Najavljene su svete mise i obredi Velikog tjedna koje će u varaždinskoj katedrali predslaviti monsinjor Josip Mrzljak, varaždinski biskup.

Veliki četvrtak – Biskup će od 10 sati u katedrali Uznesenja BDM predvoditi Misu posvete ulja u zajedništvu sa svećenicima Varaždinske biskupije. Na toj misi blagoslovit će ulje koje će se koristiti u sakramentima krštenja, bolesničkog pomazanja i krizme. Zatim će u 18 sati služiti Misu Večere Gospodnje, na kojoj će tradicionalno oprati noge dvanaestorici angažiranih vjernika laika. To je slikovna gesta kojom svećenik ponavlja ono što je Isus učinio svojim učenicima na Posljednjoj večeri, kada im je služenje drugima predstavio kao obilježje svoje vlasti. Tim će liturgijskim slavljima službeno početi Vazmeno trodnevlje.

Veliki petak – Biskup će tradicionalno posjetiti Caritasovu Pučku kuhinju te ručati s volonterima i korisnicima kuhinje. Istoga dana će u katedrali predvoditi obrede Muke Gospodnje od 17 sati.

Velika subota – Na Veliku subotu, dan tišine i molitve, u 20 sati će početi Vazmeno bdijenje kojim će se ući u slavlje Isusova uskrsnuća.

Uskrs – U katedrali će u 11 sati početi svečano uskrsno euharistijsko slavlje.

Uskrsni ponedjeljak – U 11 sati će biti služena sveta misa za smrtno stradale i nestale hrvatske branitelje iz Domovinskog rata, a misu će predslaviti preč. Ivan Rak, kancelar Varaždinske biskupije.

Komentari

Komentara

loading...