FOTOIvan Agnezović
GibiGib

– Varaždinska županija je od 2005. do 2017. godine pretrpjela 21,7 milijardi kuna šteta, dok je država poljoprivrednicima isplatila 21 milijun kuna, što je dva posto, dakle ništa.

Svi ti eksperti, papiri i komisije su koštali više nego što je isplaćeno našim poljoprivrednicima. Da bi zaustavili ovakvo glumatanje da se nešto radi, odlučili smo utrostručili naše budžete za poljoprivredu i uložiti u model kojim ćemo dovesti europski novac za osiguranje u Varaždinsku županiju – rekao je župana Radimir Čačić na današnjoj konferenciji za novinare, na kojoj su predstavljene potpore i mjere za razvoj poljoprivrede u Varaždinskoj županiji.

Osigurajte svoje usjeve, nasade i stoku

Danas je na Internet stranicama Varaždinske županije objavljen javni poziv za dodjelu potpora na koje se mogu prijaviti poljoprivrednici, za što je u proračunu osigurano čak tri milijuna kuna.  No, uz te direktne potpore, u poljoprivredu će biti uloženo i dodatnih 1,5 milijuna kuna, što će biti rekordna izdvajanja za razvoj poljoprivrede u zadnjih osam godina. Prvi put bit će dodijeljene potpore za mjeru pod nazivom “Održiva poljoprivredna proizvodnja”.

– Svrha ove mjere je financijski rasteretiti poljoprivrednike u njihovom redovnom poslovanju, te ih potaknuti da osiguraju svoje usjeve, nasade i stoku. Ovime želimo podići svijest o važnosti osiguranja, jer je upravo to način prevencije elementarnih nepogoda – rekao je Čačić.

Dodao je da se poljoprivrednike želi potaknuti da novac koji izdvoje za police osiguranja vrate putem EU fondova.

– Želimo ih potaknuti da koriste Mjeru 17 iz “Programa ruralnog razvoja” za razdoblje 2014. – 2020. putem koje se omogućava povrat sredstava. Trenutno se radi o 65 posto povrata premije osiguranja – pojasnio je.

Iznos potpore po mjeri “Održiva poljoprivredna proizvodnja” je do 18.000 kuna po korisniku. Potpore iznose: za kukuruz do 130 kuna po hektaru, za žitarice 200 kuna, bundeve 1.000 kuna, uljarice i krumpir po 4.000 kuna po hektaru, povrće 2.500 kuna, bobičasto voće 6.000 kuna, vinograd 5.500 kuna, voćnjak 5.000 kuna, krmne kulture 250 kuna, šećerna repa 350 kuna, aromatično i ljekovito bilje 300 kuna, cvijeće i ukrasno bilje maksimalno 7.000 kuna po hektaru, a za stoku po uvjetnom grlu preračunato na hektar poljoprivrednih površina.

Pokrenute mjere za proljetnu sjetvu ili sadnju

Druga nova mjera je “Proljetna sjetva”, a ona se provodi putem Garancijske agencije Varaždinske županije (GARA). Cilj je poticanje financijske aktivnosti, odnosno izdavanje jamstava za obiteljska poljoprivredna gospodarstva u svrhu financiranja proljetne sjetve ili sadnje.

– Budući da je najkritičnija točka svake poljoprivredne proizvodnje uprava sjetva ili sadnja, jer se poljoprivrednici susreću s nepovoljnim zajmovima, skupim kreditima, kao i nefleksibilnošću bankarskih institucija oko instrumenata osiguranja, Županija će putem GARA-e izdavati jamstva OPG-ovima u svrhu financiranja proljetne sjetve ili sadnje. GARA će, naravno, obavljati kontrole namjenskog trošenja odobrenih sredstava – naveo je župan Čačić.

Županija je za jamstveni fond u proračunu za 2018. godinu osigurala 500.000 kuna, a sa sredstvima HPB-a se jamstveni fond povećava na ukupno 1,5 milijun kuna, pa će GARA izdavati jamstva za kredite u iznosu od 30.000 do 100.000 kuna uz kamatu od tri do pet posto.

Kad su u pitanju potpore iz samog proračuna, poljoprivrednici se, osim za mjeru “Održiva poljoprivredna proizvodnja”, mogu javiti i za sljedeće mjere: okrupnjavanje i povećanje poljoprivrednog zemljišta, analiza poljoprivrednog zemljišta, očuvanje tradicionalnih proizvoda, obrta i usluga, cjeloživotno obrazovanje, podizanje trajnih nasada, nabava i postavljanje sustava za navodnjavanje, nabava i postavljanje sustava za zaštitu od tuče, nabava novih i modernizacija postojećih plastenika ili staklenika, usklađivanje proizvoda i usluga s potrebama tržišta, ekološka proizvodnja i zadružno poduzetništvo.

Zahtjevi za subvenciju se dostavljaju tijekom cijele godine, odnosno najkasnije do 30. studenoga 2018. godine, rješavaju se prema vremenu zaprimanja, a najkasnije do 15. prosinca ili dok se sredstva ne potroše.

Komentari

Komentara