Povežite se s nama

U fokusu

Popuštaju mjere: od petka kafići rade duže, na svadbama moguće 120 ljudi, rad igraonica i plesnih škola

Objavljeno:

- dana

Danas, 26. svibnja, Nacionalni stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije na kojoj je predstavio nove, ublažene epidemiološke mjere koje će vrijediti od petka, 28. svibnja.

Ublažavanje mjera predstavio je šef Stožera Davor Božinović.

>>Srijeda u Hrvatskoj uz još 538 zaraženih koronavirusom i 21 preminulu osobu

Što se tiče okupljanja, dozvoljeno je okupljanje do 100 osoba na jednome mjestu te se ukida zabrana privatnih okupljanja i svečanosti.

Javna događanja i okupljanja svih vrsta mogu trajati do 23 sata.

Na pogrebima više nema ograničenja broja osoba, ali i nadalje nema izražavanja sućuti.

Pekarnice po novome smiju raditi do 23 sata, a alkoholna pića smiju se prodavati od 6 do 23 sata.

Obiteljska gospodarstva i ugostiteljski objekti smiju također raditi od 6 do 23 sata, a casina mogu raditi od 8 do 23 sata.

Obiteljskim gospodarstvima, restoranima, odnosno svim ugostiteljskim objektima iz skupine restorani – mogu biti i pivnica, kavana i caffe bar ako ima minimalne tehničke uvjete za izdavanje hrane i slastica – mogu posluživati i u zatvorenim prostorima.

Svadbene svečanosti mogu se održavati sa 120 uzvanika uz obavezu dostave obavijesti o mjestu i vremenu održavanja te pridržavanje posebnih uputa, i ako su sve prisutne osobe prije više od 14 dana primile drugu dozu cjepiva ili su preboljele COVID ili su bile negativne na test u zadnjih 48 sati. Neće biti ograničenja vremena trajanja svadbi.

Organizator treba voditi brigu o tome jesu li svi nazočni, i uzvanici i osoblje, pjevači, imaju li potvrdu koju trebaju imati.

– Organizator će obavijestiti civilnu zaštitu o svemu. Svi uzvanici će morati potpisati da znaju sve o mjerama i dati dozvolu da se podaci koje daju mogu provjeriti. Što se tiče naših registara, mi ćemo moći provjeriti je li osoba preboljela, je li cijepljenja ili se testirala… Želimo poručiti, organizatorima, i svima drugima da će se podaci provjeravati, i ako dođe do spoznaje da se netko nije pridržavao morat će podnijeti sankcije. Morat ćemo učiniti sve da se svi koji sudjeluju na takvim događanjima osjećaju sigurno i da nemamo žarišta – poručio je Božinović.

Nadalje, ukida se obustava organiziranja plesnih škola te se omogućuje održavanje igraonica i radionica u zatvorenim prostorima.

Za školske dvorane ostaje postojeća zabrana treninga, a u ostalim prostorima treninzi se mogu održavati.

Ukida se i ograničenje od 40 posto mjesta za putnike, no obveza nošenja maski ostaje i dalje.

Što se tiče graničnih prijelaza, djeca do 12 godina starosti koja putuju s roditeljima koji su cijepljeni ili su preboljeli ili imaju negativan test, ne moraju imati negativan test niti ići u samoizolaciju.

Te će mjere vrijediti do sredine lipnja.

– Pratit ćemo razvoj epidemiološke situacije, ohrabreni činjenicom da se sve više sugrađana cijepi. U svakom sljedećem koraku ići ćemo s dodatnim popuštanjima – rekao je Božinović.

U fokusu

Zbog nestašice čipova dolaze nova poskupljenja! Očekuje se rast cijena mobitela

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon poskupljenja prehrambenih namirnica, goriva, građevinskog materijala i sirovina, najavljuje se novi udar na kućne budžete. Uz sve navedeno mogao bi uslijediti i val poskupljenja mobitela, ali i drugih uređaja, a razlog je nestašica čipova.

Nestašica čipova utječe na telefone, automobile, proizvodnju, kućanske aparate i na doslovno gotovo svaki aspekt ljudskih života. Nestašica čipova je trenutno najveća te će zbog toga vjerojatno mnoge stvari poskupiti, piše portal Bajtbox.

Trenutno, industrija pametnih telefona je duboko pogođena nedostatkom čipova te je samo nekoliko većih igrača ogromnim narudžbama osiguralo sebi čipove. To će uništiti manju konkurenciju koja će reciklažu starih dijelova moći vršiti samo određeno vrijeme. Inače, industrija automobila je najviše pogođena te se očekuju gubici od 110 milijardi američkih dolara kroz cijelu granu industrije samo u ovoj godini.

Prema izvješću Susquehanna Financial Groupa, globalna nestašica čipova je sada dosegla svoj vrhunac. Čak i najveći igrači na nove čipove moraju čekati nevjerojatno dugo. Točnije, od narudžbe do isporuke se čeka 21 tjedan što je najgore do sada.

Analogno tome, sve će manje biti i zalihe proizvoda kod prodavača, a to znači da će cijene očekivano rasti jer potražnja za elektronikom ne opada. Već se na proizvodima Xiaomija i Samsunga osjeti kako su pojedini modeli bili na policama samo par mjeseci prije nego što ih je kompletno nestalo.

Nastavite čitati

U fokusu

Potreban je daljnji razvoj digitalnih vještina za postizanje veće rodne ravnopravnosti u IT industriji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu projekta ‘Promocija poduzetništva’ održan je okrugli stol na temu položaja žene u digitalnoj ekonomiji i mogućnostima podizanja svijest o doprinosu žena u tom sektoru u Tehnološkom parku grada Varaždina.

Cilj okruglog stola bio je povećanje sudjelovanja, vidljivosti i angažiranosti žena u digitalnoj ekonomiji te osvještavanje važnosti razvoja digitalnih vještina koje mogu potaknuti ekonomski rast i širi društveni napredak. Okrugli stol je moderirala Sanja Ostroški, direktorica HUP- Regionalnog ureda u Varaždinu.

– Potrebno je već tokom studija odabrati kvalitetnu stručnu praksu i usmjeriti se sukladno vlastitim interesima i onom u čemu smo najbolji kako bismo si otvorili prilike i prije nego krenemo u radni odnos. Važno je da imamo uvijek priliku napredovati bez obzira na spol, ovisno o vlastitim kompetencijama, proaktivnosti i životnim planovima – istaknula je Dajana Jeđud iz tvrtke Engagement Lead – IBM iX, ecx.io croatia d.o.o

– U našoj tvrtki svi imaju mogućnost isprobavanja vlastitih kompetencija, bilo da je riječ o developmentu, analizi, sistemskoj podršci – dakle opis poslova u IT-u je zaista širok i svi možemo naći svoje mjesto te graditi rast i razvoj, a uspjeh ovisi o vlastitom zalaganju, ne o spolu. Za sve zaposlenike imamo mentorski program koji je u skladu s područjem rada u koje novi radnik dolazi. Imamo nekoliko primjera u kojima su se kolegice uključile u mentorski rad na volonterskoj bazi, to nam se pokazalo kao lijepa praksa i zahvalni smo im na tome – rekla je Jarmila Pezo, Predsjednica Uprave, IGEA d.o.o.

– Moj tim je iz hobija krenuo u realizaciju naše poduzetničke ideje i u poslu ne radimo razliku muško-žensko, imamo 60% žena i mislim da radimo velik pomak u tom smjeru. Kod nas je fokus rada digitalni marketing koji zahtijeva dosta organizacije i komunikacije, a tu nam je dosta pomogao i FOI koji je zajedno s nama razvijao organizacijske sposobnosti. Trudimo se poboljšati work life balance s time što imamo mogućnost rada od kuće i vjerujem da to uvelike olakšava našim zaposlenicama uskladiti sve obaveze koje imaju – kazala je Martina Stričak, co-founder, Point visible d.o.o.

HUP-ova pravna savjetnica Žana Plazibat osvrnula se na novi Zakon o radu.

– HUP sudjeluje u donošenju novog Zakona o radu i osnovana je interna radna skupina u kojoj naši članovi daju komentare na pojedine odredbe Zakona, uključujući i fleksibilnost radnih odnosa. Najveći izazov rada na daljinu je usklađenje privatnog i radnog vremena te pravo na isključenje radnika. Digitalni alati će nam pri tome biti ključni, kao i razvoj digitalnih vještina za sve zaposlenike – rekla je Žana Plazibat.

– FOI pokušava djelovati već od vrtićkog uzrasta, pozivamo djecu iz vrtića i OŠ da dođu na FOI, pokazujemo im labose i naše učionice, predstavljamo profesorice, IOT lab, dronove i opremu, to im najčešće bude vrlo zanimljivo i s time vide da je uobičajeno da su i žene uključene aktivno u ovom sektoru. Vjerujem da će takvi primjeri i prakse imati najveći učinak – istaknula je prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, dekanica Fakulteta organizacije i informatike

– Ova tema nije aktualna samo u Hrvatskoj, već i u ostatku Europe, svi vodimo bitku za afirmaciju žena u digitalnom svijetu, a s time se očekuje i pozitivan utjecaj na BDP u iznosu većem od 16 milijardi eura. Vidimo pomake u tom smjeru, mi kao Središnji državni ured trudimo se uključiti u sve važne projekte na ovu temu, poput FER-ovog projekta za afirmaciju žena na području IT-a i otvoreni smo za sve takve buduće ideje – kazala je Kristina Posavec, Zamjenica državnog tajnika, Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje