Povežite se s nama

U fokusu

Porazna statistika: svaki treći brak na sjeveru završi razvodom!

Objavljeno:

- dana

U Varaždinskoj županiji prošle je godine sklopljeno 745 brakova, čak 55 manje nego rekordne 2016. godine, kada ih je sklopljeno 800, najviše u posljednjih šest godina.

Pokazali su to podaci o prirodnom kretanju stanovništva u Hrvatskoj za 2017., koje je krajem srpnja objavio Državni zavod za statistiku.

U prošloj je godini u Hrvatskoj sudbonosno „da“ izreklo 20.310 parova, od čega je više od polovice, odnosno 51,6 % brakova, sklopljeno u crkvi, dok su ostalo građanski brakovi. Najpopularniji mjesec za zasnivanje bračne zajednice bio je rujan.

Sve stariji u brak

Od gradova Varaždinske županije najviše sklopljenih brakova bilježi Varaždin – 164, što je čak 28 sklopljenih brakova manje nego 2016. godine. Slijedi Grad Ivanec sa 72 sklopljena braka, Novi Marof sa 68, Varaždinske Toplice s 37, Lepoglava s 27 sklopljenih brakova i Ludbreg sa samo jednim manje od Lepoglave.

Od varaždinskih općina najviše je sklopljenih brakova u općinama Vidovec, koja ih bilježi 37, i Trnovec Bartolovečki, s 33 sklopljena braka. Iako je Maruševec u 2016. godini zabilježio najviše sklopljenih brakova od svih općina, samo godinu kasnije našao se na trećemu mjestu s 31 sklopljenim brakom.

Najmanje je sklopljenih brakova lani bilo u Brezničkom Humu i Velikom Bukovcu – samo četiri, dok je situacija malo bolja u Donjoj Voći i Ljubešćici, koje imaju osam sklopljenih brakova u prošloj godini.

U Međimurskoj županiji u 2017. godini sklopljeno je 507 brakova, samo tri manje nego 2015. godine, kada je zabilježen najviši broj sklopljenih brakova u posljednjih šest godina.

Grad Čakovec lani je imao 109 sklopljenih brakova, sedam manje nego što je zabilježeno u 2016. godini. S druge strane, u odnosu na 2016. godinu, Mursko Središće i Prelog bilježe porast broja sklopljenih brakova. U Murskom Središću lani ih je bilo 40, a u Prelogu 35, pet više nego u 2016. godini.

Od međimurskih općina već godinama u broju sklopljenih brakova prednjači Nedelišće, u kojem su lani sklopljena 43 braka, jedan više nego u 2016. godini.

Slijedi Općina Sveti Juraj na Bregu s 30 sklopljenih brakova, Mala Subotica s 23 te Donji Kraljevec i Podturen s 19.

Iako se negativni trend sklapanja brakova posljednjih godina na razini Lijepe Naše mijenja, podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da nevjesta i ženik sve stariji stupaju u brak.  Slična je situacija i kod rođenja prvog djeteta, na što utječu brojne društvene promjene. Tako je prosječna dob majke pri prvom porodu 2008. iznosila 29,7, a u 2016. povisila se na 30,6 godina.

– Mladi se sve kasnije osamostaljuju, što može biti povezano sa stopom nezaposlenosti mladih, ali i većim obuhvatom mladih visokoškolskim obrazovanjem. Također, određeni dio mladih živi u izvanbračnim zajednicama – ističu državni statističari.

Već tradicionalno, muškarci ulaze u brak stariji od žena. Tako je prosječna dob ženika pri sklapanju prvog braka u 2017. iznosila 31,3 godine, a nevjeste 28,6 godina, što znači da je prosječna dob ženika u odnosu na 1990. godinu porasla za 4,3, a nevjeste za 5,3 godine.

Razvodi

U Varaždinskoj županiji u prošloj su godini zabilježena 244 razvoda brakova, tri više nego u 2016. godini, dok je, primjerice, u Međimurskoj županiji broj razvedenih brakova lani iznosio 144, sedam manje nego prije dvije godine.

Od gradova Varaždinske županije najviše je rastava brakova zabilježeno u Varaždinu, 105, slijede Ivanec, Ludbreg i Novi Marof sa 17 rastava, Lepoglava s devet i Varaždinske Toplice sa šest rastavljenih brakova.

Od općina prednjače Trnovec Bartolovečki, Cestica i Petrijanec s 11, Sračinec i Vidovec s osam te Sveti Ilija sa sedam rastavljenih brakova. S druge strane, nijednu zabilježenu rastavu u prošloj godini nisu imale općine Breznica, Klenovnik i Ljubešćica u Varaždinskoj županiji te Dekanovec u Međimurskoj županiji, koji lani nije zabilježio nijedan sklopljeni brak!

U Čakovcu se lani razvelo 65 parova, u Murskom Središću 13, a u Prelogu 10. Od općina u Međimurskoj županiji s najviše rastava prednjači Nedelišće, u kojem je lani zabilježeno njih 15, slijede Belica, Donji Kraljevec i Sveti Juraj na Bregu sa šest rastava brakova te Goričan, Kotoriba i Selnica s pet rastava brakova.

U fokusu

EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO Bosilj daje ostavku, Miroslav Marković postaje gradonačelnik!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako ekskluzivno doznajemo, varaždinski gradonačelnik daje ostavku, a njegovu poziciju preuzima zamjenik Miroslav Marković.

Rezultat je to previranja u SDP-u, ali i Bosiljevog nezadovoljstva političkom situacijom u Varaždinu. Ova odluka i ne čudi s obzirom da su nedavno u Nacionalu objavljeni transkripti Bosiljevih razgovora s direktorom Varkoma Brunom Isterom u kojima najavljuje svoju ostavku.

Također, Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina objavilo je sve pravovaljane kandidacijske liste i zbirnu listu za izbor članova Gradskog vijeća Grada Varaždina. Tako je, među ostalim, vidljivo da je nositelj SDP-ove liste Neven Bosilj, a ako uzmemo u obzir da su funkcije gradonačelnika i člana Gradskog vijeća nemoguće i nespojive, sasvim je jasno da se u Gradskoj vijećnici upravo događa velika rošada. Konkretno, Bosilj ne može biti i gradonačelnik i gradski vijećnika jer mu to hrvatski zakoni ne dopuštaju.

Stoga je ovo očita prijevara birača u svakom slučaju. Prvo jer je kao gradonačelnik bio na izborima, a sad daje ostavku. Drugo jer je kao gradonačelnik nositelj liste što je zakonski nespojivo. I treće, tko može garantirati da će uopće biti aktivan u Gradskom vijeću ili će se i od toga maknuti, a varaždinsku politiku će voditi interesi stranačkih kadrova te odlučivati o budućnosti svih građana.

Kako doznajemo, Bosilj je čekao da se stvore zakonski okviri, odnosno da prođe zakonski rok kad njegov zamjenik može preuzeti funkciju gradonačelnika. Također, dosadašnji gradonačelnik, kako doznajemo, još razmišlja hoće li uopće aktivirati svoj mandat u Gradskom vijeću ili će potpuno odustati od politike nakon razočaranja cijelom političkom situacijom i činjenicom da nije uspio riješiti problem baliranog otpada.

Stoga će Grad Varaždin uskoro umjesto Bosilja voditi njegov zamjenik Miroslav Marković.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinci će moći birati između devet lista na prijevremenim izborima za Gradsko vijeće Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina 31. ožujka objavilo je sve pravovaljane kandidacijske liste i zbirnu listu za izbor članova Gradskog vijeća Grada Varaždina. Ista je lista objavljena i na stzranici Državnog izbornog povjerenstva.

Podsjetimo radi se o prijevremenim izborima za Gradsko vijeće, a Varaždinci na birališta izlaze 16. travnja.

Predano je ukupno devet lista.

Donosimo ih redom kojim ih je objavilo Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina:
1) Kandidacijska lista grupe birača, nositelj liste je Ivan Čehok

2) HDZ i HSU, nositelj liste je Damir Habijan

3) HNS, HSLS, Laburisti, HSS-Braće Radić, nositelj liste je Igor Klopotan

4) Hrvatski suverenisti, nositelj liste je Dominik Klemenčić

5) MOST, nositelj liste je Krunoslav Vorih

6) Reformisti i Stranka hrvatskih umirovljenika – umirovljenici, nositelj liste je Radimir Čačić

7) Kandidacijska lista grupe birača, nositeljica liste je Dubravka Novak

8) Kandidacijska lista grupe birača, nositelj liste je Davor Patafta

9) SDP, nositelj liste je Neven Bosilj

Kompletan popis tko se nalazi na čijoj listi nađite OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje