Povežite se s nama

Međimurje

Venodjalica: Zakaj se Porcinklovo, blagdan Gospe od Ajngela, tak zove?

Objavljeno:

- dana

Uz početak kolovoza kao dijete vezao sam nekoliko asocijacija: Sinjsku alku i njezin prijenos na televiziji, potencijalni odlazak na more, kasnije i Dan domovinske zahvalnosti, te danas jednu od glavnih međimurskih manifestacija – Porcijunkulovo.

„Kam idete?“, mi djeca iz kvarta pitali bismo susjede. „Na Prcinklovo!“, odgovarali bi. Uvijek me zbunjivao taj naziv koji je zvučao prilično strano. Pretpostavljao sam da se tako zove zbog porcija langoša i medenjaka ili gvirca; no, znate li kako je doista nastao taj naziv?

Mala kapela

Poznato je da se 2. kolovoza slavi blagdan Gospe od Anđela, u čast njezinu uzašašću, koje je bilo popraćeno pjevom anđela. U talijanskoj pokrajini Perugiji kod grada Assisija postoje crkva i franjevački samostan posvećeni svetoj Mariji od Anđela. Na toj je lokaciji sveti Franjo Asiški čuo svoj poziv, a tu je bila smještena i mala kapela nazvana Porcijunkula (Portiuncula).

Legenda kaže da je kapela podignuta oko 360. godine, tijekom vladavine pape Liberija, te da je sadržavala relikvije s groba Blažene Djevice Marije

Legenda kaže da je kapela podignuta oko 360. godine, tijekom vladavine pape Liberija, te da je sadržavala relikvije s groba Blažene Djevice Marije. Kako bilo da bilo, u prvim stoljećima kršćanstva židovski su redovnici ovdje sagradili kapelicu koju je u 6. stoljeću, zajedno s malim komadom zemlje, dobio sveti Benedikt. Od tog vremena ovaj komadićak nosi ime „Portiuncula“, što na latinskom znači „mala porcija zemlje“.

Od anđela

Zanimljivo je da je i američki grad Los Angeles (posredno) dobio ime prema istoj crkvi. Naime, distrikt koji su utemeljili useljenici pod vodstvom franjevca Junipera Serre nazvan je „El Pueblo de Nuestra Senora la Reina de los Angeles del Rio de Porciuncula“, što znači „Gradić naše Gospe, kraljice od anđela od rijeke Porcijunkule“.

Poznato je da se 2. kolovoza slavi blagdan Gospe od Anđela, u čast njezinu uzašašću, koje je bilo popraćeno pjevom anđela

Obližnja je rijeka dobila naziv prema gore spomenutoj maloj porciji zemlje, a i lokalna crkva je nosila slično ime. Kasnije je ovaj naziv skraćen u Los Angeles, što znači jednostavno – „od anđela“.

Međimurje

FOTO Željeznička postaja u Buzovcu do kraja idućeg mjeseca zablistat će u novom sjaju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Objekt uz željezničku postaju Buzovec u Čakovcu već godinama nije u obliku i funkciji kakav Čakovec zaslužuje.

Stoga je Međimurska županija ishodila suglasnost HŽ-Infrastrukture i odlučila organizirati obnovu vanjskog pročelja objekta čekaonice na ovoj željezničkoj postaji.

U ponedjeljak, 20. ožujka, krenuli su pripremni radovi koje će u okviru nastavnog plana i programa odraditi učenici Graditeljske škole, dok će fasadu s muralima ukrasiti učenici Gospodarske škole te će do kraja idućeg mjeseca željeznička postaja u Buzovcu zablistati u novom sjaju, rekli su iz Županije.

Nastavite čitati

Međimurje

Za zeleni Čakovec: diljem grada zasađeno 139 novih sadnica drveća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz stvaranje zelenih oaza diljem grada, planiranja novih parkova i površina za provođenje slobodnog vremena, na zelenim površinama Čakovca ukupno je posađeno 139 sadnica različitih vrsta drveća.

Tako će se uskoro zazeleniti tri nove lokacije u gradu čime Čakovec još jednom pokazuje brigu o okolišu, kao nastavak na uspješan primjer nacionalne kampanje sadnje stabala pod nazivom „Zasadi stablo, ne budi panj“.

Uz južnu obilaznicu posađeno je 87 novih sadnica i to 24 komada hrasta lužnjaka, 13 brekinja, 6 japanskih sofora, 10 šećernog javora, sedam žestilja, 23 običnog graba i četiri divlje trešnje. U Sajmišnoj ulici posađeno je 28 sadnica, 16 šećernog javora i 12 žestilja, dok je u Ulici Jurja IV. Zrinskog odrađena sadnja drvoreda. Pritom su sadnice brekinje posađene i na dječjem igralištu u Ulici dr. Rudolfa Horvata, sveukupno njih 24.

Svako stablo učvršćeno je pomoću kolca te je zaštićeno plastičnim štitnikom, a oko svake sadnice formirana je sadna zdjelica ispunjena malčem. Radove je odradila tvrtka Cedrus Forest, koja je ujedno o svom trošku i zamijenila posušena stabla.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje