Povežite se s nama

Život i društvo

Pomozimo osmogodišnjem dječaku Dominiku iz Ivanca: prikuplja se financijska pomoć za njegovo liječenje

Objavljeno:

- dana

– Ti si moj ponos! – kazao je nedavno ugledni ortoped dr. spec. med. Tomislav Ribičić svom malom pacijentu Dominiku Turčinu (8) iz Punikvi, ugodno iznenađen oporavkom djeteta nakon 4-satne operacije kuka u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj.

– A ti si moj čarobnjak, jer si mi „skinuo“ spazam (spazam=nekontrolirano grčenje u mišićima, često s oštrom boli u pogođenom mišiću) – odvratilo je dijete svom kirurgu.

Početak je to priče temeljem koje Zaklada Grada Ivanca pokreće novu humanitarnu akciju te poziva sve ljude dobra srca da pomognu kako bi ovo iznimno milo dijete dobilo šansu da prohoda i da mu se poboljša kvaliteta života.

Dva moždana udara

Nedavna teška operacija zbog iščašenja kuka (1. ožujka), nakon koje je 6 tjedana proveo u „kalupu“ od gipsa do iznad pojasa, sa stabilizatorima, tek je zadnja od nevolja s kojima se Dominik suočio u svom kratkom životu.

U dobi od samo 23 mjeseca, u 5 dana je doživio dva ishemijska moždana udara. Kad se mislima vraćaju u proteklih 6 godina i na  golgotu koju je Dominik prošao, mama Gordana (koja je tek nedavno dobila status roditelja-njegovatelja) i tata Zvonko (CNC operater u ITAS-u-Prvomajskoj) teškom mukom gutaju suze i susprežu emocije.

– „Pogođena“ mu je lijeva strana tijela (rukom i nogom se ne služi), a ubrzo su se pojavili i problemi s ravnotežom. I otad počinje i njegova i naša borba da mu omogućimo svu moguću rehabilitaciju i što kvalitetniji život – ispričali su roditelji te kazali da nisu htjeli poslušati savjete nekih koji su ih upućivali da se „ne muče“, već da sina naprosto stave u – invalidska kolica.

– To nije dolazilo u obzir. Odlučili smo dati doslovce sve od sebe da mu, dok je još mali, omogućimo rehabilitaciju u cilju obnove motorike. Željeli bismo samo jedno – da dijete jednog dana stane na svoje noge – kažu Zvonko i Gordana.

Dominik je tako prošao kroz dugi niz rehabilitacija u Salzburgu, Zürichu, Ljubljani, Zagrebu i drugdje, nešto uz pomoć donatora, a najviše vlastitim sredstvima, uz ogromna odricanja roditelja (u obitelji su još dvije kćeri).

Najbolje rezultate, kažu, dala je robotska neurorehabilitacija, nakon koje je poboljšanje bilo veliko, pa je Dominik već počeo voziti i specijalni biciklić. I nakon poboljšanja, dogodilo se – iščašenje kuka.

– Dominika nije boljelo, primijetili smo samo da mu je noga odjednom kraća 7-8 cm. Nakon rendgena ustanovilo se da je riječ o iščašenju i da mora na operaciju. Nakon 1,5 mjeseci gipsa i mirovanja, sada smo opet na početku i krećemo od nule, jer lijeva polovica tijela ponovno mora „naučiti“ sve što je „zaboravila“ i sada Dominik sve rehabilitacijske postupke mora iznova proći – kažu roditelji, koji su inače financijski već posve iscrpljeni, ali od borbe za Dominika ne odustaju.

Inače, djetetov mentalni status posve je očuvan. Zbog oporavka od operacije nastavu pohađa online, uz pomoć osobnog asistenta.

Prilozi s Ivanečkog kotlića – za Dominika

U želji da se djetetu omogući rehabilitacija koja bi mu pružila bolju kvalitetu života te sretnije djetinjstvo i odrastanje, iz Grada Ivanca pozivaju u pomoć sve građane.

Čim Zaklada dobije i službeno odobrenje mjerodavnog državnog ureda za službeni početak akcije, objavit će žiroračun za uplatu novčanih donacija.

Posebno napominju da će se prilozi za Dominika skupljati i na ovogodišnjem Ivanečkom kotliću koji će se održati u subotu, 25. lipnja.

Također, Grad Ivanec i Zaklada pozivaju sve organizatore manifestacija u idućim danima i mjesecima da ih usmjere humanitarno te da prikupljene priloge uplate za pomoć Dominiku.

Život i društvo

Međimurje i ludbreški kraj dobili 342.000 eura za ulaganja u romska naselja: gradit će se ceste, igrališta, rasvjeta…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, dodijelili su odluke o provedbi 17 projekata ukupne vrijednosti 730.000 eura. Riječ je o projektima vezanima za program unaprjeđenja infrastrukture na područjima naseljenima pripadnicima romske nacionalne manjine. Među odabranim projektima su i njih šest i Međimurske te dva iz Varaždinske županije.

U Međimurje ukupno dolazi 228.000 eura. Pojedinačno najviše dobiva Općina Nedelišće i to 70.000 za 2. fazu izgradnje Doma kulture u Paragu. Općina Pribislavec na programu je prošla projektom rekonstrukcije Ulice kralja Tomislava za što dobiva bespovratnih 60.000 eura. Slijedi Grad Čakovec koji će zahvaljujući dobivenom iznosu od 47.000 eura realizirati projekt izgradnje pješačko-biciklističke staze u Kuršancu. Općina Podturen osigurala je 21.000 eura za izgradnju sustava oborinske odvodnje u romskom naselju Lončarevo, dok su po 15.000 eura dobile Grad Murskom Središće i Općina Orehovica. Dok će se u Murskom Središću dobivenim novcem urediti dječje igralište u naselju Sitnice, u romskom naselju u Orehovici gradit će se novo dječje igralište.

Grad Ludbreg i Općina Sveti Đurđ dobili su po 57.000 eura, a iskoristit će ih za poboljšanje prometne infrastrukture i postavljanje javne rasvjete. U Ludbregu će se tako raditi na dijelu Ulice 5. studenog, dok u Svetom Đurđu planiraju zahvate na prilaznim cestama prema romskim naseljima na području općine.

– Ovim novcima i dodatnim ulaganjem Grada Čakovca omogućit ćemo sigurnost djece osnovnoškolskog uzrasta koja pješice ili biciklom dolaze u tamošnju školu. Projektom je planirana izrada projektno-tehničke dokumentacije, usluga stručnog nadzora i izvođenje građevinskih radova na stazi u duljini od 1100 metara, širini 1,7 metara s izradom bankine – rekla je tom prigodom čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini.

Nastavite čitati

Život i društvo

Za subotu DHMZ izdao narančasto upozorenje, očekuje se obilna kiša i grmljavina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Dolazi promjena vremena koju se najavili meteorolozi te i na sjever Hrvatske donosi kišu.

Sedmodnevna prognoza vremena DHMZ-a za subotu, 23. rujna, najavljuje da će umjerena količina kiše pasti na varaždinskom području i to uglavnom popodne.

Treba napomenuti da je za sjever Hrvatske DHMZ za subotu izdao narančasto upozorenje, koje znači da vrijeme može biti opasno.

– Mjestimice obilna kiša. Količina oborine veće od 60 mm. Moguće je i grmljavinsko nevrijeme. Vjerojatnost grmljavine veća je od 60 % – stoji u upozorenju DHMZ-a.

Oblačno će biti i u nedjelju tijekom jutra, a popodne bi trebalo pasti malo kiše.

Malo kiše se očekuje i u ponedjeljak, 25. rujna, tijekom jutra.

Najviša temperatura tijekom vikenad bit će 18 °C, i to u subotu.

Od utorka ponovno stiže sunce i nešto više temperature.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje