Povežite se s nama

Međimurje

Posjetitelji će o međimurskoj prirodi učiti u interaktivnom prostoru Centra

Objavljeno:

- dana

MEĐIMURSKA PRIRODA

Prije točno deset godina s operativnim je radom započela županijska institucija Javna ustanova za zaštitu prirode “Međimurska priroda”.

Bila je to prilika da se u Križovcu, u prostorijama Ustanove održi prigodni program i promocija fotomonografije “Iz blata i zlata”.

Pod zaštitom

– Županijske javne ustanove za zaštitu prirode mahom su osnivane 2005. godine jer je tako naredio Zakon o zaštiti prirode. Tako je osnovana i “Međimurska priroda”, ali je s radom krenula 2007. godine. U ovih deset godina posložili smo sve ono što jedna institucija mora imati – svoje sjedište, vozni park, ali i ono najvažnije, djelatnike koji provode misiju zacrtanu Zakonom o zaštiti prirode.

Povodom obljetnice predstavljena je i fotomonografija “Iz blata i zlata”

S obzirom da nam je u Međimurju zaštićena čak četvrtine teritorija županije, a zaštićenim područje je mahom proglašeno privatno zemljište, izazovi su veliki – istaknuo je prilikom obraćanja okupljenim uzvanicima, Siniša Golub ravnatelj Ustanove. Kako bi se od prvog dana okrenula zadacima koji su stavljeni pred nju, Ustanova je morala postaviti temelje funkcioniranja za što je u prvom redu bilo potrebno i nešto novaca.

EU fondovi

– Kada su financije u pitanju i kod nas vrijedi pravilo da novaca nikada nije dovoljno, stoga smo se odmah čim je to bilo moguće okrenuli europskim fondovima. Mnogo toga smo već realizirali. Na proljeće sljedeće godine slijedi nam najveći projekt do sada, koji je financijski toliko izdašan da nadmašuje sve ono što smo u prvih deset godina napravili i ulagali, a riječ je o projektu u visini od milijun eura, kojim bismo naš Centar za posjetitelje konačno pretvorili u interaktivni prostor. Mi već sada imamo oko dvije tisuće posjetitelja godišnje, a s novom opremom ta će brojka višestruko narasti – zaključio je ravnatelj Ustanove Siniša Golub.

Povodom obljetnice promovirana je i fotomonografija “Iz blata i zlata”, prvo djelo koje na jednom mjestu donosi pregled svega zaštićenog na području Međimurja. Knjiga je bogato opremljena vrhunskim fotografijama.

Izvor:
Foto: Andreja Krobot

Međimurje

Ove subote cijepit će se 1490 osoba u dvorani MESAP-a u Nedelišću i dvoranama u Prelogu i Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirane su 143 osobe od čega je evidentirano 14 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji, što je 9,79% pozitivnih u odnosu na broj testiranja.

U protekla 24 sata oporavilo se 15 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 127. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 42.358 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 39 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19, od toga su 3 pacijenta hospitalizirana unutar 24 sata, dok je otpušteno 5 pacijenata. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

I ovoga vikenda nastavlja se cijepljenje osoba starijih od 65 godina i osoba s kroničnim bolestima u Međimurskoj županiji. Cijepljenje će se održati na 3 punkta, u dvoranama osnovnih škola u Prelogu i Murskom Središću, no za razliku od proteklih subota, cijepljenje će se održati u dvorani MESAP-a u Nedelišću, umjesto dvorane Graditeljske škole u Čakovcu u kojoj se odvijalo cijepljenje tijekom protekla dva vikenda. Tijekom subote planirano je cijepljenje 1490 osoba, a dostupne će biti 3 vrste cjepiva.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije upućuju apel osobama koje su pozvane na cijepljenje da se pridržavaju dogovorenog termina cijepljenja i da sa sobom uzmu zdravstvenu iskaznicu, a poželjno je da dođu s pratnjom.

Cijepljenje provode liječnički i epidemiološki timovi uz organizaciju i drugih javnih institucija. Do sada nisu zabilježene nikakve nuspojave ni neželjene posljedice, a kroz internetsku platformu zahtjev za cijepljenje protiv COVID-19 virusa podnijelo je oko 20.000 građana.

S današnjim danom 7-dnevna incidencija u Međimurskoj županiji iznosi 75 pozitivnih na 100 000 stanovnika, odnosno 97 pozitivnih, ako se ubroji dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski testovi. 14-dnevna incidencija s današnjim danom iznosi 146 pozitivnih na 100 000 stanovnika, odnosno 182 pozitivnih, ako se ubroji dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski.

U proteklih 7 dana PCR metodom testirane su 1 016 osobe, od čega ih je 85 pozitivnih te je postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranja 8,16%.

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije svakog tjedna šalje 10 pozitivnih uzorka prema Zagreba koji se šalju na sekvenciranje virusa s ciljem utvrđivanja novog soja, a do sada u Međimurju nije zabilježena pojava novih sojeva.

Nastavite čitati

Međimurje

Uključite se u obilježavanje Svjetskog dana voda uz virtualno trčanje i bicikliranje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom obilježavanja Svjetskog dana voda, 22. ožujka, Informacijski centar Europe Direct Čakovec u suradnji s Međimurskom Sportskom Mrežom organizira virtualno trčanje od pet ili bicikliranje od 15 kilometara. U okviru ovog virtualnog događaja ujedno se obilježava i uspješan završetak projekta „Med dvemi vodami“, koji je provela “Međimurska priroda” – Javna ustanove za zaštitu prirode Međimurske županije, čiji djelatnici međimursku prirodnu baštinu čuvaju od zaborava.

Prijave za sudjelovanje traju do nedjelje, 7. ožujka, a broj sudionika je ograničen na 200. Izvršenje izazova potrebno je realizirati u periodu od 13. do 21. ožujka. Budući da je događaj virtualan, sudionici su dužni objaviti fotografije svojih aktivnosti na društvenim mrežama uz neku od međimurskih voda: rijeka, potoka, jezera ili bara.

Svi sudionici koji će se prijavili putem obrasca i poslati fotografije dobivaju prigodnu majicu virtualne utrke na svoju adresu, a za najbolje su osigurane i druge nagrade. Također, svi prijavljeni sudionici dobivaju mogućnost besplatnog obilaska Centra za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu uz stručno vodstvo djelatnika, i to u srijedu, 17. ožujka, od 16 do 17 sati uz prethodnu najavu na e-mail adresu: [email protected]

Nastavite čitati