Povežite se s nama

U fokusu

Porasla nezaposlenost u Varaždinskoj županiji, novčanu naknadu dobiva 835 ljudi

Objavljeno:

- dana

Krajem srpnja ove godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu Varaždin
evidentirano je 2310 nezaposlenih osoba.

Na području Ispostave Ivanec zabilježeno je 569 nezaposlenih, Ludbregu 253, Novom Marofu 332, Cestici 66 i Varaždinu 1090 osoba.

U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je veći za 7,5 %, a u usporedbi s istim
mjesecom 2021. godine broj nezaposlenih manji je za 216 osoba, odnosno 8,6 %.

Tijekom srpnja evidentirano je 474 novih nezaposlenih osoba. Direktno iz radnog odnosa prijavilo se 305 osoba, nakon škole 106, a iz neaktivnosti 63 osobe. U strukturi nezaposlenih su 382 osobe (16,5 %) bez radnog iskustva.

Tijekom srpnja prijavljeno je 801 slobodno radno mjesto, što je za 18 % (122 slobodna radna mjesta) više nego u proteklom mjesecu, te 10,2 % (74 slobodna radna mjesta) više nego u istom mjesecu prošle godine.

Najtraženija zanimanja tijekom srpnja ove godine bila su njegovatelj djece (tražilo se 68 radnika), radnik na proizvodnoj liniji (45), telefonist (36), konobar (36) i medicinska sestra/tehničar (33).

Tijekom srpnja 2022. godine, iz evidencije nezaposlenih osoba PU Varaždin zaposleno je
ukupno 209 osoba na temelju radnog odnosa. To je 6,3 % manje nego u prethodnom mjesecu i
26,7 % manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Stopa nezaposlenosti prema administrativnim izvorima za Varaždinsku je županiju u srpnju iznosila 3,3, a za razinu Hrvatske 6,3.

Sukladno Zakonu o tržištu rada u srpnju 2022. godine novčanu naknadu koristilo je 835 osoba ili 36,1 % od ukupnog broja nezaposlenih. U odnosu na srpanj lani broj korisnika novčane naknade manji je za 6,8 %, a u odnosu na prethodni mjesec veći je za 23,5 %. Prosječna novčana naknada za ovogodišnji srpanj iznosila je 2788 kuna, a ukupno je isplaćeno 2,4 milijuna kuna.

U fokusu

Nevjerojatno: zaratili veterani 104. brigade HV-a, podižu tužbe jer ne znaju tko su im bili zapovjednici!?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio Vipro

Udruga pripadnika 104. brigade ZNG Varaždin tužila je Grad Prelog i klub Varaždinskih branitelja 1991 1995 zbog neistinitog natpisa na spomen obilježju koje je 6. prosinca 2019. godine podignuto u čast poginulom pukovniku Ivanu Sokaču.

Podsjećamo, spomen-obilježje postavljeno je na tada novouređenom trgu u Oporovcu. Tužitelj tvrdi da je I. tuženik u suradnji, te na inicijativu II. Tuženika, postavio predmetno spomen obilježje, a na kojem je pok. pukovnik Sokač neistinito naslovljen titulom zapovjednika 104. brigade ZNG Varaždin.

Udruga pripadnika 104. brigade ZNG Varaždin u tužbi obrazlaže da je pok. pukovnik Sokač u predmetnom ratnom periodu obnašao funkciju – pomoćnika zapovjednika za logistiku, dok je zapovjednik 104. brigade svo to vrijeme bio pukovnik Ivan Rukljić.

– Potonje je razvidno iz izvadaka iz službene dokumentacije Oružanih snaga RH i 104. brigade iz odnosnog razdoblja koja je priložena tužbi – piše između ostaloga u tužbi.

Trgovački sud u Varaždinu pozvao je tuženike da se do prvih dana siječnja iduće godine o svemu očituju pisanim odgovorom na tužbu.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnicima DM-a božićnica od 11.000 kuna, a lijepu svotu dobit će i radnici jedne tvrtke za prodaju keramike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već smo dobro zakoračili u prosinac, mjesec kad se većina zaposlenika, ali i umirovljenici, raduje bonusima i božićnicama, piše Šibenski.

Usprkos krizi i neizvjesnosti što 2023. donosa, dojam je kao da se poslodavci natječu tko će više nagraditi radnike, naročito otkad je Vlada povećale limite na neoporezivi dio ovih naknada.

Ana Fostač-Krilčić, prokuristica i voditeljica resora Ljudskih resursa u dm-u nam je kazala kako će njihovih 1.857 djelatnica i djelatnika u povodu nadolazećih blagdana nagraditi za njihov trud i doprinos uspješnom poslovanju dm-a i to stimulacijom u visini prosječne mjesečne plaće svakog pojedinog djelatnika. A prosječna je plaća u dm-u veća od 11.000 kuna!

Pozamašnom božićnicom oduševila je i domaća tvrtka Fero-Term, koja se u proteklih 30 godina od male zagrebačke obiteljske tvrtke prometnula u tržišnog lidera u prodaji keramike, kupaonske i sanitarne opreme koja zapošljava 650 ljudi. Vlasnici tvrtke, obitelj Gudeljević, nagradit će sve svoje zaposlenike božićnicom od 5.000 kuna!

Trgovački lanac Lidl Hrvatska zaposlenicima je isplatio božićnicu u iznosu 2.500 kuna. Uz božićnicu, svi zaposlenici će primiti i Lidlov poklon paket te darove za djecu za Sv. Nikolu. Samo u ovoj godini Lidl je isplatio 7.500 kn dodatka na plaću kroz novčane nagrade, uskrsnicu i božićnicu, podsjetili su iz ovog trgovačkog lanca.

Isti iznos božićnice dobit će i u Kauflandu u Hrvatskoj, tvrtki koja ima preko 3.400 zaposlenika. Zanimljivo, kako su nam kazali, 2.500 kuna božićnice dobit će “svi zaposlenici na nerukovodećim pozicijama”.

Više pročitajte na Šibenskom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje