Povežite se s nama

U fokusu

POS zgrade želi kupiti Kišiček i graditi dom umirovljenika, no JUGS bi to bacilo u nove minuse

Objavljeno:

- dana

KOJI APSURD

Nedovršene POS zgrade i gradilišta na lokaciji Rajčul u Hrašćici željela bi kupiti tvrtka iz Varaždina. I dok čelnici Grada Varaždina nisu iznosili o kome je riječ, vijećnik Hrasta Ladislav Ilčić je u ponedjeljak na sjednici Gradskog vijeća iznio da je riječ o varaždinskom poduzetniku Kišičeku, koji je iskazao interes za kupnju kako bi na toj lokaciji izgradio dom umirovljenika.

Gradski vijećnici su zbog toga trebali odlučivati o davanju prethodne suglasnosti Javnoj ustanovi Gradski stanovi za prodaju objekata od B1 do B6, točnije tri nedovršene zgrade i tri gradilišta. Međutim, o tome se na kraju nije ni glasovalo.

Iako je nezavisni vijećnik Zlatan Avar kao predsjednik Upravnog vijeća JUGS-a uputio prijedlog pred Gradsko vijeće, iznio je niz dvojbi koje je nužno riješiti prije donošenja odluke.

– Nakon što se javio potencijalni investitor, Upravno vijeće je od Grada i ravnatelja dobilo prijedlog da se niz B1 – B6 u Hrašćici Rajčul proda po početnoj cijeni od 4,5 milijuna kuna. Budući da se radi o imovini Grada vrijednoj 6,9 milijuna kuna, odluku o prodaji može donijeti isključivo Gradsko vijeće. Kao vijećnik ću biti protiv, i to tako dugo dok se ne napravi financijska konstrukcija – rekao je Avar.

Prodajom bi se stvorio manjak

Objasnio je i zašto. – Računovodstvena vrijednost nekretnina je 6,9 milijuna kuna, pa bi se prodajom JUGS-u svjesno stvorio manjak od dodatnih 2,5 milijuna kuna, a bez obrazloženja kako će biti pokriven. Drugo, u slučaju prodaje bismo, sukladno Zakonu o POS-u, u državni proračun morali uplatiti 5,3 milijuna kuna. Riječ je o poticajnim sredstvima koja je JUGS-u uplatila Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN). Dakle, opet bismo imali manjak od 800.000 kuna – upozorio je.

Ustvrdio je i da neće dopustiti da se nezakonito troši novac, očito misleći na izjavu gradonačelnika Habuša. – S tih 4,5 milijuna kuna bi se dovršila zgrada A2 u POS naselju Vilka Novaka. Ujedno 2018. istječu ugovori o najmu 25 stanova u dvije dovršene zgrade. JUGS bi prodajom stanova ostvario prihod od 15 milijuna kuna i na taj način bi mogao vratiti dugove. Kao što sam i ranije govorio, JUGS mora sam sebe izvući iz financijskih problema – rekao je Habuš na brifingu s novinarima tjedan dana ranije. 

Avar je istaknuo da se poticajna sredstva moraju vratiti sukladno zakonu. – Čak i kada bi većina danas podržala prodaju, tih 4,5 milijuna kuna ne bi bilo dovoljno ni za dovršetak objekta A2 u Vilka Novaka. Za to je treba osam milijuna kuna, što je još jedna potvrda da je sve napravljeno bez financijske konstrukcije – istaknuo je Avar.

Sve ste proglasili tajnom!

Natalija Martinčević (Reformisti) i Željko Bunić (HSLS) su još pri utvrđivanju dnevnog reda tražili da se ta točka skine s dnevnog reda.

– Mi bismo trebali donijeti odluku, a nemamo nikakve informacije. Jedino što smo dobili je obrazloženje u kojem nam se kaže da bi se prodale gradske nekretnine, i to visoke vrijednosti. Međutim, na temelju čega, kako, zašto i po kojim procjenama, nije objašnjeno jer je to proglašeno tajnom! Svih 25 vijećnika je imalo na raspolaganju samo petak prijepodne da prouči dokumente koji su proglašeni tajnima. Pa ne možemo na taj način donositi odluke – rekla je Martinčević.

Ukupni dugovi JUGS-a iznose čak 193 milijuna kuna, iznio je pak Bunić. – Sustav financiranja POS-a je takav da se poticaji moraju vratiti u državni proračun nakon prodaje nekretnina. Zbog toga ispada da je bolje da ih držimo ovako nedovršene. Predlažem da se nekretnine ponude po računovodstvenoj cijeni, po 6,9 milijuna kuna. Ako bi došlo do kupoprodaje, ravnatelja i predsjednika UV-a JUGS-a trebamo obvezati da taj novac odmah vrate u državni proračun – predložio je.

Ljuti Habuš: Igrate se mačke i miša

Kada je Mladen Hižak (HSS) istaknuo da bi morali dobro promisliti što dalje, jer su problemi JUGS-a duboki, gradonačelnik Goran Habuš je shvatio da njegov prijedlog neće proći i sam ga je povukao. Međutim, prije toga je HNS-ov Enriko Parlaj napao Avara. – Zašto ste prijedlog uputili pred Gradsko vijeće ako smatrate da nije dobar? Predlažete li nam onda nezakonite odluke?! – upitao ga je.

Tada već vidno nervozni Habuš je pak zapitao Avara kako je moguće da je taj prijedlog, ali i onaj o novoj odgodi plaćanja duga JUGS-a po ovrsi Hypo banke prošao Upravno vijeće, a oba su skinuta s dnevnog reda Gradskog vijeća. – Ekipa se igra mačke i miša! Hypo banka nam je 24. svibnja poslala dopis da će na naplatu poslati 6,3 milijuna kuna! Povlačim prijedlog! – uzviknuo je. Time je završila rasprava, pa nije poznato hoće li i kada Grad zbog dugova JUGS-a biti ovršen za 6,3 milijuna kuna.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Bunić nudi sporazumni raskid ugovora s Varkomom, Bosilj tvrdi da će tvrtka tako uštedjeti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Željko Bunić uskoro će biti bivši direktor Varkoma, a pod kojim uvjetima odlazi za sad ostaje nepoznanica. Pitanje vezano za uvjete odlaska, odnosno hoće li zamjena na direktorskoj fotelji Varkoma podrazumijevati i izdašnu isplatu postavili smo prošlog tjedna Gradu Varaždinu, ali do danas nismo dobili odgovor. Međutim, o tome se raspravljalo i na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

– Pitanje se odnosi na medijski istup gradonačelnika Bosilja u kojem je naveo da je s aktualnim direktorom Varkoma postigao sporazumni raskid njegove funkcije. Pitanje je tko je taj sporazumni raskid dogovorio i pod kojim uvjetima – upitao je Hrvoje Petrić iz platforme Budimo.

Gradonačelnik Bosilj na pitanje nije odgovorio konkretno.

– Gospodin Bunić je zatražio prijem kod mene kao član skupštine i većinskog dioničara i zamolio da se sporazumno raziđemo. Ja sam rekao da je to stvar Nadzornog odbora, da ja mogu Nadzornom odboru predložiti. Vjerujem da će u utorak, kada je Nadzorni odbor Varkoma, prihvatiti takav prijedlog i inicijativu s obzirom da bi gospodinu Buniću moglo pripasti puno više otkazivanjem ugovora, nego sporazumno,  tako da vjerujem da će Nadzorni odbor vidjeti na ovaj način popriličnu uštedu – objasnio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Petrić nije bio zadovoljan odgovorom.

– Na moje pitanje i njegovu nagodbu nisam dobio odgovor. Dobio sam odgovor da će biti povoljnije pa zanima me koliko je to povoljnije i po čemu ako je sam stupio u kontakt da želi ići pa zašto bi mu se platilo – rekao je Petrić.

Prošlog tjedna Gradu Varaždinu postavili smo konkretna pitanja, ima li trenutni direktor pravo na otpremninu i koliko bi iznosila s obzirom na njegov ugovor.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinci sve više mijenjaju imena, a sklopljeno je nešto manje brakova nego prošle i pretprošle godine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mladenci diljem Varaždinske županije s veseljem su, ali i nestrpljenjem dočekali ljetne mjesece kako bi konačno izrekli sudbonosno “da”, s obzirom na to da su neki unazad dvije godine zbog koronavirusa i aktualnih epidemioloških uvjeta svadbenu svečanost odgađali nekoliko puta.

Ljubav kroz statistiku

Je li stoga ljetos, prije dva do tri mjeseca, u ovom kraju obavljen rekordan broj vjenčanja, crkvenih i građanskih, provjerili smo kod matičnih ureda Varaždinske županije, odnosno nadležnoga Upravnog odjela za opću upravu, na čijem je čelu privremeni pročelnik Miljenko Plukavec.

Naime, ove je godine sklopljeno 245 crkvenih i 271 građanski brak. Građanski oblik braka podrazumijeva sklapanje braka pred matičarem, dok se u vjerskom obliku s učincima građanskog braka sklapa pred službenikom vjerske zajednice koja s Hrvatskom ima uređene pravne odnose. Tako je ukupan broj svih brakova sklopljenih 2019. godine 752, dok je u 2020. godini sklopljeno nešto manje, 676 brakova.

Nadalje, pročelnika Plukavca upitali smo i o najvećem dnevnom broju sklopljenih brakova u Varaždinskoj županiji, na što odgovara da je ovoga kolovoza u jednom danu vjenčano čak sedam parova. Nevjesta i ženik mogu se vjenčati i u inozemstvu, a ukupan broj brakova sklopljenih izvan granica Hrvatske u 2021. godini iznosi 62.

Izvan službenih prostorija, odnosno matičnih ureda, u ovoj je godini održano ukupno 10 vjenčanja, što se, naravno, i dodatno naplaćuje. Cijena se izračunava prema prosječnoj bruto plaći zaposlenih u Hrvatskoj za mjesec u kojem se radi zapisnik za vjenčanje, prema danu u tjednu i satu održavanja vjenčanja, a raspon cijena je od 2500 do čak 6500 kuna.

U Varaždinskoj županiji trenutno djeluje 10 matičara, a ako želite da vas jedan od njih vjenča, za upravne pristojbe potrebno je izdvojiti 210 kuna (70 kuna za prijavu sklapanja braka i 140 kuna za čin sklapanja braka pred matičarem).

Odlučite li se na brak u vjerskom obliku s učincima građanskog braka, to će vas stajati nešto manje – 90 kuna (70 kuna za prijavu sklapanja braka, odnosno upravnu pristojbu propisanu za sastavljanje zapisnika prijave o sklapanju braka, te 20 kuna za izdavanje dviju potvrda o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka u vjerskom obliku).

Ove godine je izdano i 245 potvrda o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka, a brakova stranih državljana nije bilo. Unutar tri godine sklopljena su i dva životna partnerstva, oba u 2020. godini, a riječ je o hrvatskim državljanima.

Zanimljiv je i podatak da je ove godine zabilježen jedan slučaj u kojem je ženik uzeo prezime nevjeste, s obzirom na to da u većini slučajeva nevjesta uzima prezime ženika ili dodaje svom prezimenu i prezime ženika, izvijestio je Plukavec.

Promjena imena

Osim što nadležni upravni odjel obavlja djelatnosti vezane uz maticu vjenčanih, izdaje i druge isprave i dokumente, poput zahtjeva za promjenu osobnog imena. U 2019. godini takvih je zahtjeva bilo 83, u 2020. godini 89, a do 30. rujna 2021. godine upućen je čak 121 zahtjev za promjenu osobnog imena.

– Razlozi promjene osobnog imena su različiti, najčešći razlog je vraćanje na prezime prije sklapanja braka (ako je prošao rok od godine dana od dana razvoda) – objašnjavaju iz matičnih ureda Varaždinske županije.

Pritom napominju da nema određenog popisa zabranjenih imena u Hrvatskoj te da se promjena osobnog imena neće odobriti ako se, primjerice, predloženim osobnim imenom vrijeđaju i ugrožavaju prava i slobode drugih ljudi, pravni poredak i javni moral i slično.

Ove je godine provedeno i 1119 upisa djece u maticu rođenih. Unazad tri godine dvoje djece je rođeno kod kuće (jedno 2020. godine i jedno ove godine), a ostala u nadležnim ustanovama, bolnicama. Provedena su i ukupno 93 upisa djece rođene u inozemstvu u ovoj godini.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje