Povežite se s nama

Međimurje

Potpisani ugovori za projekte obnovljivih izvora energije za pet škola i Dom zdravlja Čakovec

Objavljeno:

- dana

Župan Međimurske županije Matija Posavec potpisao je ugovore za izradu dokumentacije za projekte obnovljivih izvora energije u osnovnim školama Orehovica i Štrigova, područnim školama Zebanec, Peklenica i Prekopa te Domu zdravlja Čakovec vrijedne 5,5 milijuna kuna.

Time se nastavlja ulaganje u energetsku učinkovitost u Međimurskoj županiji, a nakon obnove školskih zgrada, Međimurska energetska agencija d.o.o. u suradnji s osnivačem Međimurskom županijom te obrazovnim i zdravstvenim ustanovama prijavila je šest projekata na Javni poziv za poticanje obnovljivih izvora energije.

– Osim što osiguravamo uštede u potrošnji energije proizvedene iz fosilnih goriva, osiguravamo i energetsku neovisnost o vanjskim sustavima, kao i o cijenama energenata koje neprekidno rastu, na što ne možemo utjecati – naglasio je direktor MENEA-e Alen Višnjić, pojasnivši da je u suradnji s projektantima, a prema postojećem stanju objekata i režimu njihova korištenja, projektirana kombinacija sustava grijanja i hlađenja s dizalicama topline i sunčanih (fotonaponskih) elektrana na krovovima objekata.

U većini slučajeva se postojeći sustavi grijanja zadržavaju za pokrivanje vršnih opterećenja (nekoliko najhladnijih dana u godini), dok se sve ostale potrebe objekata zadovoljavaju novim sustavima koji su gotovo samodostatni: dizalice topline koje za pogon koriste električnu energiju napajat će se iz fotonaponskih elektrana.

Uštede

Ukupan iznos radova na rekonstrukciji kotlovnica prema glavnim projektima iznosi 2,6 milijuna kuna. Na isto toliko procjenjuje se vrijednost investicije u fotonaponske elektrane ukupne instalirane snage 216 kW, čime bi se trebale ostvariti uštede veće od 75 posto u isporučenoj energiji, odnosno onoj koja se dosad preuzimala iz mreže.

Kada se tome pridodaju troškovi izrade glavnih projekata te usluge stručnog nadzora od 266 tisuća kuna, dolazi se do ukupnog iznosa investicija od 5,5 milijuna kuna, od čega 40 posto sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

– Ulaganjem u obnovljive izvore energije zakoračili smo u segment energetske neovisnosti, jer želimo smanjiti trošak energenata s obzirom na izazove tržišta. Zato je važno da smo iskoristili poziv, a što veća energetska neovisnost cilj je koji smo zacrtali u županijskoj strategiji – rekao je župan Posavec.

Ugovore su potpisali ravnateljica OŠ Selnica Anica Rašperger, ravnatelj OŠ Mursko Središće Elvis Šarić, načelnik Općine Štrigova i ravnatelj OŠ Štrigova Stanislav Rebernik te ravnatelj Doma zdravlja Čakovec Branko Vrčić, a potpisivanju su prisustvovali i načelnica Općine Orehovica Dijana Novak, načelnik Općine Selnica Ervin Vičević, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport MŽ Blaženka Novak te pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb MŽ Sonja Tošić Grlač.

Međimurje

Grad Čakovec od 7. prosinca dijeli božićnice svojim umirovljenicima s najnižim primanjima te djeci

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Podjela božićnica ove će se godine u Gradskoj vijećnici Grada Čakovca održati od četvrtka, 7. do utorka, 19. prosinca, od 9 do 12 sati.

Božićnicu, svi koji na istu imaju pravo, mogu preuzeti u Gradskoj vijećnici (Ulica kralja Tomislava 15, Čakovec) svaki radni dan od četvrtka, 7. do utorka, 19. prosinca, u vremenu od 9 do 12 sati.

Sa sobom je potrebno donijeti osobnu iskaznicu ili putovnicu te potvrde Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje s iznosom mirovinskih primanja za listopad 2023. godine. Potporu može podići i uži član obitelji, uz predočenje osobne iskaznice.

Gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini donijela je Odluku da se iznos ovogodišnjih božićnica u odnosu na prošlu godinu poveća. Podignut je i cenzus, točnije prag za čakovečke umirovljenike koji mogu ostvariti pravo na božićnicu. Tako će božićnicu, koja naspram prošlogodišnjih 200 kuna (26,54 eura), ove godine iznosi 50 eura, moći podići umirovljenici s administrativnog područja Grada koji imaju mirovine manje od 350 eura, te sva djeca i osobe korisnici osobne invalidnine. Za tu je svrhu u Proračunu Grada Čakovca osigurano 110.000 eura. Prag koji se tiče visina mirovina za dodjelu, naspram prošle godine, podiže se s dosadašnjih 335 na 350 eura.

Kako je objasnila čakovečka gradonačelnica, izmjenom odluke obuhvaćen je veći broj umirovljenika i osoba kojima je svaka pomoć, posebno u blagdansko vrijeme, prijeko potrebna, te im barem malo pomoći tijekom Božića. Takvom odlukom cilj je dati podršku, posebice onim najugroženijim skupinama društva, prateći pritom sve nezavidniju situaciju u vidu povećanja troškova života.

– Ono što je važno naglasiti je da pravo na božićnicu imaju samo oni umirovljenici kojima je to ukupni prihod po osnovi mirovine, zajedno s mirovinama koje su eventualno ostvarili radom u inozemstvu. Ujedno za pojašnjenje, pravo na osobnu invalidninu priznaje se djetetu i osobi kod koje je utvrđen četvrti stupanj težine invaliditeta – oštećenja funkcionalnih sposobnosti prema propisima o vještačenju i metodologijama vještačenja, a u svrhu zadovoljavanja životnih potreba za uključivanje u svakodnevni život zajednice. Prema Zakonu o socijalnoj skrbi pravo na osobnu invalidninu ne priznaje se osobi kojoj je priznata usluga smještaja ili organiziranog stanovanja sukladno odredbama ovog zakona ili drugim propisima, koja je ostvaruje prema drugim propisima ili koja doplatak za pomoć i njegu ostvaruje prema ovom zakonu ili drugim propisima – rekla je Cividini.

Nastavite čitati

Međimurje

Na ulazu u Macinec postavljena štalica sa svetom obitelji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Članice i članovi Udruge MAXENCA za ovaj advent na ulazu u Macinec, kod Doma kulture, postavili su štalicu sa svetom obitelji.

Toj umjetničkoj instalaciji prethodili su radovi pripreme unazad dvadesetak dana, no rezultatom su svi bili zadovoljni zaboravivši pritom na uvjete u kojima su instalaciju stvarali.

Ovo je novi projekt, odnosno nastavak i realizacija sličnih projekata u vrijeme adventa. O ideji i načinu izvedbe se razmišljalo i raspravljalo mjesecima. Nabavljen je potreban materijal, alat je donesen od kuće, napravljene su skice i malo pomalo štalica je poprimala svoj oblik.

Član udruge Alen Jaklin iskoristio je svoj umjetnički dar i oslikao svetu obitelj. Svatko je u skladu sa svojim mogućnostima i znanju dao doprinos novoj umjetničkoj instalaciji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje