Povežite se s nama

U fokusu

Potpisan ugovor o sufinanciranju stambenih kredita liječnicima i medicinskom osoblju OB Varaždin

Objavljeno:

- dana

U Županijskoj palači u Varaždinu su danas, 4. ožujka, župan Varaždinske županije Radimir Čačić i predsjednik Uprave Zagrebačke banke Miljenko Živaljić svečano potpisali Ugovor o poslovnoj suradnji sufinanciranja stambenih kredita medicinskom osoblju.

Time je službeno počela provedba projekta podrške liječnicima i medicinskom osoblju više i visoke stručne spreme iz Opće bolnice Varaždin i Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, s ciljem da ostanu raditi upravo u županiji.

To je tek početak, s obzirom da se sufinanciranje stambenih kredita planira ponuditi i zdravstvenim djelatnicima s višom i visokom stručnom spremom u svim ostalim zdravstvenim ustanovama, čiji osnivač je Varaždinska županija.

– Ovo je potpuno novi i jedinstveni projekt u Hrvatskoj. Varaždinska županija i Zagrebačka banka zajedno daju dodatnu podršku deficitarnom kadru, posebno liječnicima, ali i medicinskim sestrama i tehničarima više stručne spreme te svim ostalim zdravstvenim radnicima s visokom i višom stručnom spremom. Interes za kredite je iskazalo 100-tinjak mladih liječnika i njihovih obitelji te drugih zdravstvenih radnika. Okvir ove kreditne linije je oko pet milijuna eura, a podrška Varaždinske županije je oko 3.000 eura kroz pet godina na prosječnoj kreditnoj liniji od 60.000 eura. Ako se ovakav model pokaže i dokaže, a ne vidim razloga zašto tome ne bilo tako, primijenit ćemo ga i u drugim područjima, primjerice u obrazovnom sustavu te za poduzetništvo i obrtništvo  – istaknuo je župan Čačić i napomenuo da Županija odlično surađuje sa Zagrebačkom bankom.

– Kao vodeća banka u Hrvatskoj, Zagrebačka banka ovom suradnjom s Varaždinskom županijom želi potaknuti pozitivne trendove u gospodarstvu i društvu. Povoljnijim uvjetima financiranja želimo olakšati mogućnost rješavanja stambenih potreba liječnika i medicinskih djelatnika. Sigurni smo da će im to omogućiti viši životni standard te ugodniji život u zajednici – poručio je Miljenko Živaljić, predsjednik Uprave Zagrebačke banke.

Ugovorena kamatna stopa će biti 2,85 % godišnje, a uz subvenciju Varaždinske županije, kamata će za korisnike kredita iznositi 1,85 posto. Prvih pet godina, što ujedno predstavlja i razdoblje sufinanciranja, kamatna stopa će biti fiksna. Po isteku razdoblja sufinanciranja, kamatna stopa će biti promjenjiva i, prema trenutno važećoj stopi nacionalne referentne kamatne stope, iznosila bi 3,18 % (suma šestomjesečne nacionalne referentne kamatne stope jedan za euro (trenutno 0,45 %) i fiksnog dijela od 2,73 %).

Primjerice, za kredit od 60.000 eura na rok otplate od 20 godina, rata bi za prvih pet godina otplate kredita iznosila 328,28 eura, od čega bi korisnik kredita plaćao 279,04 eura, a subvencija Županije iznosila bi 49,24 eura. Tijekom pet godina bi iznos subvencije iznosio gotovo 3.000 eura. Treba napomenuti da je iznos subvencije ukupne kamate ovisan  o parametrima kredita kao što su iznos, rok otplate i slično.

Zanimanje zdravstvenih djelatnika je veliko. U Varaždinskoj županiji radi ukupno 687 doktora medicine i zdravstvenih radnika više i visoke stručne spreme, a od toga njih 486 u Općoj bolnici Varaždin i Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice. Interes za kredite dosad je iskazalo 100-tinjak doktora i zdravstvenih radnika dviju bolnica, pri čemu je ukupni volumen kredita oko 5 milijuna eura.

Uvjeti za dobivanje kredita su članstvo u Hrvatskoj liječničkoj komori, da se radi o zdravstvenim djelatnicima više ili visoke stručne spreme iz Opće bolnice Varaždin i Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, da se nalaze na listi Varaždinske županije za ostvarivanje prava na kredit uz subvenciju Županije, a da su kreditno sposobni prema standardnoj procjeni boniteta od strane Zagrebačke banke.

Svečanom potpisivanju ugovora prisustvovali su i član Uprave za maloprodaju Zagrebačke banke Eugen Paić-Karega, kao i zamjenik župana Robert Vugrin te pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i europske poslove Mladen Jakopović.

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje