Povežite se s nama

U fokusu

Poslodavci moraju zaposliti osobe s invaliditetom, no hoće li naći radnike s potrebnom spremom?

Objavljeno:

- dana

OBVEZA OD 1. SIJEČNJA

Članovi Udruge slijepih Varaždinske županije su proteklih dana pripremali dokumentaciju te slušali savjete kako napisati životopis i molbu za posao. S prvim danom nove godine počinje primjena novog Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom.

Za članove Udruge slijepih, kao i za sve druge osobe s invaliditetom bez posla, to donosi nadu da će se uspjeti zaposliti. Svi poslodavci koji imaju 20 i više zaposlenika od 1. siječnja 2015. imaju obvezu kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom. Ogluše li se na to, morat će plaćati penale.

– U ovom trenutku još je uvijek puno nejasnoća, ali novi Zakon svakako je korak naprijed. Članovima smo pomagali napisati životopise i molbe, te smo ih uputili da prikupe dokumentaciju kako bi ih odmah s početkom nove godine mogli poslati poslodavcima – rekao nam je Davor Janjušević, predsjednik Udruge slijepih Varaždinske županije.

Zaposleno oko 500 osoba

U županiji, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, živi 10.288 osoba s invaliditetom u radno aktivnoj dobi od 20 do 64 godine. I dok je zaposleno oko 500 osoba s invaliditetom, u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – područnog ureda Varaždin u prosjeku je 250 do 300 nezaposlenih osoba s invaliditetom.

Janjušević: Poslodavce koji ne mogu pronaći potrebni profil radnika, uputili smo na stipendiranje

– Poslodavci ne moraju nužno zaposliti osobu prijavljenu na Zavodu. Zbog toga smo poslodavce, koji su nas kontaktirali, uputili da se jave i u udruge koje okupljaju osobe s invaliditetom kako bi našli profil radnika koji im je potreban. Naš područni ured će, naravno, pomagati i posredovati pri zapošljavanju – kaže Jasenka Hutinski, predstojnica varaždinskog područnog ureda HZZ-a.

Od 1. siječnja 2015. očevidnik zaposlenih osoba s invaliditetom vodit će Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. – U očevidnik se upisuju osobe s invaliditetom koje su prijavljene na mirovinsko osiguranje na temelju radnog odnosa, odnosno samostalnog obavljanja djelatnosti i kojima je status osobe s invaliditetom priznat na osnovi različitih propisa – pojašnjavaju u HZMO-u na svojim web-stranicama.

Samo one osobe koje će biti upisane u očevidnik ubrajat će se u kvotu zaposlenih osoba s invaliditetom kod poslodavca.

Više mogućnosti 

Jedno od otvorenih pitanja je hoće li svi poslodavci, koji će poštovati zakon, uspjeti pronaći profil radnika koji im je potreban. Prema podacima HZJZ-a, oko 73 posto osoba s invaliditetom nema završenu osnovnu školu ili ima samo osnovnoškolsko obrazovanje, 20 posto ima SSS, dok je 2 posto osoba s visokom ili višom stručnom spremom.

– U našoj udruzi bilo je upita poslodavaca. One koji će teško moći naći profil radnika koji im je potreban uputili smo na Zakladu za školovanje slijepih Marko Brkić, dakle na to da stipendiraju slijepe učenike i studente – rekao je Davor Janjušević.

Poslodavci koji neće moći pronaći radnika, mogu se odlučiti na stipendiranje, a imaju i druge mogućnosti. Kako će primjena novog zakona teći, tek će se vidjeti, no za vjerovati je da će poslodavci radije zapošljavati osobe s invaliditetom, nego plaćati penale ili tražiti “rupe u zakonu”.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Stiže novi Zakon o radu, za rad od kuće nova pravila

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

računalo kompjuter

Socijalni su partneri održali prvi službeni sastanak za izradu novog Zakona o radu, jedan u nizu koji se očekuju idućih tjedana i mjeseci.

Državni tajnik Dragan Jelić kazao je da će pregovori trajati do kraja ove godine, pred kraj godine očekuje se prva verzija dogovorenog zakona koji će proći saborsku proceduru u dva čitanja. Novi Zakon o radu trebao bi stupiti na snagu 1. srpnja 2022. godine, piše Večernji list.

Pojedine će se teme otvarati u odvojenim radnim skupinama, primjerice prvog dana nisu se dotaknuli pitanja otpremnina, kolike će ubuduće biti za stalno zaposlene, ali i za ljude koji rade na određeno. Zajednički je stav da je rada na određeno previše, ali različita su mišljenja kako će se njegov udio smanjivati.

Što se tiče rada na daljinu i rada od kuće, definirat će se obaveze koje se odnose na zaštitu na radu, za takav rad trebat će obostrani pristanak radnika i poslodavca, kao i dodatak postojećem ugovoru o radu.

– U ovih godinu i pol dana s radom od kuće relativno je dobro funkcioniralo, neki su potpisali dodatak ugovora, neki nisu, bilo je nekih sporenja oko troškova rada kod kuće, ali to se rješavalo u dogovoru sa sindikatom. Poslodavci traže da naknade troškova za rad od kuće bude neoporezive, vidjet ćemo – istaknuo je Jelić, a prenosi Večernji list.

Nastavite čitati

U fokusu

Stričak: Neka Županijska skupština bude mjesto rasprave i suradnje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Konstituirajuća sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije prošla je mirno, a sve odluke prošle su glatko i bez puno rasprava.

Župan Anđelko Stričak uputio je poruku suradnje.

Josip Križanić predsjednik Županijske skupštine, potpredsjednici Kranjčec i Posavec

– Neka Županijska skupština bude mjesto rasprave, mjesto suradnje na kojem ćemo rješavati probleme i provoditi nove projekte za snažniji razvoj naše županije. Upravo su mladi, talentirani i obrazovani ljudi temelj Varaždinske županije. Bitno nam je izgraditi i dograditi sve potrebne škole, dvorane, s državnim institucijama i tvrtkama realizirati izgradnju brzih cesta i obilaznica, maksimalno se posvetiti zaštiti okoliša i još niz investicija – rekao je župan.

Na sjednici je jednoglasno donesena odluka o nagradama za učenike koji su osvojili medalje na međunarodnim natjecanjima.

– Smatram da treba vrednovati sav taj trud, rad, znanje, umijeće, inovativnost naših učenika i upravo stoga me daleko više raduje da upravo da je prva točka bila posvećena našim učenicima i izvrsnosti –rekao je župan Anđelko Stričak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!