Povežite se s nama

Međimurje

Posjetitelji će o međimurskoj prirodi učiti u interaktivnom prostoru Centra

Objavljeno:

- dana

MEĐIMURSKA PRIRODA

Prije točno deset godina s operativnim je radom započela županijska institucija Javna ustanova za zaštitu prirode “Međimurska priroda”.

Bila je to prilika da se u Križovcu, u prostorijama Ustanove održi prigodni program i promocija fotomonografije “Iz blata i zlata”.

Pod zaštitom

– Županijske javne ustanove za zaštitu prirode mahom su osnivane 2005. godine jer je tako naredio Zakon o zaštiti prirode. Tako je osnovana i “Međimurska priroda”, ali je s radom krenula 2007. godine. U ovih deset godina posložili smo sve ono što jedna institucija mora imati – svoje sjedište, vozni park, ali i ono najvažnije, djelatnike koji provode misiju zacrtanu Zakonom o zaštiti prirode.

Povodom obljetnice predstavljena je i fotomonografija “Iz blata i zlata”

S obzirom da nam je u Međimurju zaštićena čak četvrtine teritorija županije, a zaštićenim područje je mahom proglašeno privatno zemljište, izazovi su veliki – istaknuo je prilikom obraćanja okupljenim uzvanicima, Siniša Golub ravnatelj Ustanove. Kako bi se od prvog dana okrenula zadacima koji su stavljeni pred nju, Ustanova je morala postaviti temelje funkcioniranja za što je u prvom redu bilo potrebno i nešto novaca.

EU fondovi

– Kada su financije u pitanju i kod nas vrijedi pravilo da novaca nikada nije dovoljno, stoga smo se odmah čim je to bilo moguće okrenuli europskim fondovima. Mnogo toga smo već realizirali. Na proljeće sljedeće godine slijedi nam najveći projekt do sada, koji je financijski toliko izdašan da nadmašuje sve ono što smo u prvih deset godina napravili i ulagali, a riječ je o projektu u visini od milijun eura, kojim bismo naš Centar za posjetitelje konačno pretvorili u interaktivni prostor. Mi već sada imamo oko dvije tisuće posjetitelja godišnje, a s novom opremom ta će brojka višestruko narasti – zaključio je ravnatelj Ustanove Siniša Golub.

Povodom obljetnice promovirana je i fotomonografija “Iz blata i zlata”, prvo djelo koje na jednom mjestu donosi pregled svega zaštićenog na području Međimurja. Knjiga je bogato opremljena vrhunskim fotografijama.

Izvor:
Foto: Andreja Krobot

Međimurje

Grad Čakovec se pridružio obilježavanju Nacionalnog dana multiple skleroze

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nacionalni dan multiple skleroze obilježava se 26. rujna. 

Tim povodom mnogobrojne institucije, udruge, pojedinci i drugi daju svoj doprinos isticanjem narančaste boje koja predstavlja boju te bolesti.

Kako bi dao podršku, i Grad Čakovec pridružio se ovogodišnjem obilježavanju, osvjetljavanjem zgrade Doma sindikata narančastom bojom.

Društvo multiple skleroze Međimurske županije trenutno broji 102 člana, najčešće s utvrđenim postotkom invalidnosti između 80 i 100 posto, a svaka osoba oboljela od MS-a ima trajni invaliditet.

Broj članova se iz godine u godinu povećava, a bolest se najčešće javlja između 20. i 45. godine života.

Multipla skleroza je teška autoimuna neurološka bolest te je s razlogom nazivaju “bolest s tisuću lica” budući da svaka oboljela osoba ima različite simptome i različitu težinu same bolesti.

Kod svih oboljelih je jedno zajedničko, a to je vrlo oslabljen imunitet. U svijetu oko 2,5 milijuna ljudi boluje od multiple skleroze.

Cilj obilježavanja dana multiple skleroze je povezivanje i sudjelovanje ljudi, grupa i organizacija u događajima i aktivnostima kako bi se podigla svijest o multiploj sklerozi kao globalnom problemu te uputio poziv na veću suradnju u istraživanju bolesti na međunarodnoj razini.

Nastavite čitati

Međimurje

Murskom Središću 253.000 kuna za kupnju 3900 kanti za papir i plastiku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće dobio je putem javnog poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 253.000 kuna za kupnju 3900 spremnika za smeće. Riječ je o projektu kupnje po 1950 plavih i žutih spremnika čija je ukupna vrijednost 633.500 kuna, dok će Fond iznos sufinancirati s 40 posto. Riječ je o maksimalnom mogućem iznosu sufinanciranja, dok će se preostali novac namaknuti iz gradskog Proračuna.

– Odobrenjem projekta vreće koje su se do sada koristile za odvoz papira i plastike odlaze u povijest. Već ranije su nabavljene zelene kante za miješani komunalni otpad te smeđe kante za biootpad. Dakle, sva domaćinstva na području Murskog Središća koja su uključena u sustav odvoza smeća nakon provedenog postupka javne nabave dobiti će plavu i žutu kantu – poručili su iz Grada Murskog Središća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje