Povežite se s nama

Međimurje

Potpisani ugovori za projekte obnovljivih izvora energije za pet škola i Dom zdravlja Čakovec

Objavljeno:

- dana

Župan Međimurske županije Matija Posavec potpisao je ugovore za izradu dokumentacije za projekte obnovljivih izvora energije u osnovnim školama Orehovica i Štrigova, područnim školama Zebanec, Peklenica i Prekopa te Domu zdravlja Čakovec vrijedne 5,5 milijuna kuna.

Time se nastavlja ulaganje u energetsku učinkovitost u Međimurskoj županiji, a nakon obnove školskih zgrada, Međimurska energetska agencija d.o.o. u suradnji s osnivačem Međimurskom županijom te obrazovnim i zdravstvenim ustanovama prijavila je šest projekata na Javni poziv za poticanje obnovljivih izvora energije.

– Osim što osiguravamo uštede u potrošnji energije proizvedene iz fosilnih goriva, osiguravamo i energetsku neovisnost o vanjskim sustavima, kao i o cijenama energenata koje neprekidno rastu, na što ne možemo utjecati – naglasio je direktor MENEA-e Alen Višnjić, pojasnivši da je u suradnji s projektantima, a prema postojećem stanju objekata i režimu njihova korištenja, projektirana kombinacija sustava grijanja i hlađenja s dizalicama topline i sunčanih (fotonaponskih) elektrana na krovovima objekata.

U većini slučajeva se postojeći sustavi grijanja zadržavaju za pokrivanje vršnih opterećenja (nekoliko najhladnijih dana u godini), dok se sve ostale potrebe objekata zadovoljavaju novim sustavima koji su gotovo samodostatni: dizalice topline koje za pogon koriste električnu energiju napajat će se iz fotonaponskih elektrana.

Uštede

Ukupan iznos radova na rekonstrukciji kotlovnica prema glavnim projektima iznosi 2,6 milijuna kuna. Na isto toliko procjenjuje se vrijednost investicije u fotonaponske elektrane ukupne instalirane snage 216 kW, čime bi se trebale ostvariti uštede veće od 75 posto u isporučenoj energiji, odnosno onoj koja se dosad preuzimala iz mreže.

Kada se tome pridodaju troškovi izrade glavnih projekata te usluge stručnog nadzora od 266 tisuća kuna, dolazi se do ukupnog iznosa investicija od 5,5 milijuna kuna, od čega 40 posto sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

– Ulaganjem u obnovljive izvore energije zakoračili smo u segment energetske neovisnosti, jer želimo smanjiti trošak energenata s obzirom na izazove tržišta. Zato je važno da smo iskoristili poziv, a što veća energetska neovisnost cilj je koji smo zacrtali u županijskoj strategiji – rekao je župan Posavec.

Ugovore su potpisali ravnateljica OŠ Selnica Anica Rašperger, ravnatelj OŠ Mursko Središće Elvis Šarić, načelnik Općine Štrigova i ravnatelj OŠ Štrigova Stanislav Rebernik te ravnatelj Doma zdravlja Čakovec Branko Vrčić, a potpisivanju su prisustvovali i načelnica Općine Orehovica Dijana Novak, načelnik Općine Selnica Ervin Vičević, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport MŽ Blaženka Novak te pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb MŽ Sonja Tošić Grlač.

Međimurje

Mursko Središće: Šetnica sv. Barbare širit će se nizvodno prema Podturnu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće nastavlja s projektom proširenja kapaciteta i sadržaja na popularnoj Šetnici sv. Barbare. Naime, već dulje vrijeme postoji ideja za njezino proširenje i nizvodno od Murskog Središća sve do Podturna.

Tim je povodom u Murskom Središću održan sastanak na kojem je projektant Lorand Klemenčić koji je dosad projektirao sve sadržaje na Šetnici sv. Barbare prezentirao idejno rješenje njezina produžetka kroz naselja Peklenica, Križovec, Miklavec, Ferketinec i Podturen, a u budućnosti i sve do ušća Mure u Dravu kod Legrada. Na sastanku su bili gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, gradski pročelnik Josip Sršan i načelnik Općine Podturen Perica Hajdarović.

Već za ovaj tjedan je planiran sastanak s predstavnicima Hrvatskih voda s kojima se surađivalo na uređenju šetnice prema Svetom Martinu na Muri. Želja je urediti servisne puteve Hrvatskih voda koji bi također bili u funkciji pješačkih i biciklističkih staza.

– I kod ovog projekta na prvome mjestu bit će zaštita prirode jer niti jedan zahvat neće zadirati u prirodni okoliš rijeke Mure – poručuju iz Grada Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

Započelo trasiranje buduće atraktivne planinarske staze pod nazivom „Pješke oko Međimurja“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Članovi Hrvatskog planinarskog društva Međimurje u petak ujutro krenuli su trasirati buduću planinarsku stazu pod nazivom „Pješke oko Međimurja“.

Staza se trasira u okviru projekta „Međimurje Europska regija sporta 2022.“, a donijet će dodatnu prepoznatljivost međimurskoj sportskoj, ali i turističkoj ponudi. Kako je objasnio predsjednik HPD-a Međimurje Željko Poljak u prvoj fazi tijekom tri dana prešla se dionica od mosta u Donjoj Dubravi pa uzvodnu uz Muru do Prhovca.

– Riječ je o oko 100 kilometara staza. Imali smo dobar tempo i smo u petak smo prešli 34 kilometra. U Murščaku kod Domašinca smo prenoćili u šatorima nakon čega smo se zaputili dalje prema Hlapičini – otkrio je predsjednik Poljak.

Staza „Pješke oko Međimurja“ zamišljena je da ide od Pažuta preko Donje Dubrave uzvodno uz Muru do Čestijanca i preko Štrigove, Mađerkina brega, Stanetinca i Badličana završit će u Gornjem Kuršancu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje