Uz početak kolovoza kao dijete vezao sam nekoliko asocijacija: Sinjsku alku i njezin prijenos na televiziji, potencijalni odlazak na more, kasnije i Dan domovinske zahvalnosti, te danas jednu od glavnih međimurskih manifestacija – Porcijunkulovo.

„Kam idete?“, mi djeca iz kvarta pitali bismo susjede. „Na Prcinklovo!“, odgovarali bi. Uvijek me zbunjivao taj naziv koji je zvučao prilično strano. Pretpostavljao sam da se tako zove zbog porcija langoša i medenjaka ili gvirca; no, znate li kako je doista nastao taj naziv?

Mala kapela

Poznato je da se 2. kolovoza slavi blagdan Gospe od Anđela, u čast njezinu uzašašću, koje je bilo popraćeno pjevom anđela. U talijanskoj pokrajini Perugii kod grada Assisija postoje crkva i franjevački samostan posvećeni svetoj Mariji od Anđela. Na toj je lokaciji sveti Franjo Asiški čuo svoj poziv, a tu je bila smještena i mala kapela nazvana Porcijunkula (Portiuncula).

Legenda kaže da je kapela podignuta oko 360. godine, tijekom vladavine pape Liberija, te da je sadržavala relikvije s groba Blažene Djevice Marije

Legenda kaže da je kapela podignuta oko 360. godine, tijekom vladavine pape Liberija, te da je sadržavala relikvije s groba Blažene Djevice Marije. Kako bilo da bilo, u prvim stoljećima kršćanstva židovski su redovnici ovdje sagradili kapelicu koju je u 6. stoljeću, zajedno s malim komadom zemlje, dobio sveti Benedikt. Od tog vremena ovaj komadićak nosi ime „Portiuncula“, što na latinskom znači „mala porcija zemlje“.

Od anđela

Zanimljivo je da je i američki grad Los Angeles (posredno) dobio ime prema istoj crkvi. Naime, distrikt koji su utemeljili useljenici pod vodstvom franjevca Junipera Serre nazvan je „El Pueblo de Nuestra Senora la Reina de los Angeles del Rio de Porciuncula“, što znači „Gradić naše Gospe, kraljice od anđela od rijeke Porcijunkule“.

Poznato je da se 2. kolovoza slavi blagdan Gospe od Anđela, u čast njezinu uzašašću, koje je bilo popraćeno pjevom anđela

Obližnja je rijeka dobila naziv prema gore spomenutoj maloj porciji zemlje, a i lokalna crkva je nosila slično ime. Kasnije je ovaj naziv skraćen u Los Angeles, što znači jednostavno – „od anđela“.

Komentari

Komentara