Povežite se s nama

U fokusu

Potpisan ugovor o radovima na energetskoj obnovi Srednje škole Novi Marof

Objavljeno:

- dana

Vrijednost 1,4 milijuna kuna

Počinju radovi na energetskoj obnovi Srednje škole Novi Marof, koji se sufinanciraju EU novcem. Ugovor o izvođenju radova su u ponedjeljak, 23. listopada 2017., u Županijskoj palači u Varaždinu potpisali ravnateljica Srednje škole Novi Marof Jasminka Behin i vlasnik obrta Građevinarstvo Stipić Mijo Stipić.

Ukupna vrijednost projekta je 1,4 milijuna kuna, od čega će Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) biti financirano 678 tisuća kuna, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije osigurat će 306 tisuća kuna, dok će iz županijskog proračuna biti izdvojeno 413 tisuća kuna.

– Ovo je prvi ugovor o energetskoj obnovi škola čiji je osnivač Varaždinska županija, a koji se sufinanciraju EU novcem, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ujedno je riječ o prvom ugovoru potpisanom u Hrvatskoj. Nakon Srednje škole Novi Marof, radovi će početi u OŠ Veliki Bukovec i OŠ Bednja te u OŠ Novi Marof.  U sve četiri škole bit će biti uloženo gotovo devet milijuna kuna, od čega je4.191.343,84 kuna iz EU fondova, 2.770.707,64 kuna iz Ministarstva regionalnog razvoja, a 1.906.179,92 kuna osigurava Varaždinska županija iz proračuna – rekao je župan Čačić.

Istaknuo je da je riječ o odličnom projektu, koji financiraju EU i Županija. – Financiranje sam s EU dogovorio još početkom 2012. godine, no sve je stajalo do ministra Lovre Kuščevića, koji je ugovorio dvije milijarde podrške za energetsku obnovu. Model je takav da otprilike polovicu novca daje Europa, a polovicu Županija. Pritom sredstva iz EU idu kroz dva ministarstva, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike te Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja. U konkretnom slučaju, ministrica Gabrijela Žalac je prihvatila da od našeg dijela Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU dodijeli 60 posto, na čemu smo im posebno zahvalni – istaknuo je Čačić.

– Put do ovoga danas bio je mukotrpan. Zahvaljujući potpisanom ugovoru, u školi počinje uređenje fasade i promjena prozora, dok krovište nije bilo moguće odraditi kroz EU projekt, ali će i ono biti zamijenjeno budući da je „uskočila“ Varaždinska županija. Ujedno će na krovište biti postavljena solarna elektrana, tako da ćemo predviđenu uštedu energije ostvariti – rekla je Jasminka Behin, ravnateljica Srednje škole Novi Marof.

Na potpisivanju ugovora bio je gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, koji je istaknuo odličnu suradnju između Grada Novog Marofa, Varaždinske županije i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Uz to, potpisivanju su prisustvovali zamjenik župana Tomislav Paljak, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek i direktor AZRA-e Krunoslav Lukačić.

Izvor:
Foto: Varaždinska županija

U fokusu

Milorad Batinić izlazi na lokalne izbore, ipak nije prebjegao Čačiću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dugogodišnji gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić nedavno je napustio HNS. Njegovi donedavni stranački kolege prozvali su ga da želi sklopiti suradnju s Čačićevim Reformistima.

U ivanečkom parku Batinić je danas najavio da izlazi na lokalne izbore, da ponovno želi biti gradonačelnik Ivanca, ali oformio je vlastitu nezavisnu listu. Rekao je da s listom izlazi na predstojeće lokalne izbore u svim ivanečkim mjesnim odborima, ali i za Županijsku skupštinu. Oslanja se uglavnom na ljude koji su s njim napustili HNS, ali nije odbacio suradnju ni s drugima.

Kandidat za Batinićevog zamjenika je mladi ivanečki arhitekt Marko Friščić.

– Slogan nam je “Za Ivanec” jer smo uvijek bili u funkciji građana Grada Ivanca. Na izbore ćemo izaći s Nezavisnom listom Milorad Batinić. Već sada funkcioniramo u Ivancu u obnašanju izvršne vlasti, a tako ćemo i u budućnosti. Izašli smo iz HNS-a nezadovoljni načinom na koji je vođena stranka, ali uključili smo se u nezavisnu listu i obnašamo sve funkcije. Očekujemo dobar rezultat na lokalnim izborima. Ovi ljudi koji su tu i ja nastavit ćemo raditi kao do sada, uključivo, transparentno, tolerantno. Dobio sam podršku da budem kandidat za gradonačelnika – istakao je Batinić.

Pojasnio je da će fokus biti na dizanju osnovnog školstva na višu razinu, dogradnji vrtića u Ivancu te izgradnji vrtića u Radovanu, nastavku izgradnje komunalne infrastrukture, početku realizacije Aglomeracije Ivanec, rekonstrukciji ivanečkog stadiona, gradnji pomoćnog stadiona u Salinovcu, a dugoročni interes je gradnja većeg sportskog centra i još niz projekata.

Nastavite čitati

U fokusu

Porezna i Carina svaki dan na terenu, provjeravaju i one koji dobivaju naknadu zbog epidemije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu redovnih nadzornih aktivnosti ovlašteni službenici Ministarstva financija, Porezne uprave provodit će i aktivnosti praćenja i provjere podataka o poslovanju poreznih obveznika koje se odnose na pravilno iskazivanje prihoda/primitaka u 2021. godini.

Utvrđene činjenice u provedenim postupcima koristit će se pri određivanju cenzusa za ostvarivanje naknada kod djelatnosti koje su pogođene koronavirusom (COVID-19).

Uz obavljanje navedenih aktivnosti, a u cilju sprječavanja sive ekonomije, zaštite Državnog proračuna i poreznih obveznika koji uredno ispunjavaju svoje porezne obveze ovlašteni službenici Ministarstva financija, Porezne i Carinske uprave provodit će i pojačane nadzore fiskalizacije kao i postupke praćenja i provjere izdavanja i fiskaliziranja računa putem mobilnih uređaja.

Nadzorne aktivnosti provodit će se na cijelom području Republike Hrvatske, uz svakodnevnu nazočnost inspektora na terenu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!