Povežite se s nama

U fokusu

Poskupio vrtić u Gornjem Knegincu pa roditelji bijesni, a načelnik im poručio: Kome da uzmem iz proračuna?

Objavljeno:

- dana

Vrije u Dječjem vrtiću “Bubamara” u Gornjem Knegincu. Naime, odlukom Općinskog vijeća Gornjeg Kneginca od 20. rujna ove godine promijenjena je ekonomska cijena usluga vrtića koja se primjenjuje od 1. listopada.

Tako je sada ekonomska cijena za jasličare 2000 kuna, Općina Gornji Kneginec uključena je u sufinanciranje s 1000 kuna, a ostatak je na roditeljima. Kod 10-satnoga vrtićkog programa Općina sudjeluje s 900 kuna, a roditelji plaćaju 800 kuna. Kod 5-satnoga vrtićkog programa roditelji plaćaju 550 kuna, dok 650 kuna pokriva Općina.

Porast cijena

Ekonomska cijena programa za dijete s lakšim teškoćama u razvoju je 3800 kuna po novom cjeniku. Općina sufinancira s 3100 kuna, a ostatak (700 kuna) pada na teret roditelja. Za dijete s većim i kombiniranim teškoćama u razvoju ekonomska cijena je 5000 kuna. Roditelj mjesečno vrtić plaća 550 kuna, a ostatak iznosa pokriva Općina.

U prijašnjem cjeniku ekonomska cijena 10-satnoga jasličkog programa iznosila je 1500 kuna. Roditelji su vrtić plaćali 650 kuna, a vrtić je žiteljima s područja Gornjeg Kneginca sufinancirala Općina s 850 kuna.

Roditelji su po prijašnjem cjeniku 10-satni vrtićki program plaćali 600 kuna, a Općina je sufinancirala s 800 kuna. Roditelji čija su djeca išla u vrtić samo pet sati plaćali su 350 kuna, dok je Općina sufinancirala program sa 650 kuna.

Istu cijenu, 350 kuna, plaćali su i roditelji za dijete s teškim i dijete s lakšim teškoćama u razvoju. Kao što je vidljivo, roditelji će po novom cjeniku iz svog džepa vrtić plaćati od 350 do 200 kuna više, ovisno o tome koju skupinu njihovo dijete polazi.

Razlozi

Iz Dječjeg vrtića “Bubamara” porast ekonomske cijene vrtića, a time i poskupljenje koje će osjetiti roditelji, objašnjen je u dopisu roditeljima.

Oni navode da je viša ekonomska cijena vrtića određena zbog porasta troškova za hranu i energente, povećanih troškova za dezinfekcijska sredstva te povećanja osnovice plaća zaposlenicima prema uredbi Vlade, kao i da sada broj djece u grupama mora biti znatno manji jer su skupine formirane sukladno Državnom pedagoškom standardu.

– Unatoč povećanju ekonomske cijene na 1700 kuna, Dječji vrtić “Bubamara” ima ekonomsku cijenu 10-satnog boravka ispod cijene koju imaju vrtići u drugim mjestima – napisala je u svom dopisu roditeljima ravnateljica vrtića Mirjana Sekol.

Većina roditelja nove, više cijene je prihvatila i nije se previše bunila, ali ne i gotovo 20 roditelja djece iz skupine “Pahuljica”.

Zatečeni

– Ostali smo zatečeni. To je neprihvatljivo. Ne mogu se preko noći ovako mijenjati cijene. Dobar dio roditelja pristao je na povećane cijene jer jednostavno nemaju izbora – govori nam majka djeteta i dodaje da nisu bili upućeni, odnosno njihov predstavnik nije bio pozvan na sastanak Vijeća roditelja vrtića krajem rujna na kojem su prezentirane nove, veće cijene.

– Svi su dobili obavijest za sastanak osim našeg predstavnika. Također, od 12 grupa sedam ima svog predstavnika, dok ostali nemaju predstavnika budući da je riječ o novoformiranim grupama. Ljudi se nemaju komu obratiti, pa su potpisali nove ugovore – ističe.

Načelnik Općine Gornji Kneginec Goran Kaniški dodaje da je rukovodstvo vrtića provelo sve radnje, pa i sastanke s predstavnicima roditelja po skupinama, kako bi roditelje pripremilo na korekciju cijene.

– Svi roditelji dobili su u vrtiću letak s obrazloženjem, a potreba za promjenom ekonomske cijene je proizašla zbog općenitog poskupljenja troškova rada vrtića (energenti, hrana, itd.), kao i zbog naloga inspekcije Ministarstva znanosti i obrazovanja, koja je vrtiću izrekla novčanu kaznu i naložila usklađenje rada s Državnim pedagoškim standardom (smanjiti broj djece u skupinama, na primjer u jaslicama s 22-oje na 10-ero djece), što analogno poskupljuje i ekonomsku cijenu boravka djece u vrtiću – objasnio je Kaniški.

Svjesni situacije

Roditelji djece iz odgojne skupine “Pahuljice” tražili su financijsko izvješće s projekcijama za iduću godinu.

– Svjesni smo mi da su energenti i hrana poskupjeli, no nisu za toliko. Mi držimo da je ekonomska cijena vrtića nerealna s obzirom na troškove – ističe majka djeteta iz odgojne skupine “Pahuljice”.

Iz Općine odgovaraju da kneginečki dječji vrtić svojim uvjetima, načinom rada i uslugama koje pruža najmlađim korisnicima zasigurno zaslužuje cijenu usluge minimalno u visini drugih vrtića.

– Ujedno želim istaknuti da udio roditelja u ekonomskoj cijeni ne odskače od ostalih općina. Primjerice, isti iznos od 800 kuna roditelji mjesečno plaćaju i u općinama Vidovec i Sveti Ilija, a u mnogim jedinicama lokalne uprave je taj iznos i veći – dodaje načelnik Kaniški.

No, ono što traže ogorčeni roditelji je da se udio subvencije Općine za Dječji vrtić poveća.

– Ako pogledamo samo Općinu Vidovec, ekonomska cijena za 10-satni redoviti program iznosi 1900 kuna, no Općina sufinancira vrtić s 1100 kuna. Tako i mi tražimo da Općina Gornji Kneginec poveća subvenciju – ističu roditelji.

Politika?

– Općina Gornji Kneginec u proračunu će osigurati 2,1 milijun kuna za sufinanciranje boravka djece u vrtiću, dok je dosad taj iznos bio 1,4 milijuna kuna. Ma komu ću uzeti da bih dao za još veću subvenciju za vrtić? Ono što posebno želim istaknuti je činjenica da djeca ne smiju biti taoci nečijih neostvarenih političkih ambicija. Zašto to govorim? Djeca i cijena vrtića zasigurno su teme na kojima je najlakše ostvariti političke bodove ili stvarati negativnu percepciju o vlasti, a to se upravo ovdje želi postići od strane pojedinaca s neostvarenim političkim ambicijama – istaknuo je Kaniški i za kraj rekao da su neki roditelji shvatili da se ih pokušava iskoristiti.

– Većina roditelja odmah je potpisala nove ugovore s Dječjim vrtićem, dok su preostali to najavili učiniti do sredine listopada. Ujedno napominjem da novi ugovor uopće nema veze s promjenom cijene, iznos koji plaćaju roditelji i Općina utvrđen je Odlukom o cijeni i mjerilima, nego se stari ugovor prilagođava provedenim izmjenama zakonskih i podzakonskih akata – zaključio je Kaniški.

U fokusu

Bivši varaždinski župan postao savjetnik za sigurnost na cestama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Županijskoj palači u Varaždinu konstituiran je Savjet za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije, a osim formalnog dijela konstituiranja, članovi Savjeta kojem je predsjednik dr.sc. Zvonimir Sabati, županijski vijećnik raspravljali su i o analizi stanja sigurnosti prometa u našoj Županiji, a dana je i informacija o pripremama za održavanje cesta u zimskom razdoblju 2021./2022.

Članove Savjeta je pozdravio te im zaželio konstruktivan i plodonosan rad župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok je predsjednik Savjeta Sabati naglasio kako će ovo savjetodavno tijelo biti svojevrsna podrška izvršnoj vlasti.

– Svojim savjetima te konstruktivnim prijedlozima, ali i inicijativama nastojati ćemo utjecati na to da se pojača sigurnost prometa na cestama, kako bi svi sudionici u prometu, pješaci, biciklisti  pa i vozači bili što sigurniji. Stoga je sinergija svih institucija , od policije, ŽUC-a, Hrvatskih cesta te predstavnika općina i gradova jako važna –rekao je dr.sc. Zvonimir Sabati.

Voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske Danijel Posavec  je naznačio kako je u 2010. godini u Varaždinskoj županiji bilo 16 poginulih osoba u prometnim nesrećama, a 2020. godine četvero poginulih čime je ostvaren cilj zacrtan NPSCP-om (Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa od 2011. do 2020. godine), odnosno kako je rekao, broj poginulih osoba u prometnim nesrećama smanjenje je za 75%, a što našu Županiju svrstava u dvije županije u kojima je zabilježeno najveće smanjenje broja smrtno stradalih osoba u prometnim nesrećama u spomenutom razdoblju.

– U 2020. godini u Varaždinskoj županiji bila je najmanja stopa smrtnosti u prometnim nesrećama u Hrvatskoj u odnosu na 100 tisuća stanovnika, odnosno broj poginulih iznosio je 2, 3 poginule osobe u odnosu na zacrtanih 5 poginulih osoba na 100 tisuća stanovnika – istaknuo je Posavec.

Cilj je zadržavanje pozitivnih trendova što se tiče smanjenja broja poginulih osoba u prometnim nesrećama te smanjenje broja prometnih nesreća s teško ozlijeđenim osobama, ali i smanjenje udjela alkohola u prometnim nesrećama te smanjenje broja prekršaja zbog kojih se događaju najteže prometne nesreće, a to su brzina, korištenje mobitela, te ne vezanje pojasom.

Sjednici Savjeta nazočio je i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović.

Nastavite čitati

U fokusu

Silvija Cupar: “Uršulinska prepuna graba i lokvi, a u V. Lisinskog zakrpa do zakrpe“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Neuređenost varaždinskih prometnica i šetnica bila su nezaobilazna tema zadnje sjednice Gradskog vijeća, na kojoj je HDZ-ova vijećnica Silvija Cupar ukazala između ostalog na probleme u Uršulinskoj i Ulici Vatroslava Lisinskog.

Naime, pošljunčana Uršulinska na potezu od Nazorove ulice do Crkve rođenja Isusovoga prepuna je graba.

– Tamo već nekoliko mjeseci imamo više od 50 velikih lokvi vode nakon svake kiše. Nemoguće ih je izbjeći jer se one najveće pružaju u širini pošljunčane staze. Grad ne čineći ništa prisiljava Varaždince i goste da tamo voze nekakav “slalom“ i uz zalet preskaču lokve. Nije taj problem od jučer i meni je potpuno nejasno zašto Parkovi ne pristupe rješavanju problema sa spomenutom šetnicom na način da se upotrijebe kondicioneri tla – istaknula je vijećnica.

Potom se osvrnula i na kaldrmom prekrivenu, nebrojeno puta asfaltom krpanu cestu u strogom centru grada, za koju je ustvrdila da nikome ne služi na čast.

– Zanima me hoće li se u plan sanacija prometnica za 2022. godinu uvrstiti i uređenje Ulice Vatroslava Lisinskog koja godinama vapi za obnovom – rekla je Silvija Cupar.

Varaždinski gradonačelnik odgovorio je da posipavanje šljunkom šetnice u Uršulinskoj očigledno nije bilo adekvatno napravljeno.

– Zatražit ću od gradskih komunalaca da izađu na teren i provjere situaciju. Sredstva za takve sanacije postoje i tražit ću da se odrade. Ulica Vatroslava Lisinskog već je nekoliko puta bila u planu sanacije, pa je iz nepoznatog razloga ispadala. Očekujem da će proračun biti završen oko 10. studenoga i iz njega će se moći iščitati koje ulice će iduće godine biti obuhvaćene programom obnove. Osobno smatram da je ta ulica u gradskoj jezgri jedan od prioriteta za uređenje – poručio je Neven Bosilj. 

U nastavku pogledajte kako izgledaju spomenute šetnice i ulice u centru grada:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje