Povežite se s nama

U fokusu

Posavec: Od države očekujemo puno jer smo zaslužili

Objavljeno:

- dana

PRVA potpredsjednica Vlade u Međimurju

Međimurska županija ima mnogo pripremljenih projekata koji su spremni za kandidiranje prema europskim fondovima, a neki od njih su među najboljima u Hrvatskoj. Zbog toga Međimurje zaslužuje svu pomoć države kako bi se oni realizirali.

Naglasci su to s posjeta prve potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske i ministrice vanjskih i europskih poslova prof.dr. sc. Vesne Pusić Međimurskoj županiji koji je održan u četvrtak. Na sastanku s dužnosnicima Međimurske županije bilo je govora o suradnji s hrvatskom vladom ponajprije na podršci razvojnim i infrastrukturnim projektima, zatim o smanjenju duga županijskog proračuna, ali i o jačanju županija odnosno daljnjoj decentralizaciji Hrvatske.

Na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka, župan Međimurske županije Matija Posavec izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom sa službenim Zagrebom, ističući da se ona može dodatno poboljšati. Od države očekujemo puno jer smo to i zaslužili, rekao je župan Posavec, ponajprije zbog činjenica da planirani projekti znače pokretanje novog razvoja Međimurja, a time i cijele zemlje te zbog toga da je neke kao najbolje ocijenila i Europska komisija. Komentirajući najave novog regionalnog ustroja, međimurski je župan naglasio da Međimurje ima sve povijesne, kulturne, geografske i gospodarske predispozicije da bude posebna teritorijalna jedinica. Razvoj Hrvatske nije moguć bez jačanja regija, a upravo tu Međimurje vidi svoju šansu.

Potpredsjednica Vlade Vesna Pusić rekla je da za projekte koji su joj prezentirani u Vladi znaju, te da je ovaj posjet u funkciji provjere u kojoj su oni fazi, odnosno dodatne pomoći Županiji kako bi se oni realizirali. Posebno je istaknula projekt revitalizacije prostora bivše vojarne u Čakovcu “Centar znanja”, koji je među brojnima odabran kao hrvatski predstavnik za dobivanje Europske nagrade za promicanje poduzetništva. S jedne strane to je odličan primjer da se kod nas rade kvalitetni i smisleni razvojni projekti, a s druge Međimurska županija je tu u podređenom položaju prema drugim sredinama, jer vojne nekretnine nije dobila besplatno. Na tome se radi, rekla je potpredsjednica Pusić, te najavila da će sve biti riješeno do kraja ove godine, naravno u korist Međimurske županije.

Izvor: Međimurska županija
Foto: Međimurska županija

U fokusu

Zagorje-Tehnobeton je varaždinska tvrtka koja je lani ostvarila najveću dobit

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema broju obrađenih godišnjih financijskih izvještaja, u Varaždinu, sjedištu Varaždinske županije, u 2020. godini poslovao je 2176 poduzetnika s 21.003 zaposlenih, što je povećanje broja zaposlenih za 1,5 % u odnosu na 2019. godinu, objavila je FINA.

Znači, FINA je napravila pregled podataka tvrtki koji imaju sjedište baš u Varaždinu.

U 2020. godini, poduzetnici Varaždina iskazali su pad ukupnih prihoda od 1,2 % i ukupnih rashoda od 1,9 % u odnosu na 2019. godinu. S ostvarenih 14,9 milijardi kuna prihoda u 2020. godini, udio poduzetnika Varaždina u ukupnim prihodima županije bio je 54,2 % (27,5 milijardi kuna).

Poduzetnici sa sjedištem u Varaždinu iskazali su pozitivan konsolidirani financijski rezultat u 2020. godini, u iznosu od 571,7 milijuna kuna, što je 19 % više u odnosu na ostvarenu neto dobit u 2019. godini.

Udio poduzetnika sa sjedištem u Varaždinu u 2020. godini u broju poduzetnika Varaždinske županije bio je 50,9 %, u broju zaposlenih 49,7%, u ukupnim prihodima 54,2%, u ukupnim rashodima 54,6%, u dobiti razdoblja 45,8% i u gubitku razdoblja 46,8%.

U razdoblju od 2008. do 2014. godine (iznimka je 2011. godina) iskazan je pad ukupnih prihoda poduzetnika Varaždina, a u razdoblju od 2015. do 2019. godine ukupni prihodi su rasli, s tim da u 2019. godini (15,2 milijarde kuna) još nije dostignuta razina ukupnih prihoda ostvarenih 2008. godine (17 milijardi kuna). U 2020. godini ostvareno je 14,9 milijardi kuna ukupnih prihoda.

Među poduzetnicima sa sjedištem u Varaždinu, na prvom mjestu po visini ostvarenih ukupnih prihoda u 2020. godini, bila je VINDIJA d.d. s 3 milijarde kuna. Društvo je sa 1128 zaposlenih ostvarilo 19,9 % ukupnih prihoda svih poduzetnika grada Varaždina.

Druga po visini prihoda bila je KOKA d.d. s 1,3 milijarde kuna, koja je ostvarila 8,6 % ukupnih prihoda svih poduzetnika Varaždina.

U 2020. godini, najveću dobit razdoblja od 59,3 milijuna kuna ostvarilo je društvo ZAGORJE-TEHNOBETON d.d. s 236 zaposlenih (udio od 8,4% u dobiti razdoblja poduzetnika u Varaždinu).

Nastavite čitati

U fokusu

Ravnatelj OB Varaždin Poljak: pada broj hospitaliziranih pacijenata, ali i zaraženih djelatnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Općoj bolnici Varaždin sve je bolja epidemiološka situacija. Zahvaljujući padu broja hospitaliziranih covid pacijenata u proteklih tjedan dana, ali i pomoći iz Ministarstva zdravstva, postojeći zdravstveni kadar u varaždinskoj bolnici bit će rasterećen, javljaju iz Opće bolnice Varaždin.

Naime, kako je pojasnio ravnatelj varaždinske Opće bolnice Damir Poljak, broj hospitaliziranih pacijenata pozitivnih na koronavirus u proteklih je tjedan dana smanjen s 252, na njih 206, a zahvaljujući mobilizaciji Ministarstva zdravstva u ponedjeljak će u ispomoć stići 10 medicinskih sestara kako bi se postojeći zdravstveni kadar rasteretio.

Ravnatelj Poljak naglasio je kako je od 206 hospitaliziranih pacijenata, njih 18 na respiratoru, a u posljednja 24 sata je nažalost preminulo sedam covid pozitivnih pacijenata čijim je obiteljima izrazio iskrenu sućut.  

– Iako u Varaždinskoj županiji još uvijek bilježimo relativno visoke brojke novozaraženih, varaždinska bolnica je u posljednjih tjedan dana bilježila pad broja hospitaliziranih. Uglavnom se hospitaliziraju pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom – rekao je ravnatelj Poljak.

Uz sve bolju epidemiološku situaciju vezanu uz broj hospitaliziranih pacijenata, Opća bolnica Varaždin bilježi i pad broja zaraženih djelatnika. Najveći broj djelatnika izvan pogona bio je 65, dok ih je trenutno 39 koji su u samoizolaciji ili su covid pozitivni.

-Trenutno imamo preko 80 posto cijepljenih zdravstvenih djelatnika. Na tjednoj bazi se, svakih 48 sati testira 87 djelatnika – kazao je Poljak dodavši kako bolnica ima dovoljno smještajnih kapaciteta, a hladni pogon i dalje funkcionira.

Idući tjedan trebao bi započeti i pilot projekt Ministarstva zdravstva u sklopu kojeg će se testirati i zdravstveni djelatnici koji su cijepljeni, a iako Opća bolnica Varaždin još uvijek nije dobila službenu obavijest, ravnatelj Poljak naglasio je kako su spremni uključiti se u projekt te ga sukladno preporukama i kvalitetno odraditi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje