Povežite se s nama

Crna kronika

Ponovno se pojavile nigerijske prijevare: ovaj put žrtva 50-godišnja Varaždinka

Objavljeno:

- dana

NE NASJEDATE!

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske su jučer, 7. studenog zaprimili prijavu žene starosti 50 godina iz Varaždina.

Naime, ona je tijekom mjeseca listopada prošle godine stupila preko društvene mreže u kontakt sa osobom koja se predstavila kao liječnik iz SAD-a. Iskoristivši njezinu lakovjernost do mjeseca kolovoza ove godine u više je navrata zatražio da mu uplati različite novčane iznose putem jedne svjetske tvrtka za organizaciju prijenosa gotovog novca na otvoreni račun njoj nepoznate osobe u Nigeriji, a sve iz razloga liječenja navodno bolesnog sina, kao i otvaranje liječničke ordinacije u Hrvatskoj.

Oštećena je žena putem bankovnih transakcija ukupno uplatila iznos od četrdesetak tisuća kuna. Protiv nepoznatog počinitelja policijski službenici podnose kaznenu prijavu za kazneno djelo Prijevare, te nastavljaju rad na utvrđivanju počinitelja ovog kaznenog djela.

– Ovim putem skrećemo pozornost građanima na oprez zbog nigerijskih prijevara. Takve prijevare su se pojavile početkom 90-ih godina, općenito prijevara nastoji uvjeriti žrtve da uplate male svote koje bi s vremenom dale višestruki dobitak. Obično u poruci piše da osoba visokog političkog ili ekonomskog statusa treba iznijeti iz zemlje ili otključati račun koji sadrži velike količine novca ili su obaviješteni da su postali nasljednici vrijedne imovine i novčanog dobitka od nekog daljnjeg rođaka. Ako žrtva nasjedne na takvu prijevaru, od nje se traži da uplati određenu količinu novca koju navodni posjednik novca u tom trenutku ne posjeduje. Žrtve se uz obećanje o bogatoj proviziji moli da pošalju novac ili da čak dođu u Nigeriju – ističu iz PU varaždinske. 

Izvor:
Foto: ilustracija

Crna kronika

U slijetanju kod kanala HE Dubrava poginuo Mijo M. iz Oporovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na cesti uz drenažni kanal HE Dubrava kod Cirkovljana došlo je do prometne nesreće u kojoj je život izgubila jedna osoba, kako smo već objavili.

– Danas, 24. veljače, oko 10.45 uz drenažni kanal u visini mjesta Cirkovljan došlo je do slijetanja osobnog automobila van kolnika. Tom prilikom jedna osoba je preminula – javili su iz PU međimurske.

Na mjesto nesreće zaputile su se hitne službe. Unesrećenomu se, nažalost, nije moglo pomoći. Više detalja saznat će se nakon očevida.

Neslužbeno doznajemo da je preminuli Mijo M. rođen 1959. iz Oporovca.

Nastavite čitati

Crna kronika

Na benzinskoj postaji natočio gorivo i založio pronađenu, tuđu osobnu iskaznicu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem osnovano se sumnja da je 25-godišnjak sa šireg područja grada Varaždina počinio kazneno djelo prijevare, javlja PU međimurska.

– Naime, sumnja se da je početkom veljače ove godine u prijepodnevnim satima u Čakovcu, na benzinskoj postaji u Ulici dr. Tome Bratkovića, u osobni automobil varaždinskih registarskih oznaka natočio dvadesetak litara goriva. Budući da kod sebe nije imao novac, osumnjičeni je na blagajni ostavio tuđu osobnu iskaznicu, izdanu na ime 28-godišnjaka, uz obvezu da će račun podmiriti do kraja dana. Provjerom putem evidencija osobnih isprava utvrđeno je da je za osobnom iskaznicom raspisana objava, pošto je vlasnik prijavio njen gubitak – priopćila je policija.

Osumnjičeni je osobnu iskaznicu pronašao na području grada Čakovca te ju nije vratio vlasniku, odnosno pronalazak prijavio policiji, već ju je založio na spomenutoj benzinskoj postaji.

S obzirom na to da račun nije podmiren, predstavnik oštećene benzinske postaje događaj je prijavio policiji.

Nastavite čitati