Povežite se s nama

Međimurje

Porcijunkulovo 2015.: Dobra zabava uz šest koncerata na glavnoj čakovečkoj pozornici

Objavljeno:

- dana

SVI U ČAKOVEC

Iako bi svi koji su bili na lanjskom Porcijunkulovom rekli da će čakovečki Turistički ured teško nadmašiti prošlogodišnje događanje, Boška Ban Vlahek, voditeljica Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Čakovca, uvjerena je u suprotno. Štoviše,sigurna je da će baš ovo, 51. Porcijunkulovo biti najbolje do sada.

Dovoljno je letimice preletjeti pogledom preko šestodnevnog programa proštenja – kako ravnateljica voli nazivati ovo događanje, jer riječ “festival” smatra pompoznom i pretencioznom za narodnu veselicu – i vjerovati joj na riječ. 

Više od 200 izlagača

Već same brojke govore u prilog njezinoj tvrdnji. Osim koncerata na glavnoj pozornici, svaki će ugostitelj imati priliku organizirati vlastiti program, do polovice srpnja prijavljeno je 230 izlagača – što je za 40-ak više nego lani – a prijave i dalje pristižu, Međimurska će pogača bili dvostruko dulja nego lani, jer ona lanjska se razgrabila za dvadesetak minuta, šarenih će kišobrana koji “natkrivaju” glavnu ulicu umjesto 1000, koliko ih je bilo prošle godine, ove biti 2500, Čakovec je u vrijeme Porcijunkulovog posjetilo 200 tisuća ljudi.

– Ovo će Porcijunkulovo po mnogo čemu biti drukčije i posebno. Jedan od noviteta svakako je samo trajanje manifestacije, koje smo sapet produljili na šest dana. Tako da ga zovemo 5+, kaže Boška Ban Vlahek, kojoj je ovo tek druga zaredom godina u ulozi voditeljice, dakle i alfe i omege događanja. Druga i obje rekordne.

Po čemu će se ono, osim po većim brojkama, razlikovati od prošlogodišnjeg, koje je također bilo rekordno do tada?
Noviteta je puno. Na primjer, valja spomenuti izložbu “Egzotika Međimurja”, 3D uličnu sliku Danijela Drvenkarara, koju će autor izložiti u Ulici kralja Tomislava, kod zgrade HZZO-a, te izložbu skulptura od šibica autora Tomislava Horvata u zgradi Scheir.    
 

Vizualni dio manifestacije osim kišobrana obilježit će i instalacija međimurskih licitarskih srca 

Prošle su godine nastupili najbolji s estrade iz svojih žanrova – Severina, Massimo, Zvonko Bogdan, Klapa Intrade i Tomislav Bralić…Tko su glavni pjevački aduti ove godine?
Na glavnoj pozornici na Trgu Republike očekuje nas šest velikih koncerata. Prvi će dan, u četvrtak, građane zabavljati Kićo Slabinac i tamburaški orkestar, a slijede ih Gibonni i Vlatko Stefanovski trio, Klapa Rišpet, Dražen Zečić, Željko Joksimović i Fosili. Posjetitelji će se svakodnevno moći zabavljati i na nekoj od čak šest pozornica u centru grada, a programi započinju nakon završetka koncerata na glavnoj bini. Vrijedi napomenuti da su svi programi i koncerti u potpunosti besplatni.
Ove godine nema ženskih izvođača?
Naravno da nema. Boška je birala po svom ukusu. Željko ostaje u Čakovcu, nadamo se trajno.

Manifestacija je 2014. čak sa 70 posto bila financirana iz Fondova EU, zahvaljujući projektu “4 towers”, koji se temelji na zajedničkom kulturno-povijesnom naslijeđu gradova partnera Nagykanizse – Koprivnice – Kapošvara – Čakovca. Koriste li se fondovi i ove godine?
Ove godine manifestacija se samo djelomičmo financira iz fondova Europske unije, upravo zahvaljujući projektu “4 towers”, a čiji završetak je i službeno prvog dana manifestacije 30. srpnja 2015.

Lanjski je proračun bio 600 tisuća kuna. Koliko se planira potrošiti ove godine?
Ove godine zahvaljujući sponzorima imamo više sredstava na raspolaganju, a o financijskom dijelu razgovarat ćemo kad “podvučemo crtu”, nakon manifestacije.

Lani je jedna od glavnih atrakcija bila 1000 kišobrana otvorenih nad glavnom ulicom, spremate li nešto slično i sada?
Šarenilo kišobrana mnoge će oduševiti i ove godine, s time da će ih biti čak dvostruko više, oko 2000, i u mnogo više boja i u većoj površini. Ulica kišobrana se produžuje, čemu se građani posebno vesele. Vizualni dio manifestacije osim kišobrana obilježit će i instalacija međimurskih licitarskih srca koja će biti postavljena u Ulici J.J. Strossmayera.

Humanitarni karakter

Porcijunkulovo je s vašim dolaskom poprimilo i humanitarni karakter. Lani je prihod od prodaje međimurskih štrukli išao za Udrugu udomitelja djece kako bi se djeci omogućio odlazak na more. Organizirate li možda neku akciju ove godine?
Ni ove godine neće nedostajati akcija humanitarnog karaktera – prilozi od degustacije poznate međimurske pogače idu Udruzi udomitelja djece. Osim pogače, građani će moći isprobati i delicije Tvrtka Šakote i Marka Palfija, u akciji pod nazivom “Mali sendvič za veliko srce” – prihod od prodaje namijenjen je za pomoć oboljelima od down sindroma Međimurske županije. Cijelo Porcijunkulovo, kao i sva druga događanja u Čakovcu, ne bi bila moguća bez podrške gradonačelnika Stjepana Kovača. 

Uz svjetovni i bogati duhovni program

Događanje su podržali i gradonačelnik Stjepan Kovač te gvardijan čakovečkog samostana fra Željko Železnjak. Gradonačelnik Kovač predstavio je humanitarnu akciju, na otvaranju 31. srpnja kad će se održati aukcija potpisanih sportskih dresova za financiranje operacije oka Lovre Pergara iz Mihovljana. Dobrovoljni prilozi prodaje međimurske pogače također će ići u humanitarne svrhe.

Fra Železnjak najavio je trodnevnu pripremu u čast Gospe od Anđela, koju će voditi gvardijan našičkog franjevačkog samostana fra Zoran Bibić. Na sam blagdan Porcijunkule, 2. kolovoza, u dvorištu samostana održat će se sveta misa koju će predvoditi varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak. Prije mise će se održati svečana procesija na kojoj će po prvi put biti nošena slika, dar Zrinske garde Čakovec. Na sam blagdan Gospe od Anđela, kao što je to i običaj, mise će se služiti i na slovenskom te mađarskom jeziku.

KONCERTI: Glavna pozornica

Četvrtak, 30. srpnja
Kićo Slabinac

Petak, 31. srpnja
Gibonni & Vlatko 
Stefanovski trio

Subota, 1. kolovoza
Klapa Rišpet

Nedjelja, 2. kolovoza
Dražen Zečić

Ponedjeljak,3. kolovoza
Željko Joksimović

Utorak, 4. kolovoza
Fosili

Izvor:
Foto:

Međimurje

Prvi od boraca za poziciju međimurskog župana najavio objavu kandidature

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Poznat je prvi službeni kandidat za župana Međimurske županije.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca Darko Zver iz stranke Fokus uputio je, naime, poziv na predstavljanje svoje kandidature u ponedjeljak, 18. listopada, u 10 sati ispred Doma sindikata u Čakovcu.

Konferenciji će prisustvovati predsjednik stranke Fokus Davor Nađi, gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec, gradonačelnica Samobora Petra Škrobot, gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec, gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian i načelnik Općine Križ Marko Magdić.

Nastavite čitati

Međimurje

Danas u Međimurju 36 novozaraženih koronom, oporavile su se 24 osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 180 uzoraka, od čega je evidentirano 36 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2, što je 20% od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavile su se 24 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 197. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 71.679 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana su 23 pacijenta pozitivna na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata nema hospitaliziranih pacijenta, nema otpuštenih pacijenata, nema pacijenata na invazivnoj respiraciji te nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje