Povežite se s nama

U fokusu

Ponovno ključa u Poljani Biškupečkoj: “Blokirat ćemo kamione s novim otpadom”

Objavljeno:

- dana

Ako se od ponedjeljka ne počinje odvoziti miješani komunalni otpad iz pretovarne stanice, mi ćemo blokirati cestu prema pretovarnoj stanici. Borimo se za naše mjesto – naglasio je Franjo Puškadija, predsjednik Mjesnog odbora Poljana Biškupečka.

Razlog zašto će se on i sumještani odlučiti za možebitne radikalne poteze je što se sada, po njegovim riječima, na prostoru pretovarne stanice nalazi čak 500 tona miješanog komunalnog otpada.

– Dozvoljeno je da ovdje u 24 sata smije biti samo 10 tona miješanog komunalnog otpada – objašnjava Puškadija.

Naime, miješani komunalni otpad u Poljanu Biškupečku dovozi Čistoća, a on se tada ponovno tovari i transportira prema odlagalištima.

– Razumijem da deponije nisu radile, da su bili godišnji odmori. Ljudi se u mjestu bune. No, moram reći da taj miješani komunalni otpad ne smrdi, smrdi otpad koji se iz bioelektrane odvozi ovdje u blizini pretovarne stanice – dodao je Puškadija koji vjeruje da će pronaći zajednički jezik s čelnim ljudima Čistoće.

Slične scene iz Poljane Biškupečke gledali smo ljeti prošle godine.

– U ljeti kad je prvi put eskaliralo isticali su da je ovo bomba koja je ostavljena novom gradonačelniku. Sada je prošlo 100 dana nove vlasti, a problem je isti – objasnila je Danijela Puškadija, bivša gradska vijećnica s liste Ivana Čehoka.

Istaknula je da odlično surađuju s gradonačelnikom Nevenom Bosiljem i novim direktorom Čistoća Zoranom Svetecom, ali ne i s novim tehničkim direktorom Sašom Avirovićem.

– Očito se u Čistoći radi o dvostrukoj liniji upravljanja. Na jednoj strani tehnički direktor Avirović iza kojeg stoji Budimo grad, a na drugoj gradonačelnik Bosilj i direktor Svetec s kojima smo uredno surađivali. Očito i kod njih dolazi do neslaganja – zaključila je Puškadija.

U fokusu

Sanja Šprem: Premijer se hvali brojkama, a nakon šest sastanaka ponudili su nam nulu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstavnici Matice hrvatskih sindikata nezadovoljni su tijekom pregovora s Vladom o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za zaposlenike u javnim službama, piše Jutarnji.

 Sindikati traže uvođenje 13. plaće i poboljšanje materijalnih prava, među kojima rast božićnice s 1500 na 2000 kuna, kao i rast iznosa za sistematske preglede do 1500 kuna. Po riječima predsjednice Sindikata hrvatskih učitelja Sanje Šprem, ponuda Vlade nakon šest sastanaka jednaka je nuli.

– Ako se to uopće može zvati ponudom, ona je za sindikalnu stranu neprihvatljiva. Poruka vladinih pregovarača jest da nema rasta osnovice u 2022. godini, što zapravo znači da nema rasta osnovice pune dvije godine jer je zadnji rast bio u siječnju 2021. – izjavila je Šprem.

 Dodaje kako Vladi uopće nisu u fokusu ni pojedina materijalna prava iz TKU-a. Zasad su vladini pregovarači spremni razgovarati samo o iznosu sistematskih pregleda i prijevoza, što sindikatima nije dovoljno.

– Ako se očekuje rast inflacije od 3,5 do četiri posto, ako se očekuje rast plaća u privredi, a premijer se hvali da smo ekonomski jedna od najbrže rastućih država u EU, onda ne razumijem zašto bi bilo koji zaposlenik u javnom sektoru očekivao da do rasta osnovice neće doći. Primarno težište stavili smo na rast osnovice, no u TKU-u je niz materijalnih prava. Vlada mora shvatiti da ako tvrde da država dobro stoji, tad nijednom zaposleniku nije prihvatljiva velika nula. Tražimo odgovornost Vlade kojoj bi trebao biti cilj motivirati zaposlenike da ostanu u Hrvatskoj – poručila je Šprem, uz zaključak kako ovakva ponuda Vlade “utječe na želudac”, a ujedno je i poruka da najveći poslodavac ne cijeni svoje zaposlenike.

Izvor: Jutarnji

Nastavite čitati

U fokusu

Ponovno porasle cijene goriva: od ponoći plaćamo najskuplji benzin dosad

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od ponoći je ponovno poskupjelo gorivo, i to najviše benzin, čija je cijena sada viša nego što je ikad bila u Hrvatskoj, pišu cijenegoriva.info.

Naime, benzin je poskupio za čak 24 lipe pa je tako najniža cijena Eurosupera 95 na nekim benzinskim postajama 11,37 kuna, a na nekima doseže čak 11,57 kuna.

Cijena dizela porasla je za 21 lipu, a cijena autoplina viša je za tri lipe.

Podsjetimo, prije toga je najviša cijena benzina bila 11,35 kuna, i to u listopadu prije Vladinog zamrzavanja cijena goriva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje