini suradnici forsiranjem ove promjene generiraju daljnje širenje kaosa u našoj, ionako kaotičnoj profesiji. Nadam se da će kod zastupnika Hrvatskoga sabora prevladati razum i želja za strateškim, a ne kozmetičkim i interesnim promjenama sveukupnoga kazališnog sustava RH te da stoga neće usvojiti ovaj Prijedlog promjena ZOK-a, stoji na kraju priopćenja predsjednice Kulturnoga vijeća za dramske umjetnosti Ministarstva kulture.

Izvor: HNK, HINA
Foto: HNK Varaždin

Kultura

Denis Peričić u Karlovcu primio svoju 111. književnu nagradu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Gradskoj knjižnici „Ivan Goran Kovačić“ u Karlovcu na pjesnikov je rođendan, 21. ožujka,
održana svečana dodjela nagrada najboljima na drugom Natječaju „Na tragu pjesnika“,
posvećenom velikom hrvatskom književniku Ivanu Goranu Kovačiću, poginulom u Drugom
svjetskom ratu.

Natječaj je organiziran uz potporu Ministarstva kulture i medija RH. Varaždinski književnik Denis Peričić dobio je drugu nagradu za pjesmu „Što je preostalo“.

Prema procjeni stručnog povjerenstva, u kojem su bili Mojca Rapo Waite, Bruno Vojvodić i
Nataša Vojnović, prvu nagradu osvojio je Tin Fresl iz Jastrebarskog, a treću Jelena Stanojčić
iz Zagreba.

Na prošlogodišnjem, prvom izdanju ovog natječaja, prvu nagradu osvojio je upravo – Denis
Peričić.

– Nakon prve i druge, volio bih iduće godine dobiti i treću nagradu! Pa da kompletiram te
svoje ‘male Gorane’… Naravno, šalim se, ali nimalo se ne šalim kad kažem da svaka nagrada
vezana uz Goranovo ime zauzima posebno mjesto u mom srcu. Organizatorima i stručnom
povjerenstvu upućujem svoju duboku zahvalnost na ovom priznanju – ističe Denis Peričić kojem je ovo već 111. književna nagrada.

Nastavite čitati

Kultura

Nagrada Porin za zbor Chorus angelicus i Dječji zbor glazbene škole u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Glazbena škola u Varaždinu/Facebook

Dodjela 31. po redu glazbene nagrade Porin održana je u subotu, 23. ožujka.

Dvorana u zagrebačkom HoB-u bila je prepuna velikih, dobro poznatih i priznatih imena hrvatske glazbene scene, kao i onih koji „tek kreću“ na svoj glazbeni put. Crvenim tepihom prošetali su nominirani glazbenici zajedno s brojnim poznatim licima koja su se našla na ovogodišnjoj dodjeli u ulozi gostiju ili uručitelja najpoželjnije glazbene statue.

Veliki uspjeh na ovogodišnjem Porinu postigli su Berislav Šipuš i Vojko V sa suradnicima osvojivši po četiri statue Porina. Tri statue Porina pripale su Letu 3 i Tamari Obrovac sa suradnicima, a još jedna posebnost ovogodišnjeg Porina su i čak tri dobitnika u kategoriji Najbolja izvedba klasične glazbe.

U kategoriji Najbolja izvedba klasične glazbe su čak tri dobitnika, a u ovoj karegoriji nagrade su otišle i u Varaždin.

Među dobitnicima je Chorus angelicus, Capella Savaria, Dječji zbor glazbene škole u Varaždinu, Ivana Lazar, sopran; Tia Pikija, sopran; Sonja Runje, alt; Hugo Hymas, kontratenor; Franko Klisović, kontratenor; Emanuel Tomljenović, tenor; Grga Peroš, bariton; Krešimir Stražanac, bas; Zsolt Kalló; umjetnički voditelj; Capelle Savarie; dirigent: Anđelko Igrec, za skladbu „Johann Sebastian Bach: Muka po Mateju BWV 244“.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje