Povežite se s nama

Život i društvo

Potpisan 1,3 milijarde kuna vrijedan ugovor na projektu e-škole na kojemu je FOI provedbeni partner

Objavljeno:

- dana

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu je u petak, 28. kolovoza, potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za provedbu druge faze programa „e-Škole Razvoj sustava digitalno zrelih škola (II. faza)“.

Opći cilj programa e-Škole pridonosi jačanju kapaciteta osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovnog sustava s ciljem osposobljavanja učenika za tržište rada, daljnje školovanje i cjeloživotno učenje.

Cilj je osigurati svrhovitu, pouzdanu i sigurnu IKT okolinu prilagođenu potrebama škola u Hrvatskoj, poboljšati učinkovitost i koherentnost procesa u obrazovnom sustavu, unaprijediti digitalne kompetencije koje doprinose digitalnoj zrelosti škola te unaprijediti strateško vodstvo škola za podizanje njihove digitalne zrelosti.

Uz Agenciju za odgoj i obrazovanje, Agenciju za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja i Inovacijski centar Nikola Tesla, partner na projektu je i Fakultet organizacije i informatike (FOI), stoga su potpisivanju prisustvovali i dekanica FOI-ja izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep te prodekan za studijske programe FOI-ja prof. dr. sc. Dragutin Kermek.

FOI u programu e-Škole daje svoju ekspertizu, zbog koje je i izabran kao partner na aktivnostima, i to već od početka pilot projekta od 2015. godine.

Financiranje

Riječ je o programu koji se sastoji od dva projekta. Ugovor za projekt „E-usluge u poslovanju” (projekt A) potpisala je ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak s ravnateljem SAFU-a Tomislavom Petricem i ravnateljem CARNET-a Goranom Kezunovićem.

Za drugi projekt „Obrazovanje i primjena IKT-a“ (projekt B) ugovor je potpisao ravnatelj CARNET-a i ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs.

Ukupno 85 % programa e-Škole financira se sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) te Europskog socijalnog fonda (ESF). Vrijednost dijela projekta financiranog iz EFRR-a – projekt A – iznosi 996.310.200 kuna, dok je vrijednost dijela projekta financiranog iz ESF-a – projekt B – 350.000.000 kuna.

Sredstva obuhvaćaju financiranje izgradnje lokalnih mreža, opremanje škola i učionica, nabavu prijenosnih računala za nastavnike i učitelje, brojne i kontinuirane edukacije za nastavnike, ravnatelje i administrativne djelatnike o načinima primjene računalne opreme u svakodnevnom radu, razvoj digitalnih materijala i sadržaja koji se koriste u nastavi kao i razvoj e-usluga za nastavne i poslovne procese u školama.

Uloga FOI-ja

FOI sudjeluje kao projektni partner i u ovoj drugoj fazi programa, u kojoj će također imati značajnu ulogu. Na projektu A, gdje je voditelj aktivnosti na FOI-ju je prof. dr. sc. Vjeran Strahonja, FOI pruža podršku u razvoju e-usluga u poslovanju CARNET delta i CARNET sigma.

CARNET delta je informacijski sustav za analitiku učenja i rudarenje obrazovnih podataka koji obuhvaća mjerenje, sakupljanje, analizu i izvještavanje o podacima o učenicima i njihovim kontekstima u svrhu razumijevanja učenja i okoline u kojoj se učenje događa.

CARNET sigma je centralizirani, jedinstveni i standardizirani sustav za informatizaciju poslovanja i praćenja poslovnih procesa u školama. U projektu B, čija je voditeljica aktivnosti na FOI-ju izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, Fakultet pruža podršku u razvoju i pripremi digitalnih razvojnih sadržaja, digitalnoj zrelosti škola te obrazovanju za razvoj digitalnih kompetencija.

Podsjetimo, program punog naziva “e-Škole: Cjelovita informatizacija procesa poslovanja škola i nastavnih procesa u svrhu stvaranja digitalno zrelih škola za 21. stoljeće” započeo je još u ožujku 2015. i trajao je do kolovoza 2018. godine (pilot faza).

Tijekom pilot projekta, u sklopu projekta B, FOI je razvio Okvir digitalne zrelosti škola te Instrument za procjenu digitalne zrelosti škola koji je korišten za vrednovanje digitalne zrelosti 151 škole u Hrvatskoj na početku i na kraju pilot-projekta.

Primjenom razvijenog instrumenta, prvi put u Republici Hrvatskoj, dobiven je dubinski uvid u stanje digitalne zrelosti osnovnih i srednjih škola. Rezultati su pokazali da su škole uključene u projekt u tri godine značajno napredovale u primjeni digitalnih tehnologija, pa se čak 93 škole (od 151 škole) na kraju pilot projekta nalazilo na razini digitalno osposobljenih škola, dok je na početku veći dio škola bio na razini digitalnih početnica.

Upravo na temelju iskustava i rezultata pilota CARNET je odmah u rujnu započeo s drugom fazom projekta.

Do kraja 2022. godine digitalno će se transformirati nastavni i poslovni procesi u svim školama u Republici Hrvatskoj financiranima iz državnoga proračuna.

Život i društvo

Srednja škola Arboretum Opeka Marčan energetski je potpuno obnovljena

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Srednja škola Arboretum Opeka Marčan energetski je potpuno obnovljena, a na završnoj konferenciji 24. veljače moglo se čuti koliko se financijskih sredstava ulaže u samu školu kao i u Arboretum Opeka, jedan od tri arboretuma u Hrvatskoj.

Tom prilikom školu su obišli i završnoj konferenciji nazočili zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin, načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac, savjetnica župana za pripremu razvojnih i projektnih strategija u društvenoj djelatnosti Zdravka Grđan, ravnatelj Javne ustanove za razvoj Varaždinske županije Krunoslav Blaži, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije Jelena Pavleković, ravnateljica Srednje škole mr.sc. Rajka Tršinski, županijski vijećnik i član Školskog odbora Mihael Liber te djelatnici same škole.

Projekt energetske obnove je predstavila ravnateljica srednje škole mr.sc. Rajka Tršinski koja je izrazila iznimno zadovoljstvo obnovom škole te se pritom zahvalila Županiji na svesrdnoj pomoći u realizaciji ovog projekta, ali i za sva ulaganja u školu i Arboretum.

Zamjenik župana Robert Vugrin je u svom obraćanju naglasio kako projekt predstavlja završetak jednog ciklusa ulaganja, a ujedno i početak jednog novog ciklusa puno većih ulaganja.

– Danas prisustvujemo posljednjoj završnoj konferenciji s kojom zaokružujemo ovaj ciklus energetskih obnova zgrada u školstvu. U ovome mandatu župana Čačića ukupno su obnovljene 22 škole, četiri srednje, sedam osnovnih i jedanaest područnih. Ovdje govorimo o ulaganju u budućnost, ulaganju u zelenu energiju, i to putem EU fondova i putem Županije. Vrijednost ovog projekta iznosi 5,8 milijuna kuna, 55 % je financirano iz EU fondova, 25% iz Fonda za sufinanciranje pri Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova, a 20 % tog iznosa je financirala Županija. Godišnje uštede se procjenjuju na 166 tisuća kuna čime bi se povrat našeg ulaganja realizirao unutar sedam godina. Cijeli ovaj projekt je samo uvertira u niz puno većih ulaganja. Škola koja je 2018.godine dobila status regionalnog centra kompetentnosti za poljoprivredu uspješno je prijavila projekte vrijedne 92 milijuna kuna za koje je odobreno 80 milijuna kuna europskog novca. Radi se o rekonstrukciji dvorca Opeka za potrebe centra, a početak radova na samom dvorcu u vrijednosti od 43 milijuna kuna očekuje se već sredinom ove godine. Drugi dio uključuje programe obrazovanja, usavršavanja i potrebnu opremu u vrijednosti gotovo 50 milijuna kuna i već se nalazi u fazi provedbe. Ono što predstoji su projekti koji se još pripremaju za predstojeći financijski okvir EU 2021-2027, a radi se o rekonstrukciji postojećih praktikuma i radionica u vrijednosti od 20 milijuna kuna te revitalizaciji samog Arboretuma, odnosno drveća i grmlja u vrijednosti od 40 milijuna kuna. Dakle, govorimo o vrlo pozitivnoj priči koja će ovome kraju osigurati investiciju od 160 milijuna kuna – zaključio je zamjenik župana Vugrin.

Načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac zahvalio se Županiji te je naznačio kako Općina Vinica te svi njeni mještani zaslužuju realizaciju ovih projekata.

– I sam sam bio učenik ove škole, ovdje sam provodio djetinjstvo i mladost te mi je drago da škola dobiva polako status koji joj pripada. Čestitke i zahvala svima koji su sudjelovali u ovome projektu – rekao je načelnik Općine Vinica.

Nastavite čitati

Život i društvo

I na sjeveru Hrvatske u srijedu rušeni temperaturni rekordi u veljači

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Prema podacima DHMZ-a u srijedu, 24. veljače, zabilježene su najviše temperature dosad izmjerene u veljači.

Čak 26.4 stupnja izmjereno je u Kninu. To je apsolutno najviša temperatura zraka izmjerena na nekoj meteorološkoj postaji DHMZ-a tijekom veljače, iako podaci na nekim postajama postoje još od sredine 19. stoljeća, piše index.hr. Također, rekord veći za više od 4 stupnja u odnosu na prošli.

Prema još neslužbenim podacima, koje su javile gotovo sve televizijske kuće, novi rekordi izmjereni su i u Senju, Rijeci, Omišlju, Krku, Pazinu, Sinju, Gospiću i Bednji.

Najviša temperatura izmjerena jučer u Bednji bila je 20.4 stupnjeva, a u Varaždinu 19.3 stupnjeva.

Valja spomenuti da je istog dana u Bednji najniža temperatura bila -1.6 stupnjeva.

Nastavite čitati