Povežite se s nama

Međimurje

Posljedica lošeg školstva – najviše nezaposlenih sa srednjom školom

Objavljeno:

- dana

TRENDOVI

Gospodarsko vijeće Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Čakovec održalo je proširenu sjednicu u zgradi Scheier, na kojoj je predstavljen gospodarski profil Međimurske županije u 2016. godini. Na proširenu sjednicu pozvani su svi predstavnici lokalnih samouprava.

Veliki izvoz

– Pozvali smo načelnike, gradonačelnike i župana, želeći i njima predočiti gospodarske pokazatelje Međimurske županije jer često govorimo o sinergiji gospodarstva i institucija koje se bave gospodarstvom s jedinicama lokalne uprave i samouprave. U Međimurju je takva sinergija na vrlo visokom nivou, a da bi nastavili dobru suradnju i razvoj, cilj je ove sjednice upoznati sve koji su involvirani u gospodarstvo s trenutnim gospodarskim profilom naše županije – istaknuo je uoči sjednice Mladen Križaić, predsjednik Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Čakovec.

Međimurje posljednjih godina po svim pokazateljima bilježi uzlazne trendove

Razvojne raznolikosti i gospodarski potencijal županija predstavio je direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize pri HGK Zvonimir Savić. U svom izlaganju Savić je istaknuo da je Međimurje najrazvijenija županija kontinentalne Hrvatske nakon Grada Zagreba te jedina kontinentalna županija kojoj je BDP 2014. bio veći nego 2008. godine. Među 1000 najvećih tvrtki u Hrvatskoj 2016. godine našlo se i 28 međimurskih tvrtki, a međimursko gospodarstvo uglavnom se temelji na prerađivačkoj industriji s razvijenim djelatnostima poljoprivrede, trgovine i graditeljstva. Tako je Međimurje županija s najvećim udjelom prerađivačke industrije u BDP-u, koji iznosi 38,6 posto.

– Važno je istaknuti i da smo među županijama koje su najviše poboljšale stopu nezaposlenosti od 2008. godine te da imamo najveći rast prosječne neto plaće u razdoblju od 2008. do 2015. godine. Izvoz nam je najviše oslonjen na njemačko tržište, a s obzirom na ukupnu robnu razmjenu Hrvatske, Međimurska županija je sudjelovala s 4,5 posto u izvozu, što nas svrstava u sam vrh hrvatskih županija u udjelu izvoza – zaključio je Savić.

– Gospodarski pokazatelji u Međimurskoj županiji su u uzlaznoj putanji već nekoliko godina. Svi pokazatelji su pozitivni, pa prema tome možemo biti zadovoljni. Ono što jest problem je činjenica da je najveći broj nezaposlenih sa srednjom stručnom spremom. To je posljedica lošeg obrazovanja, toga što nemamo dovoljan broj radnika s profilima koje tržište rada treba. U rješavanju ovog problema potrebna je zajednička suradnja politike i gospodarstva – dodao je Križaić.

Suradnja

Pokazateljima je bio zadovoljan i međimurski župan Matija Posavec.
– Gospodarski pokazatelji daju nam za pravo da budemo zadovoljni dosadašnjim razvojem i pozitivnim brojkama, no uvijek trebamo težiti boljem. Za svaki problem postoji rješenje, do kojeg možemo doći zajeničkom suradnjom, te trebamo stvoriti još uspješniju i kvalitetniju sredinu sa zadovoljnim i motiviranim radnicima. Želim čestitati gospodarstvenicima koji u ovim zahtjevnim vremenima posluju uspješno, pogotovo onima koji redovno isplaćuju plaće i poštuju svakog radnika – rekao je župan Posavec, ali i skrenuo pozornost na jedan podatak objavljen u brošuri HGK, u kojoj se kao prednost za ulaganje u Međimursku županiju ističe “jedna od najnižih prosječnih plaća u Hrvatskoj”.
– To nikako ne može biti prednost i potencijal. To je onaj dio s kojim nitko ne može biti sretan. Veći prosjek plaća svima nam je zadatak – zaključio je Posavec.

Izvor:
Foto: Andreja Krobot

Međimurje

FOTO ‘Mali, a bogati’: pjesma, rukotvorine, sport, radionice, kolači i predstava na prvim Danima Slakovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poseban dan za Slakovec bila je srijeda, 22. lipnja. Naime, tada su počeli prvi Dani Slakovca, koje su organizirali Mjesni odbor Slakovec i Udruga žena Slakovec. Sve se odvijalo ispred prostorija NK-a “Sloboda” i lokalnoga društvenog doma.

Najprije je prisutne nastupom oduševio Dječji pjevački zbor “Josip Vrhovski” iz Nedelišća, pod vodstvom Maje Magdalenić Barić. Nakon toga posjetitelji su mogli pogledati bogato opremljene štandove i prisustvovati raznim radionicama. Izlagači su bili mjesni OPG-ovi i obrtnici.

Svoje proizvode tako su izložili i usluge demonstrirali: OPG Heđa (med), OPG Đuran (meso z tiblice), Dragica Fegeš (kaktusi i sukulenti), Štefanija Kozar (Brezje – rukotvorine), Marina Trojok (ručno izrađene igračke – božićni gnomovi i drugi ukrasi), Stolarija Špiranec (predmeti od drva) i Kristina Trupković (kozmetičarka).

– Naše vrijedne žene izložile su svoje rukotvorine od čipke i heklane igračke, a ono što je najviše privuklo pažnju na štandu Udruge bili su i opet prekrasni i prefini kolači – zbog njih su se mnogi svako malo vraćali na štand, što je osobito razveselilo članice Udruge – kažu iz Udruge žena.

Robotičari Udruge žena Slakovec oduševili su djecu nogometom robota, u kojem su i sami mogli sudjelovati. Vidjeli su slakovsku čigu, a za najmlađe su pripremljene i zagonetke sa senzorima – “Koja životinja jede koje voće?” te “Koje je boje tvoj bombon?” Sve se odvijalo pod budnim okom njihove mentorice Mateje Šafarić Novak.

Dio radova s festivala Art Forest izložen je u njihovoj park šumi te je tako nastala prava slikarska bajka, koju je vodila Tea Mesarić Rekanović. Usto, održali su i radionice s djecom, pri čemu su upotrebljavali pjenu za brijanje i boje za kolače te Udruzi ostavili prekrasne dječje radove.

– Naše cekerašice iz Nedelišća ponovo su oduševile: napravile su izložbu svojih radova od luščija i posjetiteljima uživo pokazale kak je to negda bilo. Na terenu je bilo mnogo djece iz Teniskog kluba C LAB Slakovec, uz trenera Patrika Lebara. Svi oni nakon odlaska na školovanje izvan Međimurja rado se vraćaju i prisjećaju svojih prvih trenutaka na tom terenu.

Svojim slikama na prvim Danima Slakovca razveselio nas je i Nino Horvat. Vrijedno je crtao i na kraju nam poklonio svoj rad kao zahvalu što smo ga pozvale, a i mi njemu ovim putem zahvaljujemo – kaže predsjednica Udruge žena Slakovec, Ivanka Novak.

Kao krunu svega, članice Udruge žena izdvajaju predstavu Kerekesh Teatra “Skupština”, na kojoj su se posjetitelji od srca nasmijali i tako u veselom tonu zaključili dan.

– Zahvaljujem Općini Nedelišće, našem načelniku Nikoli Novaku i Turističkoj zajednici Općine Nedelišće na nesebičnoj pomoći oko organizacije naše manifestacije. Vjerujem da će sljedeće godine još više posjetitelja uživati na Danima Slakovca s nama – poručuje Ivanka Novak.

Nastavite čitati

Međimurje

Potpisan je ugovor: kreće izgradnja Centra za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prostorijama Centra za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID u srijedu, 29. lipnja, potpisan je Ugovor o izvođenju radova na izgradnji Centra za ranu intervenciju u djetinjstvu, vrijedan 20.688.820,25 kuna, čime će Međimurje i Hrvatska dobiti jedinstveno mjesto pružanja svih usluga rane intervencije.

MURID je od 2016. godine jedini licencirani i ugovoreni pružatelj socijalne usluge rane razvojne podrške u Međimurju, no njihove programe koristi više od stotinu korisnika sa sjevera Hrvatske.

Zahvaljujući svom radu i iskustvu, ravnateljica MURID-a Silvija Pucko uključena je i u rad Izvršne radne skupine za izradu Nacionalnoga strateškog plana za razvoj rane intervencije u djetinjstvu u Republici Hrvatskoj.

Pomoć najmlađima

– U zadnjih deset godina usluga rane intervencija prepoznata je kao jedna od najvažnijih prvih usluga koju djeca i roditelji trebaju dobiti, a s obzirom na velik broj djece i roditelja koji nam se javljaju i traže našu pomoć, naši prostorni kapaciteti i ljudski resursi postali su nedostatni. Stoga naša borba nije više samo borba civilne inicijative, već cijelog društva i države na dugotrajnu korist zajednici – istaknula je ravnateljica Pucko, dodavši da u Hrvatskoj ne postoji centar za ranu intervenciju ovakvog tipa te će MURID-ov biti prvi: – Uspostavom Centra moći ćemo cijeloj Hrvatskoj, pa i regiji, pokazati kako se izboriti za potrebitu pomoć najmanjoj djeci u razvojnom i socijalnom riziku.

Cilj projekta je izgradnja i opremanje objekta za pružanje socijalne usluge rane intervencije u djetinjstvu od probira, dijagnostike, terapijskih i tranzicijskih programa. MURID pruža stručnu podršku djeci rane dobi, njihovim roditeljima i obiteljima, kao i edukaciju te senzibilizaciju okoline i javnosti na specifične potrebe obitelji i djece s razvojnim i socijalnim rizicima na području Hrvatske i regije.

MURID je stoga prepoznat kao nacionalni primjer dobre prakse stvaranja sustava rane intervencije.

– Zahvaljujući radu MURID-a, ranu intervenciju u Međimurju kao primjer dobre prakse prepoznao je i UNICEF. Kvalitetan rad djelatnika MURID-a, nažalost, nije popraćen infrastrukturnim uvjetima, no svi zajedno smo se uhvatili u rješavanje ovog problema na korist naše djece – naglasio je župan Međimurske županije Matija Posavec, pohvalivši rad i trud MURID-ovaca, zahvaljujući kojima će Centar postati regionalni i nacionalni model intersektorske suradnje te objedinjenog pristupa roditeljima zabrinutima za razvoj svog djeteta.

Početna točka

Izgradnja Centra provodi se u sklopu provedbe projekta „Centar za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID”, sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Javnog poziva „Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije“. Intenzitet potpore je 76,70 posto prihvatljivih troškova, a partneri na projektu su Međimurska županija i Općina Pribislavec.

Centar će se graditi na području Općine Pribislavec, pored Osnovne škole Vladimira Nazora, a kako je istaknuo načelnik Matija Ladić, Općina je spremna i dalje pružiti svu potrebnu pomoć i podršku. Predstavnica izvođača radova Maja Đurkin Međimurec iz tvrtke Đurkin pojasnila je tehničke detalje radova, a rok izgradnje Centra je svibanj 2023. godine. Prostirat će se na oko 1600 četvornih metara.

– Zahvaljujući dosadašnjem djelovanju, projektima i ostvarenim suradnjama, stvaramo mjesto objedinjenog sustava zdravstva, socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja i nevladina sektora, s ciljem da se smanje lutanja roditelja te stvori prepoznatljiva početna točka svih daljnjih intervencija – zaključila je ravnateljica Pucko.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje