Povežite se s nama

Međimurje

Posljedica lošeg školstva – najviše nezaposlenih sa srednjom školom

Objavljeno:

- dana

TRENDOVI

Gospodarsko vijeće Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Čakovec održalo je proširenu sjednicu u zgradi Scheier, na kojoj je predstavljen gospodarski profil Međimurske županije u 2016. godini. Na proširenu sjednicu pozvani su svi predstavnici lokalnih samouprava.

Veliki izvoz

– Pozvali smo načelnike, gradonačelnike i župana, želeći i njima predočiti gospodarske pokazatelje Međimurske županije jer često govorimo o sinergiji gospodarstva i institucija koje se bave gospodarstvom s jedinicama lokalne uprave i samouprave. U Međimurju je takva sinergija na vrlo visokom nivou, a da bi nastavili dobru suradnju i razvoj, cilj je ove sjednice upoznati sve koji su involvirani u gospodarstvo s trenutnim gospodarskim profilom naše županije – istaknuo je uoči sjednice Mladen Križaić, predsjednik Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Čakovec.

Međimurje posljednjih godina po svim pokazateljima bilježi uzlazne trendove

Razvojne raznolikosti i gospodarski potencijal županija predstavio je direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize pri HGK Zvonimir Savić. U svom izlaganju Savić je istaknuo da je Međimurje najrazvijenija županija kontinentalne Hrvatske nakon Grada Zagreba te jedina kontinentalna županija kojoj je BDP 2014. bio veći nego 2008. godine. Među 1000 najvećih tvrtki u Hrvatskoj 2016. godine našlo se i 28 međimurskih tvrtki, a međimursko gospodarstvo uglavnom se temelji na prerađivačkoj industriji s razvijenim djelatnostima poljoprivrede, trgovine i graditeljstva. Tako je Međimurje županija s najvećim udjelom prerađivačke industrije u BDP-u, koji iznosi 38,6 posto.

– Važno je istaknuti i da smo među županijama koje su najviše poboljšale stopu nezaposlenosti od 2008. godine te da imamo najveći rast prosječne neto plaće u razdoblju od 2008. do 2015. godine. Izvoz nam je najviše oslonjen na njemačko tržište, a s obzirom na ukupnu robnu razmjenu Hrvatske, Međimurska županija je sudjelovala s 4,5 posto u izvozu, što nas svrstava u sam vrh hrvatskih županija u udjelu izvoza – zaključio je Savić.

– Gospodarski pokazatelji u Međimurskoj županiji su u uzlaznoj putanji već nekoliko godina. Svi pokazatelji su pozitivni, pa prema tome možemo biti zadovoljni. Ono što jest problem je činjenica da je najveći broj nezaposlenih sa srednjom stručnom spremom. To je posljedica lošeg obrazovanja, toga što nemamo dovoljan broj radnika s profilima koje tržište rada treba. U rješavanju ovog problema potrebna je zajednička suradnja politike i gospodarstva – dodao je Križaić.

Suradnja

Pokazateljima je bio zadovoljan i međimurski župan Matija Posavec.
– Gospodarski pokazatelji daju nam za pravo da budemo zadovoljni dosadašnjim razvojem i pozitivnim brojkama, no uvijek trebamo težiti boljem. Za svaki problem postoji rješenje, do kojeg možemo doći zajeničkom suradnjom, te trebamo stvoriti još uspješniju i kvalitetniju sredinu sa zadovoljnim i motiviranim radnicima. Želim čestitati gospodarstvenicima koji u ovim zahtjevnim vremenima posluju uspješno, pogotovo onima koji redovno isplaćuju plaće i poštuju svakog radnika – rekao je župan Posavec, ali i skrenuo pozornost na jedan podatak objavljen u brošuri HGK, u kojoj se kao prednost za ulaganje u Međimursku županiju ističe “jedna od najnižih prosječnih plaća u Hrvatskoj”.
– To nikako ne može biti prednost i potencijal. To je onaj dio s kojim nitko ne može biti sretan. Veći prosjek plaća svima nam je zadatak – zaključio je Posavec.

Izvor:
Foto: Andreja Krobot

Međimurje

Matija Posavec na lokalne izbore izlazi s novoosnovanom strankom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Matija Posavec HNS je napustio u listopadu 2019. godine pa je Međimursku županiju nastavio voditi kao nestranački župan.

Na nadolazeće lokalne izbore koji će se održati u svibnju izaći će s novom strankom koju je osnovao. Stranka će se zvati Nezavisna lista Matije Posavca. Osnivačka sjednica njezine Skupštine već je održana, a postupak registracije pri Ministarstvu uprave je u tijeku, piše Jutarnji list.

– Počeo sam s procesom osnivanja nove stranke. Imat ćemo kandidate na gotovo svim razinama u Međimurskoj županiji, dakle za načelnike, gradonačelnike i župana te liste za predstavnička tijela. Nova stranka na ove će izbore izaći samo na području Međimurske županije, a nakon lokalnih izbora planiram stvarati centristički politički savez na sjeveru Hrvatske. Za početak će to biti regionalna stranka. Ponudit ću platformu i program, a tko će nam se sve pridružiti, vidjet ćemo – izjavio je župan Posavec.

Još uvijek nije razrješio dilemu hoće li se natjecati za treći mandat na Županiji ili prvi put za gradonačelnika Čakovca. Odluku će donijeti u ožujku, dodao je.

Ako se odluči natjecati za župana, borit će se protiv HDZ-ova kandidata Gorana Gotala, tajnika kabineta ministra graditeljstva Darka Horvata, i SDP-ova Marija Medveda, trenutačno čakovečkoga dogradonačelnika.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO U Međimurju prezadnjega dana veljače 10 novozaraženih, cijepljeno još 1500 ljudi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 128 osoba od čega je evidentirano 8 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji, što je 6,25 % pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 6 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 111. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 41.591 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Obavljenim testiranjima s Ag brzim testovima evidentirana su 2 pozitivna slučaja.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 38 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19. U protekla 24 sata hospitalizirana su 3 pacijenta, a otpuštena su 2 pacijenta. Na invazivnoj respiraciji nalaze se 2 covid pozitivna pacijenta. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Tijekom subote je na području Međimurske županije provedena druga faza cijepljenja osoba starije životne dobi (iznad 65 godina) te osoba s kroničnim bolestima. Cijepljenje se odvija na 3 punkta, u Čakovcu, Prelogu i Murskom Središću, a cijepilo se 1500 osoba. Prema riječima ravnateljice Zavoda za javno zdravstvo Marine Payerl Pal i pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonje Tošić Grlač, u Čakovcu se cijepilo 680 osoba, a u Prelogu i Murskom Središću po 410 osoba.

U organizaciji cijepljenja sudjeluje 90 osoba, a u logistiku i organizaciju uključeni su djelatnici Crvenog križa, Policijske uprave Međimurske, srednjih škola, liječnici obiteljske medicine, medicinske sestre i tehničari te članovi DVD-a.

S današnjim obavljenim cijepljenjem u Međimurju je cijepljeno oko 7000 osoba, a nuspojave do sada nisu zabilježene. U internetsku platformu za cijepljenje s današnjim danom je upisano 18.249 osoba.

Nastavite čitati