Od 16. do 18. kolovoza u Općini Vinica je proveden EU projekt na kojem je bilo riječi o odgovornom i održivom razvoju turizma i baštini Europske unije uz potporu od 25.000 eura

Svečano potpisivanje Povelje o bratimljenju Općine Vinica, slovenske Općine Radenci, albanske Općine Vlora i talijanske Općine Castrocaro Terme e Terra del Sole bio je središnji dio programa u sklopu projekta koji je ovog vikenda održan u Vinici.

Riječ je o projektu koji je podržan od strane Europske unije kroz program „Europa za građane“ uz sudjelovanje partnera Udruge mladih UMAMI Vinica, Turističke zajednice Varaždinske županije, Arboretuma Volčji potok i Javnog zavoda za zaštitu kulturne baštine Republike Slovenije. Njegov je cilj bio kroz međusobno upoznavanje sudionika i partnera na projektu te konferenciju „Poslovi budućnosti za pomlađivanje baštine EU“ predstaviti modele odgovornog i održivog razvoja turizma i europske baštine.

O viničkom primjeru ulaganja u obnovu kulturno-povijesnih znamenitosti govorio je na konferenciji općinski načelnik Marijan Kostanjevac, ističući da bi se puno pozitivnih primjera o kojima je bilo riječi na konferenciji sigurno u nekim budućim EU projektima moglo realizirati i u Vinici, za što će od velike važnosti zasigurno biti veze i kontakti koje su sudionici ostvarili tijekom trodnevnog druženja.

Vrijednost ovog projekta naglasio je i novoizabrani EU parlamentarac Tomislav Sokol, koji je rekao da mu je drago što su u njega uključeni mladi koji mogu kroz ovakve i slične projekte iskoristiti brojne mogućnosti koje Europske unija nudi, a odnose se prvenstveno na obrazovanje, te je posebno pozdravio dolazak Centra kompetentnosti u Vinicu.

Tijekom konferencije, ali i cijeloga trodnevnog druženja, najviše je riječi bilo o pozitivnim primjerima korištenja kulturne baštine uz razmjenu iskustava, s obzirom na to da su općine partneri na projektu poznate turističke destinacije. U sklopu okruglog stola o budućoj suradnji među općinama i partnerima održana je radionica na temu „Karte poslova budućnosti u području EU baštine i turizma“, a u parku Arboretum Opeka kreativne radionice uz izložbu radova te prijedloga obnove kulturne baštine. Uz popratne programe projekta poput Town Twinning festivala mladih i prikazivanje filma Kerekesh teatra, organiziran je doručak u parku Opeka uz prezentaciju autohtonih jela viničkoga kraja.

Komentari

Komentara

loading...