Povežite se s nama

U fokusu

Posjet ministra Horvata: glavne teme raspolaganje državnom imovinom te budući projekti

Objavljeno:

- dana

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat danas je bio u prvom radnom posjetu Varaždinskoj županiji, gdje je sa županom Anđelkom Stričakom i njegovim suradnicima održao sastanak o raspolaganju državnom imovinom u korist Županije te njenih gradova i općina, ali i budućim infrastrukturnim projektima, primarno ulaganjima u cestovnu infrastrukturu sjeverozapadne Hrvatske.

– Fokus je bio na nekoliko predmeta vezanih uz raspolaganje državnom imovinom, a definirani su prioriteti, što će biti stavljeno u funkciju, a što dodijeljeno Županiji i općinama kako bi i imovinsko-pravno bili spremni za aplikacije za sredstva koje nose Nacionalni plan oporavka i otpornosti te Višegodišnji financijski okvir EU-a. Na regionalnoj razini ključni prioritet je obilaznica Općine Nedelišće te „eksport“ cargo prometa s prostora Grada Čakovca i Međimurske županije prema autocesti. Definiranje trase same obilaznice je u završnoj fazi te polako idemo prema projektiranju, a nakon toga i prema ugovaranju izgradnje tog prometnog pravca. Prioritetna tema je i definiranje Podravske magistrale, kao jednog od ključnih prometnih pravaca Varaždina prema Osijeku – rekao je ministar Horvat.

Druga tema je posredno vezana uz Varaždinsku županiju.

– Radi se o novom mostu, odnosno obilaznici Murskog Središća te spajanju s obilaznicom Grada Čakovca jednog dana, a time će, uz obilaznicu Nedelišća, doći do „eksporta“ svog cargo prometa mimo naseljenih mjesta do autoceste, što je ključni cilj – istaknuo je.

Župan Anđelko Stričak rekao je da se veseli dobroj suradnji oko raspolaganja državnom imovinom, nekretninama i zemljištima na području Varaždinske županije, što je važno za buduće investicije koje se planiraju realizirati putem EU fondova.

– Zemljište oko dvorca Šaulovec, primjerice glasi na Republiku Hrvatsku, a sigurno bismo dodatnim sadržajima mogli oplemeniti buduće sjedište naših Centara izvrsnosti. Uz dvorac Opeka treba urediti i arboretum koji nije u našem vlasništvu, dok na području gradova i općina postoji niz potreba koje se tek trebaju rješavati po prioritetima. Razgovarali smo o bivšem Domu željezničara, projektu Varteksa koji se dobro razvija, česticama u Svetom Đurđu na području kod osnovne škole kao mogućeg autobusnog stajališta, lokaciji vatrogasnog doma DVD-a Ščepanje u Brezničkom Humu, a i Općina Petrijanec ima slične zahtjeve. Tu je i niz zapuštenih ribnjaka u Maruševcu, Grad Varaždinske Toplice ima inicijativu da se na državnom zemljištu gradi stambeni kompleks, dok bi se 14 parcela u poduzetničkoj zoni Gornji Kneginec, koje trenutno glase na RH, mogle okrupniti za potrebe izgradnje Regionalnog centra civilne zašite – naveo je župan Stričak.

Razgovaralo se i o projektima na području četiri sjeverne županije, pri čemu je kao prioritet istaknuta cestovna infrastruktura, odnosno izgradnja brzih cesta.

– Nadam se kako bi već krajem ove godine Hrvatske ceste mogle raspisati natječaj za izgradnju prve dionice brze ceste od Varaždina do Tužnog, potom prema Ivancu, Lepoglavi i Krapini, a potom slijedi dio prema Čakovcu i spoj na obilaznicu Nedelišća. Tu je još i Podravska magistrala koja bi išla od slovenske granice do Osijeka. To su sve investicije i projekti važni za naše građane i cijeli sjever Hrvatske, pod okriljem mogućeg Saveza za Sjever  – pojasnio je župan.

Sastanku su prisustvovali i državna tajnica Sanja Bošnjak, dr.sc. Milan Rezo, ravnatelj Uprave za prostorno uređenje i dozvole državnog značaja te zamjenica župana Silvija Zagorec s pročelnicama Renatom Skoko i Slađanom Miočić.

U fokusu

Bivši varaždinski župan postao savjetnik za sigurnost na cestama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Županijskoj palači u Varaždinu konstituiran je Savjet za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije, a osim formalnog dijela konstituiranja, članovi Savjeta kojem je predsjednik dr.sc. Zvonimir Sabati, županijski vijećnik raspravljali su i o analizi stanja sigurnosti prometa u našoj Županiji, a dana je i informacija o pripremama za održavanje cesta u zimskom razdoblju 2021./2022.

Članove Savjeta je pozdravio te im zaželio konstruktivan i plodonosan rad župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok je predsjednik Savjeta Sabati naglasio kako će ovo savjetodavno tijelo biti svojevrsna podrška izvršnoj vlasti.

– Svojim savjetima te konstruktivnim prijedlozima, ali i inicijativama nastojati ćemo utjecati na to da se pojača sigurnost prometa na cestama, kako bi svi sudionici u prometu, pješaci, biciklisti  pa i vozači bili što sigurniji. Stoga je sinergija svih institucija , od policije, ŽUC-a, Hrvatskih cesta te predstavnika općina i gradova jako važna –rekao je dr.sc. Zvonimir Sabati.

Voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske Danijel Posavec  je naznačio kako je u 2010. godini u Varaždinskoj županiji bilo 16 poginulih osoba u prometnim nesrećama, a 2020. godine četvero poginulih čime je ostvaren cilj zacrtan NPSCP-om (Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa od 2011. do 2020. godine), odnosno kako je rekao, broj poginulih osoba u prometnim nesrećama smanjenje je za 75%, a što našu Županiju svrstava u dvije županije u kojima je zabilježeno najveće smanjenje broja smrtno stradalih osoba u prometnim nesrećama u spomenutom razdoblju.

– U 2020. godini u Varaždinskoj županiji bila je najmanja stopa smrtnosti u prometnim nesrećama u Hrvatskoj u odnosu na 100 tisuća stanovnika, odnosno broj poginulih iznosio je 2, 3 poginule osobe u odnosu na zacrtanih 5 poginulih osoba na 100 tisuća stanovnika – istaknuo je Posavec.

Cilj je zadržavanje pozitivnih trendova što se tiče smanjenja broja poginulih osoba u prometnim nesrećama te smanjenje broja prometnih nesreća s teško ozlijeđenim osobama, ali i smanjenje udjela alkohola u prometnim nesrećama te smanjenje broja prekršaja zbog kojih se događaju najteže prometne nesreće, a to su brzina, korištenje mobitela, te ne vezanje pojasom.

Sjednici Savjeta nazočio je i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović.

Nastavite čitati

U fokusu

Silvija Cupar: “Uršulinska prepuna graba i lokvi, a u V. Lisinskog zakrpa do zakrpe“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Neuređenost varaždinskih prometnica i šetnica bila su nezaobilazna tema zadnje sjednice Gradskog vijeća, na kojoj je HDZ-ova vijećnica Silvija Cupar ukazala između ostalog na probleme u Uršulinskoj i Ulici Vatroslava Lisinskog.

Naime, pošljunčana Uršulinska na potezu od Nazorove ulice do Crkve rođenja Isusovoga prepuna je graba.

– Tamo već nekoliko mjeseci imamo više od 50 velikih lokvi vode nakon svake kiše. Nemoguće ih je izbjeći jer se one najveće pružaju u širini pošljunčane staze. Grad ne čineći ništa prisiljava Varaždince i goste da tamo voze nekakav “slalom“ i uz zalet preskaču lokve. Nije taj problem od jučer i meni je potpuno nejasno zašto Parkovi ne pristupe rješavanju problema sa spomenutom šetnicom na način da se upotrijebe kondicioneri tla – istaknula je vijećnica.

Potom se osvrnula i na kaldrmom prekrivenu, nebrojeno puta asfaltom krpanu cestu u strogom centru grada, za koju je ustvrdila da nikome ne služi na čast.

– Zanima me hoće li se u plan sanacija prometnica za 2022. godinu uvrstiti i uređenje Ulice Vatroslava Lisinskog koja godinama vapi za obnovom – rekla je Silvija Cupar.

Varaždinski gradonačelnik odgovorio je da posipavanje šljunkom šetnice u Uršulinskoj očigledno nije bilo adekvatno napravljeno.

– Zatražit ću od gradskih komunalaca da izađu na teren i provjere situaciju. Sredstva za takve sanacije postoje i tražit ću da se odrade. Ulica Vatroslava Lisinskog već je nekoliko puta bila u planu sanacije, pa je iz nepoznatog razloga ispadala. Očekujem da će proračun biti završen oko 10. studenoga i iz njega će se moći iščitati koje ulice će iduće godine biti obuhvaćene programom obnove. Osobno smatram da je ta ulica u gradskoj jezgri jedan od prioriteta za uređenje – poručio je Neven Bosilj. 

U nastavku pogledajte kako izgledaju spomenute šetnice i ulice u centru grada:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje