Povežite se s nama

Život i društvo

Poljoprivrednici iz Toplica i Lepoglave uče o pesticidima

Objavljeno:

- dana

Edukacije o pesticidima

Poljoprivrednici s područja Grada Lepoglave i Varaždinskih Toplica organizirano će pohađati tečajeve sigurnog rukovanja i primjene sredstava za zaštitu bilja.

Varaždinske Toplice

Grad Varaždinske Toplice priuštiti će svojim stanovnicima trodnevnu izobrazbu o sigurnom rukovanju pesticidima i njihovoj pravilnoj primjeni.

Edukacija o gradskom trošku – polaznici će platiti samo 150 kuna troškove ispita, iskaznica i radnih materijala – prvenstveno je namijenjena članovima OPG-a, zadruga, d.d-a, udruga…i svima koji se bave bilo kakvom proizvodnjom na području ratarstva, voćarstva, povrtlarstva, vinogradarstva i uzgoja ukrasnog bilja. Edukaciju je namijenjena i ostalim kupcima pesticida.

Edukacija o gradskom trošku

Tečaj će se održati od 2. do 4. veljače, od 16 do 20 sati u Kongresnoj dvorani hotela Minerva.

Svi zainteresirani osobno se mogu prijaviti najkasnije do 27. ovog mjeseca u prostorijama Grada Varaždinske Toplice, u vremenu od 7 do 15 sati. Pritom sa sobom moraju donijeti fotokopije rodnog lista, osobne iskaznice, potvrdu o zadnje stečenom obrazovanju i OIB.

Lepoglava

Za registrirane poljoprivrednike s područja Grada, dakle za one koji imaju registrirani OPG, Grad Lepoglava će osigurati sufinanciranje edukacije i to u maksimalnom iznosu od 50 posto cijene tečaja.

U Lepoglavi se, pak, predavanja organiziraju u dva termina – od 23. do 25. veljače, od 9 do 14 sati te 11. i 12. ožujka u poslijepodnevnim satima. Dok će prvi tečaj održati predavači Savjetodavne službe u drugom će terminu poljoprivrednike poučavati predavači ivanečkog Pučkog otvorenog učilišta Đuro Arnold. Oba predavanja, u organizaciji Agro-turističkog klastera “Lepoglava”,  Grada Lepoglave i Udruge vinogradara, vinara i voćara “Klopotec”, održati će se u lepoglavskom Domu kulture dok će zadnjeg dana polaznici predavanja polagati ispit. Poljoprivrednici nisu dužni ići na predavanje iako se tek polaganjem ispita, stječe pravo na dobivanje iskaznice. Dok cijena kompletnog tečaja s ispitom košta 380 kuna, onaj tko smatra da ispit može položiti bez predavanja platiti će 80 kuna.

Za registrirane poljoprivrednike s područja Grada, dakle za one koji imaju registrirani OPG, Grad Lepoglava će osigurati sufinanciranje edukacije i to u maksimalnom iznosu od 50 posto cijene tečaja. Obzirom na ograničena sredstva, konačni iznos sufinanciranja edukacije po polazniku ovisi o njihovom konačnom broju.

Rok za prijavu i predbilježbe je 9. veljače u uredu Agro-turističkog klastera “Lepoglava”.
 

 

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Grad Varaždinske Toplice u protekloj je godini bilježio rekordne turističke brojke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždinske Toplice u protekloj je godini bilježio rekordne turističke brojke koje prate i povijesni rezultat županijskog turizma.

Naime, Varaždinske Toplice u 2022. godini ostvarile su čak 51 % više noćenja i 63 % više dolazaka u odnosu na 2021. što je itekako dobar pokazatelj za daljnji turistički razvoj grada koji se nastoji pozicionirati kao nezaobilazna kontinentalna destinacija.

Inače, u protekloj godini, uz odlične turističke brojke vezane uz broj noćenja i dolazaka, Varaždinske Toplice bilježe i veliki porast noćenja u kućama za odmor u odnosu na prethodnu, 2021. godinu, prema čemu su u samom županijskom vrhu.

Direktorica gradske Turističke zajednice Lana Husnjak naglasila je kako je cilj grad i destinaciju promovirati kao važnu turističku točku hrvatskog kontinentalnog turizma čemu u prilog, osim bogate kulturne i povijesne baštine te činjenice da su Varaždinske Toplice središte lječilišnog turizma, idu i brojne manifestacije koje upotpunjuju tamošnju turističku ponudu.

– Grad Varaždinske Toplice u protekloj godini zabilježio je 12.996 dolazaka i 46.345 noćenja što su odlični turistički pokazatelji, a daljnji rast očekujemo i u 2023. godini. U odnosu na prethodne godine, Varaždinske Toplice privlače sve više stranih gostiju koji otkrivaju ovaj kraj, a turisti kod nas u prosjeku i duže borave. Uz pozicioniranje grada kao središta antičke kulture, lječilišnog turizma i ostavštine starih Rimljana, naglasak stavljamo na kuće za odmor, domaće proizvode i eno i gastro ponudu specifičnu za naše krajeve što je ono što današnji turisti traže – rekla je Husnjak.

Gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković također je potvrdila kako je riječ o odličnim turističkim brojkama čiji se daljnji rast očekuje i u ovoj godini. Naime, u najavi je prijava još jednog velikog projekta koji se odnosi na rekonstrukciju bazena Minerve u sklopu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice što će doprinijeti dodatnom razvoju lječilišnog turizma.

-Rezultat prema kojem su Varaždinske Toplice u županijskom vrhu dobiva još više na težini budući da su podaci na razini cijele županije odlični. Drago mi je što se u našem gradu stvara pozitivna energija i što sve više i više turista, kako domaćih, tako i stranih to prepoznaje. Želimo se pozicionirati kao poželjna kontinentalna turistička destinacija što osim odličnih turističkih brojki, pokazuje i posjećenost svih manifestacija na području Grada – poručila je gradonačelnica Ratković.

Prošle godine na području Grada Varaždinskih Toplica zabilježeno je 46.345 noćenja, od čega su domaći turisti ostvarili 30.511, a strani 15.834 noćenja što je 51 % više u odnosu na 2021. godinu. Što se tiče dolazaka, u odnosu na 2021. godinu kada ih je zabilježeno 8.218, u 2022. godini ostvareno je 12.996 dolazaka što je čak 63 % više.

Ovi rezultati dobivaju na još većoj važnosti kada se usporede s turističkim brojkama cijele Varaždinske županije koja je prošle godine nadmašila pretpandemijsku 2019. te u odnosu na 2021. godinu zabilježila 21 % više dolazaka i 35 % više noćenja.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Hrvatskoj prevladava virus gripe A, u dvije županije na sjeveru ukupno 641 novi slučaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Hrvatskoj je tijekom sezone gripe 2022./2023., zaključno s 29. siječnja, u sklopu ukupnog tjednog izvještavanja zaprimljeno ukupno 19.372 prijava oboljelih od gripe na razini države, podaci su HZJZ-a.

Od toga su 4047 prijave zaprimljene u četvrtom tjednu ove godine, odnosno od 23. do 29. siječnja.

U Varaždinskoj je županiji u ovoj sezoni gripe prijavljeno ukupno 850 slučajeva, a u posljednjem tjednu 341 novi slučaj.

Međimurje je imalo ukupno 611 slučajeva gripe, a u četvrtom tjednu ove godine 300 novih.

Tijekom ove sezone prijavljena su šest smrtna ishoda zbog gripe i njezinih komplikacija.

Najveća stopa prijave gripe na 100.000 stanovnika bilježi se u Koprivničko-križevačkoj (incidencija 1668,3), Krapinsko-zagorskoj, Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji. Ova stopa za Varaždinsku županiju iznosi 531,1, a za Međimursku 579,7.

– U Nacionalnom referentnom centru za gripu HZJZ-a u uzorcima pozitivnim na virus gripe u tjednu 4. prevladava virus gripe A (96,8%), uz sporadičnu detekciju virusa gripe B. Među subtipiziranim uzorcima pozitivnih na virus gripe A, u većini uzoraka (79,4%) potvrđen je virus gripe A/H1N1, dok virus gripe A/H3N2 čini 20,6% svih subtipiziranih uzoraka – objavio je HZJZ.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje