Povežite se s nama

U fokusu

Potpisana suglasnost na sanacijski program lokacije Brezje

Objavljeno:

- dana

U Ministarstvu zaštite okoliša i energetike potpisana je suglasnost na sanacijski program lokacije Brezje kojom se stvaraju preduvjeti za rješavanje problema bala u Varaždinu.

– Ministarstvo i Fond će i dalje biti na raspolaganju za rješavanje ovog problema u Varaždinu, a ovom smo suglasnošću napravili korak dalje u rješavanju problema lokacije Brezje – ističe Tomislav Ćorić, ministar energetike i zaštite okoliša.

Nakon što je prošlog tjedna Varaždin obišao predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, sa suradnicima je imao priliku razgovarati o pomoći s državne razine u problemu rješavanja varaždinskog baliranog otpada. Naime, nakon današnjeg sastanka u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, na kojem su uz ministra Tomislava Ćorića i njegovih suradnika bili i saborski zastupnici Josip Križanić i Anđelko Stričak te predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan, rješenje ovog problema je sve bliže.

– Problem tzv. varaždinskog baliranog otpada nije stvorila država, već dosadašnje gradske vlasti. Bez obzira na to nakon punih 14 godina aktualna Vlada premijera Plenkovića spremna je pomoći gradu Varaždinu u rješavanju tog problema. Ministar nas je upoznao s koracima koje je potrebno da grad Varaždin poduzme da bi se to počelo rješavati i naravno o mogućnosti sufinanciranja od 40 posto s državne razine – pojasnio je nakon sastanka saborski zastupnik Stričak koji je već inicirao i održao nekoliko sastanaka na ovu temu.

Saborski zastupnik Križanić dodao je kako su sve gradske vlasti do sada krive ili zaslužne za ovu situaciju.

– Najbitnije i najvažnije je da se pokuša pronaći način da naši građani ne plaćaju njihov odvoz i sanaciju, jer su oni to već odavno platili. Mi s državne razine moramo pomoći tu sanaciju, kao što se pomagalo i drugim sredinama i gradovima u takvim situacijama. Između ostalog same bale daju i ružnu vizuru predgrađa Varaždina – dodao je Križanić.

Podsjetimo, na prošlotjednoj sjedini Gradskog vijeća Grada Varaždina donešena je odluka o stavljanju van snage Odluke o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja za obavljanje komunalne djelatnosti baliranog miješanog otpada s područja Grada Varaždina.

U fokusu

Za manje od dva mjeseca nema više ograničenih cijena struje. Što nas čeka ovog proljeća?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Za manje od dva mjeseca prestaju Vladine mjere kojima se ograničava cijena struje za kućanstva i tvrtke.

Građane i gospodarstvo stoga čekaju veliki izazovi. Za većinu potrošača cijena električne energije ograničena na 59 eura po megavatsatu. No, Vladine mjere pomoći na snazi su do 1. travnja.

Trenutačno su se cijene na veleprodajnom tržištu stabilizirale – između 150 i 170 eura, što je znatno niže nego prije godinu dana kada su povremeno prelazile 400 eura, a u prosjeku su bile oko 270 eura po megavatsatu.

Iz Vlade kažu, već se analizira situacija kako bi se na vrijeme odlučilo što dalje, nakon 31. ožujka, javlja HRT.

– Ono što mi kao poslodavci očekujemo je da na vrijeme dobijemo što se događa s cijenama energenata nakon 31. ožujka. Kao što sam više puta naglašavala, okruženje sigurnosti i izvjesnosti je neophodno za sve poslodavce, rekla je Irena Weber, direktorica Hrvatske udruge poslodavaca.

Građani koji imaju ugovore s privatnim opskrbljivačima, već dobivaju najave o poskupljenju od 1. travnja, te ih se upućuje da se prebace u HEP.

Što će biti od 1. travnja s cijenama električne energije, Vlada tek treba odlučiti.

– Mi smo zadužili nadležne ministre, prije svega ministra gospodarstva i ministra financija da pripreme i analiziraju situaciju za nakon 1.travnja – rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Zbog tople zime i povoljnih hidroloških uvjeta, cijene struje na tržištu su niže nego prije godinu dana, ali su još znatno više od onih prije krize i kreću se oko 160 eura po megavatsatu.

– Analize pokazuju i neka predviđanja da će takve cijene ostati barem sljedeće dvije do tri godine, rekao je Dražen Jakšić, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinska županija: poslodavci u prosincu najviše tražili radnike u proizvodnji, vozače taksija i konobare

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Krajem prosinca 2022. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu
Varaždin evidentirane su 2133 nezaposlene osobe.

U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je manji za 0,9 % ili za 20 osoba, a u usporedbi
s istim mjesecom 2021. godine broj nezaposlenih veći je za 110 osoba, odnosno 5,4 %.

Ujedno je evidentirano i 249 osoba kao tražitelja zaposlenja. Tijekom prosinca evidentirano je 300 novih nezaposlenih osoba.

POdaci HZZ-a Područnog ureda Varaždin pokazuju da je tijekom prosinca 2022. godine prijavljeno je 504 slobodnih radnih mjesta, što je za 29,6 % (212 slobodnih radnih mjesta) manje nego u proteklom mjesecu, te 19 % (118 slobodnih radnih mjesta) manje nego u prosinac 2021.

Najtraženija zanimanja tijekom prosinca 2022. godine u Varaždinskoj županiji bila su radnik na proizvodnoj liniji (tražilo se 35 djelatnika), vozač taksija (30), konobar (24), odgojitelj predškolske djece (21) i kuhar (21).

Tijekom prosinca 2022. godine, iz evidencije nezaposlenih osoba PU Varaždin zaposleno je
ukupno 195 osoba na temelju radnog odnosa. To je 25,6 % manje nego u prethodnom mjesecu i 4,9 % manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Stopa nezaposlenosti prema administrativnim izvorima za Varaždinsku je županiju iznosila za prosinac 3.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje