Povežite se s nama

Život i društvo

“Stalno nas se zaobilazi, opet smo ostali bez asfalta!”

Objavljeno:

- dana

TEREZIJA I RUDOLF MARČUN IZ SEKETINA

– Svaki kutak naše općine je asfaltiran, samo put do naše kuće nije – tvrdi Terezija Marčun iz Seketina koja sa suprugom Rudolfom već godinama živi u kući koja se nalazi u Ulici palih boraca 62, na kraju tog naselja. Supružnici tvrde da im se već godinama obećava da će se do njihove kuće napraviti asfalt, ali ih se stalno zaobilazi.

– Sada se uređuje cesta nedaleko od naše kuće, no ni ovog puta do nas neće stići asfalt. Pa kaj nisu mogli asfaltirati još tih 650 metara? Dok su bili izbori iz općine ih je došlo petero i svi su nam obećali da će se asfaltirati put do naše kuće. Svi okolo dobivaju asfalt, samo smo mi opet ostali u blatu. Rudolfa Marčuna sjete se jedino kad treba platiti račune! – ljuti se Rudolf Marčun, a njegova supruga Terezija više ni ne broji koliko je puta od Općine Sveti Ilija zatražila da se do njihove kuće napravi asfalt.

– Prije nekoliko godina sami smo navozili šljunak na cestu kako bi se moglo doći do nas. Sada smo očekivali da ćemo konačno dobiti asfalt, no opet ništa. Jadni smo, osjećamo se odbačeno – jedva susprežući suze ispričala je Terezija Marčun.

 

Dok su bili izbori, petero ih je došlo i obećalo nam asfalt – navode Terezija i Rudolf Marčun

Načelnik općine Sveti Ilija Marin Bosilj upoznat je sa zahtjevima ove obitelji čija se kuća nalazi na kraju Seketina, ali tvrdi da ih se ne zaobilazi.
– Svaki puta smo im pokušali objasniti činjenice i financijske mogućnosti Općine Sveti Ilija, ali, nažalost, koliko vidim, gospođa Marčun uslijed vikanja, vrijeđanja i iznošenja neistina nije uopće slušala naša objašnjenja. Recite mi da li postoji i jedan načelnik u Hrvatskoj koji ne bi želio da mu svako kućanstvo na području općine ima asfaltiranu cestu do kuće?  Sigurno ne postoji! – uzvratio je načelnik Bosilj.

Ističe da je točno da je u tijeku asfaltiranje ceste koja je od kuće obitelji Marčun udaljena 500 metara. Spomenuta se cesta modernizira iz IPARD programa mjera 301 “Poboljšanje i razvoj ruralne infrastrukture – rekonstrukcija javnih lokalnih nerazvrstanih cesta” ukupne vrijednosti 776.776 kuna.

 

Općina trenutno nema novaca da asfaltira spomenutu dionicu ceste

– Jedan od uvjeta u natječaju po kojem se modernizira spomenuta cesta je bio da prometnica koja se modernizira ne smije prolaziti građevinskim područjem, područjem vikend-zona ili područjem zona za sport i rekreaciju. Shodno tome predmetna dionica ceste se nažalost nije mogla kandidirati i za ostatak dionice kojim bi bila obuhvaćena i kuća obitelji Marčun. Meni kao načelniku bi zasigurno bilo puno draže da je i njihova kuća obuhvaćena ovim projektom s obzirom na to da se projekt financira u stopostotnom iznosu iz sredstava EU – rekao je Bosilj.
S obzirom na to da cesta koja vodi do kuće obitelji Marčun nije mogla biti uključena u spomenuti projekt, načelnik navodi kako postoje dvije mogućnosti da ova obitelj iz Seketina konačno dobije asfalt.

Dva načina

– Prva, najrealnija mogućnost je asfaltiranje Ulice palih boraca u dužini od oko 820 metara što košta oko 500.000 kuna. Međutim, kod toga treba istaknuti da jedan dio dionice uopće nije ucrtan u katastar, nego cesta prolazi privatnim parcelama. Druga mogućnost je asfaltiranje preostalog dijela dionice koja se trenutno radi u dužini od oko 530 metara, što bi koštalo oko 320.000 kuna. U tom slučaju bilo bi potrebno asfaltirati još oko 770 metara ŽUC-ove ceste što bi koštalo oko milijun kuna da bi se spojili na asfaltiranu cestu u Krušljevcu. Radovi bi se morali financirati iz općinskog proračuna za što Općina trenutno nema financijskih sredstava, a predmetna dionica nije jedina na području općine koju je potrebno asfaltirati, odnosno obitelj Marčun nije jedina koja nema asfaltiranu cestu do kuće. Ako će se u budućnosti otvoriti mogućnost da Općina financira radove ili dobije novčana sredstva za modernizaciju ceste, svakako će taj problem riješiti – poručio je načelnik.

A gdje je svjetlo?

Terezija Marčun pita se zašto ih se zaobilazi i kod postavljanja javne rasvjete. – Prije nekoliko godina radili su rekonstrukciju javne rasvjete. Žarulje ispred kuće zasvijetlile su svima osim nama – požalila se. Načelnik Marin Bosilj ističe da trenutno ne postoji mogućnost postavljanja rasvjetnih tijela jer na postojećoj mreži ne postoji žica za javnu rasvjetu.  Potrebno je  izvršiti rekonstrukciju električne mreže. Nakon što Elektra izvrši rekonstrukciju mreže, Općina Sveti Ilija će financirati postavljanje rasvjetnih svjetiljki – navodi načelnik Bosilj.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Pješački pohod od kleti do kleti viničkim krajem dobar je način za provesti subotu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nemojte propustiti Dan otvorenih vrata podruma (pješački pohod od kleti do kleti) u Vinici.

Manifestacija je to koju organiziraju Udruga vinogradara Vinea i Općina Vinica u subotu, 26. lipnja, s početkom od 9 sati.

Pješački pohod organizira se treći put i vinorodnim područjem Svete Barbare, Vinicabrega i Goruševnjaka.

Donacija za sudjelovanje je 30 kuna, a kod svake klijeti će domaćini pripremiti okrijepu jelom i pićem.

Nastavite čitati

Život i društvo

U četvrtak na sjeveru zemlje 35 °C, donosimo preporuke kako se zaštititi od vrućine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su upozorenje na toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

Prema DHMZ-u od srijede, 23. lipnja, do petka na sjeveru je velika ili vrlo velika mogućnost za toplinske valove.

U utorak, rijedu i četvrtak temperatura će prelaziti 30 °C, s time da će u četvrtak danju biti čak 35 °C na širem varaždinskom području.

Vrućine mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti. Štetni učinci vrućina na zdravlje u velikoj se mjeri mogu spriječiti dobrom javnozdravstvenom praksom uz istovremenu zaštitu od bolesti uzrokovane koronavirusom, kažu liječnici.

Za vrijeme trajanja velikih vrućina treba se pridržavati savjeta zdravstvenih ustanova.

Između ostaloga, savjetuje se:

  • rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine, jer se znojenjem gubi više tekućine, čime dolazi do dehidracije.
  • piti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera.
  • izbjegavati boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima. Osobe koje rade na otvorenom trebaju se češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tekućinu svakih 30 minuta.
  • nositi laganu svijetlu odjeću od prirodnih materijala te zaštititi glavu od direktnog sunca.
  • rashladiti prostor u kojem se živi koristeći hladniji noćni zrak. Danju zatvoriti prozore i spustiti rolete, naročito one koje su okrenute prema suncu.
  • isključiti što je više moguće električnih uređaja u domu.
  • izbjegavati izlazak u najtoplijem dijelu dana i naporan fizički rad ili ga obavljati u najhladnije doba dana, što je obično u ranim jutarnjim satima.
  • ne ostavljati djecu niti životinje u parkiranom vozilu.
  • redovito koristiti sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja, a posebnu pažnju posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom te odjenuti ih u laganu odjeću koja ih također štiti od UV zračenja.
  • ako imate zdravstvene probleme potražiti savjet liječnika.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!