Povežite se s nama

U fokusu

Potpisan sporazum o suradnji između Tehnološkog parka Varaždin i šangajskog Caohejing Hi-Tech parka

Objavljeno:

- dana

NOVA SURADNJA

U sklopu međunarodne radionice o poslovnoj inkubaciji u Shanghaiu je održano potpisivanje sporazuma o suradnji između Tehnološkog parka Varaždin i šangajskog Caohejing Hi-Tech parka.

Tehnološki park Varaždin predstavljao je pomoćnik direktora Tehnološkog parka Varaždin Karlo Kukec, a u Shanghaiu su bili i Boris Guina, član Uprave HAMAGBICRO-a te Vedran Đidara, nacionalni koordinator projekata EUREKA/Eurostars.  

Kinezi u Varaždin stižu u lipnju 2018.

Prepoznate su prilike za suradnju na području studentske razmjena, ali i pronalaženja kadrova. Idućih šest mjeseci odvijat će se pripremne radnje za buduću suradnju, dok se dolazak šangajske delegacije u Varaždin planira za lipanj 2018. 

Inače, jednotjedna međunarodna radionica o poslovnoj inkubaciji sastojala se od TEDx događaja, Hi-tech karnevala i predavanja kineskih, američkih, australskih, nizozemskih, katarskih i talijanskih stručnjaka iz područja poslovne inkubacije.  Na TEDx događaju kao predavači su, između ostalih, sudjelovali i suosnivač tvrtke Ofo, najveće svjetske bike-sharing kompanije, Zhang Sidink; CEO tvrtke TouchPal, Michael Wong te dvostruki dobitnik nagrade Grammy Dana Leong, umjetnik koji preko zaklade TEKTONIK pomaže područjima pogođenim prirodnim nepogodama. Na predavanju je Karlo Kukec predstavio programe Tehnološkog parka Varaždin i identificirao prilike za suradnju varaždinskog i šangajskog poduzetničkog ekosustava, dok je Vedran Đidara u svom izlaganju predstavio proces izgradnje hrvatske nacionalne mreže poduzetničkih potpornih institucija.

Domaćini su kroz predavanja i vođene ture predstavili Caohejing Hi-Tech park kao jedan od vodećih kineskih poduzetničkih ekosustava koji na području od 14 kvadratnih kilometara smješta preko 3000 kompanija i zapošljava preko 200.000 stručnjaka.

U 2016. godini tvrtke smještene u Caohejing Hi-Tech parku generirale su ukupne prihode od 293,3 milijarde kuna.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

U fokusu

Sjednica Gradskog vijeća trajala 10 sati, bilo je tu prozivki i uvreda, ali je ipak prihvaćen rebalans

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je održana još jedna maratonska sjednica Gradskog vijeća, trajala je 10 sati, a među ostalim, nakon burne rasprave prihvaćen je rebalans proračuna. Opet nije izostajalo prozivki, pa i neprimjerenih komentara, a sve se svodilo na sukob bivše i sadašnje vlasti.

Na to su upozorili nezavisni Davor Patafta i SDP-ov Lovro Lukavečki.

– Vjerujem da je i građanima teško ovo pratiti i ponovo apeliram da se ovdje bavimo bitnim stvarima, a ne onim što je bilo – rekao je Patafta.

Na to se nadovezao Lukavečki koji je zaključio da se zbog ovakvih rasprava kojima se ne vidi kraja i svode se na prozivke mladi ne žele baviti politikom.

Spomenimo da su rebalansom osigurana sredstva za pomoćnike u nastavi, financiranje besplatnih obroka za školarce, ali i pomoć u pokrivanju režijskih troškova građanima koji se griju na kotlovnicu. Osigurana su i dodatna sredstva za gradske ustanove, Zajednicu sportskih udruga, ali i za sortirnicu na Motičnjaku. Upravo zbog sortirnice sukobili su se bivši gradonačelnik Čehok i predstavnici aktualne vlasti.

Čehok je, naime, tvrdio da je elaborat falsificiran te smatra da tamo se ne nalazi građevinski otpad već poglavito komunalni otpad.

– Ovo se dogodilo jer su projekt radili Čistoća 2014. godine, ali nije valjao i 2020. godine se taj projekt radio iznova. Taj projekt nije dobio građevinsku dozvolu 2014. godine već 2020. godine za vrijeme vašeg mandata. Napravili ste geomehanička istraživanja samo ispod sortirnice, a ne i ispod rampe, vage te ispod pristupne ceste gdje su pronašli otpad. Svi ti sudionici u građenju imaju svoj krimen – odgovorio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Dijelove županije zahvatila tuča, opet stradao bukovečki kraj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Oko 15 sati u dijelovima Varaždinske županije pala je tuča. Čitatelji nam javljaju da je ponovno stradao bukovečki kraj gdje  je pala tuča veličine lješnjaka.

– Padalo je nekoliko minuta, na sreću nije bilo kao prošli put kad nije bilo kuće ili automobila koji nije bio oštećen – kažu nam mještani bukovečkog kraja.

Konačna šteta će se utvrditi naknadno.

Tuča veličine teniskih loptica potpuno uništila nasade u Velikom Bukovcu, razbijeni su staklenici i prozori automobila!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje