Povežite se s nama

U fokusu

Poskupljuje kruh jer uvozimo skupu pšenicu, a imamo viška domaće

Objavljeno:

- dana

Kruh poskupljuje već treći put ove godine, na tržnicama su sve veće cijene povrća, mahunarki i žitarica, u trgovinama idu u nebo cijene osnovnih namirnica, od kojih su neke poskupjele i sto posto, a u Hrvatskoj je prema Eurostatu rast potrošačkih cijena premašio prosjek Europske Unije i dosegnuo najvišu razinu od ulaska u članstvo.

Kao što smo nedavno pisali, analitičari predviđaju da će cijene namirnica još neko vrijeme rasti, ali se nadaju da će to biti samo privremeno.

Cijene hrane idu u nebo, a plaće u Varaždinskoj županiji ispod prosjeka

Cijene diktira strano tržište, ali je zanimljiva i činjenica da primjerice uvozimo pšenicu, koja je u većini slučajeva manje kvalitetna od domaće, iako u Hrvatskoj imamo svoju.

Tim pitanjem ovih su se dana bavili i nacionalni mediji, a glavno je pitanje što fali domaćoj pšenici da moramo uvoziti ne kvalitetnu i sve skuplju, što posljedično dovodi do rasta cijena kruha i ostalih pekarskih proizvoda.

Iz Hrvatske poljoprivredne komore otvoreno priznaju da se kvalitetna domaća pšenica izvozi jer se nema gdje skladištiti.

Hrvatski poljoprivrednici proizvedu i više pšenice nego su domaće potrebe, ali se izvozi jer se nema gdje preraditi.

– Premašili smo nakon dugo godina količinu od milijun tona pšenice i Ministarstvo planira uložiti u preradu i kapacitete kako bismo što više toga zadržali toga u Hrvatskoj – rekao je Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede za N1.

Dok se ti kapaciteti ne izgrade, pšenica će se uvoziti. Rješenje za sad nije na vidiku, a jedino što je sigurno je da će kruh biti sve skuplji.

U fokusu

Ravnatelj OB Varaždin Poljak: pada broj hospitaliziranih pacijenata, ali i zaraženih djelatnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Općoj bolnici Varaždin sve je bolja epidemiološka situacija. Zahvaljujući padu broja hospitaliziranih covid pacijenata u proteklih tjedan dana, ali i pomoći iz Ministarstva zdravstva, postojeći zdravstveni kadar u varaždinskoj bolnici bit će rasterećen, javljaju iz Opće bolnice Varaždin.

Naime, kako je pojasnio ravnatelj varaždinske Opće bolnice Damir Poljak, broj hospitaliziranih pacijenata pozitivnih na koronavirus u proteklih je tjedan dana smanjen s 252, na njih 206, a zahvaljujući mobilizaciji Ministarstva zdravstva u ponedjeljak će u ispomoć stići 10 medicinskih sestara kako bi se postojeći zdravstveni kadar rasteretio.

Ravnatelj Poljak naglasio je kako je od 206 hospitaliziranih pacijenata, njih 18 na respiratoru, a u posljednja 24 sata je nažalost preminulo sedam covid pozitivnih pacijenata čijim je obiteljima izrazio iskrenu sućut.  

– Iako u Varaždinskoj županiji još uvijek bilježimo relativno visoke brojke novozaraženih, varaždinska bolnica je u posljednjih tjedan dana bilježila pad broja hospitaliziranih. Uglavnom se hospitaliziraju pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom – rekao je ravnatelj Poljak.

Uz sve bolju epidemiološku situaciju vezanu uz broj hospitaliziranih pacijenata, Opća bolnica Varaždin bilježi i pad broja zaraženih djelatnika. Najveći broj djelatnika izvan pogona bio je 65, dok ih je trenutno 39 koji su u samoizolaciji ili su covid pozitivni.

-Trenutno imamo preko 80 posto cijepljenih zdravstvenih djelatnika. Na tjednoj bazi se, svakih 48 sati testira 87 djelatnika – kazao je Poljak dodavši kako bolnica ima dovoljno smještajnih kapaciteta, a hladni pogon i dalje funkcionira.

Idući tjedan trebao bi započeti i pilot projekt Ministarstva zdravstva u sklopu kojeg će se testirati i zdravstveni djelatnici koji su cijepljeni, a iako Opća bolnica Varaždin još uvijek nije dobila službenu obavijest, ravnatelj Poljak naglasio je kako su spremni uključiti se u projekt te ga sukladno preporukama i kvalitetno odraditi.

Nastavite čitati

U fokusu

Ovoga tjedna u Ulici Ive Režeka u Varaždinu na čak pet automobila izbušene gume!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čitatelj Regionalnog tjednika javio se redakciji zbog, kako navodi, krajnje bezobraznog ponašanja jednog od naših sugrađana.

– Na javnom gradskom parkingu (linije označene bijelom bojom) u ulici Ive Režeka 10 i 21 jedan od građana iz dana u dan buši gume automobilima koji su parkirani na spomenutom parkingu. Napominjem da taj parking nije označen plavim linijama niti postoji znak „Ovaj parking je rezerviran za stanare“. Ova kriminalna radnja se ponavlja već duže vrijeme, ali u znatno manjim intervalima. Ovaj tjedan je prevršena svaka mjera, čak pet automobila je pretrpilo istu materijalnu štetu – upozorio je ogorčeni Varaždinac.

Želja mu je da se građane upozori na „bezobrazno i nekulturno ponašanje našeg sugrađana te da spomenuti “gospodin” možda shvati što je napravio i da prestane s tim kriminalnim radnjama“.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje