Međimurska županija potpisala je ugovore za sufinanciranje 27 programa i projekata iz područja poljoprivrede, šumarstva i lovstva, za što je iz proračuna osigurano 526.500 kuna.

Ciljevi javnog poziva Županije za dodjelu sredstava bili su unapređenje i povećanje učinkovitosti poljoprivredne proizvodnje, stjecanje novih znanja, pomoć u suzbijanju bolesti u poljoprivredi, poticanje organizacije sajmova, uvođenje novih programa edukacije i poticanje zapošljavanja u poljoprivredi. Međimurska županija zaprimila je 31 prijavu.

– Sredstva koja smo dobili natječajem iskoristit ćemo za obilježavanje Svjetskog dana pčela, ocjenjivanje međimurskog meda i pčelarske sajmove: želimo naše građane educirati o kvaliteti međimurskog meda i podići tu kvalitetu na što višu razinu. Bez dugogodišnje pomoći Međimurske županije, mnoge projekte ne bi bilo moguće realizirati – istaknuo je prilikom potpisivanja ugovora pčelar Željko Trupković, ujedno i predsjednik Udruge pčelara Međimurske županije Agacija.

Uz razvoj pčelarstva i nabavu pčelarske opreme, osigurana su sredstva za unapređenje i razvoj lovstva, promociju konjogojstva i zaštitu konja, izgradnju Lovačkog doma u Kotoribi, za manifestaciju „Okusi z mojega grunta“, državno natjecanje u oranju i preliminarno istraživanje podzemnih gljiva s naglaskom na tartufe na području Međimurske županije.

Međimurska županija među prvima je prepoznala obvezu i potrebu financiranja zaštite potrošača te već petu godinu provodi natječaj za financiranje projekata udruga iz ovog područja. Putem ovoga javnog poziva zaprimljena su dva zahtjeva koja su ujedno i odobrena te je za njih osigurano 20.000 kuna. Riječ je o Društvu za zaštitu potrošača Međimurja „Vukanovčar“, koje će novac iskoristiti za Međimurski info centar potrošača i Udruzi za zaštitu potrošača „Međimurski potrošač“, koja je novac namijenila za uređenje i opremanje prostora u kojima će građane informirati o svojim pravima.

– Imamo najbolji med, odlične kozare, kvalitetne projekte poput Kratkog opskrbnog lanca koji nudi najbolje iz Međimurja, a osim natječajima, podupiremo razvoj poljoprivrede kroz brojne druge programe, od kojih je aktualan Regionalni plac na kojem naši OPG-ovi predstavljaju domaće proizvode. S druge strane, udruge koje se bave zaštitom potrošača imaju izazovan posao, ali posao koji je važan zbog informiranosti i stjecanja prava koja su važna za svakog građanina – istaknuo je međimurski župan Matija Posavec.

Komentari

Komentara