U Županijskoj palači u Varaždinu su danas, 4. ožujka, župan Varaždinske županije Radimir Čačić i predsjednik Uprave Zagrebačke banke Miljenko Živaljić svečano potpisali Ugovor o poslovnoj suradnji sufinanciranja stambenih kredita medicinskom osoblju.

Time je službeno počela provedba projekta podrške liječnicima i medicinskom osoblju više i visoke stručne spreme iz Opće bolnice Varaždin i Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, s ciljem da ostanu raditi upravo u županiji.

To je tek početak, s obzirom da se sufinanciranje stambenih kredita planira ponuditi i zdravstvenim djelatnicima s višom i visokom stručnom spremom u svim ostalim zdravstvenim ustanovama, čiji osnivač je Varaždinska županija.

– Ovo je potpuno novi i jedinstveni projekt u Hrvatskoj. Varaždinska županija i Zagrebačka banka zajedno daju dodatnu podršku deficitarnom kadru, posebno liječnicima, ali i medicinskim sestrama i tehničarima više stručne spreme te svim ostalim zdravstvenim radnicima s visokom i višom stručnom spremom. Interes za kredite je iskazalo 100-tinjak mladih liječnika i njihovih obitelji te drugih zdravstvenih radnika. Okvir ove kreditne linije je oko pet milijuna eura, a podrška Varaždinske županije je oko 3.000 eura kroz pet godina na prosječnoj kreditnoj liniji od 60.000 eura. Ako se ovakav model pokaže i dokaže, a ne vidim razloga zašto tome ne bilo tako, primijenit ćemo ga i u drugim područjima, primjerice u obrazovnom sustavu te za poduzetništvo i obrtništvo  – istaknuo je župan Čačić i napomenuo da Županija odlično surađuje sa Zagrebačkom bankom.

– Kao vodeća banka u Hrvatskoj, Zagrebačka banka ovom suradnjom s Varaždinskom županijom želi potaknuti pozitivne trendove u gospodarstvu i društvu. Povoljnijim uvjetima financiranja želimo olakšati mogućnost rješavanja stambenih potreba liječnika i medicinskih djelatnika. Sigurni smo da će im to omogućiti viši životni standard te ugodniji život u zajednici – poručio je Miljenko Živaljić, predsjednik Uprave Zagrebačke banke.

Ugovorena kamatna stopa će biti 2,85 % godišnje, a uz subvenciju Varaždinske županije, kamata će za korisnike kredita iznositi 1,85 posto. Prvih pet godina, što ujedno predstavlja i razdoblje sufinanciranja, kamatna stopa će biti fiksna. Po isteku razdoblja sufinanciranja, kamatna stopa će biti promjenjiva i, prema trenutno važećoj stopi nacionalne referentne kamatne stope, iznosila bi 3,18 % (suma šestomjesečne nacionalne referentne kamatne stope jedan za euro (trenutno 0,45 %) i fiksnog dijela od 2,73 %).

Primjerice, za kredit od 60.000 eura na rok otplate od 20 godina, rata bi za prvih pet godina otplate kredita iznosila 328,28 eura, od čega bi korisnik kredita plaćao 279,04 eura, a subvencija Županije iznosila bi 49,24 eura. Tijekom pet godina bi iznos subvencije iznosio gotovo 3.000 eura. Treba napomenuti da je iznos subvencije ukupne kamate ovisan  o parametrima kredita kao što su iznos, rok otplate i slično.

Zanimanje zdravstvenih djelatnika je veliko. U Varaždinskoj županiji radi ukupno 687 doktora medicine i zdravstvenih radnika više i visoke stručne spreme, a od toga njih 486 u Općoj bolnici Varaždin i Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice. Interes za kredite dosad je iskazalo 100-tinjak doktora i zdravstvenih radnika dviju bolnica, pri čemu je ukupni volumen kredita oko 5 milijuna eura.

Uvjeti za dobivanje kredita su članstvo u Hrvatskoj liječničkoj komori, da se radi o zdravstvenim djelatnicima više ili visoke stručne spreme iz Opće bolnice Varaždin i Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, da se nalaze na listi Varaždinske županije za ostvarivanje prava na kredit uz subvenciju Županije, a da su kreditno sposobni prema standardnoj procjeni boniteta od strane Zagrebačke banke.

Svečanom potpisivanju ugovora prisustvovali su i član Uprave za maloprodaju Zagrebačke banke Eugen Paić-Karega, kao i zamjenik župana Robert Vugrin te pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i europske poslove Mladen Jakopović.

Komentari

Komentara