Povežite se s nama

U fokusu

Posao iz snova? U Varkomu se smije raditi prekovremeno samo ako vam šef i direktor daju poseban nalog

Objavljeno:

- dana

ODLUKA DIREKTORA

Djelatnici Varkoma, komunalne tvrtke u većinskom vlasništvu Grada Varaždina i suvlasništvu drugih gradova i općina, od 10. kolovoza više ne smiju raditi prekovremeno bez dopuštenja. Na posao moraju doći u 7 sati i tvrtku napustiti najkasnije u 15 sati, a izvan radnog vremena se na radnome mjestu smiju pojaviti isključivo ako im direktor Vlado Vlašić, odnosno njihovi nadređeni izdaju poseban nalog.

Iako zvuči nevjerojatno, upravo je to od radnika zatražio direktor. Točnije, Vlašić je svim radnicima zabranio ulazak u prostorije tvrtke na Trgu bana Jelačića (odnosno u Ulici Ognjena Price, gdje je glavni ulaz u njihov moderni poslovni centar) izvan radnog vremena.

„Počevši od 10. kolovoza 2016. godine ZABRANJUJE se ulazak radnicima Varkoma d.d. u prostorije Društva na lokaciji Varaždin, Trg bana Jelačića 15, izvan redovitog radnog vremena (od 15:00 do 7:00 sati) te u neradne dane (subota, nedjelja, blagdani, praznici), osim u slučaju prijeke potrebe (po posebnom nalogu direktora Varkoma d.d.)“, piše u Okružnici koju je direktor poslao radnicima.

Čak i u slučaju poplave ili požara, u Varkom se smije tek kada direktor obavijesti zaštitare

Vlašić je napomenuo da se to „ne odnosi na zaštitare te radnike Varkoma d.d. koji rade na čišćenju ili održavanju prostorija“, kao ni na izvanredne događaje kao što su požar, poplava ili potres „kada je u prostorije potrebno ući radi otklanjanja težih posljedica po imovinu“. 

Međutim, čak i u slučaju požara ili poplave radnici u Varkom mogu ući tek nakon što čelni ljudi tvrtke o tome obavijeste zaštitare.

„O ulasku radnika zaštitari će biti prethodno posebno obaviješteni od strane direktora ili voditelja kadrovskih pravnih i općih poslova“, naveo je direktor u Okružnici poslanoj radnicima.

Zašto je donesena takva odluka? 

– Događalo se da radnici u prostorije tvrtke dolaze subotom i nedjeljom, bez da je bilo potrebe za prekovremenim radom. S obzirom na to da se svaki radnik pri ulasku u zgradu prijavljuje, odnosno odjavljuje, bilo je evidentirano da pojedinici imaju prekovremene sate. S obzirom na to da ih nisu odradili, nisu mogli biti ni plaćeni, pa smo odlučili uvesti red – objasnio je Vlado Vlašić.

Zahtjevni projekti

U javnosti nije poznato da bi u Varkomovoj poslovnoj zgradi bilo ikakvih problema kao što su krađe, fizički sukobi ili pijančevanja, a to nije ni za očekivati s obzirom na to da imaju organiziranu zaštitarsku službu. S druge strane, poznato je da djelatnici Varkoma rade i na pripremi velikog projekta Aglomeracije Varaždin, ali i drugih aglomeracija. Riječ je o iznimno zahtjevnim projektima. Aglomeracija Varaždin, projekt izgradnje kanalizacije u općinama oko Varaždina, najveći je projekt ikad proveden u Varaždinskoj županiji. I dok Hrvatske vode prate i nadziru projekt, Varkom ga provodi. 

Za ulaganje vrijedno 610 milijuna kuna bilo je potrebno ishoditi brojne dozvole, suglasnosti i druge dokumente, a da je posao itekako složen, jasno je ako se zna da će 70 posto novca dati Europska komisija.

Zbog toga, a i drugih projekata financiranih sredstvima iz EU fondova, Varkom je prošle godine ustrojio novu organizacijsku cjelinu pod nazivom „Upravljanje projektima“.

„Uposleni su visoko stručni djelatnici tehničkih i pravnih struka, te su isti jamstvo za pravovremeno i kvalitetno upravljanje projektima. Krajem 2015. godine u završnoj je fazi izrada Studijske dokumentacije za sustav odvodnje i pročišćavanja otpadne vode Aglomeracije Varaždin. Ovo je najopsežniji i financijski najjači projekt koji je Društvo dosad provodilo. (…) Zahtjevnost i visoka stručnost pripreme i realizacije vodnih projekata financiranih iz sredstava Kohezijskih fondova EU i u narednom periodu zahtijevat će dodatno zapošljavanje stručnih kadrova“, naveo je direktor Vlašić u izvješću o poslovanju Varkoma za 2015. godinu.

Ako se u obzir uzmu samo djelatnici koji rade na EU projektima, za koje i sam direktor napominje da su zahtjevni, postavlja se pitanje je li realno da se takav posao uspije pravovremeno obavljati isključivo od 7 do 15 sati?

– U slučaju da pojedini djelatnici moraju raditi prekovremeno, to im mora odobriti njihov rukovoditelj, a onda se ti prekovremeni sati uredno i plaćaju. Kad su u pitanju službenička radna mjesta, poznato je da je za te poslove radno vrijeme od 7 do 15 sati te da nema potrebe za prekovremenim radom – ističe direktor Vlašić.

No ako inženjer, primjerice, želi bilo što raditi iza 15 sati ili doći na posao subotom, tad od svojeg rukovoditelja ili direktora mora zatražiti i dobiti posebno dopuštenje. 
I dok je u privatnom sektoru uobičajena praksa da se radi prekovremeno kako bi se ispunili strogo zadani rokovi, ispada da se u javnom sektoru, u tvrtki u vlasništvu Grada Varaždina, prekovremeni rad iskorištavao, pa od 10. kolovoza ne samo da nije poželjan, nego je bez posebne dozvole – strogo zabranjen.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Novo popuštanje mjera od 15. ožujka? Ministar Božinović kaže da teško

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izjavio je danas da se nakon 15. ožujka teško može očekivati daljnje popuštanje mjera s obzirom na porast broja osoba zaraženih koronavirusom.

– Krajem tjedna trebamo odlučiti o produžetku mjera jer ove istječu 15. ožujka. Još uvijek je prerano konkretnije govoriti, ali s obzirom na porast brojeva teško da se od 15. mogu očekivati daljnja popuštanja. Trebalo bi nam biti u fokusu da zadržimo ove mjere kako se ne bi vraćali unatrag – rekao je Božinović, a objavila Vlada na svojoj internetskoj stranici.

Najavio je da će se nastaviti pratiti situacija sa širenjem koronavirusa u Hrvatskoj i izvan nje, te na temelju toga donositi mjere.

U Hrvatskoj je u odnosu na razdoblje prije tjedan dana 16 % više zaraženih, upozorio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Nastavite čitati

U fokusu

Zdenko Đuras najavio kandidaturu za ivanečkog gradonačelnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je Gradski odbor Hrvatske demokratske zajednice Grada Ivanca jednoglasno podržao kandidaturu Zdenka Đurasa za novog ivanečkog gradonačelnika, u subotu je u Ivancu ispred OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog održano i službeno predstavljanje njegove kandidature.

– Osluškujući moje sugrađane, zaključio sam da je krajnje vrijeme za promjene i da je potrebno Ivanec pokrenuti s konkretnim programima u suradnji sa županijom i državom – rekao je Đuras, dodajući da je za najavu kandidature s ciljem odabrao prostor ispred Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog u ulici Akademika Ladislava Šabana.

– Riječ je o povijesnim osobama koje su ulagale u gospodarski napredak Ivanca, a nisu ni zanemarivali kulturu i tradiciju ivanečkog kraja. Moja želja je da naš grad krene putem jačanja gospodarstva uz održavanje duha tradicije i kulturnog bogatstva koje grad pruža, što nažalost još uvijek nije dovoljno prepoznato i iskorišteno u cijelosti. Također smatram da se budućnost grada temelji na našim najmlađim građanima i iz tog razloga zalagat ću se za da se riješi dugogodišnji problem škole u Ivancu te da se osigura produženi boravak učenicima u svim školama na području grada Ivanca – najavio je Đuras, a kao važno istaknuo je i dogradnju vrtića.

Što se tiče poduzetništva, ističe da je samo zdravo i snažno gospodarstvo na području grada Ivanca osnovni preduvjet za ostanak mladih i za razvoj cijelog gradskog područja. Najavio je i konkretne aktivnosti.

– Poslovnu zonu Ivanec potrebno je upotpuniti s nekoliko novih gospodarstvenika što bi osiguralo zaposlenje stanovnika grada Ivanca i okolice, dok ću u razgovoru s poduzetnicima te suradnjom sa središnjom vlašću, iznaći način kako pomoći prebroditi njihove nedaće uzrokovane korona krizom – jasan je bio Đuras.

Najavio je i oživljavanje poljoprivrede, provođenje aktivne demografske politike putem poticane stanogradnje.

Zaključio je da se uz brigu za mlade te mlade obitelji neće zaboraviti ni na predstavnike treće životne dobi. Najavio je brigu i suradnju sa svim udrugama, posebice vatrogascima, posvećivanje velike pažnje kulturi, sportu i rekreaciji.

– Krenut ćemo snažno u daljnji razvoj gospodarstva, još jače privlačiti sredstva iz EU te nacionalnih fondova. Iskoristit ćemo svaku, pa i najmanju mogućnost da u naš Ivanec dovedemo što više projekata i investicija – završio je Đuras.

Inače, Đuras je diplomirani ekonomist i poduzetnik koji je nakon rukovodećih funkcija u velikim tvrtkama krenuo u privatne vode, gdje uspješno vodi vlastitu tvrtku.

U zajednici je prije svega poznat kao aktivan član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Margečan s vatrogasnim zvanjem „vatrogasni časnik“ na funkciji tajnika DVD-a.

Nastavite čitati