Povežite se s nama

U fokusu

Ponuda studentskih poslova u Varaždinu i Međimurju je bogata, satnica ide i do 70 kuna

Objavljeno:

- dana

Sredina je ljeta te mnogi učenici i studenti već naveliko rade na nekim od ponuđenih studentskih poslova, stoga smo sa Student servisom Varaždin, koji ima podružnice u Čakovcu, Koprivnici, Bjelovaru i Križevcima, provjerili kakva je trenutno ponuda studentskih poslova.

Ponuda

Naime, Student servis Varaždin s podružnicama broji oko 8600 članova, od kojih je od početka ove godine njih 3371 već aktivno radio na nekim od brojnih privremenih i povremenih poslova, bilo na području mjesta studiranja ili mjesta stanovanja.

– Tijekom ljetnih mjeseci, kada nema studentskih ili učeničkih obveza, očekujemo da će većina naših članova pronaći neki posao. Ponuda poslova je vrlo raznovrsna, slijedi trendove gospodarstva u Hrvatskoj te Student servis Varaždin ima mogućnost posredovanja u obavljanju studentskih poslova svih svojih članova kojima to studentske obveze dopuštaju i koji mogu i žele raditi – ističe Sonja Nidogon Višnjić, mag. oec., voditeljica Student servisa iz Studentskog centra Varaždin.

Navodi da je posljednjih godina sve manje izražen trend odlazaka učenika ili studenata na sezonski rad na područje Jadrana, što objašnjava time da je velika ponuda poslova i u ovom kraju, pa nema potrebe tražiti posao negdje dalje. Drugi je razlog početak sezone na moru, koja svake godine počinje sve ranije, u vrijeme dok još uvijek traju studentske obveze, pa poslodavci preferiraju osobe koje ranije mogu započeti s radom.

Minimalna studentska satnica je definirana zakonski, a vezana je za bruto minimalnu plaću u Hrvatskoj i iznosi 26,56 kuna za ovu kalendarsku godinu, uz povećanje satnice za 50 % za prekovremeni rad te rad nedjeljom, noću i blagdanom. U praksi su satnice, kaže voditeljica Sonja Nidogon Višnjić, ipak osjetno iznad minimalne.

Student servis Varaždin uz ove uvjete, kada je riječ o obavljanju sezonskih poslova, uvjetuje i plaćene putne troškove, troškove rada (sanitarne iskaznice, radnu odjeću i obuću) te su za učenike ili studente osigurani besplatni smještaj i tri obroka dnevno.

– Student servis i u ovoj zahtjevnoj godini, obilježenoj utjecajima pandemije, bilježi veći broj otvorenih radnih mjesta od broja studenata zainteresiranih za rad, tako da posla ima za sve koji žele i mogu raditi. Minimalna studentska satnica je sve češće iznimka, a ne pravilo, jer povećanjem satnice raste i broj potencijalno zainteresiranih za posao. Možemo reći da, iako još uvijek postoji velik interes studenata za rad na sezonskim poslovima na Jadranu, sve veći broj je i onih koji se odlučuju za rad kod kuće – objašnjava Nidogon Višnjić.

Kada je riječ o ponudi poslova na području Varaždina i Čakovca, navodi da je ponuda iznimno bogata, s tim da se satnice kreću od 28 kuna po satu u prehrambenoj industriji pa čak i do 70 kuna na zahtjevnijim stručnim ICT poslovima. Otkriva da su novost e-studentski ugovori, koji će od jeseni biti dostupni korisnicima Student servisa Varaždin, potpuno elektronički, uz potpisivanje isključivo naprednim elektroničkim potpisom.

– Na ovaj način Studentski centar Varaždin prati nove trendove poslovanja te će biti prvi studentski servis u Hrvatskoj koji će korisnicima omogućiti potpuno elektroničko posredovanje u zapošljavanju – zaključuje naša sugovornica.

U fokusu

Vlada potvrdila: kazne za nepoštivanje predočenja COVID potvrda od 30.000 do 50.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, koje je Vlada sa sjednice uputila u hitnu saborsku proceduru, propisuju se kazne u iznosu od 30.000 do 50.000 kuna za odgovorne osobe koje ne poštuju obvezu predočenja COVID potvrda u javnopravnim tijelima, piše HRT.

Predloženim se izmjenama Zakona definiraju javnopravna tijela zadužena za provođenje mjera iz Zakona te odgovorne osobe u javnopravnim tijelima – čelnik tijela državne vlasti, čelnik tijela državne uprave i drugog državnog tijela, župan, gradonačelnik i načelnik, kao i zakonski zastupnik pravne osobe, sukladno posebnim propisima.

– Zakonskim se prijedlogom uvodi nova sigurnosna mjera koja se odnosi na obavezu predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti radi ulaska u određene prostore te se detaljnije razrađuje primjena navedene sigurnosne mjere prilikom ulaska u prostore javnopravnih tijela, kao i obaveza odgovornih osoba u javnopravnim tijelima da osiguraju njenu provedbu – rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Radi toga se dopunjuju ovlasti sanitarnih inspektora Državnog inspektorata u izvršavanju nadzora nad provedbom nove sigurnosne mjere te se propisuje prekršajna kazna za odgovornu osobu ako ne osigura njezino provođenje, i to u spomenutom iznosu od 30.000 do 50.000 kuna.

Bez obveznog cijepljenja

Uoči sjednice Vlade ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je da se ne boji da će doći do prosvjeda zbog uvođenja ovih kazni, a ponovio je i da Vlada ne razmišlja o tome da se uvede obvezno cijepljenje.

– Postoje spekulacije na razini EK i EU, a mi smo u više navrata rekli da nećemo uvoditi obvezno cijepljenje – rekao je Malenica.

Na pitanje o tome što će se poduzeti ako neki od čelnika tijela, primjerice Ured predsjednika, neće pustiti državnog inspektora da provjeri primjenjuje li se zakon, Malenica je rekao da ne zna detalje propisa kojim je uređeno postupanje nadležnih tijela, ali pretpostavlja da se u takvim situacijama može koristiti i pomoć policije.

– Meni je neshvatljivo da netko, da neka državna institucija ili jedinica lokalne samouprave ne poštuje zakon i propis i neće dopustiti sanitarnom inspektoru ulazak. Ja jednostavno ne mogu vjerovati da se to može dogoditi, da se na takav način ne poštuje zakon koji ide u smjeru da se smanji mogućnost širenja zaraze – dodao je ministar pravosuđa i uprave.

Nastavite čitati

U fokusu

Ove se subote u Varaždinskoj županiji ponovo cijepi u 86 ordinacija obiteljske i opće medicine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Varaždinskoj županiji će ove subote, 4. prosinca, ponovno biti održan Dan cijepljenja u  ordinacijama obiteljske i opće medicine.

Građani će se moći cijepiti prvom, drugom ili trećom dozom u 86 ordinacija diljem županije od 8 do 12 sati. Riječ je cijepljenju po jedinstvenom modelu u Hrvatskoj, koje je u Varaždinskoj županiji prvi put održano 13. studenoga.

Građani se na cijepljenje mogu najaviti svojem izabranom obiteljskom liječniku, no mogu doći i bez najave.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje