Povežite se s nama

U fokusu

Postavite uspornike, sigurnost pješaka, posebice djece u POS naselju je ugrožena!

Objavljeno:

- dana

POKRENUTA PETICIJA U POS-U

Nakon nedavne prometne nesreće u varaždinskom POS naselju u kojoj je, srećom, zabilježena samo materijalna šteta, pokrenuta je on line peticija za postavljanje uspornika prometa u Jalkovečku ulicu kod pješačkog prijelaza te na početak i kraj Ulice hrvatskih branitelja u Varaždinu.

– Peticiju sam pokrenuo na zahtjev mnogih stanara koji se boje sigurnost svoje djece. Naime, zbog velikog broja obitelji koji žive u POS naselju, Sveučlišta sjever, Medicinske škole i Centra Tomislav Špoljar,  rapidno se povećo promet automobilima, a time i opasnost za pješake, posebice školarce i djecu. Kako, nažalost, znamo da nikakvi znakovi ili ograničenja brzine neće usporiti nesavjesne vozače, smatramo da je pravo rješenje postavljanje uspornika i to onakvih kao kod PU varaždinske, a ne kao u Ulici Miroslava Krleže ili Biškupcu koji stvaraju buku. Stoga molimo nadležne u Gradu Varaždinu da čim prije riješe pitanje sigurnosti u POS naselju prije nego bude prekasno – rekao je inicijator peticije Dejan Žmuk, predstavnik suvlasnika stanara zgrade u Ulici hrvatskih branitelja 11 i 15.

Dodatni problem su brzine kojima voze automobili, što predstavlja još veću opasnost za  pješake, posebice školarce i malu djecu s obzirom da je u blizini dječje igralište.

– Neki pješački prijelazi nisu čak ni obilježeni prometnom signalizacijom. Također, u Ulici hrvatskih branitelja od kućnog broja 2 do 15 tražimo da se makne kontejneri za smeće koji su smješteni tako da potpuno zaklanjaju pogled vozačima, posebno pješacima kad stupaju na pješačke prijelaze – upozorava Žmuk i poziva Varaždince da stanare POS-a svojim potpisom podrže.

Peticiju možete potpisati na linku: http://www.peticija24.com/v/41163207/9UJPVW

 

Izvor:
Foto: Fotografija čitatelja

U fokusu

Vugrin: u školskim klupama od 1. veljače svi razredi osnovnih škola i maturanti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije i zamjenik župana Robert Vugrin izvijestio je nakon današnjeg sastanka Stožera o organizaciji nastave u školama nakon 1. veljače.

– Preporuka je osnivačima i ravnateljima odgojno-obrazovnih ustanova da se od 1. do 12. veljače u srednjim školama i dalje provodi nastava prema modelu C – nastava na daljinu, izuzevši učenike završnih razreda strukovnih škola i maturanata, kao i učenike koji obavljaju stručnu praksu u školama i kod poslodavaca. Isto vrijedi i za učenike umjetničkih škola, pri čemu je riječ o individualnoj nastavi „jedan na jedan“ koja će se provoditi prema modelu A – nastavi u školi. Svi razredi osnovnih škola, od prvog do osmog razreda, imaju mogućnost održavati nastavu prema modelu A – nastava u školi – objasnio je Vugrin.

Istaknuo je da je ovaj zaključak donesen na temelju posljednjih epidemioloških pokazatelja za područje Varaždinske županije te nakon konzultacija s predstavnicima Ministarstva znanosti i obrazovanja tijekom jučerašnjeg dana, koji su stava da se taj model primijeni za područje cijele Hrvatske.

Drugi zaključak sjednice županijskog Stožera jest da se neće tražiti produljenje za posebne, trenutno važeće epidemiološke mjere za područje Varaždinske županije. Postojeće mjere, među ostalim, uključuju obustavu rada muzeja, kazališta i kina, tako da će se Varaždinska županija s epidemiološkim mjerama izjednačiti s nacionalnom razinom.

– Napominjem da će županijski Stožer pratiti daljnji razvoj epidemiološke situacije i reagirati na vrijeme kako bi se izbjegla situacija iz 11. i 12. mjeseca. Prema školama će se također individualno pristupati. Ako dođe do određenog povećanja broja zaraženih u pojedinoj školi, imamo mogućnost pojedinu školu staviti na model online nastave. I sada, od 62 završna razreda, imamo četiri razreda koji rade po principu online nastave upravo zbog pojave koronavirusa – pojasnio je Vugrin.

O povratku učenika gradskih škola u školske klupe izjasnio se i Grad Varaždin. Na sastanku ravnatelja osnovnih škola, osnivača i Stožera civilne zaštite Grada Varaždina kojije također  danas održan u Gradskoj vijećnici, odlučeno je da se od ponedjeljka, 1. veljače, sva djeca vraćaju na nastavu u škole.

– Svakodnevno će se pratiti epidemiološka situacija te će se u slučaju pogoršanja pristupiti revidiranju ove odluke. Grad Varaždin i dalje podržava otvaranje kulturnih institucija (muzeja, galerija, kina, kazališta) kao i sportskih sadržaja (fitness centri, sportske dvorane). Ako se povoljna epidemiološka situacija nastavi u iduća dva tjedna, razmotrit će se otvaranje školskih i vrtićkih sportskih dvorana za rekreativce i klubove – ističu iz Grada Varaždina.

Nastavite čitati

U fokusu

U Hrvatskoj u posljednja 24 sata 619 novih slučajeva zaraze i 30 preminulih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U posljednja 24 sata zabilježeno je 619 novih slučajeva zaraze koronavirusom te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3173, javio je 28. siječnja nacionalni Stožer civilne zaštite.

Među njima je 1326 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 128 pacijenata.

Preminulo je 30 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 230.978 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 4943 preminulo. Ukupno su se oporavile 222.862 osobe od toga 466 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 15.505 osoba.

Do danas je ukupno testirano 1.175.831 osoba, od toga 5994 u posljednja 24 sata.

Nastavite čitati