Sindikati i Vlada dogovorili su se o prestanku štrajka te povećanju koeficijenata.

Od utorka počinje nastava, a koeficijent će se povećati šest posto u tri navrata. Prvi je već na plaći od 1.12. koja se obračunava u siječnju i tu će koeficijent biti povećan za tri posto. Iduće je povećanje 1.lipnja kada će se koeficijent povećati za jedan posto, a ostalih dva posto povećat će se od 1. siječnja 2021. godine.

Premijer Plenković je rekao i kako će štrajk biti plaćen, no da nadoknada nastave neće.

– Prije nekoliko dana smo ponudili varijantu dodatka. Kroz dodatak, koji se dogovara u dijalogu dviju strana, ponudili 3+1 posto u idućoj godini +1 posto osigurača. No, ta ponuda nije bila prihvaćena. Sada smo ponudili i sindikati su prihvatili da se u kontekstu povećanja koeficijenta napravit: Od 1.12, a ta plaća se obračunava u siječnju, se povećava 3%, a od 1. lipnja dodatnih 1%. U 2020. ćemo doći do povećanja od 4 postotna boda, svejedno idu li oni kroz dodatak ili koeficijent. Dodatnih 2% će biti isplaćeno od 1.siječnja 2021. godine – rekao je premijer za 24 sata.

– Ovo što je danas na stolu je kompromis, a najvažnije je da škole krenu normalno s nastavom – objasnio je Plenković.

– Mi smo danas konačno definirali kompromisno rješenje, jedno dobro rješenje, koje smo sindikati iz sustava odgoja i obrazovanja postigli konačni cilj. A to je nadoknada zaostajanja plaća u ovom sustavu za ostalim javnim službama od 6,11 posto, koje smo razlomili u tri koraka i konačni cilj je koeficijent koji će biti realiziran za godinu i mjesec dana. Mi i Vlada smo tako ispunili naše ciljeve, a tijela sindikata su prihvatila tu ponudu – rekao je Branimir Mihalinec. Dodao je kako će nenastavno osoblje imati jednake dodatke, kao što ima nastavno osoblje kroz koeficijente. Svi će time jednako proći realizacijom tih sporazuma.

– Od sutra je štrajk zaustavljen. Svi se vraćaju na svoja radna mjesta i odrađuju svoj posao – potvrdio je Mihalinec.

Izvor: 24 sata

 

Komentari

Komentara