Povežite se s nama

Život i društvo

Posjetite podrume Ludbreške vinske ceste 8. lipnja

Objavljeno:

- dana

Ludbreška vinska cesta u subotu, 8. lipnja, otvara vrata svojih vinskih podruma.

S vinskom putovnicom posjetitelji mogu uživati u eno-gastro ponudi na pet postaja Ludbreške vinske ceste: Restoranu “Arabela” Globočec, vinskom podrumu “Makar”, Vinskoj kući “Kirić”, Vinariji “Stručić” i Agroturizmu “Kežman”.
Vinska putovnica može se podići na lokaciji vinskog podruma “Trsek”, koji je ujedno i polazišna točka ovogodišnjega Vinskog maratona. U vinskom podrumu “Trsek” bit će organiziran prigodni program uz prezentaciju projekta “Zeleno želimo”, izložbu ručnih radova te prezentaciju lokalnih ponuđača i lokalnih ludbreških proizvoda.

U vinskom podrumu “Trsek” posjetitelji će imati priliku upoznati lokalne ponuđače uključene u projekt „Zeleno želimo“, a obilaskom Ludbreške vinske ceste upoznati prepoznatljiv ludbreški peti element – vino, ali i druge specijalitete odnosno goričke delicije. S vinskom putovnicom putuje se vinskom cestom od 14 do 19 sati.

– Kako naše putovanje ne bi završilo tako rano, svi zajedno odlazimo do kipa svetog Vinka s vidikovcem, gdje ćemo na prigodan način obilježiti i Dan ludbreškog vinogorja. Ondje će sve posjetitelje ugostiti članovi Udruge „Trsek“ uz degustaciju vina i hrane – poručuju iz organizacije.

Ovogodišnji Dan otvorenih vrata vinskih podruma je ujedno i četvrti događaj u okviru projekta “Zeleno želimo”, koji je sufinanciran iz Programa suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska 2014. – 2020., a kojem je cilj izrada i implementacija novih sadržaja i proizvoda utemeljenih na aktivnom uključivanju baštine u turističku ponudu. U okviru projekta nastat će nekoliko mikroproizvoda, a ludbreški mikroproizvod je upravo vino.

Život i društvo

Esej srednjoškolke Eme Priher iz Varaždina najbolji na natječaju Hrvatskog sabora

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Služba za građane Hrvatskoga sabora organizirala je u tekućoj školskoj godini prvi put natječaj za učenike 8. razreda, kao i natječaj za učenike srednjih škola u pisanju eseja/raspravljačkog teksta i zastupničkog govora o zadanoj temi.

Najbolja u eseju bila je učenica Ema Priher iz Prve gimnazije Varaždin, s mentoricom Ivanom Žnidarić Kajić, prof. sociologije i politike i gospodarstva.

Pisala je o temi „Trideset godina hrvatske neovisnosti“ ili alternativno „Trideset godina od proglašenja samostalne i suverene Republike Hrvatske“. 

Svrha i cilj natječaja za najbolji esej/zastupnički govor je očuvanje sjećanja na 25. lipnja 1991. godine, kada je Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske te Deklaraciju o proglašenju samostalne i suverene Republike Hrvatske, posebice u kontekstu ovogodišnjeg obilježavanja Dana neovisnosti 25. lipnja i 30 godina proglašenja samostalne i suverene Republike Hrvatske, a kroz afirmaciju pisane riječi te poticaj učenicima na promišljanje o značaju Hrvatskoga sabora u stvaranju hrvatske države.

Na natječaju, koji je bio otvoren od 11. siječnja do 22. veljače, zaprimljeno je ukupno 19 radova učenika osnovnih škola i čak 88 radova učenika srednjih škola.

U kategoriji eseja/raspravljačkog teksta učenika 8. razreda prvo mjesto osvojila je učenica Nikol Vaclavek iz Sirača. U kategoriji zastupničkog govora učenika 8. razreda prvo mjesto osvojila je učenica Lucija Geržinić iz Vižinade.

Najbolji rad u kategoriji eseja učenika srednjih škola napisala je Ema Priher iz Varaždina, dok je najbolji rad u kategoriji zastupničkog govora učenika srednjih škola napisala Larija Jukić iz Daruvara.

Učenici koji su osvojili prva tri mjesta za najbolje eseje i zastupničke govore dobit će prigodne nagrade predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića.

Nastavite čitati

Život i društvo

Policija će u petak kontrolirati vozače svih vozila, pa i bicikala: pazite na mobitel, pojas…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske će u petak, 7. svibnja, od 8 do 14 sati provoditi preventivno-represivnu akciju „Pojas i mobitel“.

Tijekom akcije provodit će se nadzor nepropisne uporabe mobitela za vrijeme vožnje od strane vozača svih vozila, uključujući i bicikle, prekršaje nekorištenja sigurnosnog pojasa od strane vozača i putnika u vozilima te prekršaje vezane uz prijevoz djece u vozilima.

Akcija će se provoditi na cjelokupnom području policijske uprave, ovisno o mjestima i vremenima događanja prometnih nesreća, prvenstveno onih s najtežim posljedicama, a kontrola prekršaja provodit će se na mjestima gdje je zabilježeno učestalo činjenje istih.

Nastavite čitati