Povežite se s nama

U fokusu

Pomoćnik ministra obrane je Zdravko Jakop iz Višnjice, brigadni general, magistar i paraglajder!

Objavljeno:

- dana

JOŠ JEDAN DUŽNOSNIK IZ ŽUPANIJE

Nakon što je dr. Denis Kovačić iz Novog Marofa prošli tjedan imenovan za pomoćnika ministra zdravlja, Vlada je na današnjem zatvorenom dijelu sjednice za pomoćnika ministra obrane imenovala brigadnog generala i magistra znanosti Zdravka Jakopa, koji je rođen u Donjoj Višnjici kod Ivanca, a danas živi u – Gornjoj Višnjici.

To mu neće biti prva dužnost u Ministarstvu obrane budući da je od 2008. do 2012. bio načelnik Službe za nadzor naoružanja.

U MORH dolazi s dužnosti zamjenika direktora RACVIAC-a (Centra za sigurnosnu suradnju jugoistočne Europe).

“Važni su dobri međuljudski odnosi”

– Raditi kao pomoćnik ministra bit će mi veliki izazov. Posla je puno, ali se toga ne bojim budući da imam iskustva u međunarodnim odnosima, kao i u tehnici. Nadam se da će kombinacija dobre volje i iskustva dobro funkcionirati – kaže Jakop.

Ističe da su financijska sredstva i ustroj važni, ali ne i najvažniji.

– Ako nema dobrih međuljudskih odnosa, tada nema sinergije i teško je ići naprijed. Stoga smatram da je posebno važno uspostaviti dobre odnose i povjerenje – ističe Jakop.

49-godišnjak je diplomirao na Fakultetu prometnih znanosti, 2011. je na Fakultetu političkih znanosti magistrirao s temom „Međunarodna vojna suradnja RH“, a trenutno priprema doktorat.

Na Hrvatskom vojnom učilištu “Petar Zrinski” završio je Ratnu školu “Ban Josip Jelačić”,  a završio je i NATO Defence College u Rimu, najvišu razinu obrazovanja koju NATO organizira za visoke časnike i civilno osoblje iz zemalja članica NATO-a i partnerskih zemalja.

U HV-u, odnosno Oružanim snagama RH je obnašao niz dužnosti, a u Domovinski rat se uključio 31. listopada 1991. godine. Stupio je u 1. brigadu ZNG-a, a u veljači 1993. prelazi u 7. gardijsku brigadu. Te 1993. godine je i ranjen.

Najbrži dužnosnik u novoj Vladi!

Zanimljivo je da nema samo uspješnu vojnu, nego i sportsku karijeru. Bio je izbornik hrvatske paraglajding reprezentacije, koju je vodio na četiri svjetska prvenstva, a može se pohvaliti s osvojenim četvrtim mjestom u ekipnom dijelu natjecanja.

– Do prije dvije godine sam se aktivno natjecao, a sada letim za svoj gušt – otkrio je novi pomoćnik ministra obrane, koji je u novoj Vladi zasigurno najbrži član na duge staze.

Naime, Jakop je 1986. godine bio treći na prvenstvu bivše Jugoslavije u utrci na pet kilometara.

Još jedan pomoćnik?

Zadovoljan imenovanjem drugog dužnosnika iz Varaždinske županije u novu Vladu je šef županijskog HDZ-a i saborski zastupnik te stranke Anđelko Stričak.

– Jako smo zadovoljni, no očekujemo imenovanje još jednog pomoćnika ministra – kratko je rekao.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Šansa poljoprivrednika iz Varaždinske županije je u proizvodima više kvalitete

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, koji su 15. i 16. listopada održani u Zagrebu, sudjelovali su župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec.

Uz strateške smjernice za suočavanje s izazovima u poljoprivredi u narednih 10 godina, novosti o izmjenama u zakonodavstvu, Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede 2023. -2030., na konferenciji je predstavljen i nacionalni sustav označavanja domaćih proizvoda “Dokazana kvaliteta – Hrvatska”.

– Varaždinska županija ima niz zaštićenih poljoprivrednih proizvoda na europskoj i nacionalnoj razini, koji su autohtoni i itekako se ističu svojom kvalitetom. S obzirom da ne raspolažemo velikim poljoprivrednim površinama, budućnost poljoprivrede naše županije je u proizvodima više kvalitete i posebnih karakteristika koji mogu biti itekako konkurentni. Poljoprivrednici iz Hrvatske do 2027. godine iz EU fondova na raspolaganju imaju više od pet milijardi kuna, pri čemu će, primjerice, uskoro biti otvoren natječaj za robotizaciju farmi. Vjerujem da će priliku za povlačenje bespovratnih EU sredstava i daljnji razvoj proizvodnje  iskoristiti i poljoprivrednici iz Varaždinske županije, u čemu imaju našu punu podršku – rekao je župan Stričak.

U Zagrebu se varaždinskim zeljem, zaštićenim na razini Europske unije, predstavio PPP Cafuk.

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva prisustvao je i premijer Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, čije Ministarstvo je organiziralo događanje, kao i ministri, stručnjaci i brojni poljoprivrednici.

Nastavite čitati

U fokusu

Parkovi osposobili varaždinski aerodrom, svjedodžba za 3C kategoriju stiže idući tjedan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon godina nebrige i sustavnog zapuštanja zgrade i okoliša Aerodroma Varaždin, isti bi se ponovno trebao staviti u punu upotrebu. Od kada je tvrtka Parkovi d.o.o. preuzela upravljanje Aerodromom Varaždin intenzivno se radi na ponovnom dobivanju aerodromske svjedodžbe.

Odrađeno je asfaltiranje stajanke čime je asfaltirano više od 3.000 kvadratnih metara prostora ispred hangara i upravne zgrade za parkiranje zrakoplova. Dodatno se sanirala i rulnica koja spaja stajanku i pistu.

Nakon asfalterskih radova obnovljena je horizontalna signalizacija stajanke i rulnice. Budući da su vremenski faktori oštetili površinu piste aerodroma, odrađena je sanacija piste koja je uključivala rezanje fuga, premaz primerom i zapunjavanjem bitumenskom emulzijom radi sprečavanja prodora različitih atmosferilija i sprječavanje daljnjeg oštećenja.

Osim radova na infrastrukturi aerodroma, kao ključan faktor za dobivanje svjedodžbe Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, izrađene su nove aerodromske i letačke karte, kao i novi elaborati koji zadovoljavaju trenutne standarde.

Veliki radovi obavljeni su i na košnji i uređenju okoliša aerodroma o čemu se godinama nije vodilo brige. Zapušten okoliš, obrasla ograda oko prostora aerodroma, te razno divlje raslinje kroz godine su dominirali prostorom aerodroma.

Ipak, Parkovi d.o.o. uspješno su sanirali i taj prostor aerodroma.

Svi ključni radovi su sada završeni i proces dobivanje svjedodžbe je pri kraju. Stoga tvrtka Parkovi d.o.o. očekuje da će i službena dozvola doći unutar nekoliko dana.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje