Povežite se s nama

Međimurje

Posavec i Flego dogovorili suradnju Istarske i Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

U petak, 16. studenoga,u Gradskoj upravi Grada Vodnjana svečano je potpisan Sporazum o suradnji između Međimurske i Istarske županije, koji su potpisali župani Matija Posavec i Valter Flego u prisutnosti gradonačelnika Vodnjana Klaudija Vitasovića i načelnika Općine Nedelišće Darka Danije.

Dani ulja

Sporazum o suradnji potpisan je tijekom 14. Dana mladog maslinovog ulja, tradicionalne manifestacije na kojoj je sudjelovala i Turistička zajednica Općine Nedelišće s autohtonim međimurskim proizvodima.

Istra i Međimurje su u mnogočemu slični, iako se ne radi o susjednim županijama

– Istra i Međimurje, iako nisu susjedne županije, u mnogočemu su slične. Poštujemo svoje vrijednosti, svjesni smo svojih potencijala, držimo do identiteta, promičemo vrijednosti kulture rada i želimo bolju Hrvatsku. Ovim sporazumom želimo povezati gospodarstvo, obrtnike, poljoprivredne proizvođače… Tržište Istre kao turističke regije atraktivno je za naše poljoprivredne proizvođače. Uskoro ću organizirati sastanak s poljoprivrednim proizvođačima i Obrtničkom komorom Međimurske županije da se organizacijski pripremimo za forum i sastanak s hotelijerima Istre, koji se planira u drugoj polovici siječnja u Međimurju – naglasio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Potencijal

– U prvih deset mjeseci ove godine Istru je posjetilo više od 4,5 milijuna turista, koji su ostvarili više od 28 milijuna noćenja. Pozivam kolegu Posavca da već u siječnju organiziramo susret i promociju vaših proizvoda u Istri. Ovim sporazumom i formalno postajemo prijatelji, iako je za nas Istrijane Međimurje primjer dobro organizirane i uređene sredine – ističe župan Istarske županije Valter Flego. Nakon potpisivanja Sporazuma župani Flego i Posavec prisustvovali su otvorenju 14. Dana mladog maslinovog ulja, na kojem se okupilo više od stotinu izlagača, poljoprivrednih proizvođača iz Istre i susjednih država.

Sporazum su potpisali međimurski župan Matija Posavec i istarski župan Valter Flego

Na području Vodnjana trenutno postoji sedam uljara koje prerađuju plodove pola milijuna zasađenih stabala maslina. Na sajmu su sudjelovali i međimurski proizvođači koji su se predstavili sokom od aronije, vinima, čipsom od jabuke, bučinim uljem te mesom ‘z tiblice. Članice Udruge žena Nedelišće Dušanka Medved i Branka Fegeš prikazale su umijeće pletenja međimurskog cekera. Članovi KUU „Seljačka sloga“ iz Nedelišća u međimurskim narodnim nošnjama prezentirali su dio tradicije i baštine. Darko Dania ističe da je ovo rezultat višegodišnje suradnje s Vodnjanom, čiji predstavnici već zadnje četiri godine sudjeluju na Danima zahvalnosti u Nedelišću. Međimursku kulturu i amaterizam predstavili su predsjednik KUU „Seljačka sloga“ Ivan Trojnar i predsjednik Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije Dejan Buvač, a gospodarstvo Nedelišća zamjenik načelnika Nikola Novak.

Međimurje

Grad Čakovec svoj rast i razvoj želi temeljiti na obnovljivim izvorima energije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Grad Čakovec bio je domaćin edukativnog predavanja u okviru druge turneje pod nazivom „Dobra energija“ koju organizira i provodi Zelena energetska zadruga (ZEZ). Zadruga svoje aktivnosti provodi s ciljem edukacije građana o prednostima korištenja sunčeve energije te načinima i uvjetima ugradnje kućnih solarnih elektrana.

Edukacija o ugradnji kućnih solarnih elektrana, troškovima, potrebnoj dokumentaciji, prilikama za sufinanciranje i udruživanju sa sugrađanima s ciljem razmjene energije, održana je u utorak, 19. listopada, u čakovečkoj zgradi Scheier pod vodstvom Maje Katić. Građanima se putem edukativnih prezentacija želi pomoći u realizaciji njihovih projekata na način koji će za njih biti maksimalno isplativ. Kampanja ZEZ-a je lokalno fokusirana da bi se prilike vezane uz korištenje solarne energije izravnom komunikacijom približile što većem broju građana te potaknulo razumijevanje solarne energije kao lokalnog resursa koji ima potencijal biti nositelj razvoja hrvatskih gradova.

Uoči čakovečke radionice, gradonačelnica Ljerka Cividini održala je radni sastanak s upraviteljem Zadruge Zoranom Kordićem, voditeljicom projekata Hajdanom Rukavinom i tehničkom stručnjakinjom Majom Katić da bi se upoznala s njihovim radom i potencijalima suradnje.

– Sve što je povezano s obnovljivim izvorima energije, odnosno zelenom energijom općenito nas zanima, a ZEZ je dobar sugovornik jer ima reference suradnje s gradovima u cijeloj Hrvatskoj i iskustvo u pripremi i vođenju projekata iz te domene. Vidimo prostor za suradnju na projektima koje Grad Čakovec trenutno priprema za svoje objekte i na razvijanju naših projektnih ideja u skoroj budućnosti. Rukovodimo se Strategijom energetskog razvoja RH do 2030. koja usmjerava prema smanjenju emisije stakleničkih plinova, povećanja udjela obnovljivih izvora energije, sigurnosti opskrbe i razvoju unutarnjeg energetskog tržišta. Odličan interes građana za edukaciju koju je ZEZ osmislio tijekom turneje „Dobra energija“ potvrda je da smo na dobrom putu. Građani žele znati više, zanimaju ih ulaganja, uštede, sve opcije koje trebaju staviti na vagu, a na nama je da to promoviramo i da stvaramo uvjete za jednostavan i brz pristup kvalitetnim informacijama – istaknula je gradonačelnica Cividini.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju čak 196 novih slučajeva zaraze koronom, jedan pacijent je na respiratoru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 440 uzoraka, od čega su evidentirana 192 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 43,6% pozitivnih od broja testiranih, priopćio je 27. listopada županijski Stožer civilne zaštite.

Iz drugih županija prijavljena su 4 pozitivna slučaja kod osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 43 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 635.

Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 73.842 uzorka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 40 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata hospitalizirane su 4 osobe, otpuštene su 2 osobe, 1 pacijent je na invazivnoj respiraciji i nema preminulih osoba.

Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije, od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec i svake treće subote u mjesecu u trijaži Županijske bolnice Čakovec od 9 do 12 sati.

Cijepljenje se odvija i u Ljekarni Kotoriba 4., 8. i 17. studenog od 12 do 17 sati uz prethodnu najavu na broj 040/682-750, kao i u Ljekarni Štrigova 16. studenog od 12 do 17 sati te 23. studenog od 12 do 15 sati uz prethodnu najavu na broj 040/851-006.

U subotu i nedjelju, 30. i 31. studenoga, uzimanje uzoraka za PCR i BAT testove odvijat će se od 7:30 sati u covid ambulanti iza Županijske bolnice Čakovec (Svetojelenska cesta), a iznimno u ponedjeljak, 1. studenog 2021. godine, neće se odvijati testiranja zbog državnog praznika.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje