Prema pisanju Glasa Istre, kutija bi cigareta uskoro mogla poskupjeti za dvije kune jer je toliko bilo povećanje 2018. godine, kada su se zadnji put dizale trošarine na duhanske proizvode.

Prema prijedlogu nove Uredbe o visini trošarina na duhanske prerađevine i duhanske proizvode, koja je osvanula na e-savjetovanju, predlaže se da trošarine na cigarete sa sadašnjih 335 kuna za tisuću komada podignu na 375 kuna, odnosno za 40 kuna. Iz Vlade ne žele spekulirati govoreći da je na njima da propisuju trošarine, a na duhanskoj industriji da definira cijene.

Savjetovanje o prijedlogu uredbe trajat će do 3. veljače, što znači da se nakon toga može usvojiti na bilo kojoj sjednici Vlade i da može vrlo brzo stupiti na snagu. Iz Vlada ističu da se tim prijedlogom u pravni poredak Republike Hrvatske prenosi europska direktiva o strukturi i stopama trošarina koje se primjenjuju na prerađeni duhan, ali i na nove proizvode kao što je grijani duhan i tekućina za e-cigarete.

Kad je u pitanju trošarina na sitno rezani i ostali duhan za pušenje ona ostaje 600 kuna za jedan kilogram, pa se s poskupljenjem cigareta može očekivati da će još više pušača koji ne mogu prestati pušiti prijeći na kupnju duhana i da će sami motati cigarete.

Na e-tekućinu plaćat će se trošarina od jedne kune za mililitar, a na grijane duhanske proizvode bit će 600 kuna po kilogramu. Toliko će iznositi i trošarina po kilogramu novih duhanskih proizvoda, kao i trošarina na tisuću komada cigara i cigarillosa.

I sada će, kao i prije nešto više od godinu dana, ponovo biti aktualno pitanje hoće li rast cijena cigareta utjecati na smanjenje broja pušača ili će se ovisnici o nikotinu okrenuti kupnji u susjednim zemljama, poput primjerice BiH ili Srbije, gdje su cigarete ipak jeftinije ili će rast cijena osnažiti sivo tržište.

Izvor: Glas Istre

Komentari

Komentara