Povežite se s nama

U fokusu

Politika izbačena iz Podravke!

Objavljeno:

- dana

Podravka na prekretnici

Nakon punih dvadeset godina Podravka izbacuje politiku iz upravljanja kompanijom. Država nema više mogućnost neposrednog imenovanja dva člana Nadzornog odbora. Svi će članovi biti birani na glavnoj skupštini, čime su svi dioničari stavljeni u ravnopravan položaj u izboru osam članova Nadzornog odbora. Jedno će mjesto temeljem važećeg zakona ostati rezervirano za radničkog predstavnika.

Ovu odluku, donesenu na glavnoj skupštini koprivničke tvrtke u srijedu, novinarima je predočio predsjednik Uprave kompanije, Zvonimir Mršić.
S jedne strane, dosadašnje Uprave Podravke nisu imale hrabrosti za donošenje ovakve odluke, a s druge pak  strane sada je i država sama poduprla našu odluku, istaknuo je Zvonimir Mršić.

Proces restrukturiranja

Potez kompletnog udaljavanja politike iz tvrtke smatra se najznačajnijim u zadnja dva desetljeća tvrtke. Njegova je svrha razvoj modernog dioničarstva u Podravki. Time tvrtka nastavlja sa započetim procesom restrukturiranja poslovanja kako bi firma vratila nekada zavidnu profitabilnost.
Usvojenim odlukama stvorena je i formalna pretpostavka za bržu provedbu moguće dokapitalizacije društva. Uprava će uz suglasnost NO-a moći donijeti odluku o dokapitalizaciji društva u iznosu do polovice temeljnoga kapitala, što će, rečeno je, poticajno utjecati na pribavljanje svježega kapitala za financiranje rasta kompanije.
U skladu sa zacrtanim ciljevima unapređenja poslovanja, smanjenja operativnih troškova te povećanja produktivnosti i inovativnosti kompanije, Podravka je najavila još jedan drastičan korak. – Najavljujemo izlazak iz poslovnih programa pića, pekare i dijela zamrznutog programa. Prema kalkulacijama, time će se dobit firme povećati za 30 milijuna kuna – kazao je Mršić te nastavio: – Ovi će programi dobiti strateške partnere koji će imati mogućnost kvalitetnog ulaganja u njihov razvoj i tržišno pozicioniranje.

Na pitanje jesu li već pregovarali s potencijalnim strateškim parterima odgovor je negativan uz najavu javnog poziva zainteresiranim tvrtkama. Također nisu potvrđene niti glasine da je partner, unatoč rečenome – Todorićev Agrokor. Takve glasine ne čude s obzirom na to da gotovo pa i nema hrvatskog prehrambenog poduzeća u kojem Agrokor ili nema svoj utjecaj ili nije preuzeo vlasništvo.   

Smanjenje temeljnoga kapitala

Osim ovih, krucijalnih odluka, usvojen je i prijedlog odluke o smanjenju temeljnog kapitala društva u iznosu od 542 milijuna kuna, a s ciljem pokrića akumuliranih gubitaka iz prethodnih razdoblja. Najveći gubici stvoreni su aferom Spice – pokušajem preuzimanja Podravke zbog čega su mnoga do tada utjecajna imena domaće politike i gospodarstva završila na optuženičkoj klupi.
Smanjenje temeljnoga kapitala društva provodi se smanjenjem nominalnog iznosa redovnih dionica – s 300 na 200 kuna po dionici.
Ovakvim su potezom stvorene pretpostavke za sve dioničare da ubuduće odlučuju o raspodjeli dobiti.
– Podravka je imenovanjem nove Uprave na čelu sa Zvonimirom Mršićem donijela odluku o fokusiranju na ključne, profitabilne poslove te razvoj proizvoda po kojima je prepoznatljiva na europskom i svjetskom tržištu – istaknuo je predsjednik Nadzornog odbora Dubravko Štimac.

Profitabilna konkurencija

Zvonimir Mršić za kraj je istaknuo kako vjeruje da je upravo 2013. godina velika prekretnica u tvrtki. – Nakon desetljeća stagnacije, ovo je novi početak efikasnog poslovanja i potpune internacionalizacije. Cilj je Podravku učiniti snažnom internacionalnom kompanijom i osigurati joj brži i natprosječni rast.
Izbacivanjem politike iz tvrtke, analitičari su ocijenili kao najboljim poslovnim potezom Uprave tvrtke. Slažu se u mišljenju da će Podravka tek sada ravnopravno i profitabilno konkurirati na poslovnom tržištu. Predsjednik Uprave, pak, veli da se utjecaj politike i nije toliko osjećao posljednjih godinu i pol kada su državni predstavnici u tvrtki bila dva ugledna profesora koja se nisu miješala u poslovanje. No iskustva s njihovim prethodnicima, kada su članove odbora svojevoljno mijenjali između dvije skupštine, i slični nelogični potezi koji su štetitli tvtrki, doveli su do ovakve, konačne odluke.
Skeptici pak u cijeloj priči vide dobro osmišljen scenarij stvaranja pretpostavki za prodaju Podravke.

Izvor:
Foto: www.vtv.hr

U fokusu

Mjesečna neto plaća: Varaždinci i Međimurci zarađuju oko 500 kuna manje od državnog prosjeka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio podatke o prosječnim bruto i neto plaćama u Hrvatskoj u trećem tromjesečju ove godine, a podaci su razvrstani po zaposlenima po županijama.

Podaci o prosječnim plaćama po županijama dobiveni su obradom podataka iz obrasca JOPPD i redovito se objavljuju u tromjesečnoj periodici.

Podaci pokazuju da je prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za treće tromjesečje 2022. u odnosu na isto razdoblje 2021. porasla u svim županijama.

Prosječna mjesečna isplaćena neto na razini Hrvatske za razdoblje od srpnja do rujna ove godine iznosila je 7626 kuna. U odnosu na isti period lani rasla je za 7,5 %.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za treće tromjesečje 2022. isplaćena je u Gradu Zagrebu, u iznosu od 8968 kuna, a najmanja u Virovitičko-podravskoj županiji, u iznosu od 6577 kuna.

U odnosu na lani najveći porast neto plaća bio je u Krapinsko-zagorskoj županiji, za 9,2 %, a najmanji u Gradu Zagrebu, za 6,1 %.

U trećem tromjesečju ove godine radnici u Varaždinskoj županiji imali su prosječnu neto plaću 7129 kuna. Podaci DZS-a pokazuju da im je plaća u odnosu na lani rasla 8,5 %, što je više od državnog prosjeka. Ipak, valja primijetiti da radnici u Varaždinskoj županiji prema ovim podacima imaju 1839 kuna manju neto plaću od radnika u Gradu Zagrebu. Također, manja je 497 kuna od nacionalnog prosjeka.

Radnici u Međimurskoj županiji u istom periodu ove godine imali su prosječnu neto plaću od 7100 kuna. I njima je plaća u odnosu na lani rasla 7,2 %. I međimurski radnici zarađuju manje od nacionalnog prosjeka – 526 kuna manje.

Nastavite čitati

U fokusu

Iz Budimo grad poručili Nevenu Bosilju da raspiše referendum, poveća plaće, sluša njihov “glas razuma“…  

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vijećnici platforme Budimo grad, Dubravka Novak i Ivan Obadić u najnovijem priopćenju za medije tvrde, da su u srijedu, 30. studenoga, bili suzdržani kod glasanja o proračunu za 2023. godinu jer je gradonačelnik stavio proračun na glasanje „iako je jasno znao da nema podršku čak ni od svojih donedavnih suradnika iz HDZ-a“.

Dodaju da je njihov prijedlog o tome da se spusti lopta, da se pitanje bala u potpunosti u ovom trenu odvoji od proračuna (i konzekventno) rebalansa, da se pokuša postići politički konsenzus dovoljnog broja vijećnika te da se odluka o problematici bala, na najdemokratskiji i najlegitimniji mogući način, prepusti građanima, a da se o proračunu onda može, zaista neopterećeno pričati, bio pokušaj glasa razuma, a ne destrukcije za što ih se optužuje.

– Pitanje bala je začarani krug kojeg nikako da prekinemo. Tvrdnje da je „svatko tko je htio biti informiran mogao pitati“ te da se javna rasprava vodila tako da su se neki članovi povjerenstva u intervjuima bavili izjavama napisanima na društvenim mrežama je, prije svega smiješna, a potom podsjeća i na neke logičke bisere bivšeg zamjenika gradonačelnika, koji je na zabrinjavajuće sličan način o istoj temi komunicirao s tadašnjim vijednicima iz SDP-a – istiu Dubravka Novak i Ivan Obadić.


I dodaju:


– Gradonačelniče, ništa nije izgubljeno. Tamo gdje ima volje, naći će se i načina, a vremena ima dovoljno. Punih 31 dan prosinca. Odvojite „bale“ od proračuna, pokrenite razgovore sa svim vijećnicima o konsenzusu, postignite ga napismeno, raspišimo referendum, potpišite kolektivne ugovore koje ste ispregovarali (čak i u slučaju privremenog financiranja tako možete ispuniti sva obećanja o povećanju plaća) i onda predložite proračun o kojem ćemo mirno i neopterećeno moći razgovarati. Jučerašnje glasanje imalo je šest suzdržanih glasova. Odrasli, obrazovani ljudi ne glasaju „suzdržano“ zato što su, „destruktivno protiv“, nego zato jer imaju ozbiljne, i kako smo čuli, ozbiljno argumentirane zamjerke vašim odlukama i prijedlozima. Pokušajte. Za iskreni pokušaj dobit ćete potporu. Najgore je ne probati. Ako to ne želite, to je Vaša odluka, ali i Vaša i odgovornost – poručuju gradski vijećnici nezavisne platforme Budimo Grad koja je umeđuvremenu i rasformirala svoj klub vijećnika radi raskola s bracom i sekom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje