Povežite se s nama

U fokusu

Potpisani ugovori s novim stipendistima Grada Novog Marofa, uskoro stipendije i za učenike

Objavljeno:

- dana

– Stipendija će uvelike pomoći, prvenstveno mojim roditeljima da se riješe brige što se tiče fakulteta i nekih drugih troškova, dok se ja moram potruditi i redovito polagati ispite. To mi ne bi trebao biti problem – rekao je Valerio Puškadija, student druge godine Učiteljskog fakulteta u Čakovcu, koji je prvi put dobio stipendiju Grada Novog Marofa.

Stipendije u iznosu od 600 i 800 kuna

U Novom Marofu danas su novi stipendisti potpisali ugovore s Gradom za aktualnu akademsku godinu. Grad Novi Marof stipendira 34 studenata. Prema odluci gradskog Povjerenstva za dodjelu stipendija, 13 je stipendija po socijalnom kriteriju te 21 po kriteriju nadarenosti. U gradskom je proračunu rezervirano 420.000 kuna za stipendiranje.

– Grad pri dodjeli stipendija vodi računa o STEM području i deficitarnim zanimanjima.

Zahvaljujući državnim stipendijama, STEM i socijalnim, imamo nešto manje stipendista, no njih 34 koji su ostvarili mogućnost stipendije. Neki su ostvarili državne stipendije, pa je nama omogućeno da ove godine damo stipendije i za učenike. Počeli smo pripremati odluke i učeničke stipendije bit će u travnju, a stipendirat ćemo 15-ak učenika za deficitarna zanimanja. Nadamo se da će biti više posla na području Varaždinske županije i u cijeloj Hrvatskoj te da naši studenti neće morati preko granice – izjavio je novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač, koji je podsjetio da Grad Novi Marof već godinama stipendira studente.

Stipendistima je čestitala i predsjednica Povjerenstva za dodjelu stipendija Grada Novog Marofa Mihaela Rutić.

Mjesečni iznos stipendije iznosi 600 kuna za studente koji studiraju na području Varaždinske i Međimurske županije te 800 kuna za one koji studiraju na području ostalih županija i Gradu Zagrebu te izvan Hrvatske. Potpisani ugovori o stipendijama predviđaju da se one dodjeljuju tijekom 10 mjeseci, odnosno za razdoblje od 1. listopada prošle do 31. srpnja ove godine.

U fokusu

Zabilježeno oko 140 slučajeva gripe u Hrvatskoj, cijepljenje u studenom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zbog pandemije covida gripa nije nestala i zato je važno cijepiti se i protiv gripe, koja može uzrokovati teže oblike bolesti, rečeno je na predstavljanju javnozdravstvenog projekta “Ove sezone nosi se zdravlje”, kojim se naglašava važnost edukacije o cijepljenju protiv gripe.

Cijepljenje protiv gripe svake godine počinje u studenom, a za ovu je sezonu naručeno 650.000 doza četverovalentnog cjepiva. U Hrvatsku je ovih dana stiglo prvih 260.000 doza, čija je distribucija započela, javlja HRT.

Osim kod obiteljskih liječnika cijepiti se može i u ljekarnama, gdje je naručeno od 15 do 20 tisuća doza, što je znatno manje u odnosu na lanjskih 150 tisuća doza.

Do sada je već zabilježeno oko 140 slučajeva gripe. Simptomi se gotovo i ne razlikuju od simptoma covida.

– Za gripu je možda malo karakterističniji taj nagli skok temperature, a za covid je potpuno karakterističan gubitak osjeta i okusa – objasnio je dr. Tiljak.

Svi koji nemaju pravo na besplatno cjepivo moći će ga kupiti po cijeni od 96 kuna.

Nastavite čitati

U fokusu

Bunić nudi sporazumni raskid ugovora s Varkomom, Bosilj tvrdi da će tvrtka tako uštedjeti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Željko Bunić uskoro će biti bivši direktor Varkoma, a pod kojim uvjetima odlazi za sad ostaje nepoznanica. Pitanje vezano za uvjete odlaska, odnosno hoće li zamjena na direktorskoj fotelji Varkoma podrazumijevati i izdašnu isplatu postavili smo prošlog tjedna Gradu Varaždinu, ali do danas nismo dobili odgovor. Međutim, o tome se raspravljalo i na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

– Pitanje se odnosi na medijski istup gradonačelnika Bosilja u kojem je naveo da je s aktualnim direktorom Varkoma postigao sporazumni raskid njegove funkcije. Pitanje je tko je taj sporazumni raskid dogovorio i pod kojim uvjetima – upitao je Hrvoje Petrić iz platforme Budimo.

Gradonačelnik Bosilj na pitanje nije odgovorio konkretno.

– Gospodin Bunić je zatražio prijem kod mene kao član skupštine i većinskog dioničara i zamolio da se sporazumno raziđemo. Ja sam rekao da je to stvar Nadzornog odbora, da ja mogu Nadzornom odboru predložiti. Vjerujem da će u utorak, kada je Nadzorni odbor Varkoma, prihvatiti takav prijedlog i inicijativu s obzirom da bi gospodinu Buniću moglo pripasti puno više otkazivanjem ugovora, nego sporazumno,  tako da vjerujem da će Nadzorni odbor vidjeti na ovaj način popriličnu uštedu – objasnio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Petrić nije bio zadovoljan odgovorom.

– Na moje pitanje i njegovu nagodbu nisam dobio odgovor. Dobio sam odgovor da će biti povoljnije pa zanima me koliko je to povoljnije i po čemu ako je sam stupio u kontakt da želi ići pa zašto bi mu se platilo – rekao je Petrić.

Prošlog tjedna Gradu Varaždinu postavili smo konkretna pitanja, ima li trenutni direktor pravo na otpremninu i koliko bi iznosila s obzirom na njegov ugovor.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje