Povežite se s nama

U fokusu

Postavite uspornike, sigurnost pješaka, posebice djece u POS naselju je ugrožena!

Objavljeno:

- dana

POKRENUTA PETICIJA U POS-U

Nakon nedavne prometne nesreće u varaždinskom POS naselju u kojoj je, srećom, zabilježena samo materijalna šteta, pokrenuta je on line peticija za postavljanje uspornika prometa u Jalkovečku ulicu kod pješačkog prijelaza te na početak i kraj Ulice hrvatskih branitelja u Varaždinu.

– Peticiju sam pokrenuo na zahtjev mnogih stanara koji se boje sigurnost svoje djece. Naime, zbog velikog broja obitelji koji žive u POS naselju, Sveučlišta sjever, Medicinske škole i Centra Tomislav Špoljar,  rapidno se povećo promet automobilima, a time i opasnost za pješake, posebice školarce i djecu. Kako, nažalost, znamo da nikakvi znakovi ili ograničenja brzine neće usporiti nesavjesne vozače, smatramo da je pravo rješenje postavljanje uspornika i to onakvih kao kod PU varaždinske, a ne kao u Ulici Miroslava Krleže ili Biškupcu koji stvaraju buku. Stoga molimo nadležne u Gradu Varaždinu da čim prije riješe pitanje sigurnosti u POS naselju prije nego bude prekasno – rekao je inicijator peticije Dejan Žmuk, predstavnik suvlasnika stanara zgrade u Ulici hrvatskih branitelja 11 i 15.

Dodatni problem su brzine kojima voze automobili, što predstavlja još veću opasnost za  pješake, posebice školarce i malu djecu s obzirom da je u blizini dječje igralište.

– Neki pješački prijelazi nisu čak ni obilježeni prometnom signalizacijom. Također, u Ulici hrvatskih branitelja od kućnog broja 2 do 15 tražimo da se makne kontejneri za smeće koji su smješteni tako da potpuno zaklanjaju pogled vozačima, posebno pješacima kad stupaju na pješačke prijelaze – upozorava Žmuk i poziva Varaždince da stanare POS-a svojim potpisom podrže.

Peticiju možete potpisati na linku: http://www.peticija24.com/v/41163207/9UJPVW

 

Izvor:
Foto: Fotografija čitatelja

U fokusu

Sanja Šprem: Premijer se hvali brojkama, a nakon šest sastanaka ponudili su nam nulu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstavnici Matice hrvatskih sindikata nezadovoljni su tijekom pregovora s Vladom o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za zaposlenike u javnim službama, piše Jutarnji.

 Sindikati traže uvođenje 13. plaće i poboljšanje materijalnih prava, među kojima rast božićnice s 1500 na 2000 kuna, kao i rast iznosa za sistematske preglede do 1500 kuna. Po riječima predsjednice Sindikata hrvatskih učitelja Sanje Šprem, ponuda Vlade nakon šest sastanaka jednaka je nuli.

– Ako se to uopće može zvati ponudom, ona je za sindikalnu stranu neprihvatljiva. Poruka vladinih pregovarača jest da nema rasta osnovice u 2022. godini, što zapravo znači da nema rasta osnovice pune dvije godine jer je zadnji rast bio u siječnju 2021. – izjavila je Šprem.

 Dodaje kako Vladi uopće nisu u fokusu ni pojedina materijalna prava iz TKU-a. Zasad su vladini pregovarači spremni razgovarati samo o iznosu sistematskih pregleda i prijevoza, što sindikatima nije dovoljno.

– Ako se očekuje rast inflacije od 3,5 do četiri posto, ako se očekuje rast plaća u privredi, a premijer se hvali da smo ekonomski jedna od najbrže rastućih država u EU, onda ne razumijem zašto bi bilo koji zaposlenik u javnom sektoru očekivao da do rasta osnovice neće doći. Primarno težište stavili smo na rast osnovice, no u TKU-u je niz materijalnih prava. Vlada mora shvatiti da ako tvrde da država dobro stoji, tad nijednom zaposleniku nije prihvatljiva velika nula. Tražimo odgovornost Vlade kojoj bi trebao biti cilj motivirati zaposlenike da ostanu u Hrvatskoj – poručila je Šprem, uz zaključak kako ovakva ponuda Vlade “utječe na želudac”, a ujedno je i poruka da najveći poslodavac ne cijeni svoje zaposlenike.

Izvor: Jutarnji

Nastavite čitati

U fokusu

Ponovno porasle cijene goriva: od ponoći plaćamo najskuplji benzin dosad

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od ponoći je ponovno poskupjelo gorivo, i to najviše benzin, čija je cijena sada viša nego što je ikad bila u Hrvatskoj, pišu cijenegoriva.info.

Naime, benzin je poskupio za čak 24 lipe pa je tako najniža cijena Eurosupera 95 na nekim benzinskim postajama 11,37 kuna, a na nekima doseže čak 11,57 kuna.

Cijena dizela porasla je za 21 lipu, a cijena autoplina viša je za tri lipe.

Podsjetimo, prije toga je najviša cijena benzina bila 11,35 kuna, i to u listopadu prije Vladinog zamrzavanja cijena goriva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje