Povežite se s nama

Međimurje

Pomoć poljoprivrednicima: Županija za 27 programa osigurala 526.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Međimurska županija potpisala je ugovore za sufinanciranje 27 programa i projekata iz područja poljoprivrede, šumarstva i lovstva, za što je iz proračuna osigurano 526.500 kuna.

Ciljevi javnog poziva Županije za dodjelu sredstava bili su unapređenje i povećanje učinkovitosti poljoprivredne proizvodnje, stjecanje novih znanja, pomoć u suzbijanju bolesti u poljoprivredi, poticanje organizacije sajmova, uvođenje novih programa edukacije i poticanje zapošljavanja u poljoprivredi. Međimurska županija zaprimila je 31 prijavu.

– Sredstva koja smo dobili natječajem iskoristit ćemo za obilježavanje Svjetskog dana pčela, ocjenjivanje međimurskog meda i pčelarske sajmove: želimo naše građane educirati o kvaliteti međimurskog meda i podići tu kvalitetu na što višu razinu. Bez dugogodišnje pomoći Međimurske županije, mnoge projekte ne bi bilo moguće realizirati – istaknuo je prilikom potpisivanja ugovora pčelar Željko Trupković, ujedno i predsjednik Udruge pčelara Međimurske županije Agacija.

Uz razvoj pčelarstva i nabavu pčelarske opreme, osigurana su sredstva za unapređenje i razvoj lovstva, promociju konjogojstva i zaštitu konja, izgradnju Lovačkog doma u Kotoribi, za manifestaciju „Okusi z mojega grunta“, državno natjecanje u oranju i preliminarno istraživanje podzemnih gljiva s naglaskom na tartufe na području Međimurske županije.

Međimurska županija među prvima je prepoznala obvezu i potrebu financiranja zaštite potrošača te već petu godinu provodi natječaj za financiranje projekata udruga iz ovog područja. Putem ovoga javnog poziva zaprimljena su dva zahtjeva koja su ujedno i odobrena te je za njih osigurano 20.000 kuna. Riječ je o Društvu za zaštitu potrošača Međimurja „Vukanovčar“, koje će novac iskoristiti za Međimurski info centar potrošača i Udruzi za zaštitu potrošača „Međimurski potrošač“, koja je novac namijenila za uređenje i opremanje prostora u kojima će građane informirati o svojim pravima.

– Imamo najbolji med, odlične kozare, kvalitetne projekte poput Kratkog opskrbnog lanca koji nudi najbolje iz Međimurja, a osim natječajima, podupiremo razvoj poljoprivrede kroz brojne druge programe, od kojih je aktualan Regionalni plac na kojem naši OPG-ovi predstavljaju domaće proizvode. S druge strane, udruge koje se bave zaštitom potrošača imaju izazovan posao, ali posao koji je važan zbog informiranosti i stjecanja prava koja su važna za svakog građanina – istaknuo je međimurski župan Matija Posavec.

Međimurje

Obiteljski centar CZSS-a Čakovec dobio na korištenje nove prostore

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom Međunarodnoga dana obitelji koji se obilježava 15. svibnja, Centar za socijalnu skrb Čakovec – Podružnica Obiteljskog centra u parku Centra znanja MŽ održao je druženje sa svojim korisnicima putem interaktivnih aktivnosti namijenjenih roditeljima i djeci.

Aktivnosti koje provodi Obiteljski centar nužne su za društvo i pravilan psihološki razvoj djece, što je prepoznala i Međimurska županija te je povodom Međunarodnog dana obitelji župan Međimurske županije Matija Posavec s ravnateljicom Centra za socijalnu skrb Čakovec Alenkom Bilić potpisao Ugovor o korištenju nekretnine u vlasništvu Županije na adresi Ulica Matice hrvatske 18 u Čakovcu.

– Nakon što smo izgradili novu zgradu Doma zdravlja Čakovec u kojoj su na jednom mjestu, u blizini ostalih zdravstvenih ustanova, smještene ambulante i usluge primarne zdravstvene zaštite, zgrade u kojima su bile smještene ambulante u samom centru Čakovca ostale su prazne. Kako bismo na najbolji način iskoristili taj prostor, odlučili smo u svrhu jačanja Obiteljskog centra darovati zgradu Centru za socijalnu skrb Čakovec – rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec, dodavši da će novi prostori omogućiti kvalitetnije odvijanje aktivnosti i pružanje većeg broja usluga.

Darovanim prostorima zadovoljna je i ravnateljica CZSS-a Alenka Bilić.

– Drago nam je što je Županija prepoznala potrebu jer će veći prostor olakšati komunikaciju između djelatnika i korisnika našeg Obiteljskog centra – istaknula je ravnateljica Bilić.

Nastavite čitati

Međimurje

Obilježen Tjedan Crvenoga križa: na Trgu Republike mjerili tlak, šećer, vježbali pružanje prve pomoći…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svjetskim danom Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca koji se obilježava svake godine 8. svibnja, u Hrvatskoj započinje i Tjedan Crvenoga križa koji traje do 15. svibnja. Gradsko društvo Crvenoga križa Čakovec obilježavanju se priključilo s nekoliko aktivnosti.

U ponedjeljak, 10. svibnja, na Trgu Republike u Čakovcu održani su kratka edukacija prve pomoći te mjerenje tlaka i šećera u krvi.

– Dan i Tjedan Crvenoga križa obilježili smo konačno među ljudima, s našim građanima, uz pridržavanje epidemioloških mjera. Učenici Srednje škole Čakovec, smjer medicinske sestre i tehničari, održali su edukacijske, praktične vježbe pružanja prve pomoći u hitnim stanjima – bočni položaj, oživljavanje ili reanimacija, upotreba AVD uređaja, zaustavljanje krvarenja iz nosa i upotreba kompresijskog zavoja kod jakog krvarenja. Osim toga, mjerili su se tlak i šećer u krvi, za što je interes građana uvijek velik – rekla je Alenka Novak iz GDCK-a Čakovec.

Davali savjete

S obzirom na to da se u ponedjeljak, 10. svibnja, ujedno obilježavao i Svjetski dan kretanja, volonteri su iskoristili priliku da građanima, uz osmišljene edukativne aktivnosti, daju savjete i preporuke kako živjeti zdravo.

– Građanima smo isticali važnost kretanja, bilo pješice ili biciklom, priroda uvijek zove. Prehrana je vrlo bitna, a kroničnim bolesnicima davali smo savjete o redovitom uzimanju terapije i kontroli zdravstvenog stanja. Razveselili su nas vrićari koji su pomno upijali naše savjete, a također su i vježbali. Uskoro ćemo i diljem Međimurja organizirati takve aktivnosti u dogovoru s udrugama i općinama – istaknula je volonterka Novak.

Kao svake godine u ovo doba, i ovog je puta organizirana humanitarna akcija, u sklopu koje su se prikupljale donacije u trgovini Kaufland Čakovec, namijenjene korisnicima Socijalnog dućana.

Osim toga, volonteri su stalno prisutni na sportskim događanjima, gdje Interventni tim pruža podršku i, u slučaju potrebe, prvu pomoć. Dodajmo da Crveni križ pomaže i u organizaciji cijepljenja te i dalje odlazi u pomoć u potresom pogođena područja.

– Već 15 tjedana volonteri GDCK-a Čakovec daju veliki doprinos masovnom cijepljenju na tri punkta u Nedelišću, Murskom Središću i Prelogu. Ponosni smo i na naše volontere koji su odmah nakon potresa bili u Banovini, a još i danas odlaze u Sisak, Petrinju, Glinu… to je neka nova životna priča – zaključila je Novak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!