Povežite se s nama

Život i društvo

Poslodavcima koji ne zaposle osobe s invaliditetom kazne i milijun kuna mjesečno

Objavljeno:

- dana

OD POČETKA NOVE GODINE

Kada dođu platiti račun na blagajnu tvrtke Čistoća na varaždinskoj tržnici, građani novac predaju Josipu Puškadiji. Ovaj 21-godišnjak na blagajni radi od srpnja i to je njegovo prvo radno mjesto.

Od velikog broja svojih vršnjaka ne razlikuje se samo po tome što se uspio zaposliti, nego i po tome što je gluha osoba.

– Zadovoljan sam poslom. Nemam primjedbi – sa smiješkom je objasnio Josip uz pomoć kolegice Maje Papp, koja se s njim odlično slaže.

Direktor Čistoće Davor Skroza pojašnjava da Josipa nisu zaposlili zbog ispunjavanja kvota, nego su mu željeli omogućiti da se dokaže na radnom mjestu i samostalno zarađuje za život.

Da bi više osoba s invaliditetom trebalo zaposliti, smatra i umirovljenica Štefica Benc iz Beretinca. – U Varteksu je nekada bilo zaposleno puno radnika s oštećenjima sluha, no mogli su komunicirati, a bili su odlični radnici – istaknula je.

Centar Silver u sklopu projekta MODEL 4P pruža besplatne usluge za poslodavce i osobe s invaliditetom

I dok je danas teško susresti osobu s invaliditetom koja radi na radnome mjestu koje uključuje komunikaciju s klijentima, sljedeće godine to više ne bi trebala biti iznimka.

Barem se tako očekuje s obzirom na to da 1. siječnja 2015. počinje obveza kvotnog zapošljavanja za sve poslodavce koji imaju 20 i više zaposlenika.

To je propisano novim Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom. Ne ispune li zakonske obveze, za poslodavce je predviđena i kazna.

Imaju i posudionicu

– Za svaku osobu s invaliditetom, koju unatoč obvezi ne zaposle, poslodavci će u pravilu plaćati penale u iznosu od 30 posto prosječne plaće u Hrvatskoj, što iznosi oko 900 kuna mjesečno. Neki poslodavci misle da će im lakše biti plaćati kazne, ali samo iz neznanja o tome koliko puno osobe s invaliditetom mogu pružiti. Međutim, s obzirom na to da ima onih koji zapošljavaju jako puno ljudi, kazne se penju i do milijunskih iznosa mjesečno. Istovremeno, nemaju pravo na nikakve olakšice koje su predviđene za sve koji zaposle osobu s invaliditetom – rekla je Andreja Matković, radna terapeutkinja iz zagrebačkog Centra za rehabilitaciju Silver.

Ona je zajedno s kolegama nedavno u Varaždinu predstavila projekt tog Centra pod nazivom “MODEL 4P = podrška + posloprimci + poslodavci = posao”. Riječ je o projektu koji sufinancira EU iz Europskog socijalnog fonda, a zahvaljujući tome Centar Silver pruža besplatnu stručnu pomoć.

– Osobe s invaliditetom mogu se javiti u naš Savjetodavni karijerni centar, u kojem ćemo im pomoći da pripreme zamolbu i životopis, odnosno da se pripreme za intervju ili da razviju svoje radne potencijale – pojašnjava radna terapeutkinja.

Besplatne informacije i savjeti na licu mjesta

Poslodavcima pak podršku osigurava njihov mobilni tim koji su nazvali Kompas.

– Nudimo besplatne konzultantske savjete, i to od općenitih informacija o tome koje sve vrste invaliditeta postoje, što sve osobe s invaliditetom mogu raditi, pa do konkretne pomoći u slučaju da se odluče na zapošljavanje. Tada naš mobilni tim dolazi na ciljano radno mjesto, pogleda ga i daje informacije jesu li eventualno potrebne prilagodbe i kakve. Ujedno nudimo informacije o poticajima na koje poslodavci imaju pravo – ističe Andreja Matković.

Mobilni tim Kompas poslodavcima pruža informacije o subvencijama, a daju i savjete o prilagodbama radnog mjesta

Dodaje da su u sklopu projekta uspjeli nabaviti i dio tzv. asistivne tehnologije.

– Ako zaposli osobu s invaliditetom za koju su potrebne prilagodbe radnog mjesta, poslodavac u našoj posudionici može posuditi što mu treba do trenutka dok sam to ne nabavi. Naime, država subvencionira poslodavcima i nabavu asistivne tehnologije – napominje.

Projekt traje do 1. siječnja 2015., ali će stručne osobe iz Centra Silver i nakon toga biti na raspolaganju za sve upite i nejasnoće.

KONTAKT ZA BESPLATNE SAVJETE

Centar za rehabilitaciju Silver
Štefanovec 34, Zagreb

Tel.: 091/239-44-63
e-mail: [email protected]
www.czrs.hr

 

 

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Život i društvo

Grad Novi Marof dodjeljuje 79 studentskih stipendija, objavljen prijedlog liste kandidata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof nastavlja ulagati značajna sredstva u obrazovanje, pa će tako i ove akademske godine stipendirati svoje studente kako bi im olakšao obrazovanje.

Nakon provedenog javnog natječaja, Povjerenstvo za dodjelu stipendija razmotrilo je pristigle prijave i utvrdilo prijedlog liste kandidata koji je objavljen na službenim web stranicama Grada.

Prema prijedlogu liste kandidata, ove godine Grad će dodijeliti čak 79 studentskih stipendija u iznosu od 600, odnosno 800 kuna mjesečno. No, budući da je riječ o prijedlogu liste kandidata, svaki od njih ima pravo na podnošenje pisanog prigovora gradonačelniku, i to do petka, 10. veljače.

Gradonačelnik Siniša Jenkač podsjetio je da je Grad Novi Marof, kada je u pitanju stipendiranje učenika i studenata, predvodnik u Varaždinskoj županiji.

– Ove godine, osim što smo povećali brojku za dodjelu stipendija za deficitarna učenička zanimanja na njih čak 95, dodijelit ćemo i značajan broj studentskih stipendija. Ovim financijskim potporama Grad Novi Marof nastoji svojim učenicima i studentima olakšati školovanje, ali i poticati izvrsnost. To je smjer kojeg smo zacrtali i kojeg se namjeravamo držati i u budućnosti – rekao je Jenkač.

Podsjetimo i da je uvjet za dodjelu studentske stipendije u iznosu od 600 kuna mjesečno za studente  koji studiraju na području Varaždinske i Međimurske županije, odnosno 800 kuna mjesečno za studente koji studiraju na području Grada Zagreba, u drugim mjestima u Hrvatskoj ili u inozemstvu bila izvrsnost.

Tako su se na natječaj mogli prijaviti svi redovni studenti prve godine koji su zadnja dva razreda srednje škole završili s najmanjom prosječnom ocjenom 4,50 te druge i viših godina studija s jedinstvenom prosječnom ocjenom za prethodne godine studija od najmanje 3,50.

Uz uspjeh na studiju, uvjet za prijavu na natječaj bili su hrvatsko državljanstvo te prebivalište na području Grada Novog Marofa, i to najmanje dvije godine od podnošenja prijave, a kako bi ostvarili pravo na gradsku stipendiju, studenti ne smiju biti korisnici drugih stipendija, kao ni stariji od 26 godina.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Sračincu potpisan Sporazum o suradnji Općine Sračinec i Grada Ljubuški

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Sračincu je održano svečano potpisivanje Sporazuma o suradnji, koji su sklopile Općina Sračinec i Grad Ljubuški (BiH).

Potpisivanju su prisustvovali Krunoslav Lukačić, predsjednik Općinskog vijeća Općine Sračinec, Damir Kozina, pomoćnik gradonačelnika Grada Ljubuški, te djelatnici Općine Sračinec, a potpisali su ga načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec i predsjednik Gradskog vijeća Grada Ljubuški Tihomir Kvesić.

U ugodnoj i prijateljskoj atmosferi naglašeno je da je ovaj sporazum tek formalno očitovanje prijateljstva između dvaju jedinica lokalne samouprave te da će on biti i početak intenzivne suradnje na mnogim područjima.

– Ovim Sporazumom potpisnici se obvezuju promovirati prijateljstvo, međusobno poštovanje i solidarnost među svojim zajednicama posebice u području turizma, sporta, gospodarstva, stručnog usavršavanja, socijalne solidarnosti i zaštite čovjekove okoline. Potpisnici Sporazuma predano će se angažirati u informiranju svojih građana o posebnostima svake od njih te poticati organizacije civilnog društva, obrazovne ustanove i ostale institucije sa svoga područja na aktivnu razmjenu informacija, iskustava i primjera dobre prakse u svrhu pripreme zajedničkih aktivnosti, inicijativa i projekata. Osobito važnim područjima suradnje ističu se kultura, očuvanje tradicije i sport u službi jačanja duha povezanosti u različitosti, poglavito među mladima. Ovaj dokument predstavlja temelj buduće suradnje i zajedničkih nastojanja za ostvarenje demokratskog angažiranja i građanskog sudjelovanja kao i svih ciljeva koji će doprinijeti razvoju i stabilnosti Europe u kakvoj svi želimo živjeti i raditi – stoji, među ostalim, u Sporazumu.

Suradnja je već ostvarena u sklopu projekta LION – Stabilna politička i ekonomska zajednica, koji Općina Sračinec provodi u suradnji s Gradom Ljubuški, a općinu Sračinec posjetila je i delegacija iz Ljubuškog koja je sudjelovala na 7. Međunarodnom srakarskom fašniku u subotu.

Projekt LION sufinancirala je Europska unija iz Programa Europa za građane.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje