Povežite se s nama

Međimurje

Pomoć oboljelome mališanu

Objavljeno:

- dana

IZDVOJENO

Nakon što su od Jelene Fuss, predsjednice Socijalnog vijeća, općinski vijećnici doznali da na području Šenkovca jedno dijete boluje od dijabetesa tipa 1, nisu ni trenutak dvojili da mu treba pomoći.

Stoga su na sjednici Općinskog vijeća donijeli jednoglasnu odluku da se obitelji Josipa Đerija isplati 450 kuna za kupnju sustava za kontinuirano praćenje šećera u krvi.

– Riječ je o senzoru koji će dječaka na inzulinskoj terapiji rasteretiti čestog pikanja radi kontrole glukoze u krvi. Postavlja se na kožu i čitač u 24 sata obavi 1.440 mjerenja. Josip je od dijabetesa obolio prije pet i pol godina te svakodnevno prima inzulin. Smatramo kako je ovom mališanu potrebno olakšati život kontrolom bolesti – pojasnila je Fuss.
I ne samo to, jer su se vijećnici usuglasili da će Josip Đeri svakog mjeseca dobivati novčanu potporu.

– Raduje me još jedna plemenita gesta aktualnog saziva Vijeća. Na području Općine dosad su novčanu potporu dobivale četiri bolesne osobe, a Josip Đeri dobivat će je u iznosu od 600 kuna – rekao je načelnik Horvat o ovoj plemenitoj gesti. 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Država pčelarima sufinancira kupnju šećera za prihranu pčela

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Objavljen je pravilnik o provedbi Programa potpore pčelarima zbog gubitka medonosnog potencijala, koji se odnosi na raspodjelu financijskih sredstava u vrijednosti tri milijuna kuna za sufinanciranje nabave šećera za prihranu pčela. Rok za predaju zahtjeva i računa za kupljeni šećer za prihranu pčela, izdanih u razdoblju od 1. ožujka do 1. rujna 2021. godine, traje do 15. listopada.

Nepovoljne meteorološke prilike uzrokovale su nedostatak pčelinje paše zbog stradavanja medonosnog bilja te zadale dodatni udarac već ionako oslabljenom pčelarskom sektoru pogođenom pandemijom COVID-19 te posljedicama razornog potresa u središnjem dijelu Hrvatske. Na temelju prikupljenih preliminarnih podatka procijenjeni su gubici medonosnog potencijala od 80 do 100 posto. Provedbom ovog Programa izravno će se utjecati na osiguranje brojnosti pčelinjih zajednica, nastavak daljnjeg uspješnog oprašivanja poljoprivrednih i samoniklih usjeva i na kontinuiranu proizvodnju pčelinjih proizvoda, a neizravno na vraćanje nazočnosti pčela na isto područje u svrhu očuvanja biološke raznolikosti.

Obrazac zahtjeva za potporu zbog gubitka medonosnog potencijala dostupan je na internetskim stranicama Ministarstva poljoprivrede.

Nastavite čitati

Međimurje

Tereza Kesovija i Zorica Kondža kao vrhunac Adventa u Gradu Rudara!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Advent u Gradu Rudara godine 2019. iz dana u dan punio je Centar za kulturu „Rudar“.

Nažalost, zbog pandemije koronavirusa, manifestacija se nije mogla održati godinu kasnije, a i Ljeto uz Muru održano je u izmijenjenom formatu. Ove godine Grad Mursko Središće ponovo će organizirati bogati program, a vrhunac će biti koncerti dvije legende hrvatske glazbene scene, Tereze Kesovije i Zorice Kondže.

Koncerti će se održati vikend prije Božića pa će tako u petak, 17. prosinca, nastupiti Zorica Kondža, a u subotu, 18. prosinca Tereza Kesovija. Kako je Centar za kulturu „Rudar“ u Murskom Središću premalen za takav koncert, posebno uz pridržavanje eventualnih mjera i preporuka u to vrijeme, koncerti će se održati u sportskoj dvorani u Murskom Središću.

To će biti tek vrhunac Adventa, koji će osim ovih velikih koncerata biti ispunjen i različitim sadržajem za sve generacije. Koncerti duhovne glazbe, nastupi lokalnih glazbenika, predstave za djecu, aktualni filmski naslovi i slično. Kompletan program bit će dostupan uskoro.

U ovom trenutku ne možemo znati kakva će biti situacija s pandemijom koronavirusa i kakve će mjere i preporuke biti raspisane od strane HZJZ-a, ali moguće je da će na događaje moći samo posjetitelji s COVID-putovnicama. Grad Mursko Središće sve će postojeće mjere poštivati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje